Môžete krtka na svojej záhrade zabiť, bez toho aby ste porušili zákon?

Loading

Môžete krtka legálne zabiť, alebo nie?

Pred dvoma rokmi sme v článku tu rozoberali, či môžete krtka na svojej záhrade usmrtiť. A jednoznačne nám bolo povedané, že krtka sa týka zákon na ochranu zvierat proti týraniu. Ak by vám týranie bolo preukázané, hrozila by vám podľa Petra Stýblo z ČSOP pokuta od veterinárnej správy v maximálnej výške 2000,-€.

 

Vystreľovací pasca na krtkov je podľa predajcu legálna, ochrancovia prírody to vidia inak.

Lenže pri návšteve tohtoročnej jarnej výstavy Poľnohospodár v Lysej nad Labem sme na jednom zo stánkov narazili na ponuku vystreľovací pasce na krtkov, ktorej predajca záujemcom z radov záhradkárov s odvolaním sa na zákon 114/1992 Z. z. tvrdil, že jej použitie je nielen úplne bezpečné, ale aj legálne.

“Krtko je celkom hojný, takže bohužiaľ skutočne nepatrí k osobitne chráneným živočíchom, je chránený len všeobecne. To znamená, že ak niekto neohrozuje krtka ako druh, čo odchytom a usmrtením niekoľkých krtkov na vlastnej záhradke nerobí, nekoná proti uvedenému zákonu. Napriek tomu by som sa prihovárala, aby sa ľudia pokúsili krtkov skôr vyháňať ako hubiť, “vyjadrila sa k tomu Dáša Chytilová, lektorka zo Strediska ekologickej výchovy hl. mesta Prahy.

 

Usmrtenia krtka je podľa ochrancov týranie zvieraťa

S tým ale zásadne nesúhlasí Petr Stýblo z Českého zväzu ochrancov prírody, zákon o týraní zvierat podľa neho stále platí aj v tomto prípade: “Je to zavádzajúce informácie. Je to približne rovnako relevantné, ako keby sa odvolali treba na zákon o štátnom rozpočte.” A vysvetľuje, že podľa uvedeného Zákona o ochrane krajiny je povedané iba to, že krtko nie je osobitne chránený živočích.

 

TIP: Ako sa krtka zbaviť a neublížiť

Pretože sa krtko snaží udržiavať si svoje už vybudované chodbičky v poriadku, opravuje si aj tie, ktoré mu podupat. Ryje hlavne po ranu a v ranom popoludní. V túto dobu mu teda počas inej práce na záhrade môžete rozhrabat všetky kôpky a vyčkávať. Vo chvíli, kedy sa krtinec opäť začne dvíhať, jemne krtka Podkopná motykou, opatrne hoďte do pripraveného vedra a odneste na vhodné miesto.

V plnej miere sa ale na jeho zabitie vzťahuje práve Zákon č 246/1992 Z. z. o týranie zvierat. “Ide len o to, že sa u nás znenia tohto zákona nevykladá do dôsledkov, takže usmrcovanie drobných cicavcov na záhradách nikto nerieši. Je to proste stará tradícia, u ktorých dlho trvá, než sa potlačenia. To ale neznamená, že je to v poriadku . “

Reklamy

 

Aby usmrtenie krtka bolo skutočne legálne, musel by ho podľa Petra Stýblo zniesť zo sveta veterinár pomocou smrtiacej injekcie.

A alebo by priamo v zákone musel byť určený spôsob usmrtenia a presne vymedzené aj jeho oprávnené dôvody. “Rozrýt trávnika alebo záhonu by k nim ale celkom určite nepatrilo. Ťažko povedať, prečo zrazu ľudia u nás toľko bazíruje na bezchybnom anglickom trávniku, tradícia to u nás nie je,” nechápe motiváciu ľudí bojujúcich s krtkov.

 

Je vôbec nutné krtka vyháňať? Prípadne ako na to?

Kto jazdí na chalupu so záhradou len v sezóne, často sa s prítomnosťou krtka na pozemku zmieri. Aj vďaka tomu, že akonáhle po záhrade začnú behať deti, prípadne psy, a vôbec je tam zrazu frmol, sám radšej odtiahne niekam, kde je pokoj.

Prípadne možno voliť mierumilovné spôsoby, ako krtka z pozemku vyhnať. Dobrú skúsenosť záhradkári majú napríklad s aksamietnice čiže aksamietnice, ľudovo nazývanými smrdlavky, ktorých pach krtka zo záhrady vyháňa.

 

Krtko si sliedi pod zemou celý rok, bez ohľadu na počasie. Prezradí ho len kopčeky hliny.

Niekomu sa zase osvedčili najrôznejšie podomácky vyrábané plašič zarazené do zeme, údajne stačí aj kovová rúrka, do ktorej čas od času buchnete. Na plašiča vydávajúce zvuk v pravidelných intervaloch si vraj krtko čoskoro zvykne a prestanú mu vadiť.

 

Zvažujete-li, či sa s krtkom na svojej záhrade naučiť žiť, či ho tam bezpodmienečne odmietate trpieť, pozrite sa okrem mínusov aj na jeho užitočnosť. Jednak kyprí a prevzdušňuje pôdu, navyše je to hmyzožravec živiaci sa škodcami, ktorí škodia ohryzovaním koreňov rastlín.

Kto by to nepoznal. Krásny trávnik zo dňa na deň plný nevzhľadných kopčekov zeminy. Na jeseň zasadené tulipány, narcisy alebo ľalie, ktoré nevykvitnú alebo vôbec nevyrastú. Z ničoho nič uschnuté kry, ktoré niekoľko rokov nádherne prospievali.

Tieto problémy mávajú spoločného menovateľa – všetko to sú znamenia, že máte na záhrade nového spolubývajúceho. Krtka, hraboša alebo hryzce. Možno si myslíte, že vám najviac pije krv krtko, najviac škody ale na záhrade napáchajú hlodavcami a hraboše.

Reklamy

 

Čo na nich platí?

Zaručených receptov na likvidáciu týchto ničiteľov našich záhrad nájdete v knižkách, záhradkárskych časopisoch i na internete celý rad. Než ale začnete s viac či menej drastickým bojom, zamyslite sa nad prevenciou.

Veľký význam má napríklad pravidelné kosenie trávy, všetky “myši” majú radšej pokoj a možnosť pohybu vo Starina. Nenechávajte ani niekoľko rokov neposekanou trávu pri plote. Sústavné ničenia chodieb môže tiež čiastočne pomôcť, to znervózňuje ako krtkov, tak hraboša aj hryzce.

 

V ovocných sadoch a ich okolie udržujte maximálne možnú čistotu.

Neodmysliteľne k tomu patrí napríklad zbieranie opadaných plodov – ak ste na jeseň nechali pod stromami ležať jablká, nasťahovali sa k vám na záhradu hraboše z širokého okolia ako k prestretému stolu. Rovnako tak na záhradke neskladujte žiadny materiál, ako sú niekoľkoročné neošetrené komposty a čokoľvek podobné, čo môže slúžiť nepríjemným hlodavcom ako úkryt.

Cibuľovité a hľuznaté rastliny môžete do istej miery chrániť jesenné výsadbou v plastových košoch. Nájdete ich v ponuke záhradníctve i hobbymarketov. Šikovní záhradkári si dokonca takéto deravé košíčky vyrábajú aj sami z obyčajných PET fliaš. Stačí odrezať spodnú časť a urobiť do nej patrične veľké dierky – dostatočné pre rast koreňov, ale malé pre všetečné Rypáčkom hlodavcov.

Dôležitá je tiež podpora predátorov, prirodzených nepriateľov hlodavcov, ktorí vám môžu vo vašom boji pomôcť. Preto vyvěšujte búdky pre sokola, Kalous a sova, tí vašu záhradu zbaví aj niekoľkých myšiach kúskov denne. Ak nemáte domáce zvieratá, využite to, že v hromadách kamenia sa zase radi zdržujú lasice. Tiež obyčajná domáca mačka dokáže v tomto smere pracovať pre vás. To všetko k obmedzeniu škodlivého výskytu hlodavcov a hrabošov prispeje.

 

Pacifistické recepty na likvidáciu

Než s bojom začnete, zmierte sa s tým, že dostať zo svojej záhrady hraboša, hryzce a krtkov nie je jednoduché. Keď vám niečo na určitý čas pomôže, radšej rovno počítajte s tým, že je to len načas a nepriatelia sa môžu kedykoľvek zase vrátiť.

Mliečniky, korunkovky, aksamietnice, láskavec, cesnak. Všetky tieto rastliny by údajne mali naše záhradné nepriateľov odpudzovať. Vyskúšať to samozrejme dá, ale spoliehať sa na to nedá. Niekomu táto ochrana žiaduce výsledky prinesie, inde je tento spôsob úplne márny.

To isté platí o prípravkoch na báze aromatických látok, akustických odpudzovače napríklad vo forme PET fliaš, větrnících, zapíchaných tújových vetvičkách alebo handrách napustených petrolejom. Niekto dokonca radí vyskúšať na odpudenie hlodavcov i syrečky, psie lajná alebo chlpy, vlasy či cigaretové ohorky nastrkané do dier.

Tiež môžete v blízkosti nor skúsiť umiestniť elektronické alebo mechanické zariadenie vydávajúce zvuky alebo vibrácie. Tie krtkov skutočne účinne odpudzujú. Najrôznejšie plašiča k tomu určené nájdete na trhu, údajne na ne platí aj dámsky vibrátor na baterky zastrčený do krtkovia chodbičky. Niekedy to ale býva len krátko trvajúce výhra, pretože sa podzemné škodcami len premiestni k susedom.

 

Niekedy vám dočasne pomôžu aj bagre pracujúci v okolí, napríklad na terénnych úpravách, pretože krtkovia nemajú radi hluk, a tak sa aspoň na chvíľu odsťahujú. Rovnakú službu vám ale odvedú aj deti cez prázdniny, ak vám budú dostatočne intenzívne brázdiť záhradu.

 

Pasce, návnady, gély a patróny

Pri použití jedovatých návnad na krtka postupujte tak, že najprv na záhrade zadupejte všetky kopčeky. Až do tých, ktoré si krtko obnovia, nakladie jedovatú návnadu. Veľmi dobre funguje – aj na hlodavcami a hraboša – jedovatá návnada na báze gélu. Špeciálne ochutený voňavý gél, ktorý sa aplikuje priamo do dier, láka hlodavce na zožratie návnady.

Pozor, jedovatá návnada by nemala byť prístupná pre hydinu a vtáky. A samozrejme ani pre domácich miláčikov a deti, ktoré by sa mohli jej požraním otráviť! Vo všetkých prípadoch tiež nezabudnite, že likvidovať je nutné aj otrávené škodca, aby ich nezjedli napríklad vaša mačka alebo pes.

Pasce na hlodavce sa kladú do obnažených nôr, ktoré je nutné zakryť. A ak sa s pascí chcete ešte niekedy skonštatovať, je vhodné ich zafixovať, treba uviazaním ku stromčeku či kolu, aby vám ju hryzec neodtiahol. Dôležité tiež je, že na návnady i pasce platí, že by nemali byť cítiť člověčím pachom. Pri manipulácii s nimi je teda viac než vhodné používať napríklad gumové rukavice.

Dobré výsledky možno pri hubenie škodcov dosiahnuť Vykurovacie patronami, čo je vlastne na železnom drôtu nanesená účinná vrstva vo forme valčeka. Po zapálení a následnom vyhorenia vykurovacia patróny vznikne troska, z ktorej sa pôsobením pôdnej vlhkosti uvoľňuje vnútrobunkovej pôsobiace jedovatý plyn, ktorý hlodavce okamžite usmrcuje.

Použitá vykurovacia patróna sa ponechá trvalo v mieste aplikácie a nie je potrebná žiadna jej ďalšia likvidácia, nemala by ovplyvňovať rast záhradných plodín. Podľa stupňa zamorenie lokality škodlivými hlodavcami možno patróny použiť aj opakovane.

Všetky uvedené hubiace prostriedky sú bežne dostupné v predajniach pre záhradkárov, kde by ste k nim tiež mali dostať patričné rady.

S kým máte tú čest Hryzec je podstatne väčšia ako hraboš a najčastejšie sa zdržuje blízko vôd. Hĺbia chodby zvisle elipsovitého prierezu široké najmenej 5 cm, ktoré vedú často len pár centimetrov nad povrchom. Možno ich spoznať podľa nepravidelných vyvýšenín na záhrade, v ktorých sa väčšinou nájdu rastlinné zvyšky. Žerie predovšetkým nadzemné, zelené časti rastlín, ožiera buľvy, cibule, hľuzy a hlavne škodia na koreňoch bylín, kríkov a stromov.

Hraboš hĺbia malé, oválne chodby a zanecháva často množstvo malých dier, čím značne poškodí trávnik. U vchodov do jeho chodieb často bývajú kôpky vyhrabane hliny a na povrchu pôdy sú medzi jednotlivými vchodmi vyšliapanej cestičky. Počas zimy žerie rád korene a kôru drevín.


Krtka samozrejme spoznáte podľa krtincov, teda väčších kôpok hliny na trávniku, ktorých časté rozhrabané krtkov veľmi znervózňuje. Krtek ako jediný vlastne nie je škodca, pretože neožírá rastliny, ale naopak je užitočný. Je totiž indikátorom bujného života v pôde, pretože sa živia škodcami, ktorí svojím ohryzovaním koreňov rastlín škodí na našich záhradách a poliach. Jedinou vecou, ktorú krtko na záhrade škodí, môžu byť jeho vodorovne elipsovité chodby, ktoré niekedy odrezať korene rastlín od výživné pôdy. Preto by sme si mali rozmyslieť, či krtka zo záhrady vyhostíme, alebo nie.

Autori: Hobby.cz, Dana Makrlíková

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *