História spoločnosti Microsoft

Loading

Obsah

Vedeli ste, že prvým operačným systémom spoločnosti Microsoft nebol Windows? Jeho prvý OS bol založený na Unixe.

Microsoft však pomohol priniesť operačný systém pre masy. Je to jedna z najpopulárnejších a najhodnotnejších spoločností na svete a jedna z mála spoločností, ktoré dokonca dosiahli hodnotu bilióna dolárov.

Ako sa však Microsoft dostal tam, kde je dnes?

Pozrime sa na históriu spoločnosti Microsoft – od jej skromných začiatkov až po technologického giganta, akým je dnes.

Začiatok “Micro-Soft”

Microsoft založili 4. apríla 1975 dvaja priatelia Paul Allen a Bill Gates. Všetko to začalo, keď bol Paul Allen fascinovaný, keď bol minulý rok realizovaný prvý mikropočítač Altair 8800.

Keď Paul počul o novom mikropočítačovom systéme, oslovil svojho priateľa z detstva Billa Gatesa, ktorý bol v druhom ročníku na Harvarde, aby sa podelil a vypočul si jeho pohľad na nový systém. Paul a Bill boli geekovia v tom najpravdivejšom zmysle – obaja boli úplne do počítačov a nikdy si nenechali ujsť príležitosť zažiť čokoľvek súvisiace s technológiou.

Hovorilo sa, že títo dvaja zvyčajne vynechávali hodiny na strednej škole, aby sa tam hrali s počítačmi, a raz ich dokonca prichytili za to, že sa nabúrali do ich školských systémov. Ale namiesto potrestania boli títo dvaja požiadaní, aby pomohli pri testovaní a pomohli škole posilniť ich počítačové systémy.

S takýmto pozadím sa obaja chceli podeliť o čokoľvek súvisiace s technológiou a obaja si čoskoro uvedomili potenciál mikrosystému. Rozhodli sa vyvinúť implementáciu BASIC – univerzálneho programovacieho jazyka na vysokej úrovni – pre mikrosystém Altair 8800.

Takže obaja, Paul a Bill založili Microsoft v garáži v Albuquerque v roku 1975 a čoskoro sa presťahovali do motela neďaleko, kde napísali BASIC port pre Altair 8800. Ich implementácia BASIC pre Altair 8800 bola úspešná a nový systém bol predaný spoločnosťou Altair. výrobca ako Altair BASIC a Paul aj Bill vedeli, že majú v rukách niečo jedinečné.

Toto sa stalo prvým produktom, ktorý vyvinuli pod novovytvoreným Microsoftom.

Exploding On the Scene – DOS, Microsoft Word a PC

Microsoft bol spočiatku známy pod menom, s ktorým prišiel Paul – „Micro-soft“, verzia mikropočítača a softvéru s pomlčkami. Tento názov sa na chvíľu uchytil a dokonca 26. novembra 1976 zaregistrovali spoločnosť pod rovnakým názvom v Albuquerque v Novom Mexiku.

Microsoft rýchlo rástol čo do veľkosti a rozsahu – svoj prvý 1 milión dolárov zarobil v roku 1978, len tri roky po spustení. Čoskoro pocítili potrebu presunúť svoje sídlo do Washingtonu, pretože v Novom Mexiku bolo ťažké nájsť dobré programátorské talenty. 1. januára 1979 sa Microsoft presťahoval do Bellevue vo Washingtone, kde zostalo jeho ústredie približne 7 rokov.

Reklamy

Spoločnosť bola zaregistrovaná vo Washingtone, DC pod názvom „Microsoft Corporation, Inc. 25. júna 1981. Toto meno utkvelo každému v spoločnosti po tom, čo ho tak začal nazývať Bill Gates. Po začlenení spoločnosti bolo oznámené, že Bill Gates a Paul Allen budú prezidentom a výkonným viceprezidentom, pričom obaja budú súčasťou predstavenstva spoločnosti Microsoft.

Po zmene sa spoločnosť začala orientovať na výrobu softvéru pre rôzne systémy a spoločnosti. Okrem toho, že Microsoft prevzal programovací jazyk BASIC pre rôzne systémy, uviedol na trh aj svoj úplne prvý operačný systém – Xenix v roku 1980. Xenix bol portom operačného systému Unix , na ktorý získala licenciu od spoločnosti AT&T Corporation.

V tom istom roku spoločnosť Microsoft uviedla na trh svoj úplne prvý hardvérový produkt, Z-80 SoftCard – technológiu, ktorá umožnila počítačom Apple CP/M (operačný systém) – a to sa ukázalo ako obrovský úspech. Karta Z-80 SoftCard sa dokonca v tom roku stala hlavným zdrojom príjmov a pomohla Microsoftu udržať sa nad vodou.

Vstup na PC Market

Prelom Microsoftu na trhu PC nastal v roku 1980, keď IBM oslovila Microsoft, aby vyvinul operačný systém pre svoje nadchádzajúce IBM PC. Microsoft bol jednou z mála spoločností, ktoré IBM oslovila a nakoniec IBM dala Microsoftu zmluvu na vývoj operačného systému CP/M pre IBM PC.

Namiesto vývoja od začiatku Microsoft kúpil klon CP/M s názvom 86-DOS a urobil v ňom zmeny ako MS-DOS alebo Microsoft Disk Operating System. IBM vydala svoj IBM PC v auguste 1981 a predávala verzie CP/M a MS-DOS za približne 240 a 40 USD.

Táto nižšia cena viedla k tomu, že MS-DOS sa stal štandardom pre IBM PC. IBM PC sa predávalo vo veľkých množstvách a pomohlo dostať Microsoft do povedomia spotrebiteľov aj nadšencov.

V roku 1983 spoločnosť Microsoft vydala svoj softvér na spracovanie textu Multi-Tool Word, ktorý bol neskôr premenovaný na Microsoft Word. Ľudia si všimli Microsoft Word, pretože jeho používanie bolo oveľa jednoduchšie a intuitívnejšie ako to, čo bolo v súčasnosti dostupné na trhu. V tom istom roku uviedla na trh myš Microsoft Mouse, ktorá bola tiež bezplatne rozdávaná pri každom nákupe aplikácie Microsoft Word.

Windows

Spoločnosť Microsoft uviedla na trh prvú verziu svojho renomovaného operačného systému Windows v novembri 1985 s názvom Microsoft Windows. Spočiatku bol spustený ako GUI pre svoj existujúci operačný systém MS-DOS, ale čoskoro sa stal samostatným softvérom.

Nové vykopávky a IPO

16. februára 1986 Microsoft presťahoval svoje sídlo z Bellevue do Redmondu vo Washingtone, kde zostáva hlavným sídlom Microsoftu. 13. marca 1986 Microsoft uskutočnil IPO a podarilo sa mu získať 61 miliónov dolárov za 21 dolárov za akciu.

Microsoft okrem operačného systému Windows pracoval aj na Microsoft Works – softvéri, ktorý poskytoval funkcie nachádzajúce sa v textových procesoroch, tabuľkových procesoroch a databázach. V roku 1987 Microsoft uskutočnil svoju prvú akvizíciu kúpou Forethought, Inc. za približne 14 miliónov dolárov. Vývojári toho, čo je dnes známe ako Microsoft PowerPoint – softvér na prezentáciu snímok, boli premyslení. To čoskoro otvorilo cestu pre jeho známy a veľmi úspešný kancelársky balík – Microsoft Office.

Microsoft Office

8. augusta 1989 Microsoft spustil Microsoft Office a bol to balík samostatných programov ako Microsoft Word, Microsoft Excel a Microsoft PowerPoint a tak ďalej.

22. mája 1990 spoločnosť Microsoft uviedla na trh Windows 3.0, ktorý sa vyznačoval veľmi efektívnym používateľským rozhraním a OS Windows spolu s balíkom Microsoft Office pomohli systému Windows získať veľkú popularitu a trakciu medzi bežnými spotrebiteľmi a do roku 1993 sa Windows stal najpopulárnejším a široko používaný operačný systém založený na GUI. Navyše, jednoduchosť používania a funkčnosť balíka Microsoft Office viedli k tomu, že sa stal najobľúbenejším softvérom na zvýšenie produktivity v kancelárii.

Tu je zoznam hlavných verzií systému Windows, ktoré spoločnosť Microsoft uviedla na trh v priebehu rokov, a funkcií, ktoré kúpila na stôl –

OSDátum vydaniaFunkcie a zmeny
Windows 95august 1995DirectX, tlačidlo Štart, 32-bitová podpora, nové používateľské rozhranie, podpora plug-n-play
Windows 98júna 1998Nová podpora súborového systému, integrovaný webový prehliadač (Internet Explorer)
Windows 2000február 2000Rôzne verzie: Professional, Server, Advanced Server & Datacenter server
Windows XPoktóber 2001Prepracované používateľské rozhranie, vylepšená stabilita
Windows Vistanovembra 2006Nové používateľské rozhranie, vylepšené zabezpečenie, výkon a stabilita
Windows 7október 2009Vylepšené používateľské rozhranie systému Vista, výkon a zabezpečenie internetu
Windows 8august 2012Metro UI, zamerajte sa na dotykové vstupy
Windows 10júla 2015Dôraz na jednotný operačný systém, zjednodušené používateľské rozhranie, vylepšenia výkonu, stability a zabezpečenia.

Moderný Microsoft – preberanie internetu

Microsoft, aj keď trochu neskoro na párty kvôli svojim úspechom v PC softvéri, si čoskoro uvedomil dôležitosť úlohy internetu v budúcnosti tohto odvetvia. Hoci v roku 1993 vyvinula Windows NT (NT znamená New Technologies), ktorý ponúkal viac zamerania na sieťovanie a prepojenie medzi rôznymi počítačmi, Microsoft vstúpil do internetového sektora až o niekoľko rokov neskôr

Až po spustení a následnom úspechu webového prehliadača Netscape Navigator sa Microsoft postavil a všimol si ho. Ale ku cti treba povedať, že Microsoft čoskoro sústredil väčšinu svojej pozornosti na to, aby prijal internet a priniesol viac sieťových funkcií do všetkých svojich produktov

16. augusta 1995 spoločnosť Microsoft spustila svoj vlastný webový prehliadač Internet Explorer.

Microsoft predáva Internet Explorer zadarmo. Bolo to v čase, keď Netscape Navigator a väčšina ostatných konkurentov účtovali poplatky za softvér webového prehliadača.

Reklamy

Spolu s tým mu pripojenie Internet Explorera do operačného systému Windows pomohlo stať sa v krátkom čase najpoužívanejším internetovým prehliadačom. Mnoho starších používateľov a firiem dodnes používa Internet Explorer. Spoločnosť Microsoft sa odvtedy vo všeobecnosti viac zamerala na internetovú a cloudovú infraštruktúru.

Vstup na herný trh

V roku 2001 Microsoft vydal Xbox, svoju prvú hernú konzolu a po chvíli sa ukázal ako úspešný.

Nebol to však prvý vstup Microsoftu na herný trh. Predtým v roku 1995 vydala DirectX, aplikačné programové rozhranie (API) pre platformu Windows (začínajúc Windows 95), ktoré vývojárom uľahčilo prácu s programovaním hier a multimédiami v novom operačnom systéme Windows.

Konzola Xbox sa stala jednou z najznámejších herných konzol a spoločnosť Microsoft vydala novšie verzie –

  • Xbox 360 (2005)
  • Xbox 360 S (2010)
  • Xbox 360 E (2013)
  • Xbox One (2013)
  • Xbox One S (2016)
  • Xbox One X (2017)

Microsoft okrem konzol spustil aj službu Xbox Live – online hernú sieťovú službu, ktorá používateľom umožnila hrať online multiplayer, spájať sa s priateľmi, sťahovať alebo kupovať nový obsah online, ako aj prijímať aktualizácie a obsah založený na predplatnom. pomocou internetu.

Zameranie na Cloud

Microsoft sa už staral o podnikový trh so svojimi operačnými systémami zameranými na servery, kancelárskymi a produktívnymi softvérovými balíkmi a pokúšal sa vstúpiť aj na trh cloud. V roku 2008 spoločnosť Microsoft spustila svoju vlastnú cloudovú platformu s názvom Microsoft Azure a čoskoro sa stala lídrom v odvetví cloud computingu.

Hardvér spoločnosti Microsoft

Spočiatku sa Microsoft viac sústreďoval na vývoj softvéru a nie hardvéru, pretože softvér bol tým, kde skutočne urobil svoju značku. To však neznamená, že Microsoft ignoroval hardvér.

Spoločnosť Microsoft vždy vyrábala svoj hardvér interne v rámci divízie hardvéru. Bol vytvorený v roku 1982 a v súčasnosti zvláda oveľa viac než len periférne zariadenia Xbox a Microsoft.

Spoločnosť Microsoft odvtedy uviedla na trh množstvo hardvérových produktov a tu je niekoľko pozoruhodných z nich –

  • Microsoft Hololens (2016)
  • Smartfóny Microsoft Lumia (2011)
  • Microsoft Surface – Laptopy a tablety (2012)
  • Prenosný prehrávač médií Zune (2006)

Tieto hardvérové ​​produkty zvyčajne slúžili ako halo produkty alebo ako referenčné produkty pre výrobcov OEM, z ktorých sa mohli inšpirovať. Zatiaľ čo niektorým sa nepodarilo vzlietnuť, iné sa dokonca stali významnou súčasťou zdroja príjmov spoločnosti.

Odvážiť sa preč od počítačov

Microsoft bol dosť diverzifikovaný, ale nie v normálnom zmysle. Od svojho založenia spoločnosť Microsoft doteraz získala viac ako 190 spoločností. Väčšina z nich sú softvérovo založené spoločnosti, ktoré spoločnosť Microsoft absorbovala do svojich pripravovaných produktov alebo ich zmenila a znovu použila pod hlavičkou Microsoftu. Zvyčajne to boli spoločnosti, ktoré vyvíjali kancelársky, produktívny, herný a zábavný softvér.

Existuje však niekoľko pozoruhodných akvizícií, ktoré pomohli spoločnosti Microsoft diverzifikovať sa a vyvinúť ďalšie produkty a služby.

  • Skype (8,5 miliardy dolárov v roku 2011) – Skype je služba pre videorozhovory a konferencie
  • Nokia (7,2 miliardy dolárov v roku 2013) – Nokia je fínska telekomunikačná spoločnosť a spoločnosť zaoberajúca sa spotrebnou elektronikou známa svojimi mobilnými telefónmi počas prvej polovice 21. storočia. Spočiatku pomáhala predávať telefóny Lumia značky Nokia s operačným systémom Windows Phone a čoskoro bola premenovaná na Microsoft Lumia a nakoniec bola predaná späť spoločnosti HMD Global.
  • Mojang (2,5 miliardy dolárov v roku 2014) – Mojang je vývojár populárnej videohry Minecraft.
  • LinkedIn (28,1 miliardy USD v roku 2016) – LinkedIn je platforma sociálnej siete pre podnikanie a zamestnanosť a zostáva doteraz najväčšou akvizíciou spoločnosti Microsoft.
  • GitHub (7,5 miliardy dolárov v roku 2018) – GitHub je v súčasnosti najväčšia svetová platforma na vývoj softvéru, ktorá je založená na open-source softvéri VCS – Git.

Microsoft v roku 2020

Microsoft v súčasnosti patrí medzi najhodnotnejšie a najpopulárnejšie spoločnosti na svete. Jej operačné systémy, softvér a hardvérové ​​produkty sa používajú všade – v domácnostiach až po veľké podniky a inštitúcie. Microsoft sa začal viac zameriavať na veci, ktoré fungujú, pričom sa snaží znížiť výdavky a vývoj na veci, ktoré nefungujú, a zdá sa, že sa spomaľuje vo fáze experimentovania.

To neznamená, že úplne prestali experimentovať s novými technológiami a službami. Produkty ako Hololens – holografická AR nositeľná náhlavná súprava – pomáhajú povedať niečo iné.

  • V júni 2019 Microsoft prvýkrát dosiahol hodnotu bilióna dolárov a stal sa treťou technologickou spoločnosťou na svete, ktorej sa to podarilo, po Apple a Amazon.
  • Microsoft má pod sebou viac ako 190 spoločností
  • Je druhým najväčším poskytovateľom cloudových služieb na svete
  • Microsoft Windows beží na viac ako 80 % notebookov a stolných počítačov na svete v čase písania. V porovnaní s tým iba 10 % počítačov používa macOS od Apple.
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *