ePasy druhej generácie

Loading

Bezpečnosť má prioritu Prienik biometrie do osobných dokladov sa urýchlil po teroristických útokoch na americ ké mestá 11. septembra 2001 a USA nimi podmienili bezvízový styk aj s krajinami Európskej únie. Keďže majú chrániť aj pred možným zneužitím teroristami a organizovaným zločinom, bez peč – nosť údajov uložených na čipe má absolútnu prioritu. Technológia Basic Access Control (BAC, základné riadenie prístupu) chráni identifi kač né údaje a fotografiu držiteľa. Prístup umožní len vtedy, ak sú inšpekčnému systému známe úda je zo strojovo čitateľnej oblasti dátovej strany dokladu.

Znamená to, že vám ich nikto „neukrad ne“ na diaľku z vrecka alebo aktovky bez toho, aby ich už poznal. „V novej verzii pasov s odtlačkami prstov sa po – užívajú inteligentné RF čipy. Ide vlastne o malý počítač schopný robiť komplexné šifrovacie operácie. Vysoký stupeň bezpečnosti a ochrany citlivých údajov zaručuje technológia Extended Access Control (EAC, rozšírené riadenie prístupu). Pracuje s modernými šifrovacími algoritmami a navyše kontroluje autenticitu dokladu i čí tacieho zariadenia. Princíp nedôvery je nasta – vený z oboch strán – tak ako čítačka preveruje certifikát elektronickému dokladu, ani doklad nesprístupní citlivé údaje inšpekčnému systé mu,

{googleads right}

pokiaľ sa mu nepreukážu platným certifikátom,“ vysvetľuje Stanislav Lencz zo spoločnosti Sie – mens. Pomoc pre letiská Konzultant Siemensu upozorňuje na ďalšie prí – nosy elektronických pasov: „Doteraz sa dô raz kládol na vydávanie dokladov, ďalším krokom je ich využívanie, aby sa urýchlila a zefektív ni la kontrola, čo je vlastne pôvodným dôvodom pre elektronické doklady a použitie biometrie v nich.“ Niektoré letiská už používajú takzvaný eGates, kde sa biometrické údaje z dokladov automa tic – ky porovnávajú s aktuálne nasnímanými údaj mi držiteľa pasu. Celý proces nemusí trvať dlhšie ako niekoľko desiatok sekúnd. Pracovník kontroly pritom obslúži viacero zariadení a v pod sta – te len dozerá na celý proces.
{googleads right}

Pre spoľahlivú kontrolu na letiskách tak netreba kabínky plné uniformovaných úradníkov. Ak niekomu z objektívnych dôvodov takáto automatizovaná kon trola nezafunguje, nikto sa nepohoršuje a s po ro zumením ho vybavia štandardným spôsobom.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *