Je čistenie vzduchu ozónom naozaj bezpečné a zdraviu neškodné?

Loading

O ozónovej čističke vzduchu je čím ďalej väčší záujem, čo je vzhľadom k epidemické situáciu úplne pochopiteľné. Dezinfekcia ozónom je v tejto chvíli totiž najúčinnejšou metódou pre vyčistenie vzduchu, plôch a povrchov vnútri uzavretých priestorov. Spoľahlivo likviduje baktérie, plesne a vírusy, vrátane koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje toľko obávaných ochorení covid-19. Je však čistenie ozónom naozaj bezpečné?

Ozón je prírodná dezinfekcia

Ozón, čiže aktívny kyslík (O3), vzniká pôsobením elektrických výbojov alebo UV žiarenia na molekuly vzdušného kyslíka (O2) a bežne sa vyskytuje v prírode. Ide teda o úplne prírodnú dezinfekciu. Preto je pre živé organizmy neškodný a nie je potrebné sa ho akokoľvek obávať. Aj tu ale platí pravidlo “všetko s mierou“.

Vo vysokej koncentrácii, ktorá sa používa pri dezinfekcii ozónom, je už jedovatý a zdraviu škodlivý. Práve z toho dôvodu je nutné sa pri ozonizáciu nezdržiavať v čistenej miestnosti a odniesť z nej aj zvieratá a rastliny.

Akonáhle ozónový generátor odvedie svoju prácu a vydezinfikuje celý priestor, upozorní vás zvukovým signálom. Do miestnosti však aspoň 1-2 hodiny nevstupujte a počkajte, až sa ozón rozpadne späť na vzdušný kyslík (O2). Až potom môžete vojsť a poriadne vyvetrať. Následne už neexistuje žiadne zdravotné riziko a vy si môžete plnými dúškami užívať zdravší a voňavý vzduch bez škodlivín.

Dezinfikuje nielen ovzdušie, ale aj povrchy

Ak sa pýtate, či musíte z danej miestnosti pred čistením ozónom odnášať aj všetky predmety, tak nemusíte. Práve naopak. Ozón dôkladne a precízne vydezinfikuje všetko, čo mu príde do cesty, vrátane nábytku, textílií a vecí, ktoré ste v nej zanechali.

Vďaka plynnému skupenstvo sa dostane aj na ťažko dostupné a priepustná miesta a spoľahlivo vás zbaví škodlivých mikroorganizmov (vírusy, baktérie, plesne) a alergénov či pachov zo zvierat, dymu a podobne. Je preto viac než vhodný pre alergikov a astmatikov.

Dávajte si však pozor na niektoré materiály. Keďže je ozón silné oxidačné činidlo, môže pri vyššej koncentrácii poškodzovať povrchy náchylné ku korózii, alebo urýchľovať degradáciu plastov a výrobkov z gumy. Takéto predmety z miestnosti radšej odneste, rovnako ako predmety vyššej či umeleckej hodnoty. Prípadne je bezpečne zakryte.

Čistenie ozónom sa využíva v zdravotníctve aj potravinárstve

Vzhľadom k skvelým účinkom a spoľahlivosti sa čistenie pomocou ozónu hojne využíva v mnohých oblastiach. V zdravotníctve a potravinárstve nevynímajúc. V nemocniciach sa ním napríklad dezinfikujú chirurgické nástroje, v ordináciách a čakárňach efektívne likviduje vírusy a baktérie.

Svoje uplatnenie našiel aj v potravinárskom priemysle, kde sa používa na tzv. Ozonizáciu potravín. Nielen, že ich čistí, sterilizuje, zbavuje toxických látok a odstraňuje nepríjemné zápachy, ale zároveň ich chráni pred plesňami, mikroorganizmami a nenechavými hmyzom. Vďaka tomu im výrazne predlžuje životnosť.

Ozónový generátor vs. životné prostredie

Keď sa povie ozón, automaticky si každý z nás predstaví strašiaka menom ozónová diera. Je preto úplne pochopiteľné, že vás zaujíma, aký má generátor ozónu, poťažmo dezinfekcia ozónom, dopad na životné prostredie. Skvelá správa je, že sa nemusíte ničoho obávať.

Reklamy

Vzhľadom k tomu, že po čistení sa čoskoro ozón rozpadne späť na vzdušný kyslík (O2), a navyše neobsahuje žiadne chemikálie, ide o plne ekologickú a pre človeka aj prírodu nezávadnú metódu – čo je jeho veľkou výhodou.

Čistenie ozónom je teda naozaj bezpečné a šetrné ako k prírode, tak aj ľudskému zdraviu. Len je vždy potrebné pamätať, že čoho je veľa, toho je príliš. Ak budete dodržiavať všetky vyššie uvedené pravidlá a pokyny v návode, nemáte sa čoho báť. Naopak vám ozónová čistička vzduchu perfektne poslúži a dopraje oveľa zdravšie prostredie. Stačí si len vybrať tú najlepšiu pre vás.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *