Nula s Wi-Fi: Nová verzia Raspberry Pi Zero W sa pripojí k sieti a stojí menej než 12 eur

Loading

  • Počítač s rozmermi 6 x 3 centimetre urobí radosť kutilom, pripojiť ide aj monitor.
  • Novinkou modelu Zero W je prítomnosť wi-fi a Bluetooth modulov.
  • Ako ľahko dostupná alternatíva vzniklo tiež čínske Orange Pi.

Zrejme ste už počuli o projekte lacného mikropočítača Raspberry. A možno ste počuli aj o Raspberry Pi Zero, ktorý je ešte menší a ešte lacnejšie. Raspberry Pi Zero má však dve zásadné nevýhody. Po prvé nemá v základe žiadnu možnosť sieťovej konektivity – keď chcete počítač pripojiť do siete, potrebujete USB sieťovú alebo wi-fi kartu a OTG redukciu. Po druhé je takmer nemožné ho kúpiť, pretože záujem trvalo prevyšuje výrobnú kapacitu.

Aspoň prvý problém populárneho mikropočítača určeného pre školy, kutilov a začínajúcich programátorov rieši novinka Raspberry Pi Zero W (Wireless). V malom balení už nie je len počítač, ktorý môže poháňať roboty alebo napríklad prevádzkovať meteostanicu, ale aj zariadenie, ktoré vie bezdrôtovo komunikovať cez wi-fi alebo prostredníctvom Bluetooth.

Raspberry Pi Zero Wireless (úplne vpravo) vedľa, úplne vľavo čínsky Orange Pi, vedľa neho klasické Raspberry Pi 3.

Zdá sa tiež, že Zero W bude tiež o niečo lepšie dostupné. Kým sa prvé Zero vypredalo prakticky okamžite, Zero W je aj niekoľko dní po uvedení k dostaniu. Nové “W” je totiž o fúz drahšie. O fúz v absolútnych číslach, ale relatívne stojí dvojnásobok: namiesto piatich desať dolárov.

Ethernetový konektor naďalej chýba, ale to je logické – hlavnou prednosťou tohto modelu sú jeho minimálne rozmery, 65 x 30 x 5 mm, a sieťový konektor je veľmi rozmerná súčiastka, spravidla najväčší, akú mikropočítače majú.

Hardvérové parametre nájdete v nasledujúcej tabuľke. Pre porovnanie a kontext som do nej zahrnul okrem predchádzajúceho RPI Zero aj tradičné “veľké” Raspberry Pi 3 a menej známy počítač Orange Pi Zero.

ModelOrange Pi ZeroRaspberry Pi 3Raspberry Pi ZeroRaspberry Pi Zero W
Rozmery52 x 46 x 17 mm85 x 56 x 20 mm65 x 30 x 565 x 30 x 5
Váha26 g45 g9 g9g
SoCAllWinner H2+BCM2837BCM2835BCM2835
ProcesorARM Cortex-A7ARM Cortex-A53ARM1176JZF-SARM1176JZF-S
Frekvencia1200 MHz1200 MHz1000 MHz1000 MHz
ArchitektúraARM 64 bitARM 64 bitARM 32 bitARM 32 bit
Počet jade4411
RAM256 MB
512 MB
1 GB512 MB512 MB
USB1x USB 2.0
(2x na pinech)
4x USB 2.01x MicroUSB1x MicroUSB
Grafický výstupComposite (pins)HDMI, compositeMiniHDMIMiniHDMI
Sieť10/100 Mbit/s10/100 Mbit/s  
Bluetooth 4.1, BLE 4.1, BLE
Wi-fi802.11n802.11n 802.11 b/g/n
Cena$ 7 (256 MB)
$ 9 (512 MB)
$ 35$ 5$ 10

Pomaranče z Číny

Pri Orange Pri Zero sa ešte trochu zastavíme, pretože pre rad scenárov je Raspberry Pi Zero veľkým konkurentom. Ide o čínsky model, ktorý výdatne konkuruje cenou (7 dolárov za verziu s 256 MB a 9 dolárov za verziu s 512 MB) a oproti RPI Zero ponúka v základe wi-fi, jeden plnohodnotný USB 2.0. konektor a plnohodnotný 100 Mbit Ethernet (U RPI je Ethernet pripojený interne cez USB, čo ho spomaľuje). Orange Pi Zero má výkonnejší procesor (rýchlejší, štvorjadrový, 64-bitový), ale aj s ohľadom na prítomnosť USB a RJ45 konektora je väčší, pretože sa tam musí zmestiť ten konektor.

Zásadnou výhodou je, že zatiaľ čo Raspberry Pi Zero sa vo väčšom množstve zle zháňa, Orange Pi Zero vám dodajú v ľubovoľnom množstve obratom. Vďaka nízkej cene potom menšie zásielky prejdú colnicou bez povšimnutia, pretože sa ľahko zmestia do bezcolného limitu. Orange Pi Zero však nemá HDMI ani iný bežný grafický výstup (má len analógový grafický výstup na pinoch) a je teda obmedzený v zásade len na “Headless” aplikácie.

Lepšie možnosti pripojenia

Nové Raspberry Pi Zero sa od predchádzajúcej verzie líši len tým, že má naviac wi-fi a Bluetooth, ostatné parametre zostávajú rovnaké. Stále je jedná o malú placku s nízkym odberom, na ktoré môžete rozbehnúť Linux, prípadne ďalšie operačné systémy. Ako úložisko slúži MicroSD karta. Doska má dva MicroUSB konektory. Jeden z nich slúži iba na napájanie (je označený PWR) a druhý z nich je klasickej USB OTG, cez redukciu a húb k nemu môžete pripojiť klávesnicu, myš, USB sieťovú kartu, čokoľvek. Posledným štandardným konektorom je MiniHDMI, kde môžete s patričným káblom či redukciou pripojiť monitor.

Okrem bežných konektorov má RPI Zero ešte dva nie celkom bežné spôsoby pripojenia ďalších zariadení. K dispozícii je špeciálny páskový konektor pre pripojenie kamery (ktorá je s oficiálnou cenou 20 USD niekoľkonásobne drahšie ako vlastný počítač) a štyridsať prokovených dierok na okraji dosky. Tie slúžia na napájanie pinov, cez ktoré je možné pripojiť ďalšie príslušenstvo.

Reklamy

Typické využitie Raspberry Pi Zero W bude podobné ako u predchádzajúcich modelov: ako vstavaný riadiaci počítač pre ďalšie projekty. Môže riadiť robota, dron, digitálnu kameru, ktorá vyrába animované GIFy, riadiacu jednotku pre skleník, retro hernú konzolu a celý rad ďalších vecí u ktorých možnosť bezdrôtovej komunikácie dáva zmysel. Pi Zero nemá ako cieľovú skupinu profesionálne priemyselné využitie, ale skôr koníčkar a bastlíře.

Pre profesionálne využitie existuje ako alternatíva k spomínaným výrobkom takzvaný Compute Module, čo je “veľké” Raspberry Pi 3 v SODIMM formáte, teda vo veľkosti notebookových pamäťových modulov. Podporu pre nich má napríklad NEC vo svojej rade displejov pre zobrazovanie reklamy alebo informačných ceduľou. Kutilovia a kreatívci však dostupnejšie Raspberry Pi Zero jednoznačne ocenia. Desať dolárov alebo libier je zanedbateľná suma a pre ich projekty ponúka plnú silu Linuxu s hromadou GPIO portov – a teraz najnovšie aj s wi-fi a Bluetooth.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *