Ako na kuny?

Loading

 Vzhľad – Táto šedohnedá šelmička s bielou náprsenkou má krásnu hodvábnu srsť, štíhle dlhé telo a silné zadné nohy. V pomere s telom má nohy pomerne krátke. Jej hlavu zdobí krásna malá špicatá ušká a výrazná čierna očká. Neprehliadnuteľný je aj jej dlhý huňatý chvost.

Rozšírenie – Kuna skalná sa vyžíva vo skalnaté, voľne porastené krajine s mnohými úkryty. Nezriedka sa kuny dajú vystopovať aj v blízkosti ľudských obydlí. Obľúbeným Kuni útočiskom sú napríklad pôdy rodinných domov či rekreačné objekty. Výnimočne ju uvidíme aj na strome. To je výsada jej blízkych príbuzných – kuny lesnej. Kunu skalné možno vidieť v južných oblastiach Ázie, strednej a južnej Európe.

Spôsob života a potrava – Žije a lovia väčšinou na zemi, medzi jej obľúbené pochúťky patrí hlodavce, menšie cicavce hydina a vajíčka, ktoré dokážu zručne vyniesť z hniezda či kurníku. V mestách kuny konzumujú aj odpadky. V jesenných a zimných mesiacoch tvoria jej jedálniček z veľkej časti ovocia. Pre hospodára môže byť kuna skalná užitočná podobne ako mačka (loví myši), môže však spôsobiť aj nemalé problémy. Rada si totiž pochutnáva na hydine a ich vajciach. Zmiznutie niekoľkých vajíčok však nie je to posledné. Ak sa Vám toto hravé nočné zviera ubytuje niekde v baráku, môžete počítať s tým, že v noci bude robiť pekný rámus. Hlavne ak sa dostane k nejakým predmetom, s ktorými si môže hrať. Nielen pri love využíva svoje mrštnosti, obratnosti, odvahy a prefíkanosti. Vďaka stavbe svojho tela sa dokáže pretiahnuť i tou najmenšou štrbinkou.

Rozmnožovanie – Kuny skalné sa pária buď vo februári, alebo v lete. Samica je gravidná dva až deväť mesiacov. Porodí 3 – 5 holých a slepých mláďat. Táto malá bezbranná stvorenia otvoria oči zhruba po piatich týždňoch, na materskom mlieku sú závislé šesť až osem týždňov. Po troch mesiacoch sa osamostatňujú. Do jesene zostávajú v rodine. Pohlavne dospievajú v dvoch rokoch.

Čo na kunu PLATI?
Pachový odpudzovač kún – sem patria pachové tyčinky, doštičky, spreje a postreky na kuny, ktoré sú vhodné na ochranu auta – vloženie alebo nástrek pod kapotu do motorového priestoru. Pachové odpudzovače kún Vám pomôžu pri ochrane pôdy, alebo pôdnych stavieb – Aplikácia do miest kadiaľ kuna na pôdu vstupuje, ďalej do miest kde kuna vykonáva svoju potrebu a tiež čo najbližšie jej hniezdu.
ODPORÚČAME TIETO pachová odpudzovač
Odpudzovač kún – postrek proti kunám 500 ml
Sprej proti kunám – pachové ohradníky NA kuny 250 ml
Odpudzovač kún – tyčinka proti kunám

ULTRAZVUKOVÉ odpudzovač kún – sú vhodné na ochranu autá, objektu aj pre vonkajšie použitie. Vždy majte na pamäti, že ultrazvuk bude prekážkami (múr, izolácia v streche) odtienený a zníži sa jeho účinnosť. Preto je vhodné kombinovať pachové aj ultrazvukové odpudzovače dohromady. Inštalácia ultrazvukového odpudzovače by mala vždy pokrývať miesta najčastejšieho výskytu kuny (miesta vstupu, miesta kde vykonáva svoju potrebu a čo najbližšie jej hniezdu. Na kuny lepšie fungujú ultrazvukové odpudzovače s premennou frekvenciou – tá je pre kunu oveľa viac nepríjemná.

ODPORÚČAME TIETO ULTRAZVUKOVÉ odpudzovač
3D priestorový ultrazvukový odpudzovač – dosah 1700 m3.
Ultrazvukový odpudzovač myší, potkanov, kún a ďalších škodcov – dosah 800 m2.
Deramax-Profi – ultrazvukový odpudzovač myší a kún – so zdrojom
Odpudzovač – plašič kún do auta s batériou

SKLOPCE – SKLOPNÉ pasca na kunu – Je možné že budete kunu odpudzovať ultrazvukovým odpudzovačom alebo pachovým odpudzovačom a kuna bude tvrdohlavo stále u vás na pôde v izolácii.

Príčinou môžu byť mláďatá, ktoré kuna vyviedla a neopustí hniezdo, kým mláďatá nedorastú … potom vás čakajú 3 ťažké mesiace alebo môžete kunu vyloviť do sklopce. Sklopce sú vyrábané s jedným alebo dvoma vstupmi.

Na plaché kuny oveľa lepšie fungujú sklopce s dvomi vstupmi, pretože sklopec tvorí prirodzený tunel, ktorým sa kuna nebude báť prejsť. Na čo kunu vo sklopci uloviť? Dodáme Vám granule na lasicovité šelmy, môžete nastražiť tiež vajíčko, ovocie, párok alebo rybie hlavu. Častá chyba pri použití sklopce je zanechania ľudského pachu … potom sa márne snažíte kunu uloviť. Odporúčanie je jasné, manipulujte sa sklopcem len v rukaviciach a pre odstránenie ľudského pachu použite vnadidlo na kuny, ktoré prekryje ľudský pach. Čo s Kuno po jej ulovení? Odporúčame vypustiť kunu do voľnej prírody aspoň 15 – 20 km od Vášho bydliska, inak hrozí jej návrat.

Reklamy

ODPORÚČAME TIETO SKLOPCE na kuny
Sklopec 102x20x27 – Na väčšie mačky, kuny, lasice, tchora.
Prémiové pokušenie HAGOPUR na kuny

Ako na kuny
Ak budete pátrať po tipoch, ako na kuny, zistíte, že drvivej percento odporúčania vychádza predovšetkým z tzv. Babských rád, ktoré kolujú medzi ľuďmi už niekoľko generácií. Zakročenie proti kunám je potom realizované s pomocou všemžných surovín a prostriedkov, ktoré sú veľmi ľahko dostupné. Úsěch je však v takýchto prípadoch neistý. To, čo zabralo susedovi, Neusa nutne zabrať u vás a naopak.
Čo teda kunu podľa babských rád odradí?

  • výrazný parfum
  • trus mačkovité šelmy
  • psie chlpy
  • chlpy z dravé zveri
  • ľudské vlasy
  • lesklé predmety rozvešané okolo domu
  • síra
  • hlasný zvuk
  • vône do auta (stromček)
  • naftalín
  • čpavková voda
  • prítomnosť psa

Kuna v dome je problém, s ktorým si nevie rady veľa ľudí, a tak je možné zaobstarať si aj špeciálne výrobky, ktoré majú za cieľ vyhnať kunu humánnym spôsobom. K najmodernejším spôsobom, ako sa kuny v dome zbaviť, sa tak radí odpudzovače vysielajúce signály, ktoré sú pre zviera veľmi nepríjemné. Tieto odpudzovače môžu byť akustické či ultrazvukové a možno ich zaobstarať zhruba od 300 Sk. Ak však toto zariadenie nezaberie v prvých dňoch svojej prevádzky, je možné, že si na neho kuna zvykla. V ponuke je tiež možné naraziť aj na spreje či pachové tyčinky proti kunám.

Pomôžu pasce na kuny?
Často vychvaľovaným spôsobom, ako sa kuny zbaviť, je jej odchyt a následné odvezenie ďaleko od domova. K tomuto účelu slúžia pasce na kuny v podobe sklapců a klietok, kam treba kunu nalákať na nejakú jej obľúbenú dobrotu – napríklad vajíčko, šípky, čerešne. Aj toto však nie je zaručené, pretože kuna sa prevažne pohybuje skoky, a tak je len dielom náhody, keď do nalíčené pasce vlezie. Veľakrát je ale toto viac menej jediná cesta, ako sa jej naozaj zbaviť, pretože voči ostatným môže byť imúnny a odolná, alebo ich dokáže prekonávať.

Na kuny platí jedine uzavretie prístupových ciest
Áno, ak sa kuna nebude mať ako dostať do budovy, potom do neho nevnikne, takže v ňom ani nebude prebývať. To však znamená veľké úsilie v podobe dôkladného preskúmaní všetkých možností, ktorými by sa, napríklad aj teoreticky, mohla kuna do domu dostať. Následné cestom dier a škár však musí byť vykonané odolným a kvalitným materiálom, ktorý kuna skalná neprekoná. Je veľmi mrštná a vrtká a nie je žiadnou výnimkou, keď sa na pôdu či pod strechu dostane aj skrze škáru medzi krytinami, ktoré sú na jednom konci primontované ku konštrukcii strechy.

Problém nie je len kuna v dome, ale aj kuna v aute
Kuna má rada teplo, a tak nie je nič neobvyklé, keď ju objavíte aj v priestoroch okolo motora, kde je však jej prítomnosť veľmi nebezpečná. Kuna skalné tu totiž hryzie hadičky a ďalšie súčasti motora, ktorý tak dokáže úplne zničiť. V neposlednom rade si sem kuna rada ťahá aj zvyšky od popolníc, ktorými môže celý priestor kompletne zaneřádit. Nemá totiž rada poriadok, a tak ho ani sama nie je schopná vytvárať, ba naopak. Aj preto je jej prítomnosť v aute či dome tak ľahko rozpoznateľná.

Kuna skalná je chránená
Boj proti tomuto živočíchovi je značne sťažený i tuzemskými zákony, ktoré jej dali status chránenej šelmy, ktorej zabitie je trestné. Ak vás však otravuje už dlho, príde vám určite vhod výnimka zo zákona, ktorá kunu nechráni v období od 1. novembra do konca februára. V tomto období je možné sa jej zbavovať všetkými legálnymi prostriedkami. Vyvarujte sa však použitie želiez, ktoré sú považované za veľmi trýznivý spôsob likvidácie, ktorý je trestný po celý rok.

Kuna skalná dokáže spôsobiť veľa škôd a prebdených nocí, na druhej strane však jej prítomnosti v dome nemožno uprieť pozitívum, a to zbavenie sa potkanov a myší, ktoré kuna dôsledne lovia. Je len na zvážení každého, aké prostriedky boja zvolí. Vôbec najlepšie je však dôkladne zamaskovať aj tie najmenšie otvory, ktorými by sa mohla kuna skalná do domu dostať. To je však pre mnohých nepredstaviteľné, pretože takáto akcia zaberie veľa času a niekedy aj financií. Ak vás teda kuna v dome trápi, nezúfajte, skúšajte, čo ju vystrnadí, a buďte trpezliví.

Zdroj: na-kuny

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *