Aby komáre neštípali, stačí lacná pasca na prírodnej báze, alebo ponuka odpudzovače – plasice.sk

Loading

Nie nadarmo sa v sibírskych stepiach používalo uštípání bodavým hmyzom ako jedno z najkrutejších mučenia. Vyhrať nerovný súboj s ubzučeným protivníkom nie je ľahké, ale tipy by tu boli.

Aromatické byliny v prvej línii
Pokiaľ ide o odpudenie komárov a ďalšieho bodavého hmyzu z miest, kde by sme radi strávili príjemný večer, a nechceme aj sami seba tráviť chemickými repelenty, možno siahnuť po osvedčených bylinách. Účinok “plošných” repelentov v podobe rozvěšených zväzkov tých správnych bylín je pritom väčší než len lokálna aplikácia repelentu na telo. Už preto, že svojou vôňou dokážu prosytit celý priestor.

Prostriedky na boj s komármi
Vetvička šalvie prevonia byt a zároveň slúži ako prirodzený odpudzovač hmyzu.Česnek je trochu neprávom nedocenenú čarovnú rastlinou, pretože odpudzuje …
Stačí PET fľaše s úzkym hrdlom, nožnice, izolepa a prípadne aj papier na obalenie … Fľaša s návnadou “prikryte” jej obrátenú vrchnou časťou a lapač máte hotový.

Medzi osvedčené pomocníkov v tomto smere patrí vratič obyčajný (Tanacetum vulgare), ktorý funguje takmer stopercentne, len jeho zápach nemôžeme označiť za práve podmanivý. Preto je lepšie zväzočky tejto rastliny, ktoré si možno natrhať pozdĺž ciest, rozvešať skôr do predsiene alebo na verandu než do uzavretej miestnosti.

Rovnaké je to aj s cesnakom kuchynským (Allium sativum), z ktorého by sa dal vyrobiť aj veľmi účinný telový repelent. Je však pomerne agresívne, pretože leptá pokožku, a tak ho doma využijeme proti hmyzu len v niekoľkých zavesených zväzkoch. Ak to teda znesieme, pretože zďaleka nevonia každému.

Fungujú aj aromatické oleje
Nie každý má možnosť vyraziť do prírody na zber užitočných bylín. Alternatívou je široká ponuka esenciálnych olejov, ktoré v aromalampe odvedú tú istú prácu. Vynikajúce sú najmä intenzívna vôňa eukalyptu, čajového oleja a levandule.

O poznanie lepšie už ide cítiť ligurček lekársky (Levisticum officinale), ktorý v minulosti neodmysliteľne patril do kuchýň našich babičiek a dnes sa tam vracia. Jeho vôňa intenzívne odpudzuje hmyz, ale nám lahodí. Podobné je to aj so vetvičkami šalvie. Rozvešať jej vňať okolo okien znamená vyhnúť sa nepríjemným štípancům. Ťažšie je to napríklad s populárnou levanduľou. Tá síce vynikajúcim spôsobom odpudzuje kuchynské mole, ale proti komárom vás jej vôňa neochráni.

Na samotnom vrchole, pokiaľ ide o repelentné účinky a úžasnú sviežu vôňu, potom stojí v Česku nepôvodné citrónová tráva (Cymbopogon citratus). Jej prenikavé citrusové arómu, pre ktoré určite nájdete využitie aj pri varení, komárom vyložene vadí.

Poznaj svojho nepriateľa a vyrob na neho pascu
V minulom roku urobili vedci z univerzity v holandskom Wageningene objav, ktorý v podstate len potvrdil to, čo naše babičky vedeli už dávno. Bádatelia usilovne riešili, čo vlastne komármi v noci navádza na cieľ. Po sérii pokusov zistili, že prvotné lokalizácia prebieha na základe snímanie stôp oxidu uhličitého vydýchávaného spiace korisťou.

Keď sa však po krvi prahnúci hmyz priblíži na približne meter a pol, prechádza na systém “bližšieho navádzania” a senzoricky sa orientuje podľa telesného zápachu spiaceho jedinca. Ale až rozdielna teplota jednotlivých častí tela slúži ako rozhodujúci faktor pri rozhodovaní, do ktorých partií smerovať pristátie, čo môžeme prakticky využiť vo svoj prospech, a vyrobiť si lapač komárov na prírodnej báze.

Reklamy

komár, komáre, lapačkomár, komáre, lapačkomár, komáre, lapač
Potrebovať budete PET fľašu s užším hrdlom, ktorú zhruba v dvoch tretinách výšky rozrežete na dve časti. Tá horná časť príde vsadiť do tej spodnej hrdlom dole, ale najprv musíte osadiť návnadu. Tou je kúsok droždia posypaný trochou cukru a voda načapované len do dvoch centimetrov výšky. Po zostavení pasca v miestnosti inštalujte blízko okna, trebárs na parapet medzi kvetiny, ale môžeme ju tiež zavesiť do priestoru. A môžete sa pokojne baviť alebo ísť spať.

Ako prichystaná pasca pracuje?
Kvasný proces, ktorý v fľaši začne prebiehať, uvoľňuje nemálo oxidu uhličitého, obsah fľaše “vydychuje” intenzívnejšie ako spiace človek. Výdych je na rozdiel od striedavé frekvencie ľudského dychu plynulý a koncentrovaný do jedného bodu.

Komáre ohrozujú aj domácich miláčikov
V súvislosti so zdravím psov a mačiek sú komáre často podceňovaní, hoci aj pre nich predstavujú určité riziko v podobe prenosu infekčných ochorení, ako je napríklad srdcová červivosť a leishmanióza (viac čítajte tu). Tieto choroby môžu spôsobiť vážne komplikácie, na zviera pritom môže nákazu preniesť obyčajné bodnutí komára. Spomínané ochorenia sa totiž nevyskytujú len v teplých exotických krajinách a južných štátoch Európy, ale v posledných rokoch aj u nás, konkrétne na južnej Morave na Břeclavsku a Hodonínsku. Preto sa oplatí aj u maznáčikov myslieť na vhodný repelent (prípadne antiparazitárny prípravok s repelentným účinkom).

Hoci ich koži pokrýva ešte srsť, aj pre psov a mačky je komária uštipnutie … Komáre ohrozujú svojimi štípance nielen človeka, ale aj domácich miláčikov.
Na komáre hľadajúci v miestnosti nedobrovoľného darcu krvi pôsobí ako maják. Priťahovaní tak jasným signálom sa priblíži k hrdlu pastičky a preletí dovnútra.

Tu prepnú na druhý navigačný systém, kvasný proces totiž uvoľňuje do svojho okolia aj určité teplo. Pre komára, ktorý by už rád dosadol, je však razom ťažké sa zorientovať.

Povrch je teplý všade rovnako, prítomnosť oxidu uhličitého je tiež konštantná, a razom nevie, kam sa vrtnout. V obmedzenom priestore lapače tak síce chvíľku krúži, ale cestu z pasce už nenájde. Jeho senzory sú zahltené signály o neexistujúce koristi, ale nakoniec sa “len” utopia.

Výhodou pasce je ľahká výroba z bežne dostupných materiálov, pomerne vysoká účinnosť a absolútna neškodnosť pre človeka. Možno ju využiť aj v miestnosti, kde spia malé deti.

Nevýhodou je, že lapač láka len komáre, ale už nie iné druhy bodavého hmyzu, napríklad muchničky.

A krátkodobý účinok je obmedzený prakticky len na jednu noc a potom je nutné obmeniť “návnadu”.

Aby komáre neštípali, stačí lacná pasca na prírodnej báze, alebo web plasice.sk 

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *