Najlepšie talianske plynové kotly pre súkromný dom

Loading

Obsah

Automatické bloky podlahových kotlov

Prevažná väčšina stojacich plynových kotlov je vybavená bezpečnostnou automatikou, ktorá pracuje bez externého napájania (neprchavá).

Podľa požiadaviek regulačných dokumentov musí automatizačné zariadenie vypnúť prívod plynu do horáka a zapaľovača v troch núdzových prípadoch:

  1. Útlm plameňa hlavného horáka v dôsledku sfúknutia alebo z iných dôvodov.
  2. Keď v komíne nie je prirodzený ťah alebo je prirodzený ťah výrazne znížený.
  3. Pokles tlaku zemného plynu v hlavnom potrubí je pod kritickou úrovňou.

Pre referenciu. Implementácia uvedených funkcií je povinná pre všetky typy plynových kotlov. Mnoho výrobcov pridáva štvrtý bezpečnostný krok – ochranu proti prehriatiu. Keď teplota chladiacej kvapaliny dosiahne 90 ° C, ventil prestane dodávať plyn do hlavného horáka na signál zo snímača.

V rôznych modeloch plynových podlahových kotlov od rôznych výrobcov sa používa energeticky nezávislá automatizácia nasledujúcich typov (značiek):

  • talianske bloky EuroSIT (Eurosit) radu 630, 710 a 820 NOVA (vykurovacie jednotky “Lemax”, “Zhytomyr 3”, Aton a mnohé ďalšie);
  • Poľské zariadenia “KARE” (generátory tepla “Danko”, “Rivneterm”);
  • Americké automatické riadiace zariadenia Honeywell (Žukovského ohrievače);
  • domáce výrobky, “Arbat”.

Systém dodávky paliva v najjednoduchších zariadeniach AOGV vybavených ventilmi ZhMZ. Horák je ukrytý v spodnej časti tela.
Uviedli sme najbežnejšie značky automatizácie, ktoré sú často inštalované na teplovodných kotloch od jednej spoločnosti. Napríklad závod Zhukovsky vybavuje rozpočtové verzie zariadení AOGV vlastnými bezpečnostnými jednotkami ZhMZ, generátory tepla strednej cenovej kategórie so zariadeniami EuroSIT a výkonné modely s automatickými ventilmi Honeywell. Uvažujme každú skupinu samostatne.

Plynové ventily značky SIT Group

Zo všetkých typov automatizácie v kotolniach sú bezpečnostné jednotky EuroSIT najobľúbenejšie a najspoľahlivejšie v prevádzke. Odporúčajú ich spoločnosti – dodávatelia prírodného paliva, vrátane výmeny starých plynových zariadení kotlov KChM, AGV atď. Bez problémov fungujú v zložení mikroplamienok horákov Polidoro, Iskra, Vakula, Thermo a iných.

Presné názvy troch použitých modelov sú nasledovné:

  • 630 SIT;
  • 710 MiniSIT;
  • 820 NOVA.

Prípojky pre termočlánok, hlavný a pilotný horák sú umiestnené na spodnej strane ventilu

Pre referenciu. Skupina SIT ukončila výrobu radov 630 a 710, pretože ich považovala za zastarané. Nahradila ju nová bezpečnostná automatika pre vykurovacie kotly – plynové ventily 820 NOVA, 822 NOVA, 840 SIGMA a 880 Proflame (napájané z batérií). Ale staré produkty nie je ťažké nájsť na predaj.

Aby sme vás nenudili detailmi konštrukcie automatických zariadení EuroSIT, stručne vysvetlíme princíp fungovania na príklade najjednoduchšieho bloku radu 630:

1. Otočením gombíka do polohy „zapaľovanie“ a stlačením zhora násilne otvoríte solenoidový ventil, ktorý umožní prechod plynu do zapaľovacieho horáka (zapaľovača). Kliknete na tlačidlo piezoelektrického prvku, ktorý vygeneruje iskru, ktorá zapáli knôt.

2. Podržaním hlavného gombíka na 30 sekúnd umožníte, aby sa termočlánok zahrial pomocou zapaľovacieho plameňa. Termálny balónik generuje napätie (EMF) 20-50 milivoltov, ktoré fixuje elektromagnet v otvorenom stave. Rukoväť je teraz možné uvoľniť.

3. Nastavte hlavnú rukoväť do požadovanej polohy a tým priveďte plyn k hlavnému horáku. Ten sa zapáli a začne ohrievať výmenník tepla vodou vo vykurovacom systéme, ako je znázornené na obrázku.

4. Keď voda dosiahne určitú teplotu, spustí sa kapilárny senzor, ktorý postupne uzavrie druhý ventil – termostatický. Prívod paliva do horáka sa zastaví, kým snímač nevychladne a doska ventilu neotvorí cestu pre plyn. Zapaľovač naďalej horí v pohotovostnom režime.

Poznámka. Staršie modifikácie automatizácie neboli vybavené teplotnými snímačmi a zapaľovacími jednotkami, preto boli potrebné zápalky na spustenie generátora tepla.

Reklamy

Schéma pripojenia automatizačnej jednotky k zariadeniu plynového horáka
Za normálny prívod plynu v zariadení je zodpovedný membránový ventil, ktorý hrá úlohu regulátora tlaku. Pri poklese pod nastavenú hodnotu sa palivový kanál uzavrie a kotol sa odstaví.

K zlyhaniu vedú aj ďalšie situácie:

  1. Horák a termočlánkový vykurovací knôt sú zhasnuté. Vytváranie napätia sa zastaví, elektromagnetický ventil uzavrie priechod paliva.
  2. Ak náhle zmizne ťah v komíne, snímač umiestnený v tomto kanáli sa prehreje a preruší napájací obvod elektromagnetu. Výsledok je rovnaký – prívod paliva je zablokovaný.
  3. V ohrievačoch vybavených snímačmi prehriatia sa elektrický obvod preruší, keď voda dosiahne teplotu 90–95 °C.

Keď plynová automatika spustila núdzové vypnutie, užívateľovi je zablokované opätovné spustenie kotla na 1 minútu, kým sa dodávka paliva neobnoví. Práca systému sa jasne odráža v školiacom videu:

Rozdiely medzi 710 MiniSIT a 820 NOVA

Podľa princípu fungovania sa tieto jednotky nelíšia od svojho predchodcu – série 630. Zmeny v automatizácii 710 MiniSIT sú čisto konštruktívne:

  • 2 tlačidlá “Štart” a “Stop” sa vyberajú samostatne spolu s elektromagnetickým ventilom;
  • hlavná rukoväť otáča iba drieku termostatu a reguluje teplotu chladiacej kvapaliny;
  • v tele výrobku je zabudovaná zapaľovacia jednotka s tlačidlom piezo zapaľovača;
  • základná zostava prístroja obsahuje vlnovcový snímač teploty s kapilárou;
  • pridaný stabilizátor tlaku plynu.

V jednotke 710 MiniSIT funguje rukoväť ako regulátor teploty a prepína ohrievač do pohotovostného režimu so zapáleným zapaľovačom

Pre referenciu. V prvých verziách rodiny 710 nebol k dispozícii zapaľovač iskier.

Najnovší produktový rad 820 NOVA bol aktualizovaný s cieľom zlepšiť stabilitu, spoľahlivosť a priepustnosť. Chceme zdôrazniť 2 vylepšenia, ktoré sú dôležité z pohľadu používateľa:

1. Výrobok je vybavený konektorom pre izbový termostat a automatizáciu kompenzovanú počasím. Teraz je vykurovacia jednotka schopná udržiavať teplotu vzduchu v byte.

Schéma zapojenia diaľkového termostatu s externým napájaním

2. Objavila sa modifikácia s vlastným zdrojom energie – termogenerátor namontovaný na tyči vedľa pilotného horáka, ako je znázornené na obrázku. Princíp činnosti je podobný termočlánku, ale veľkosť generovaného EMF je oveľa väčšia.

Schéma zapojenia energeticky nezávislého izbového termostatu
V tejto časti má zmysel spomenúť automatické plynové ventily Honeywell fungujúce podobným spôsobom. Ich hlavným rozdielom je zvýšený výkon, ktorý umožňuje použitie jednotiek v kotloch s vysokým výkonom (30-70 kW).

Poľská automatika “Kare”

Inštaláciu poľských bezpečnostných systémov na plynové kotly praktizuje niekoľko výrobcov. Dôvod je jednoduchý: pokiaľ ide o spoľahlivosť, produkt stráca na výrobky z Talianska, USA a Nemecka, ale za cenu drahšiu ako domáca automatizácia kotlov.

Produkt sme nazvali „systém“, pretože pozostáva z niekoľkých blokov, hoci všeobecný princíp fungovania zostáva nezmenený:

  • plynový filter;
  • ventil – regulátor tlaku plynu;
  • je tu samostatný termostat s regulačnou rukoväťou;
  • membránový termostatický ventil;
  • tlačidlo piezoelektrického zapaľovania.

Schéma poľského systému “Kare”
Uzly a snímače sú vzájomne prepojené kapilárnymi trubicami. V skutočnosti ide o rovnaké zariadenie SIT alebo Honeywell, len rozdelené na samostatné časti. To je plus: je pohodlnejšie a lacnejšie meniť diely.

Produkty domácich firiem

Ako viete, automatizácia kotlov vyrobená v postsovietskom priestore neobsahuje žiadne revolučné riešenia a technologické objavy. Na implementáciu troch bezpečnostných funkcií sa používajú rovnaké princípy – zahrnutie elektromagnetu pomocou napätia (EMF) termočlánku, membránového plynového ventilu a snímača ťahu, ktorý preruší obvod.

Reklamy

Schéma poistného ventilu ZHMZ

Nemá zmysel podrobne hovoriť o dizajne blokov značiek SABK, Orion a ZhMZ (závod Žukovského). Uvedené produkty sa vyznačujú najjednoduchším zariadením, nízkou cenou a nízkou spoľahlivosťou. Termočlánky vyhoria takmer každý rok a termostat sa vypne a spustí horák príliš náhle, čo spôsobí hlasné prasknutie, niekedy pripomínajúce mikrovýbuch.

Zariadenia v prvých rokoch prevádzky fungujú normálne, potom ich treba sledovať a včas obsluhovať, našťastie náhradné diely sú v predaji a sú lacné. Príklad odstránenia typickej poruchy automatizácie ZhMZ nájdete vo videu:

Zvážte niektoré funkcie

Za zmienku stojí niekoľko dôležitých funkcií a vlastností:

  • Zapaľovač sa zapaľuje pomocou piezoelektrického prvku.
  • Schopnosť regulovať teplotu vody od štyridsiatich do deväťdesiatich stupňov Celzia.

Automatizačnú jednotku môžete tiež prispôsobiť, aby ste dosiahli nasledujúce parametre:

  • Minimálne a maximálne zásobovanie systému plynom.
  • Nastavenie prietoku plynu k pilotovi.

Vezmite prosím na vedomie! Nerezová konštrukcia horáka zabezpečí dokonalé spálenie plynu.

Znížia sa aj emisie oxidu uhoľnatého do životného prostredia, v dôsledku čoho bude potrebná oveľa menšia údržba komína.

Záver k téme

Tieto funkcie a vlastnosti charakterizujú spoľahlivosť celého systému. S nimi sa predĺži termín neprerušovanej a spoľahlivej prevádzky.

Nezabudnite sa poradiť s odborníkmi, povedia vám o mnohých nuansách, ktoré budú použiteľné konkrétne vo vašej kotolni. Veľa šťastia pri stavbe a rekonštrukcii!

Americkú spoločnosť Honeywell založil Albert Butts hneď po svojom vynáleze najjednoduchšieho regulačného zariadenia na prevádzku uhoľnej pece. Dnes sa automatika podniku nachádza v domácich aj zahraničných kotloch.

Jedinečnosťou produktov Honeywell je možnosť výberu vysoko presného riadiaceho zariadenia pre takmer akýkoľvek účel.

Automatizácia pre plynový kotol Honeywell môže mať jednoduché zariadenie vybavené mechanickým regulátorom. Môže byť vyrobený aj ako vysoko citlivá jednotka s možnosťou automatického nastavenia prevádzkového režimu v závislosti od vykurovania miestností a okolitej teploty.

Elektronika nástennej jednotky

Charakteristickým znakom týchto generátorov tepla je elektronické riadenie procesov zapaľovania, spaľovania a udržiavania teploty chladiacej kvapaliny. To znamená, že nástenné plynové kotly (a niektoré podlahové) sú vybavené prchavou automatikou poháňanou elektrickou energiou.

Dôležitý bod. Napriek mnohým „zvončekom a píšťalkám“ zavedeným do dizajnu minikotolní, bezpečnostné funkcie má stále na starosti mechanik. Tri typy núdzových situácií uvedené vyššie bude zariadenie riešiť bez ohľadu na prítomnosť napätia v sieti.

Automatický plynový kotol je navrhnutý pre maximálne pohodlie majiteľov bytov a súkromných domov. Na spustenie ohrievača stačí stlačiť tlačidlo 1 a nastaviť požadovanú teplotu. Stručne popíšme prevádzkový algoritmus jednotky a prvky, ktoré sú v ňom zahrnuté:

  1. Po špecifikovaných akciách spustenia regulátor tepelného generátora zhromažďuje údaje zo snímačov: teplota chladiacej kvapaliny a vzduchu, tlak plynu a vody v systéme, kontroluje prítomnosť ťahu v komíne.
  2. Ak je všetko v poriadku, elektronická doska dodáva napätie do elektromagnetického plynového ventilu a zároveň výboj do zapaľovacích elektród. Chýba knôt.
  3. Hlavný horák sa zapáli a dáva plný výkon, aby sa čo najskôr ohrialo vykurovacie médium. Jeho práca je monitorovaná špeciálnym snímačom plameňa. Regulátor zapína zabudované obehové čerpadlo.
  4. Keď sa teplota chladiacej kvapaliny priblíži k nastavenej prahovej hodnote, ktorá je pevne stanovená snímačom náplasti, intenzita spaľovania sa zníži. Stupňovité horáky prejdú do režimu s nízkym výkonom a modulačné horáky plynule znižujú prívod paliva.
  5. Po dosiahnutí prahu ohrevu elektronika preruší prívod plynu. Keď snímač zaznamená ochladzovanie vody v systéme, zopakuje sa automatické zapaľovanie a ohrev.

Poznámka. V preplňovaných kotloch s uzavretou spaľovacou komorou regulátor spúšťa a zastavuje aj ventilátor.

Pokyny pre nástenný plynový kotol naznačujú, že jednotka je navrhnutá na prevádzku v uzavretom vykurovacom systéme, preto automatizácia monitoruje tlak vody. Ak klesne pod povolenú hranicu (0,8-1 bar), horák zhasne a nezapáli sa, kým sa problém neodstráni.

Mnoho dovážaných kotlov pracuje podľa volatilnej schémy, napríklad Buderus Logano, Viessmann atď.

Čo je Honeywell Automation

Zjednodušene povedané, automatizácia pre plynové kotly od Honeywell je riadiaca jednotka pre prevádzku vykurovacích zariadení. V závislosti od modifikácie sa hlavné funkcie a úlohy môžu meniť, ale vo všeobecnosti sa hlavné riadenie vykonáva nad nasledujúcimi systémami: Ak vezmeme do úvahy päť hlavných procesov riadených automatizáciou pre plynové kotly od Honeywell, úloha a je jasný účel tejto jednotky na prevádzku teplovodného zariadenia.
Hlavným cieľom spoločnosti je zabezpečiť spoľahlivosť a bezpečnosť vďaka obsluhe regulátora kotla. V rozpočtovej sérii aj v modifikácii prémiovej triedy sa používajú iba vysokokvalitné zostavy, ktoré prechádzajú povinným testovaním v továrni.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *