Čo je to systém rádiových údajov (RDS)?

Loading

Rádiový dátový systém (RDS) je určený na použitie pre zvukové vysielanie VHF/FM v rozsahu 87,5 MHz až 108,0 MHz, ktoré môže prenášať buď stereofónne (systém pilotného tónu) alebo monofónne programy. Hlavným cieľom RDS je umožniť vylepšenú funkčnosť pre FM prijímače a urobiť ich užívateľsky príjemnejšími pomocou funkcií, ako je identifikácia programu, zobrazenie názvu programovej služby, textové informácie súvisiace s programom a tam, kde je to vhodné, automatické ladenie pre prenosné a autorádiá, najmä.

Rádiový dátový systém vznikol v Európe okolo roku 1980. V súčasnosti sa začína používať po celom svete. Prináša niekoľko užitočných možností. Prijímač poslucháča môže zobraziť názov stanice, telefónne číslo a adresu stanice, interpreta a názov aktuálne prehrávanej skladby, dopravné hlásenia, typ programu a mnohé ďalšie.

V USA sa tento systém nazýva Radio Broadcast Data System (RBDS). RBDS je veľmi podobný RDS. Všetky RDS enkodéry z našej produkcie je možné používať v USA bez obmedzení.

Najdôležitejšie služby RDS sú popísané nižšie.

Ako používať služby RDS? – Stručný návod

PS – Názov programovej služby

Označenie programovej služby pozostávajúcej z maximálne ôsmich alfanumerických znakov, ktoré zobrazujú prijímače RDS, aby informovali poslucháča, akú programovú službu vysiela stanica, na ktorú je prijímač naladený.

RT – Rádiotext

Týka sa textových prenosov, primárne adresovaných spotrebiteľským domácim prijímačom, ktoré by boli vybavené vhodnými zobrazovacími zariadeniami. Text môže mať dĺžku až 64 znakov. Niektoré prijímače nepodporujú službu Radiotext.
Ďalšou vlastnosťou rádiotextu je príznak Text A/B. Vyskytnú sa dva prípady: Ak prijímač zaznamená zmenu príznaku, potom by sa mal celý displej rádiotextu vymazať a novoprijaté segmenty rádiotextovej správy by sa mali zapísať na displej. Ak prijímač nezistí žiadnu zmenu príznaku, prijaté textové segmenty alebo znaky by sa mali zapísať do existujúcej zobrazenej správy a tie segmenty alebo znaky, pre ktoré nebola prijatá aktualizácia, by sa mali ponechať nezmenené. V prípade statického RT (tj RT sa neaktualizuje a zobrazuje iba všeobecné informácie, ako je telefónne číslo štúdia), príznak A/B nemá žiadny význam.

Kliknite sem pre zhrnutie problémov s kódovaním národných znakov

RT+ – Radiotext Plus

RT+ je navrhnutý tak, aby umožnil poslucháčom využiť ďalšie výhody služby Radiotext tým, že umožní prijímačom ponúkať priamy prístup k špecifickým prvkom rádiotextu. Funkcia RT+ zvyčajne podporuje umelca a názov skladby. Tieto prvky, ktoré sú akokoľvek obsiahnuté v rádiotexte, sú identifikované kódom triedy , dĺžkou a umiestnením v rámci rádiotextu. Aby ste mohli využiť túto funkciu, prijímač musí byť vybavený funkciou RT+ (nazývanou aj „označovanie“).

Kliknutím sem získate informácie o tom, ako odoslať RT+ označovanie pomocou našich RDS kódovačov

AF – Zoznam

alternatívnych frekvencií Zoznam alternatívnych frekvencií poskytuje informácie o rôznych vysielačoch, ktoré vysielajú rovnaký program v rovnakých alebo priľahlých oblastiach príjmu. Toto zariadenie je užitočné najmä v prípade automobilových a prenosných rádií.
Keď kód PI označuje miestnu oblasť pokrytia, tj používa sa iba jedna frekvencia, zoznam AF môže obsahovať túto jednu frekvenciu.

PI – Identifikácia programu

Tieto informácie pozostávajú z kódu, ktorý umožňuje prijímaču rozlíšiť medzi krajinami, oblasťami, v ktorých sa vysiela rovnaký program, a identifikáciou samotného programu. Kód nie je určený na priame zobrazenie a je priradený ku každému jednotlivému rozhlasovému programu, aby ho bolo možné odlíšiť od všetkých ostatných programov. Jednou z dôležitých aplikácií tejto informácie by bolo umožniť prijímaču automaticky vyhľadať alternatívnu frekvenciu v prípade zlého príjmu programu, na ktorý je prijímač naladený; Kritériom pre prechod na novú frekvenciu by bola prítomnosť lepšieho signálu s rovnakým PI kódom.
Kód PI pozostáva zo štyroch znakov. Prvé dva znaky majú špeciálny význam, druhé dva sa používajú na jasnú identifikáciu rôznych staníc.
Prvý znak označuje krajinu. Druhý znak identifikuje typ programu z hľadiska pokrytia oblasti:
0 – Miestny (Lokálny program prenášaný iba jedným vysielačom počas celého vysielacieho času.)
1 – Medzinárodný (Rovnaký program sa vysiela aj v iných krajinách.)
2 – Národný ( Rovnaký program sa vysiela po celej krajine.)
3 – Nadregionálny (Rovnaký program sa vysiela vo veľkej časti krajiny.)
4F– Regionálny (Program je dostupný iba na jednom mieste alebo regióne na jednej alebo viacerých frekvenciách a neexistuje žiadna definícia jeho hraníc.)

Reklamy

ECC – Extended Country Code

Pomáha prijímaču rozpoznať krajinu v spolupráci s PI kódom. Prvé najvýznamnejšie bity kódu PI nesú kód krajiny RDS. Štruktúra štvorbitového kódovania umožňuje definíciu iba 15 rôznych kódov, 1 až F (hex). Keďže je potrebné identifikovať oveľa viac krajín, niektoré krajiny musia zdieľať rovnaký kód, ktorý neumožňuje jedinečnú identifikáciu. Bajt ECC jednoznačne určuje krajinu.

Kliknite sem a nájdite ECC a prvú číslicu PI pre vašu krajinu!

PTY – Typ programu

Toto je identifikačné číslo, ktoré sa má vysielať s každou položkou programu a ktoré je určené na špecifikáciu aktuálneho typu programu v rámci 31 možností. Tento kód možno použiť na ladenie vyhľadávania. Kód navyše umožní vhodné prijímače a rekordéry prednastaviť tak, aby reagovali len na programové položky požadovaného typu. Posledné číslo, tj 31, je vyhradené pre identifikáciu alarmu, ktorá je určená na zapnutie zvukového signálu pri prevádzke prijímača v režime čakajúceho príjmu.

TA – Identifikácia dopravného hlásenia

Toto je signál zapnutia/vypnutia, ktorý signalizuje, že sa vysiela dopravné hlásenie. Signál možno použiť v prijímačoch na:
a) automatické prepnutie z akéhokoľvek zvukového režimu na dopravné hlásenie;
b) automatické zapnutie dopravného hlásenia, keď je prijímač v režime čakajúceho príjmu a zvukový signál je stlmený;
c) prepnúť z programu na iný program s dopravným hlásením.
Po skončení dopravného hlásenia sa obnoví pôvodný prevádzkový režim.

TP – Identifikácia dopravného programu

Toto je príznak, ktorý označuje, že naladený program prenáša dopravné hlásenia. Príznak TP musí byť nastavený len na programoch, ktoré dynamicky zapínajú identifikáciu TA počas dopravných hlásení. Pri automatickom ladení vyhľadávania sa signál berie do úvahy, preto odporúčam zapnúť túto vlajku, aj keď nevysielate žiadne dopravné hlásenia.

DI – Identifikácia dekodéra

Označuje, ktorý možný prevádzkový režim je vhodný na použitie s vysielaným zvukom. Mnoho prijímačov túto službu úplne ignoruje. Pre ostatných majú zmysel iba príznaky Stereo a Dynamic PTY. Nastavte Dynamic PTY, ak sa váš PTY dynamicky mení v závislosti od aktuálneho obsahu programu. Vlajky Umelá hlava a Komprimované sú archaické a mali by ste ich ponechať čisté, pokiaľ na ich použitie nemáte skutočný dôvod.

M/S – Prepínač hudby/reč

Toto je dvojstavový signál, ktorý poskytuje informácie o tom, či sa vysiela hudba alebo reč. Signál by umožnil, aby boli prijímače vybavené dvoma samostatnými ovládačmi hlasitosti, jedným pre hudbu a jedným pre reč, aby si poslucháč mohol nastaviť rovnováhu medzi nimi tak, aby vyhovovali jeho individuálnym návykom pri počúvaní.

CT – Hodiny-čas a dátum

Kódy času a dátumu by mali používať koordinovaný svetový čas a upravený juliánsky deň. Poslucháč však tieto informácie priamo nepoužije a prevod na miestny čas a dátum sa vykoná v obvodoch prijímača. CT môže byť použité ako časová známka rôznymi aplikáciami RDS, a preto by malo byť presné.

EON – Enhanced Other Networks information

Túto funkciu možno použiť na aktualizáciu informácií uložených v prijímači o iných programových službách, než je tá, ktorú prijíma. Alternatívne frekvencie, názov PS, identifikácia dopravného programu a dopravného hlásenia, ako aj informácie o type programu a čísle položky programu je možné prenášať pre každú ďalšiu službu. Vzťah k príslušnému programu je stanovený prostredníctvom príslušnej Identifikácie programu.

IH – In House Applications

Toto sa týka údajov, ktoré má dekódovať iba operátor. Medzi uvedené príklady patrí identifikácia pôvodu prenosu, diaľkové prepínanie sietí a vyhľadávanie personálu. O aplikáciách kódovania môže rozhodnúť každý operátor sám.

Reklamy

PIN – Číslo položky programu

Kód by mal umožniť prijímačom a rekordérom, ktoré sú navrhnuté na používanie tejto funkcie, reagovať na konkrétne položky programu, ktoré používateľ vopred zvolil. Využíva sa plánovaný čas programu, ku ktorému sa pridáva deň v mesiaci. Prenesený kód čísla položky programu bude plánovaný čas začiatku vysielania a deň v mesiaci, ako ich uverejní vysielateľ. Táto funkcia je zastaraná, a preto bola z našich kódovačov odstránená.

PTYN – Názov typu programu

Funkcia PTYN sa používa na ďalší popis aktuálneho PTY. PTYN umožňuje zobrazenie konkrétnejšieho popisu PTY, ktorý môže vysielateľ slobodne rozhodnúť (napr. PTY=4: Šport a PTYN: Futbal). PTYN nie je určený na zmenu predvolených ôsmich znakov PTY, ktoré sa použijú počas režimu vyhľadávania alebo čakania, ale iba na podrobné zobrazenie typu programu po naladení programu. Ak je vysielateľ spokojný s predvoleným názvom PTY, nie je potrebné použiť dodatočnú dátovú kapacitu pre PTYN.

TDC – Transparent Data Channels

Transparentné dátové kanály pozostávajú z 32 kanálov, ktoré môžu byť použité na odosielanie akéhokoľvek typu dát.

Ako nastaviť AF a PI, ak má moja stanica iba jednu frekvenciu?

Vyplňte frekvenciu FM na AF (metóda A) a uistite sa, že druhá číslica v PI je 0 (nula), napríklad „20A6“.
Spodný bajt PI (v tomto príklade „A6“) musí byť jedinečný v oblasti pokrytia, tj žiadna susedná stanica nesmie používať rovnaké posledné dve číslice PI.

Autorádiá samy prepínajú medzi dvoma rôznymi stanicami. Čo je zle?

Pre každú stanicu na rovnakom mieste musí byť pridelené jedinečné PI ( identifikácia programu ). Stanice, ktoré nesú iný program, musia byť jednoznačne identifikované podľa dolného bajtu (posledné dve číslice) PI. V opačnom prípade ich autorádiá rozpoznajú ako jednu stanicu, bez ohľadu na nastavenia inej služby. Ak PI nie je pridelené vašej stanici regulačným úradom, zvoľte také číslo, ktoré nie je v rozpore s ostatnými stanicami v oblasti.
Pri prvom použití kódovača RDS sa PI zvyčajne nastaví na predvolenú továrenskú hodnotu FFFF a je potrebné ju čo najskôr zmeniť.

Zmenil som PI, ale teraz moje autorádio zobrazuje PI SEEK, keď naladím svoju stanicu.

Keď stanicu uložíte do pamäte predvolieb autorádia, uloží sa aj PI stanice. Ak neskôr vyvoláte stanicu z pamäte predvolieb a prijímač zistí inú PI, začne v pásme FM vyhľadávať stanicu s rovnakým PI, ktorá bola pôvodne uložená. Ak to chcete vyriešiť, nalaďte svoju stanicu manuálne pomocou tlačidiel hore a dole a znova ju uložte do pamäte predvolieb prijímača. Samozrejme, aby ste svojim poslucháčom uľahčili život, dôrazne sa odporúča nastaviť konečné PI čo najskôr.

Posúvanie PS sa na mojom domácom stereu zobrazuje správne, ale niektoré autorádiá ho nezobrazujú.

Z dôvodu vyššej bezpečnosti počas jazdy niektoré autorádiá potláčajú zobrazovanie dynamických textových informácií v PS. To je tiež dôvod, prečo niektoré autorádia nepodporujú rádiotext (RT).
Ak chcete získať dynamický PS na všetkých displejoch autorádia, nastavte Nízku rýchlosť rolovania PS prenosu alebo radšej použite iný režim, napríklad Word alignment. Vezmite prosím na vedomie, že používanie dynamického PS môže byť vo vašej krajine obmedzené!
Zvážte potlačenie alebo úplné opustenie dynamického využívania PS. Služba RT+ je dobrou náhradou, ktorá dobre funguje na mnohých prijímačoch, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu.

Je možné pomocou RDS prepnúť susedné prijímače na frekvenciu nášho vysielača?

Je trochu prekvapujúce, ako často sa táto otázka objavuje, najmä v spojení so službou TA alebo EON. Prosím, predstavte si následky, ak by to bolo možné! Našťastie je to technicky nemožné.
Nemôžete na diaľku naladiť prijímače v oblasti na vašu frekvenciu. Prijímače nepočúvajú vašu stanicu, takže nevedia nič o existencii vašej stanice a neprijímajú dáta, ktoré nosíte vo svojom RDS. Do svojho RDS môžete vložiť čokoľvek, ale ak to nepošlete nikomu, je to absolútne zbytočné. Obe služby TA a EON fungujú inak, sú prenášané na aktuálne naladené stanica. Možno 0,1% všetkých prijímačov obsahuje sekundárny tuner, ktorý je teoreticky schopný robiť kontinuálne skenovanie FM pásma na pozadí bežného počúvania, vyhľadávanie stanice s TA, ale výsledok je nepredvídateľný.

Existuje spôsob, ako poslať logo stanice cez RDS?

Všetky RDS kodéry z našej aktuálnej ponuky už podporujú samostatný dátový kanál pre logo stanice. Funkcia loga je známa z propagačných akcií digitálneho rozhlasového vysielania, ale v štandarde RDS/RBDS, ktorý sa používa v súčasnosti, neexistuje žiadna ekvivalentná služba, takže táto funkcia je vyhradená pre budúce použitie. Aj keď je záujem o zaslanie loga stanice zo strany vysielateľov celkom pochopiteľný, žiadne zo súčasných autorádií nedokáže prijímať grafiku cez FM RDS.

Niektoré autorádia už implementujú iné riešenie, ktoré zobrazuje logo stanice ihneď po naladení konkrétnej FM stanice. Tieto autorádiá obsahujú veľkú predprogramovanú sadu známych log staníc. Táto zostava sa ďalej aktualizuje, napríklad prostredníctvom príjmu DAB. Konkrétne logo FM stanice sa zobrazí, ak sa prijaté PI (RDS Program Identification Code) a ECC (Enhanced Country Code) zhodujú. RDS teda ukazuje na príslušné logo v databáze prijímača. Naše kódovače RDS podporujú aj PI a ECC.

Prečo použiť pilotnú synchronizáciu 19 kHz?

Táto otázka sa týka iba udalosti, ktorú vysielate stereo . V tomto prípade je vhodnejšie synchronizovať pomocnú nosnú RDS s pilotným signálom 19 kHz, ako ponechať tieto dva signály úplne nezávisle. V skutočnosti sa môže vytvoriť podstatná intermodulácia medzi 3. harmonickou pilotného signálu a signálom RDS, čím sa generuje nežiaduci úder, ktorý môže byť počuteľný.

Ako nastaviť správnu úroveň signálu RDS?

Úroveň signálu RDS na vstupe vysielača FM by mala byť čo najmenšia, ale RDS sa musí na prijímači zobrazovať správne. Ak nemáte žiadny špeciálny merací prístroj, porovnajte ho s komerčnými rádiami. Správna úroveň by mala byť medzi 3 a 11 % zvukového signálu, merané vo vrcholových hodnotách. Odporúčaná hodnota je asi 6 %, čo má za následok odchýlku FM nosnej frekvencie 4 kHz. Nezabudnite, že maximálna odchýlka nosnej frekvencie FM s RDS a audio signálom je 75 kHz.

Ako nastaviť fázu subnosnej RDS pri stereo prenose?

Signál RDS musí rešpektovať fázové kritérium (vo fáze alebo v kvadratúre) s pilotným tónom 19 kHz. Aby sa dosiahla táto charakteristika, kódovač RDS integruje digitálny PLL so softvérovým fázovým riadením.
Oscilogramy nižšie zobrazujú vzhľad signálu RDS, pilotného tónu a signálu RDS pridaného k pilotnému tónu. V reálnej prevádzke je možné fázový rozdiel jednoducho merať napríklad pomocou analyzátora P275 FM .

Podmienky: Pilotná odchýlka: 6,8 kHz, RDS odchýlka: 3,4 kHz, žiadny audio vstup. Merané na vstupe FM vysielača.

Existuje nejaký lacný FM modulátor so vstupom RDS a možnosťou vyžarovania RDS?

Takmer každý, kto robí vývoj a testovanie RDS, si všimne, že na trhu nie je dostupný vhodný lacný modulátor FM s malým výstupným výkonom, širokopásmovým modulačným vstupom a stabilnou frekvenciou. Zistilo sa, že – s určitými obmedzeniami – komerčne dostupné mp3 vysielače môžu poskytovať rovnakú funkčnosť. Stiahnite si túto poznámku k aplikácii s popisom takéhoto riešenia.

Plánujem si kúpiť FM vysielač. Aké sú minimálne požiadavky na bezproblémovú prevádzku s kódovačom RDS?

V prvom rade musí vysielač poskytovať vhodný vstup pre signál RDS. Ten je zvyčajne označený ako vstup SCA, MPX alebo RDS a konektor je typu BNC. Mnoho lacných stereo vysielačov nemá žiadny vstup pre pripojenie RDS kodéra. V takom prípade nie je možné pripojiť žiadny RDS enkodér. Pre účely FM vysielania Pira.cz dôrazne odporúča nekupovať žiadny FM vysielač, ktorý má len audio pravý a audio ľavý vstup.

Ak nepoužívate samostatný audio procesor (stereokóder), vysielač by mal byť vybavený výstupom pilotného tónu alebo MPX, aby bola splnená požiadavka fázovej synchronizácie. Všetky naše RDS kodéry sú schopné pracovať bez synchronizačného signálu, ale takýto režim prevádzky sa neodporúča pre stereo vysielanie. Pre účely FM vysielania Pira.cz dôrazne odporúča nekupovať žiadny stereo FM vysielač, ktorý neposkytuje pilotný tón alebo výstup MPX.

Využiteľnosť FM vysielača, ako aj jeho rozšíriteľnosť a zvukový výkon sú zvyčajne úmerné počtu poskytovaných vstupov/výstupov. Pira.cz umožňuje veľa ušetriť na RDS enkodéri pri zachovaní všetkých bežne používaných RDS služieb a funkcií, no nikdy by ste nemali šetriť na výbere FM vysielača, pretože ten je základom celého vysielacieho reťazca.

P232U, P164 a ďalšie – Aké sú rozdiely?

Na pokrytie súčasných potrieb trhu vyrábame rôzne zariadenia na kódovanie RDS.

Aký je rozdiel medzi P232U a P164?

P232U nemá ethernetové pripojenie, ale má extra port RS-232. P232U má predný panel LCD na zobrazenie informácií o stave. Ostatné funkcie a vlastnosti sú rovnaké. Obe zariadenia používajú rovnaký firmvér a ovládací softvér Windows.

https://support.denon.com/app/answers/detail/a_id/71/~/rds-for-fm-radio

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *