BBC spustila spravodajský web na dark webe – hodlá tak obchádzať cenzúru

Loading

Britská verejnoprávna rozhlasová a televízna spoločnosť BBC mieri na dark web. Chce tu poskytovať obsah čitateľom z krajín a oblastí, kde je prístup k jej spravodajstvu blokovaný. Webové stránky v sieti Tor umožňujú bezpečnejší prístup prostredníctvom anonymného prehliadača.

Na “temnom webe” bude ponúkať medzinárodnú verziu svojho spravodajstva, ktoré bude k dispozícii v rôznych jazykoch vrátane arabčiny, perzštiny a ruštiny. Čitatelia sa tak dostanú k posledným aktualitám aj v krajinách, kde je spravodajstvo BBC cenzurované, ako je Čína, Irán a Vietnam.

BBC na dark webe

K prístupu na webové stránky na dark webe možné používať bezpečný webový prehliadač Tor Browser, ktorý je k dispozícii zdarma pre zariadenia s operačným systémom Windows, Mac OS, Linux alebo Android. Cieľom tohto projektu je ochrana užívateľov pred sledovaním, dohľadom a cenzúrou.

Kým oficiálne stránky bežia na adrese www.bbc.com/news, ich kópie na “temnom internete” sú dostupná po zadaní adresy bbcnewsv2vjtpsuy.onion (v bežnom webovom prehliadači táto adresa nefunguje). Používatelia sa môžu spoľahnúť na ochranu proti spoofing a end-to-end šifrovaní.

BBC stránka na dark webe.

K dispozícii bude verzia stránok, ktorá je dostupná používateľom vo Veľkej Británii, avšak obsah a služby, ktoré sú určené iba pre Spojené kráľovstvo, ako je BBC iPlayer, nebudú kvôli vysielacím právam na dark webe prístupné.

Boj proti cenzúre

BBC vo svojom vyhlásení uviedla: “Obsah spravodajstva BBC World Service je teraz k dispozícii v sieti Tor pre užívateľov, ktorí žijú v krajinách, kde sú stránky BBC News blokované alebo obmedzované. To je v súlade s poslaním BBC World Service, poskytovať dôveryhodné správy z celého sveta.”

BBC nie je zďaleka prvým významným webom, ktorý ponúka svoj obsah na dark webe. Napríklad od roku 2014 je na adrese facebookcorewwwi.onion možné anonymne pristupovať ku stránkam najväčšej sociálnej siete Facebook.

Webový prehliadač Tor Browser, postavený na jadre Firefoxu, je softvér zameriavajúci sa na ochranu súkromia, ktorý sa používa na prístup na “temný web”. Dokáže prostredníctvom distribuovanej P2P sieť The Onion Routing skryť informácie o používateľovi vrátane jeho identity a údajov o polohe, čo môže ľuďom pomôcť vyhnúť sa vládnej kontrole a cenzúre.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *