Najlepšie podlahové plynové vykurovacie kotly – typy a princíp činnosti

Loading

Obsah

Mnohí majitelia kotlov ani netušia, čo je parapetný kotol, hoci ich používajú už dlho. Táto moderná jednotka patrí do triedy energeticky účinných zariadení a odvádza spaliny pomocou koaxiálneho komína namontovaného v priechodnom otvore v stene budovy.

Jednotky vybavené uzavretým krbom je možné inštalovať v malých miestnostiach. Keďže kyslík potrebný na spaľovanie nie je odoberaný z obytného priestoru, nie je nebezpečný. Vykurovacia jednotka je tak kompaktná, že sa bez problémov zmestí aj do kuchyne pod parapet.

O spoločnosti

História značky sa začala písať v roku 1992 v suteréne mesta Taganrog. Spoločnosť, ktorá prešla z mini-firmy, sa rozrástla na veľkú továreň a zaujala stabilnú pozíciu na domácom trhu. Zariadenie je vyrábané na high-tech linkách, čo umožňuje vyrábať konkurencieschopné produkty za ceny atraktívne pre domácich spotrebiteľov. Kotly závodu Taganrog zodpovedajú ideálnemu pomeru vzorca ceny a kvality.

Porovnanie plynových kotlov od rôznych výrobcov

Plynové kotly sú bežným typom vykurovacieho zariadenia, ktoré sa často používa v súkromných domoch a letných chatách na vykurovanie miestností a ohrev vody na domáce účely.

Teplo v takýchto zariadeniach sa uvoľňuje v dôsledku spaľovania metánu alebo propán-butánu. Práve vďaka hospodárnosti, dostupnej cene a jednoduchému použitiu takéhoto paliva je plynové zariadenie jedným z najobľúbenejších a najžiadanejších typov vykurovacích zariadení.

Hlavné výhody plynových kotlov:

  • vysoká účinnosť (až 95–97 %) a relatívne nízke náklady na palivo;
  • prijateľná cena a veľký výber typov a modelov vykurovacích zariadení od zahraničných a domácich výrobcov;
  • jednoduchosť prevádzky – zariadenie nevyžaduje stálu údržbu.

Pri kúpe plynového kotla musí spotrebiteľ zvážiť niekoľko dôležitých kritérií. Bude potrebné vypočítať optimálny výkon vykurovacieho zariadenia, zvoliť typ plynového kotla (nástenný alebo podlahový model). A tiež rozhodnúť o materiáli, z ktorého je vyrobený výmenník tepla, a dostupnosti ďalších možností.

Okrem týchto faktorov si musíte vybrať výrobcu plynového kotla, pretože na trhu vykurovacích zariadení je prezentovaná široká škála zariadení od výrobcov z rôznych krajín.

Hodnotenie najlepších výrobných spoločností plynových kotlov

Nie je možné jednoznačne odpovedať na otázku, ktorá spoločnosť je plynový kotol lepší, pretože všetko závisí od vlastností domu a potrieb samotných majiteľov. Ale medzi poprednými výrobcami vykurovacích zariadení existuje niekoľko najobľúbenejších značiek z rôznych krajín:

  • Nemecké spoločnosti, vrátane Vaillant, Viessmann a Buderus, sú považované za lídrov vo výrobe plynových kotlov. Ale okrem vysokej kvality a spoľahlivosti má nemecké vykurovacie zariadenie aj pomerne vysokú cenu.
  • Plynové kotly talianskych spoločností nie sú v kvalite nižšie ako nemecká technológia, ale zároveň sa vyznačujú prijateľnejšou cenou. Spomedzi talianskych značiek sú najžiadanejšie Ariston, Beretta a Alphatherm.
  • Ruskí výrobcovia plynových zariadení prispôsobujú svoje zariadenia podmienkam našej klímy a špecializujú sa na výrobu rozpočtových kotlov s optimálnou sadou funkcií. Stojí za to zdôrazniť niekoľko najpopulárnejších a najspoľahlivejších ruských značiek: ZhMZ, Borinskoye OJSC a Rostovgazoapparat.

Za povšimnutie stoja aj českí, francúzski a japonskí výrobcovia plynových kotlov, ktorých na trhu vykurovacích zariadení zastupuje množstvo firiem.

Porovnanie plynových kotlov od rôznych výrobcov

Pretože plynové kotly ruskej výroby nie sú vo svojich prevádzkových vlastnostiach horšie ako zahraničné náprotivky, ale zároveň sú rádovo lacnejšie, podrobnejšie zvážime výhody a nevýhody populárnych domácich značiek vykurovacích zariadení.

Plynové kotly ZhMZ (Zhukovsky Machine-Building Plant)

Známy ruský výrobca vykurovacích zariadení, ktorý vyrába tri hlavné rady plynových kotlov. Väčšina modelov sú energeticky nezávislé zariadenia s dobrými výkonnostnými charakteristikami.

Reklamy

Medzi hlavné výhody produktov ZhMZ patria:

  • veľký výber modelov s rôznymi výkonmi od 11 do 68 kW;
  • vysoká účinnosť;
  • priaznivá cena.

Nevýhody plynových kotlov ZhMZ zahŕňajú slabú automatizáciu, pomerne objemné rozmery a zastaraný vzhľad vykurovacieho zariadenia.

Plynové kotly Rostovgazoapparat

Spoločnosť Rostovgazoapparat bola prvá v Rusku, ktorá začala vyrábať plynové zariadenia a predstavuje tri hlavné rady podlahových kotlov:

  • Sibír (výkon 11,6-35 kW);
  • RGA (do 17,4 kW);
  • AOGV s domácou automatizáciou (11,6 – 35 kW)

Hlavnými výhodami plynových kotlov Rostovgazoapparat je prítomnosť jedno- a dvojokruhových energeticky nezávislých modelov s dobrou automatizáciou.

Ale vykurovacie zariadenie tohto ruského výrobcu má aj svoje nevýhody:

  • masívnosť v dôsledku použitia výmenníkov tepla z liatiny a oceľového plechu;
  • hrubý vzhľad;
  • nízke ukazovatele šetrnosti k životnému prostrediu.

Plynové kotly Borinsky

vyrába vykurovacie zariadenia od roku 1992 a na tuzemský trh dodáva viac ako 30 modelov plynových kotlov s výkonom 7–100 kW. Medzi plynovými kotlami Borin sú jednokruhové aj dvojokruhové modely vybavené dovážanou alebo domácou automatizáciou. Všetky zariadenia vyrobené touto ruskou spoločnosťou plne spĺňajú moderné požiadavky na bezpečnosť, kvalitu a spoľahlivosť.

Výhody plynových kotlov Borin:

  • Ziskovosť. Inžinieri spoločnosti neustále zdokonaľujú návrhy kotlov s cieľom zvýšiť ich účinnosť.
  • Bezpečnosť. Každý kotol Borin je vybavený systémom automatického vypnutia v núdzových situáciách (nedostatok trakcie, znížený tlak plynu atď.).
  • Energetická nezávislosť. Vykurovacie zariadenia nie je potrebné pripájať k elektrickej sieti, čo je dôležité pre našu krajinu, kde často dochádza k výpadkom elektriny.
  • Spoľahlivosť. Kotly od majú pomerne jednoduchý a spoľahlivý dizajn, pričom sú dokonale prispôsobené ťažkým podmienkam ruskej klímy.
  • Jednoduchá obsluha a údržba. Zamestnanci spoločnosti Mosoblgaz vykonávajú údržbu plynových zariadení tejto spoločnosti.

Ďalšou z hlavných výhod plynových kotlov tohto ruského výrobcu je demokratická cena, ktorá priťahuje mnohých spotrebiteľov.

Poznámka! Práve plynové kotly Borin odporúča Mosoblgaz na inštaláciu po celej krajine, čo potvrdzuje ich vysokú kvalitu a životnosť.

Okrem toho môžu údržbu a opravy kotlov Borin vykonávať zamestnanci spoločnosti Mosoblgaz, čo je nepochybne pohodlné pri ich prevádzke.

Reklamy

Plynové kotly domácich výrobcov teda nie sú vo svojich technických vlastnostiach a funkčnosti nižšie ako dovážané náprotivky, ale majú dostupnejšie náklady. A produkty AOA “Borinskoye”, odporúčané spoločnosťou Mosoblgaz, si zaslúžia osobitnú pozornosť spotrebiteľov, ktorí plánujú kúpiť vysoko kvalitné a spoľahlivé vybavenie za rozumnú cenu.

Výhody

Podľa recenzií produkty rastliny Taganrog vyvolávajú u používateľov viac pozitívnych emócií ako negatívnych. Naozaj si zaslúži pochvalu za dizajn, výkon a hospodárnosť.

Medzi jeho výhody patrí:

  • Vysoká účinnosť – 90-92%. To je dobrá vlastnosť pre domáce plynové spotrebiče.
  • Vonkajšia príťažlivosť – ohrievače sa vyznačujú ergonomickým dizajnom a vyzerajú krásne v moderných interiéroch.
  • Bezpečná prevádzka – je zabezpečený spoľahlivý viacstupňový ochranný systém.
  • Jednoduché pripojenie.
  • Dlhá životnosť – pri správnej prevádzke a včasnej údržbe môžu fungovať aj štvrťstoročie. Záruka je 3 roky.

Vlastnosti parapetného kotla Lemax Patriot 16

Tento model zariadenia stojí spotrebiteľov 21 000 rubľov. Kotol môže pracovať v spojení s núteným alebo prirodzeným vykurovacím systémom. Toto nevyžaduje elektrické pripojenie. Obdĺžnikový výmenník tepla je vyrobený z vysoko kvalitnej 2mm ocele, ktorá spĺňa európsku normu.

Výmenník tepla je pokrytý antikoróznym smaltom a ošetrený inhibičným zložením, vďaka čomu je materiál spoľahlivo chránený pred pôsobením agresívnych faktorov, najmä minerálnych olejov a roztokov solí. Kotol je možné používať len v spojení s vykurovacím systémom, ktorý je vybavený originálnymi komponentmi plynového horáka. Kúrenie je možné pripojiť z oboch strán.

Výkon kotla je 16 kW. Vykurovaná plocha dosahuje 160 m2. Predný panel má otvory, ktoré vytvárajú konvekčný efekt. Nemôžete sa báť, že sa kotol prehreje, pretože ho výrobca vybavil špeciálnym ochranným systémom. Údržba kotla je pomerne jednoduchá, keďže konštrukcia má odnímateľné obkladové prvky a profilové doplnky. Cez priezor môžete pozorovať horenie zapaľovacieho a hlavného horáka.

Podlahové modely

Stojanové zariadenia tvoria leví podiel produktov vyrábaných výrobcom. A dopyt po nich je medzi spotrebiteľmi väčší. Takéto verzie sa zvyčajne používajú na vykurovanie súkromného domu – potrebujú väčší výkon a spoľahlivosť. Nástenné verzie si častejšie vyberajú majitelia bytov – európskym značkám však konkurovať nemôžu. Princíp činnosti je jednoduchý – horák zabudovaný v kryte ohrieva výmenník tepla vykurovacieho a teplovodného systému – ak existuje druhý okruh. Cirkulácia chladiacej kvapaliny – prirodzená (neprchavá) alebo nútená (prchavá). Používa sa piezoelektrické zapaľovanie. Podlahové plynové ohrievače sú k dispozícii s výmenníkmi tepla:

  • S oceľou. Hrúbka – 2 mm. Oceľové jednookruhové kotly stojaceho typu sú energeticky nezávislé a fungujú len na vykurovanie. Dvojokruhový – súčasne ohrieva vodu pre domáce potreby. Modely sú ekonomické – spotreba plynu je prakticky rovnaká ako u Vailant.
  • S liatinou. Hrúbka – 4 mm. Liatinový jednookruhový vykurovací kotol má najlepšie vlastnosti z celého modelového radu Lemax. Liatina je odolná voči agresívnemu prostrediu, nebojí sa prehriatia. Typ výmenníka tepla – sekčný. Vyrába VIADRUS (Česká republika).

Čo sú parapetné plynové kotly

Parapetný plynový kotol je kompaktná kotlová jednotka slúžiaca na vykurovanie (jednookruhový) a zásobovanie objektov teplou vodou (dvojokruhový).

Vo všeobecnosti boli takéto modely pôvodne vyvinuté ako energeticky nezávislá alternatíva k nástenným spotrebičom, ale na rozdiel od nich sú univerzálne pri výbere miesta pre inštaláciu, tj môžu byť umiestnené ako sklopné, tak aj stojace. Jedinou podmienkou je, že musí byť pripevnený k vonkajšej stene miestnosti, najlepšie pod líniou parapetov.

Zariadenie a princíp činnosti zariadenia

Z hľadiska funkčnosti sú parapetné plynové kotly niečo medzi klasickým atmosferickým generátorom tepla a vzduchovým konvektorom.

Táto kombinácia je dosiahnutá úpravou štandardných zostáv. :

  • uzavretá spaľovacia komora – úplne izolovaná od obytného priestoru, čo vylučuje akýkoľvek vplyv produktov dymu na vnútornú mikroklímu;
  • primárny výmenník tepla – má disipatívne turbulátory, ktoré predlžujú dobu prechodu prúdov vzduchu a zabraňujú úniku tepla;
  • systém nasávania vzduchu a odvodu dymu – realizovaný cez krátke (od 25 cm do 53 cm) koaxiálne potrubie, bez zložitých kolien, elektroinštalácie a izolácie;
  • utesnené oceľové telo – vybavené priezorom pre priamu viditeľnosť plameňa horákov, ako aj konvekčnými otvormi, tzv. rebrá.

Schematické znázornenie konštrukcie a princípu fungovania parapetných modelov.

Princíp činnosti parapetných kotlov nie je celkom typický: napriek uzavretej spaľovacej komore fungujú podľa schémy prirodzenej výmeny vzduchu (prievan) – pouličný kyslík sa dodáva cez vonkajšiu časť potrubia zospodu do horáka, ktorý ohrieva výmenník tepla, po ktorom sa dym odstráni cez jadro potrubia.

Súčasne v samotnej miestnosti prebieha nepretržitá cirkulácia vzduchu: prechádza cez rebrá, zahrieva sa a zväčšuje objem a vytláča studenú hmotu. Ak sú teda správne zvolené charakteristiky kotla, postačí nielen na vykurovanie vykurovacieho okruhu, ale aj na vykurovanie priestoru okolo neho (bez radiátora).

V akých podmienkach je najvhodnejšie takéto kotly používať

Parapetné modely sa používajú na organizáciu systému vykurovania a zásobovania teplou vodou (TÚV) v budovách, ktorých dizajn nezahŕňa výstavbu plnohodnotného komína, ako aj problémy s napájaním a ďalšie aspekty: stabilný tlak, mäkká voda a vysoká – kvalitné palivo.

Je však potrebné vziať do úvahy obmedzenie výkonu v rozsahu od 4 do 46 kW, to znamená, že z hľadiska podobných ukazovateľov sú “parapetníky” vážne horšie ako nástenné a najmä podlahové jednotky. To znamená, že je rozumné umiestniť ich iba do relatívne malých miestností (od 30 do 250 m2), ako sú súkromné ​​a vidiecke domy, obchodné poschodia, kancelárie v nákupných centrách a, samozrejme, výškové byty, do ktorých sa dokonale hodia. do výklenku pod parapetom v kuchyni.

Možnosť inštalácie parapetného kotla v drevenici

Takmer každý drevený dom môže byť vybavený parapetným kotlom: výnimkou sú kasárne a iné bytové domy v starom štýle.

Inštalácia sa vykonáva podľa aktuálnych pravidiel SNiP 42-101-2003 :

  • jednotka je umiestnená na vonkajšej stene, pričom vonku by mala zostať prázdna medzera – od 0,3 do 3,1 m (v závislosti od výkonu), bez fasádnych prvkov;
  • výstup z komína je zakázaný v blízkosti alebo priamo v uzavretých priestoroch (chodby, podkrovia, vchody, balkóny, lodžie a pod.);
  • montážna stena je opláštená ohňovzdorným materiálom a pokrytá oceľovým plechom tak, aby bola vzdialenosť 10–25 cm od ťažko a ľahko horľavých oblastí;

V drevených domoch je vnútorná a vonkajšia tepelná izolácia koaxiálneho komína povinná.

  • pórovité drevo, aby sa zvýšila požiarna bezpečnosť, je vopred pripravené na prekrytie, spracovanie špeciálnymi tmelmi a impregnáciami v 2-3 vrstvách.

Mnoho spoločností stále používa azbest na ochranu stien pred požiarom, hoci dnes je oficiálne uznaný ako zdraviu nebezpečný materiál. Jeho výmena pomôže keramickej alebo silikátovej tehle, GVP-doske, minerálnej vlne, čadičovej izolácii, penovému panelu, pórobetónu a dokonca aj sadrovej omietke.

Montované modely

Nástenný sortiment je skromnejší. Všetky modely sú volatilné. Automatizácia – vyrobené v Taliansku. Nastavenia sú predvolené výrobcom. Počas prevádzky nie je potrebné nič nastavovať. Hlavná vec je zabezpečiť stabilitu napätia. Automatizácia, ak je to potrebné, je pripojená k jednotke diaľkových termostatov. Existuje ochrana proti:

  • prehrievanie;
  • sfúknuť oheň;
  • tvorba sadzí;
  • spätný ťah.

Mínus – neexistuje žiadna ochrana proti zamrznutiu a zaseknutiu čerpadla. Modulačný horák je rovnako ako automatika taliansky. Modulačný princíp umožňuje ekonomickú spotrebu plynu a zvyšuje účinnosť zariadenia. Zapojenie je klasické. Vyžaduje sa pripojenie k bežnému komínu.

Inštalácia kotlov “Lemax”

Hlavné komponenty každého plynového ohrievača:

  • Blok plynového horáka – horák (POLIDORO, Taliansko), knôt (zapaľovač), piezo zapaľovanie. Stlačením tlačidla sa aktivuje piezoelektrický prvok a spolu s ním sa zapáli knôt. Hlavný horák je zapálený pilotom.
  • Výmenník tepla. Rúrkový typ, trysky sú pripojené k vykurovaciemu systému. Chladiaca kvapalina sa v nej ohrieva. Ak je prívod teplej vody, je potrebné vziať do úvahy, že keď je zapnutý režim ohrievača vody, vykurovací systém prestane fungovať.
  • automatizácia. Riadiaca doska a senzory od NordGas. Plynový ventil Sed.
  • Kapacita rozšírenia CIMM.
  • Obehové čerpadlo Wilo.

Spoločnosť samostatne rozvíja rozloženie prvkov a zostáv, návod na obsluhu, rozširuje sieť servisných stredísk. Značka sa opakovane stala lídrom v predaji medzi podlahovými kotlami na autonómne vykurovanie súkromných domov a priemyselných priestorov.

Najznámejší výrobcovia a modely: vlastnosti a ceny

Lemax Patriot-12.5

Táto jednotka sa dá stručne opísať dvoma slovami – jednoduchosť a účinnosť. Napriek tomu, že je výmenník tepla vyrobený z obyčajnej ocele, vďaka povrchovej úprave antikoróznym smaltom a inhibičnému zloženiu je menej náchylný na pôsobenie agresívnych látok: kyselín, solí a minerálnych olejov a je schopný vydržať 12-15 rokov. .

S výkonom 12,5 kW nebude jeho spotreba paliva väčšia ako 0,75 m3, čo je jeden z najlepších ukazovateľov. „Obraz“ však kazí dosť nemotorné obdĺžnikové telo a neinformatívny riadiaci systém: zo zariadení na sledovanie aktuálnych parametrov je „štandardne“ zapnutý iba teplomer.

Cena: 16 130 – 21 580 rubľov.

Výrobca: LEMAX (LEMAX), Rusko.

ATON Compact-12,5EB

Relatívne multifunkčný kotol s výkonom 12,5 kW vyniká skromnými rozmermi, ktoré nie sú vlastné každému dvojokruhovému analógu: na prietokový ohrev využíva špirálu v tvare S z medi – je odolnejšia voči korózii kovu a so zvýšenou tepelnou vodivosťou, ktorá vydrží až 17 rokov …

Rýchlosť dodávky teplej vody t 35 ± 5 ° C môže dosiahnuť 5–6 l / min, pričom spotreba paliva nepresiahne 1,53 m3 / h. Pohodlie pri inštalačných prácach ocenia model ešte viac v jeho skutočnej hodnote – všestranné výstupy umožňujú jeho pripojenie na pravú aj ľavú stranu.

Cena: 23 350 – 27 500 rubľov.

Výrobca: ATON (ATON), Ukrajina.

TERMOMAX C-12E

Ďalšia jednotka, bez akýchkoľvek dizajnových rád. Napriek tejto okolnosti by ste ho nemali odpisovať, pretože nedostatok vizuálnej príťažlivosti je kompenzovaný hospodárnosťou, efektívnosťou a skutočným komfortom používania: hlavné ovládacie prvky sú umiestnené priamo na prednej strane vonkajšieho panelu.

Na želanie je možné kotol doplniť o expanznú nádobu a obehové čerpadlo (nie je súčasťou základného balenia), vďaka čomu bude vhodný pre napojenie na zložité vykurovacie systémy vrátane tých s vysokým hydraulickým odporom. Maximálna spotreba plynu pri výkone 12,0 kW je 1,39 m3 / h.

Náklady: 15 860 – 20 340 rubľov.

Výrobca: TERMOMAX (TERMOMAX), Ukrajina.

Hephaestus VPR KSG-10S

Možno je táto možnosť jedným z najlepších parapetných plynových kotlov na vykurovanie súkromného domu: je zrozumiteľná, prakticky tichá (pozoruhodne tichá pri spustení) a pomerne vysoko účinná vzhľadom na možnosť prevádzky v režime „nízkeho plameňa“, ktorý umožňuje znížiť priemernú spotrebu plynu na 0,60 m3 / h.

Napriek tomu, že samotná jednotka je montovaná v Rusku, obsahuje známu taliansku automatiku typu „SIT“, ktorá na základe aktuálnych tepelných strát udržuje optimálny výkon (do 10 kW), ako aj štrbinový horák typu “BRAY”, ktorý nevyžaduje úpravu prietoku vzduchu.

Cena: 19 680 – 23 840 rubľov.

Výrobca: Gefest WPR (Gefest VPR), Rusko.

Inštalácia

Porušenie pravidiel inštalácie vedie k poruchám a poruchám. Odporúča sa zveriť inštaláciu špecializovaným odborníkom. Požiadavky na inštaláciu ohrievačov Lemax sa nelíšia od bežných, existujú však nuansy, ktoré je dôležité zvážiť:

  • Automatizačná jednotka obsahuje snímač ťahu. Ak splodiny horenia nie sú dostatočne intenzívne vypúšťané, horák sa vypne. Pri inštalácii je potrebné zabezpečiť vytvorenie podmienok pre trakciu. Výrobca odporúča pripojiť zariadenie ku komínu zo sendvičových rúr.

Na pripojenie a spustenie nemusíte míňať čas ani peniaze – všetko je jednoduché a rýchle. Nastavenia, ako je uvedené vyššie, sú výrobné nastavenia a nastavenie je mechanické.

Automatizačná jednotka

Kľúčovú úlohu tu zohráva plynový ventil. Je riadený analógovými snímačmi (v energeticky nezávislých verziách) alebo elektronickými ovládačmi, ktoré prijímajú údaje z elektronických snímačov (v energeticky nezávislých verziách).

Ventil kombinovaného typu je zostavený z dvoch ventilov – jednoduchého a elektromagnetického. Prvú drží otvorená pružina. Počas spúšťania sa stlačením tlačidla otvorí druhý ventil – pre zapálenie knôtu. Drží sa nejaký čas – zapaľovač ohrieva špeciálny prvok, ktorý reaguje na zahrievanie. Tento prvok začne generovať elektrický prúd – udrží elektromagnetický ventil otvorený, používateľ môže uvoľniť tlačidlo. Po sfúknutí zapaľovača sa termočlánok ochladí – zastaví sa vytváranie elektrického prúdu, elektromagnetický ventil sa uzavrie. Ďalší ventil – s pružinou, sa uzavrie po signále z trakčných a teplotných snímačov.

Možné poruchy

Vybavenie výrobcov Taganrog nepochybne vyžaduje určité vylepšenia. Často sú problémy s ohrevom vody – zariadenia nedokážu poskytnúť užívateľom požadované množstvo teplej vody v požadovanom objeme.

Preto je výhodnejšie kúpiť jednookruhové zariadenie a už k nemu pripojiť BKN – nepriamy vykurovací kotol. Môžete si vybrať aj výklopný alebo parapetný (s uzavretou spaľovacou komorou) kotol. Možné problémy:

  • Horák sa samovoľne vypne. Dôvodom môže byť nedostatočná trakcia alebo porucha termostatu.
  • Páchne ako plyn. Možno je únik spôsobený zlými tesneniami v závitových spojoch – je potrebná výmena.
  • Dlhý, červeno-oranžový plameň. Horáky sú upchaté alebo nedostatočný ťah.
  • Chladené batérie s horúcim kotlom – nie je dostatok chladiacej kvapaliny alebo sa vyskytli chyby pri inštalácii.

Príprava na inštaláciu

Pred inštaláciou parapetného plynového kotla je potrebné pripraviť všetky nástroje a upevňovacie materiály.

Na vytvorenie otvoru v stene pre vyústenie komína si pripravte vrták s diamantovou korunkou zodpovedajúcou priemeru koaxiálneho potrubia. Je potrebné pripraviť kľúče a skrutkovače zodpovedajúce upevňovacím prvkom, pravítkam, úrovni, značkovači, nožu.

Pri montáži prídu vhod aj osobné ochranné prostriedky: maska, okuliare, rukavice.

Servis

Niektoré poruchy odhalené počas prevádzky môžete odstrániť sami:

  • Problémy so snímačom trakcie. Môže to spôsobiť núdzové vypnutie s vynikajúcou trakciou.K nesprávnej prevádzke dochádza v dôsledku oxidácie kontaktov – je potrebné ich vyčistiť. Ak je snímač úplne rozbitý, je ľahké ho vymeniť za nový.
  • Problémy so zapaľovaním. K zapáleniu nedochádza z dôvodu slabého horenia knôtu. Ako napraviť situáciu? Nastavte požadovaný výkon plameňa. Podrobne si o tom môžete prečítať v pokynoch. K zariadeniu je priložená aj schéma zapojenia a údajový list.

Takmer v každom špecializovanom obchode si môžete kúpiť jednotky a diely na výmenu. Opravy môže vykonávať len poverený pracovník.

Prehľad modelu

Výrobca ponúka niekoľko radov, v ktorých sú prezentované všetky možné prevedenia kotlov – atmosférické a parapetné, jedno a dvojokruhové, oceľové a liatinové, stojace aj montované.

Wester šikovný

Rad štyroch modelov sú atmosférické konvekčné kotly, ktoré sa líšia iba indikátormi výkonu. Wester Clever 20/30 sa vyznačuje vysokým prestupom tepla, nosič tepla na výstupe sa ohrieva až na 90°C. Špecifikácie Wester Clever 30:

  • účinnosť – 90 %.
  • Vykurovací výkon – 34 000 wattov.
  • Váži 85 kg.
  • VxŠxH – 961x470x556 mm.
  • Spotreba paliva – 1,75 m3 / h.

Wester Clever 40 – má vyššiu priepustnosť. Spotrebuje palivo – 2,5 kubických metrov za hodinu. Výkon vykurovania 45 000 wattov. Váži 110 kg. Najvýkonnejším zástupcom série je Wester Clever 61.

Môže pracovať energeticky nezávisle alebo môže byť pripojený k elektrickej sieti. Maximálna spotreba plynu sú 3 metre kubické. m/h. Funguje bez prerušenia aj pri tlaku 6 mbar.

Premium

Inštalované v miestnostiach s komínmi. Výkonový rozsah v rade – od 8 do 100 kW. Existujú modifikácie s jedným a dvoma okruhmi. Univerzálny – možno pripojiť z ktorejkoľvek strany – zľava alebo sprava. Automatická regulácia intenzity požiaru. Vyrobené z 2 mm oceľového plechu. Výmenníky tepla ošetrené antikoróznymi prostriedkami. K dispozícii sú zariadenia, ktoré zabraňujú sfúknutiu plameňa. Ako príklad – Premium 16:

  • Účinnosť je 90%.
  • Jednookruhový. Atmosférický typ.
  • Prchavé.
  • Výkon vykurovania 16 000 wattov.
  • Hmotnosť – 55 kg.
  • Vyhrieva až 160 m².

Na vykurovanie veľkých plôch sú vhodné kotly Premium 70-100 kW. Ide o výkonné zariadenia s hmotnosťou do 250 kg.

Premium Nova je vylepšená verzia radu Premium. Existuje automatický systém, ktorý podporuje zadané parametre. Je zabezpečené nastavenie tlaku chladiacej kvapaliny.

Patriot

Je možné pracovať s akýmkoľvek typom vetrania – prirodzeným alebo núteným. V bytoch je možné inštalovať parapetné a stenové verzie. Spaľovacie produkty sú odvádzané cez koaxiálny komín. Výmenník tepla je ošetrený antikoróznou zmesou. Výkon 6-20 kW. K dispozícii sú vstrekovacie mini horáky a ochrana proti prehriatiu.

Prémiové funkcie -12,5:

  • účinnosť – 87 %
  • 12,5 kW.
  • Montáž parapetov.
  • Neprchavý.
  • Uzavreté ohnisko.
  • 50 kg.

Múdry

Materiál – česká liatina (4 mm). Ideálny pomer objemu nosiča tepla k hmotnosti a ploche výmenníka tepla. Nebojí sa teplotných a tlakových skokov plynu. V prípade potreby prejdite na skvapalnené palivo. Je tiež možné pripojiť nepriame vykurovacie nádrže, termostaty, systémy diaľkovej klimatizácie.

Vykurovací výkon v linke – od 16 do 60 kW. Wise 35 parametrov:

  • Jednookruhové zariadenie. Inštalácia podlahy.
  • Otvorte ohnisko.
  • Vykurovací výkon 35 000 wattov.
  • účinnosť – 90 %.
  • Došlo k samovznieteniu.
  • 141 kg.

Druhy a ceny

Výhodou takýchto kotlov je veľký výber modelov s rôznymi držiakmi: podlaha a stena. Pri výbere kotla sa berú do úvahy skutočné podmienky pripojenia.

Na stavebnom trhu sú široko zastúpené kotlové zariadenia z európskych závodov, Ruska, krajín SNŠ a Číny. Je jasné, že kvalita zariadení z EÚ je vyššia ako u kotlov z Číny, ale aj cena je oveľa vyššia.

Populárne parapetné kotly:

1. TERMOMAX-C – energeticky nezávislé kompaktné kotly na individuálne vykurovanie jednopodlažných a viacpodlažných budov, vybavené systémom odvodu spalín cez koaxiálny kanál, horizontálne zabudovaný do vonkajšej steny.

Konštrukčne sa vykonávajú ako jedno alebo v dvojokruhovom prevedení s označením E a EB a tepelným výkonom od 7 do 16 kW. Pre vykurovacie systémy s vysokým hydraulickým odporom je k dispozícii obehové čerpadlo. Ovládanie, ochrana a spustenie sa vykonáva cez plynový ventil EuroSit 630. Horák sa spúšťa piezoelektrickým zapaľovaním. TermoMax С 16ЕВ má účinnosť 90% a je schopný vykurovať miestnosti s veľkosťou 120 m2, náklady na jednotku sú 20 100 rubľov.

2. Ďalším ruským modelom parapetného kotla je Lemax Patriot 20 s uzavretým ohniskom. Oceľový výmenník tepla ošetrený inhibičnou zlúčeninou a pokrytý smaltovaným povlakom na odolnosť proti koróznym procesom. Podľa typu inštalácie – nástenné. Rad tepelnej záťaže kotlov Lemax od 6 do 20 kW. Plynové spaľovacie zariadenie talianskeho koncernu “SIT” so vstrekovacím horákom “POLIDORO”. Na prednom paneli sú špeciálne otvory na vytvorenie konvekčného efektu a zvýšenie prestupu tepla v miestnosti. Vlastnosti zahŕňajú: odnímateľné prvky opláštenia, zapaľovač, koaxiálny systém odvodu dymu, energeticky nezávislú možnosť inštalácie. Náklady na jednotku sú 25820 rubľov.

3. Dvojokruhový kotol “Slim 2.300 Fi” značky Baxi, s tepelnou záťažou 14,9 až 29,7 kW, schopný vykurovať objekty o veľkosti 140 -160 m2. Kotol je vyrobený z vysoko kvalitných materiálov, s cenou od 120,0 do 140,0 tisíc rubľov.

4. EcoCompact VSC D INT 306 / 4-5 190L, kotol nemeckej značky Vaillant je vysoko účinná jednotka, dokáže vykurovať 160-180 m2, cena je 240,0 tisíc rubľov.

5. Parapetný kotol Danko s výkonom 7 až 18 kW je vybavený liatinovým kotlom s hrúbkou steny 3 mm a uzavretou spaľovacou komorou. Univerzálne prevedenie umožňuje obojsmerné napojenie inžinierskych sietí, riadiaca jednotka je umiestnená na ovládacom paneli kotla. Jednotky sú vybavené plynovou automatikou Honeywell, piezoelektrickým zapaľovaním a mikroplameňovým horákom, vykurovacou plochou do 160 m2, cena – 21 tisíc rubľov.

6. Eurotherm KT TSY (P2) pre individuálnu dodávku tepla v systémoch s prirodzeným a núteným obehom vykurovacieho okruhu, s teplotou vody do 90 C, tepelným výkonom 10 kW, spotrebou plynu 1,13 m3 / h, účinnosť 92 %, hmotnosť 59 kg, záručná doba 24 mes., vykurovacia plocha 100 m2, cena – 24 tis. trieť. Oceľové kotly sú vybavené medeným rekuperačným systémom s obtokovým kanálom. Medená špirála špeciálnej konštrukcie je umiestnená vo vodnej dutine na výrobu horúcej vody. Konštrukčné vlastnosti: systém rekuperácie tepla s prijímacou nádržou, skriňou, riadiacou a ochrannou jednotkou, vzduchovým potrubím, plynovým potrubím, ochranným krytom proti vetru. Konštrukcia umožňuje inštaláciu jednotky na úrovni podlahy v blízkosti steny. Slučkové spojovacie potrubia TÚV sú vyrobené na jednej strane. Potrubie nasávania vzduchu prechádza vonkajšou stenou s hrúbkou 200 – 500 mm.

Vodca

Zariadenie s liatinovými výmenníkmi tepla. Ich povrch je postriebrený. V spodnej časti pece je vstrekovací horák. Len s jedným okruhom. 19-55 kW. Môžu vykurovať od 150 do 500 m². Najdrahšie verzie. Životnosť – 25 rokov. Automatizácia – Nova Sit. Tlak a teplota sa regulujú automaticky. Môžu fungovať bez elektriny.

Vďaka špeciálnej turbodýze sa zvyšuje intenzita odvodu spalín. Parametre Leader 80:

  • Hmotnosť 196 kg.
  • 92% účinnosť.
  • Vykurovacia plocha 500 m².
  • Na výstupe je maximálna teplota vody 80 °C.
  • Otvorte ohnisko.
  • Automatické zapaľovanie.

Čo potrebujete vedieť o modeli

Model je celá séria parapetných kotlov, ktoré je možné pripojiť k vykurovaciemu systému vľavo a vpravo. Súprava dymovodu nie je súčasťou dodávky, ale je možné ju zakúpiť samostatne. Účinnosť je 90%. Pracovný tlak plynu je 1274 Pa. Maximálna spotreba zemného plynu je 0,8 m3/hod. Teplotu vody na výstupe je možné nastaviť v rozsahu 40 až 90 °C. Maximálny tlak vody vo vykurovacom systéme môže byť 0,65 bar. Rozmery kotla sú 672x627x266 mm. Objem vodnej dutiny je ekvivalentný 24 litrom. Jednotka váži 51 kg.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *