História KFC

Čítané celkom 170 x, Dnes prečítané 1 x

Obsah

Kentucky Fried Chicken (KFC) je svetovo preslávené svojim vyprážaným kuracím mäsom. Táto značka , známa tvárou starého muža s bielou bradou, má navonok chrumkavú a vnútri šťavnatú históriu.

Cesta začala v 30. rokoch minulého storočia, keď sa muž menom Harland Sanders odmietol vzdať zoči-voči nepriazni osudu a v čase svojej smrti, v 80. rokoch, sa stal multimilionárom, keď úspešne vybudoval svetovo najpopulárnejší rýchly potravinový reťazec – KFC.

Harland Sanders a jeho mnohé úlohy

Harland Sanders sa narodil v roku 1890 v Henryville, Indiana. Vo veku 5 rokov mu zomrel otec, čo prinútilo matku pracovať. Kým ona bola v práci, Harland sa staral o svojich dvoch súrodencov a varil jedlo aj pre nich. Vo veku 12 rokov sa jeho matka znovu vydala. Jeho nevlastnému otcovi sa však nepáčila myšlienka mať nevlastné deti.

Po roku teda odišiel z domu.

Začal pracovať na farme. Každý deň ráno kŕmil zvieratá, chodil do školy a večer robil drobné práce.

Čoskoro odišiel zo školy v siedmej triede, pretože algebra sa ukázala byť pre neho príliš ťažká.

V ďalších rokoch skúšal šťastie v mnohých profesiách, pracoval ako –

  • vodič električky,
  • predajca poistenia,
  • železniční hasiči,
  • prevádzkovateľ parného člna,
  • predajcu pneumatík a
  • právnik.

Skúšal aj iné zamestnania, no v žiadnej neuspel.

Prvý prelom v roku 1930

V roku 1930 dostal Sanders prácu prevádzkovať čerpaciu stanicu v Corbine v štáte Kentucky.

Aby si privyrobil, varil a ponúkal jedlo svojim zákazníkom. Tu podával vyprážané kura a ďalšie jedlá, ktoré sa naučil ako dieťa.

Čoskoro sa o jeho varení roznieslo a ľudia z ďalekých miest prichádzali ochutnať jeho jedlo. Jeho kura bolo takým hitom, že nakoniec odstránil benzínové pumpy a prerobil čerpaciu stanicu na plnohodnotnú reštauráciu.

V roku 1936 mu guvernér Kentucky udelil titul plukovníka Kentucky.

Reklamy

V roku 1937 rozšíril podnik o motel a kaviareň, Sanders courts & cafe, ktoré by mohli mať kapacitu približne 142 ľudí.

Varenie vyprážaného kurčaťa trvalo asi 30 minút, čo bol pre Sandersa značný problém, pretože vyprážané kurča bolo jeho najpredávanejšou položkou v jedálnom lístku.

Na vyriešenie tohto problému použil tlakový hrniec namiesto smaženia kurčaťa a skrátil čas na 8-9 minút.

To mu pomohlo predať viac vyprážaného kurčaťa.

Pokračoval v experimentoch s receptom na kuracie mäso. V roku 1938 konečne zdokonalil recept na vyprážané kura. Recept obsahoval 11 bylín a korenín, ktoré dodnes KFC stráži ako tajomstvo.

„Dve hrste som ho hodila do múky a zamiešala so zvyškom korenín. Keď som ho vyprážal, bolo to najlepšie kura, aké som kedy v živote ochutnal. A odvtedy som svoje ingrediencie nikdy nezmenil.“ – úryvok z jeho autobiografie .

Svoj biznis opäť rozšíril otvorením ďalšej Sanders Court & Café v Ashville v Severnej Karolíne. V roku 1939 požiar zničil reštauráciu v Corbine . V čase, keď bol prestavaný, vypukla druhá svetová vojna, čím sa znížila jeho zákaznícka základňa, ktorú tvorili najmä turisti. Krátko nato predal svoje sídlo v Ashville.

Zatvorenie jeho reštaurácie v roku 1955

Jeho podnikanie pokračovalo v problémoch a v roku 1955 utrpel ďalšiu ranu. Na diaľnici bol vybudovaný medzištátny obchvat, ktorý znížil počet ľudí idúcich po diaľnici.

Nakoniec musel Sanders predať svoje miesto v Corbine.

Mal 66 rokov a musel vyžiť z šeku sociálneho zabezpečenia v hodnote 105 dolárov.

Reklamy

Ale bolo to prestrojené požehnanie. Sanders mal iný nápad a franšízoval svoj recept pod názvom Kentucky Fried Chicken. Základ položil už v roku 1952, keď úspešne franšízoval svoj recept Peteovi Harmanovi.

Maliar nápisov najatý Harmanom, Don Andreson, vymyslel názov „Kentucky Fried Chicken“.

Do auta si nabalil niekoľko tlakových hrncov a zmes 11 byliniek a korenia a začal svoju cestu po Spojených štátoch.

Cestoval po celej krajine a cestou navštívil množstvo reštaurácií, kde ponúkal vzorky. Keď ochutnali vzorky, vyjednal s majiteľmi reštaurácie franšízové ​​dohody, čo bola zvyčajne provízia 0,04 USD za každý kus kurčaťa, ktorý predali. Výmenou im ponúkol, že ich naučí vyrábať. Svoju prvú franšízovú zmluvu podpísal s reštauráciou v Utahu a do roku 1963 bolo v USA 600 franšíz Kentucky Fried Chicken .

Obchod bol však príliš veľký na to, aby ho Sanders zvládal v takom starobe.

Akvizičná dohoda v roku 1964

Mnoho ľudí sa pokúsilo kúpiť KFC od Sandersa av roku 1964 Harland Sanders predal KFC skupine investorov vedených Johnom Y. Brownom a Jackom C. Masseym za 2 milióny USD. Predal ju pod podmienkou, že kvalita bude vždy zachovaná, bude dostávať doživotný plat a navždy zostane tvárou spoločnosti .

„Veľa ľudí sa ma pýtalo, prečo som predal svoju firmu po tom, čo som do jej výstavby vložil všetko, čo som mal. Odpoveď je asi takáto. Keď sa Brown prvýkrát začal zaujímať o Kentucky Fried Chicken, popularita môjho nápadu začala nado mnou priam udierať. Moje podnikanie začínalo byť pre mňa príliš veľké, bez ohľadu na to, koľko energie a času som do toho vložil.“,

z jeho autobiografie.

Akvizícia KFC spoločnosťou PepsiCo v roku 1986

Do roku 1970 sa počet predajní zvýšil na 3000 v 48 rôznych krajinách. V roku 1971 Brown predal KFC spoločnosti Heublein, spoločnosti na balenie potravín a nápojov, za 285 miliónov dolárov. Harland Sanders zomrel v roku 1980. V čase jeho smrti existovalo 6000 predajní KFC v 48 rôznych krajinách.

RJ Reynolds, tabakový gigant, získal Heublein v roku 1982 a predal KFC PepsiCo v roku 1986 za 850 miliónov USD.

Po vstupe pod PepsiCo bolo uvedených na trh veľa nových produktov.

Názov „KFC“ bol oficiálne prijatý v roku 1991.

Spoločnosť neustále rástla av roku 1997 PepsiCo oddelila svoju sieť reštaurácií, ktorá zahŕňala KFC, Taco Bell a Pizza Hut, na Tricon Global restaurant Inc. Nová spoločnosť sa premenovala na Yum! Značky v máji 2002.

Kontroverzie

Kontroverzie nie sú cudzie ani veľkým reťazcom rýchleho občerstvenia. V roku 2014 sa na internete opäť objavila fáma, že KFC nepoužíva kura na mäso, ale vyrába nejaký druh mutantného kurčaťa , aby z jedného takého kurčaťa vyrobili viac mäsa. Neskôr bola táto fáma vyvrátená.

V roku 2008 herečka Pamela Andreson, aktivistka za práva zvierat, odhalila , čo sa skrýva za výrobou vedra KFC. Spolu s organizáciou People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) kritizovala KFC za týranie zvierat. KFC odpovedalo vyhlásením, že prijímajú všetky preventívne opatrenia, aby sa vyhli akémukoľvek druhu krutosti voči zvieratám.

KFC prešlo mnohými kontroverziami a stále ich rieši dodnes.

KFC v roku 2020

Aby KFC držalo krok s meniacou sa dobou, zaviedlo do svojho jedálneho lístka rôzne jedlá. V krajinách ako India zaviedla množstvo vegetariánskych jedál, aby oslovila širšie publikum. Podobne KFC upravilo svoje menu podľa krajiny, v ktorej pôsobí.

Dnes má KFC 22 600 v 135 krajinách po celom svete s hodnotou značky 8,3 miliardy USD a tržbami 27,9 miliardy USD k 27. júlu 2020. Hodnota značky KFC je na 96. mieste na svete .

Spoločnosť tiež experimentuje s mäsom na rastlinnej báze a snaží sa využiť nové technológie na rozšírenie svojho rastu.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.