História spoločnosti Nokia

Loading

Obsah

História spoločnosti Nokia bola ako jazda na horskej dráhe – plná vzostupov a pádov. A aj keď značka padla na hubu, cesta ani dnes zďaleka nekončí.

Spoločnosť existuje už viac ako 150 rokov. Prešlo dvoma svetovými vojnami a stále prežilo. Pomohla Fínsku v čase krízy a do roku 2000 predstavovala obrovské 4 % HDP Fínska .

Spoločnosť sa pustila do rôznych priemyselných odvetví, ako je gumárenský, papierenský, káblový a potom elektronika a telekomunikácie. Po zameraní sa na elektroniku a telekomunikácie sa stále zväčšovala a stala sa dokonca značkou známou po celom svete.

Neuspela ani na rovnakom trhu s mobilnými telefónmi, kde dosiahla míľnik, o ktorom spoločnosti len snívajú, keď v roku 2007 obsadila 49,4 % podielu na trhu.

Narodenie Nokie v roku 1865

V roku 1865 Fredrik Idestam založil papiereň v južnom Fínsku a v roku 1868 založil druhú papiereň neďaleko mesta Nokia. Po troch rokoch, v roku 1871, vytvoril Idestam so svojím priateľom Leom Mechelinom spoločnú spoločnosť s názvom Nokia Ab.

Fredrik Idestam odišiel do dôchodku a Leo Mechelin sa stal v roku 1896 predsedom spoločnosti.

Rozšírenie Nokie

Po odchode svojho priateľa do dôchodku Leo Mechelin v roku 1902 rozšíril operácie spoločnosti Nokia Ab na výrobu elektriny. Fredrik tomu nebol naklonený, ale rozširovanie prevádzky sa nezastavilo.

V roku 1922 sa spoločnosť Nokia Ab blížila k bankrotu v dôsledku prvej svetovej vojny. Aby ju zachránili, spoločnosť Finnish Rubber Works získala spoločnosť Nokia. Získala tiež Suomen Kaapelitehdas Oy (Fínske káblové závody).

Spoločnosť Finnish Rubber Works rýchlo rástla po tom, čo sa v 30. rokoch presťahovala do regiónu Nokia, aby okrem iných služieb využívala aj elektrické napájanie.

Od 30. rokov až do začiatku 90. rokov spoločnosť Nokia vyrábala aj respirátory pre civilistov aj armádu.

Založenie spoločnosti Nokia Corporation v roku 1967

V roku 1967 prišiel zlomový bod Nokie. Tieto tri spoločnosti – Nokia Ab, Fínske gumárenské závody a Kaapelitehdas – sa spojili, čím vznikla spoločnosť Nokia, ktorú poznáme dnes.

Spoločnosť Nokia sa reštrukturalizovala do štyroch veľkých podnikov – gumárenský, káblový, lesnícky a elektronický. Nokia tiež začala vyrábať komunikačné zariadenia a plynovú masku M61 pre fínske obranné sily. Od tohto momentu sa Nokia pomaly začala viac zameriavať na telekomunikačný priemysel, pretože v tom čase bol ešte nevyužitý.

Záujem o telekomunikácie

Kari Kairamo zasadol do kresla generálneho riaditeľa v roku 1977 a transformoval Nokiu. Počas jeho pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa Nokia získala v roku 1984 spoločnosť Salora, výrobcu televízorov. V roku 1985 získala Luxor Ab, výrobcu elektroniky a počítačov, a potom v roku 1987 francúzsku televíznu spoločnosť Oceanic.

Tento trend pokračoval, keď Nokia získala Mobiru, výrobcu mobilných telefónov, čo by pomohlo spoločnosti vstúpiť do jej zlatej éry v budúcnosti. S Mobirou uviedla Nokia na trh svoj prvý mobilný telefón: Mobira Senator v roku 1982.

Ale všetko nebolo v poriadku, pretože Kari Kairamo spáchala samovraždu 11. decembra 1988. Dôvod, ktorý za tým stál, je stále nejasný. Nahradil ho Simo Vuorilehto.

Reklamy

Reštrukturalizácia spoločnosti Nokia

Po vymenovaní Sima Vuorilehta sa plánovala veľká reštrukturalizácia. Mnohé skupiny v rámci spoločnosti boli odpredané. Fínska guma funguje oddelene od Nokie. Počítačová divízia, Nokia Data, bola predaná v roku 1991 britskej spoločnosti International Computer Limited. Vyzeralo to, že Nokia mala finančné problémy, v dôsledku čoho sa jej ceny akcií znížili a kolaps Sovietskeho zväzu pridal k agónii spoločnosti, pretože bola hlavným zákazníkom spoločnosti Nokia.

V roku 1992 Jorma Ollila nahradil Simo Vuorilehto ako generálny riaditeľ. Postavil sa proti myšlienke predaja divízie mobilných telefónov spoločnosti Nokia a zmenil ju na telekomunikačnú spoločnosť. Toto rozhodnutie sa ukázalo ako plodné a pomohlo Nokii vstúpiť do zlatého obdobia.

Zlatá éra Nokie

V roku 1992 Nokia predstavila prvý komerčne dostupný GSM telefón na svete, Nokia 1011, ktorý používal fínsky premiér Harri Holkeri na uskutočnenie prvého GSM hovoru na svete. Po tejto udalosti sa meno Nokie bleskovo rozšírilo do celého sveta.

V roku 1998 predbehol Motorolu a stal sa najväčším výrobcom telefónov na svete. Nokia sa stala pojmom a pokračovala v presadzovaní sa na trhu. Nokia bola priekopníkom inovácií. Vedelo, že mobilné telefóny sú budúcnosť a využilo túto príležitosť. V nasledujúcich rokoch uviedla na trh mnoho rôznych telefónov.

Nokia sa stala prvou spoločnosťou, ktorá predstavila fotoaparát na mobilnom telefóne. V roku 2007 sa podiel spoločnosti Nokia na trhu zvýšil až na 49,4 %, čím sa stala jedinou spoločnosťou na svete, ktorej sa to podarilo.

Zlaté časy však netrvali dlho, pretože interné problémy pomaly trhali spoločnosť. Tak sa začal pád telekomunikačného giganta.

Pád Nokie

Od toho, že bola najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou na svete v roku 2007, až po to, že bola na pokraji bankrotu v roku 2013, Nokia zažila svoje najhoršie dni. Pád Nokie bol dôsledkom mnohých vnútorných a vonkajších faktorov.

Dôvodov, ktoré viedli k zlyhaniu Nokie , bolo veľa . Medzi nimi boli hlavné dôvody:

  • Vrcholový manažment bol príliš pomalý pri prijímaní zásadných rozhodnutí, v dôsledku čoho sa stratilo veľa príležitostí.
  • V roku 2006 bol Jorma Ollila nahradený Olli-Pekka Kallasvuo ako generálny riaditeľ, nový manažment sa zameral skôr na masovú výrobu ako na inovácie. Bola to chyba, pretože inovácie zohrali hlavnú úlohu pri vzostupe Nokie v prvých rokoch.
  • Nokia odmietla akceptovať iPhone od Apple a telefóny s Androidom od Googlu ako konkurenciu. Mysleli si, že žiadna spoločnosť sa nemôže priblížiť k jeho podielu na trhu.

Keď si Nokia uvedomila svoje chyby, bolo už trochu neskoro, v tom čase už boli Apple a Google na trhu etablované a ich podiel na trhu neustále klesal. Operačný systém Symbian od Nokie bol zastaraný a nezodpovedal OS Android a iOS.

Odkúpenie divízie mobilných telefónov spoločnosti Nokia

V roku 2010 sa novým generálnym riaditeľom spoločnosti Nokia stal Stephen Elop. O rok neskôr Nokia oznámila strategické partnerstvo so spoločnosťou Microsoft a pre tieto telefóny prijala operačný systém Windows. Toto rozhodnutie bolo prijaté v nádeji na oživenie Nokie ako značky smartfónov.

Hlavným problémom telefónov so systémom Windows bol obmedzený počet aplikácií. Predaje Nokie v rokoch 2012 a 2013 ďalej klesali. Stav Nokie sa zhoršil do bodu, kedy sa chystala zbankrotovať.

Reklamy

Aby sa zabránilo takejto situácii, Microsoft zakročil a kúpil divíziu mobilných telefónov spoločnosti Nokia za 7,2 miliardy USD.

Vytvorenie sietí Nokia Networks

V roku 2007 Nokia založila spoločný podnik 50/50 so spoločnosťou Siemens Communications. Tento podnik sa volal Nokia Siemens Networks. Stala sa dcérskou spoločnosťou Nokia Corporation.

Po predaji divízie mobilných telefónov sa Nokia zamerala na dátové siete a telekomunikačné zariadenia. V roku 2013 získala 100 % akcií spoločnosti Nokia Siemens Networks a premenovala ju na Nokia Networks.

V roku 2016 Nokia získala Alcatel-Lucent , francúzsko-americkú globálnu spoločnosť zaoberajúcu sa telekomunikačnými zariadeniami. Bola zlúčená do divízie Nokia Networks. Bolo to urobené s cieľom upevniť svoje postavenie na globálnom telekomunikačnom trhu.

HMD Global kupuje divíziu mobilných telefónov spoločnosti Nokia

HMD Global je fínska spoločnosť zaoberajúca sa mobilnými telefónmi, ktorú vytvorili predchádzajúci manažéri spoločnosti Nokia. Odkúpila späť divíziu mobilných telefónov od Microsoftu v roku 2016. Poučila sa z minulých chýb a uzavrela partnerstvo s programom Android One od Google.

V roku 2017 spoločnosť HMD global uviedla na trh ikonickú Nokiu 3310, ktorá bola medzi širokou verejnosťou dobre prijatá. Dňa 19. marca 2020 oznámila vydanie Nokia 8.3 5G, prvého 5G smartfónu na svete.

Z prakticky nulového predaja v rokoch 2015-16 na 1,5 milióna predaných smartfónov Nokia v roku 2017 oživila spoločnosť HMD Global Nokiu. V treťom štvrťroku 2018 sa predalo viac ako 4,8 milióna kusov, čím sa stal 9. najväčším predajcom smartfónov na svete.

Nokia v roku 2020

Nokia je momentálne lídrom v pretekoch o poskytovanie technológie 5G na svete. Nokia Networks je najväčšou dcérskou spoločnosťou Nokia Corporation.

V auguste 2020 Pekka Lundmark nahradil Rajeeva Suriho (2014-2020) ako nového generálneho riaditeľa spoločnosti Nokia Corporations.

Nokia opäť razí na vrchol a tentoraz sa minulé chyby už nebudú opakovať.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *