Vzbudzujú strach i prenášajú choroby: Zbavte sa ich v dome i záhrade – potkan či myš domáca.

Loading

Kde potkany nájdeme?
Potkany sa najčastejšie zdržiavajú na pokojných, tmavých miestach v blízkosti pitného zdroja. Ide o všežravcov, ktorí si v pivnici alebo šope radi pochutnajú na uskladnených obilninách, semenách alebo zelenine.

Potkany obľubujú aj prítomnosť iných domácich zvierat, napríklad prasiat alebo sliepok, ktorých príbytky im poskytnú ideálne miesto na hniezdenie a rozmnožovanie.

Ako im môžeme zabrániť, aby sa u nás udomácnili? Najdôležitejšia je kontrola škár, okien a iných otvorov, ktorými sa potkany môžu dostať do pivnice, na povalu alebo priamo do domu. Nikde totiž nenarobia toľko problémov, ako priamo v dome.

Skontrolujte okolie terasy, uskladnené drevo alebo iné predmety v blízkosti domu, ktoré vytvárajú pre potkany úkryt. Na miesta, ktoré potkanom poskytujú pohodlie a tmu, môžete neskôr umiestniť pasce alebo jed. Napr. Elektrický lapač hlodavcov Electronic Rodenta Zapper 483-C555

Odporúčame tiež zabrániť prístup k studniam, vývodom vody z domu a k odtokovým rínam. Ak sa na vašom pozemku nedostanú k vode, pravdepodobne ho opustia.

Deratizácia na vlastnú päsť
Použitím jedu na potkany alebo vhodných pascí môžete kontrolovať populáciu potkanov na vašom pozemku. Pri použití jedu ale dávajte pozor na ostatné zvieratá, ktoré chováte, najmä psy a mačky. Ak sa k jedu dostanú, môže im vážne ublížiť. Pasce sú najefektívnejšie v období, keď potkany ešte nie sú premnožené, s ich použitím preto netreba vyčkávať.

Prirodzený nepriateľ
Osvedčeným pomocníkom pri redukcii populácie potkanov sú mačky. Dospelé jedince sa im dokážu vzoprieť, mláďatá potkanov ale mačkám poslúžia ako chutná večera. Rovnako prítomnosť psa na pozemku dokáže potkany odplašiť. Aj keď sa pes potkanmi prirodzene neživí, dokáže ich vyhľadať a usmrtiť.

Elektronický plašič potkanov
Zariadenie, ktoré potkanov plaší, funguje na miestach, kde použitie jedu nie je bezpečné, napríklad kvôli iným zvieratám alebo deťom. Môžete ho použiť v záhrade aj v interiéri a jeho cena začína už na sume 30 eur.

Plašič zoženiete v každom väčšom obchode s domácimi a záhradnými potrebami. Ak nie je množstvo potkanov priveľké, dokáže ich odpudiť vysielaním intervalového žiarenia. Alebo nakúpte u odborníka: www.plasice.sk 

Potkany sa rozmnožujú veľmi rýchlo, s riešením tohto problému sa preto neoplatí čakať. V najhorších prípadoch môže byť nutné privolanie deratizačnej služby. Potrebné opatrenia by ste mali urobiť hneď ako si všimnete potkaní trus alebo poškodené vrecia s obilninami.

Reklamy

 

A čo myši ? Tieto metódy vyženú myši z domácnosti
Ako zistíme, že sa do našej domácnosti dostali hlodavce? Hľadajte ich stopy. Trus v špajzi či na podlahe, šuchotanie, keď je v celom dome ticho, obhryzené káble či obaly z jedla… To je len časť indícií, ktoré nám potvrdia, že je na čase začať s nimi bojovať.

Nezastaví ich polystyrén ani sklená vata
V prípade, že ste presvedčení o tom, že máte doma votrelcov, skúste nájsť miesto, z ktorého sa dostávajú dnu. Nezabúdajte na to, že myši sa dokážu prehrýzť cez takmer čokoľvek, nezastaví ich polystyrén, sadrokartón a dokonca ani sklená vata.

Myši sa dokážu dostať do budovy aj na miestach, kde by sme to možno nečakali. Vedia šikovne liezť, pokojne sa vyštverajú aj po stene domu a nájdu si maličkú škáru medzi fasádou a strechou. Ak sa vám toto miesto podarilo lokalizovať, stále nemáte vyhraté. Lepenie páskou je len dočasným riešením, ktoré myši nezastaví. Prinajmenšom viete, kde sa vám oplatí nastaviť pasce.

Prekáža im citrón i bylinky
Jedným z humánnych, no nie stopercentne účinných spôsobov je vypudiť myši zápachom, ktorý im prekáža. Hlodavce nemajú radi mätu, harmanček, divozel alebo oleander. Tieto rastliny tak môžete vysadiť do kvetináčov a umiestniť v blízkosti miest, o ktorých ste presvedčení, že sú súčasťou ich trás.

Myši tiež neznášajú zápach citrónu, špeciálne takého, ktorý už začal plesnivieť. Treba však pamätať, že aj keď môže pomôcť, nemusí motivovať myši k odchodu z vašej domácnosti.

Odpudí ich aj zvuk
Ďalším humánnym spôsobom sú elektrické odpudzovače hlodavcov. Tie vydávajú zvukový signál, ktorý človek nie je schopný počuť, no pre myši je na nevydržanie. Pozor však, aký prístroj kupujete. Na trhu sa nachádza veľké množstvo lacných alternatív, ktoré však nepomôžu.

Myši si totiž môžu na zvuk po čase zvyknúť a potom ho pokojne ignorovať. Skúste sa v tomto prípade poradiť do známymi či predavačom v domácich potrebách a vybrať správny kus. V tomto prípade sa neoplatí šetriť. Odporúčame odborníka: www.plasice.sk 

Predátorov sa boja
Overeným a od dávna využívaným spôsobom na vyhnanie hlodavcov z domovov je mačka. Nejde ani tak o to, že naši štvornohí miláčikovia dokážu myši uloviť. Rozmaznané domácou stravou sterilizované mačky nemajú o lov veľký záujem. No prítomnosť a pach prirodzeného predátora môže myši vystrašiť.

Ak máte však “polodivokú” záhradnú mačku, očakávajte, že sa vám príde pochváliť so svojou korisťou. Nevýhodou v tomto prípade tiež je, že ak myš prenáša nejakú chorobu, hrozí, že sa ňou nakazí aj mačka.

Jedlo musí myši voňať
Pokiaľ ste okolnosťami nútení využiť pasce, môžete si taktiež vybrať medzi tými, ktoré hlodavce usmrtia a tými, ktoré ich nechajú žiť. Medzi prvé menované patrí klasická naťahovacia pasca, ktorá zlomí väz, keď sa myš bude chcieť nakŕmiť pripravenou maškrtou.

Reklamy

Celkom humánny a ekologický chytač týchto hlodavcov, ktorý myšku usmrtí elektrickými impulzmi bez jej poškodenia srsti. Myška – hlodavec ostáva celá, a chytač je jednoducho bez čistenia stále použiteľný. Tým, že neobsahuje žiadne jedy a nedochádza k poškodeniu srsti, môže byť lapač použitý aj v potravinárskych skladoch, kde nie je možné použitie klasických lapačov a jedov na ich zlikvidovanie.

Mimochodom, pri kúskoch jedla môžete byť kreatívnejší a nemusíte tam umiestniť iba syr. Dobre poslúžia aj orechy, kúsok pečiva s maslom alebo saláma. Overený trik je na sekundu toto jedlo “ohriať” zapaľovačom. Vôňa jedla priláka myši rýchlejšie. Odporúčame ako potravu na myši – zrno a orechy ! 

Medzi pasce, ktoré nechajú hlodavce žiť patria tiež takzvané živé. Ide o upravené škatule, ktoré zavrú za myšou dvere štýlom gilotíny. Stane sa tak v momente, keď začne žrať pripravené jedlo. Vtedy ju môžete celkom humánne opäť vypustiť do prírody.

Pamätajte, kde umiestnite pasce
Myši nechajú žiť lepiace pasce. Ide o plochu v tvare otvorenej knihy. Na ňu umiestnite kúsok jedla a myš sa pri obede jednoducho prilepí. Tento druh však nefunguje ideálne v zaprášených a vlhkých miestach, takže v pivnici či na povale využite skôr iný druh. Pascu tiež pravidelne kontrolujte, keďže zabudnutá myš na nej bude pomaly umierať a následný zápach jej rozkladajúceho tela bude nepríjemný. To platí i o iných druhoch – vždy si pamätajte, kde ste ich umiestnili a kontrolujte ich.

{youtube}0eu-7Ngu2eM{/youtube}

Posledné možnosti
V pivniciach a iných miestach, ktoré navštevujete sporadicky poslúžia tiež jedy na hlodavce. Tie sú vyrábané v čoraz sofistikovanejších baleniach a tak sa nemusíte spoliehať len na plastové tácky obsypané granulami, ako to bolo v minulosti. Často prichádzajú v malých vreckách, aby ich nezjedli mačky či iné domáce zvieratá a neboli roznesené po okolí. Obsahujú tiež látku BHT, ktorá urýchľuje takzvanú mumifikáciu. Ich mŕtve telo tak pri rozklade nebude hrozbou.

Ak ste vyčerpali všetky možnosti a myší ste sa stále nezbavili, musíte kontaktovať odborníkov podstúpiť deratizáciu. Po nej nezabudnite ešte detailne prejsť celú domácnosť a nájsť miesto, z ktorého sa dostávali hlodavce do priestoru. Či už je to pod podlahou alebo v stúpačkách, budete bohužiaľ musieť investovať do náprav. Je to však malá daň za obydlie bez nechcených votrelcov.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *