Z Košíc do Prahy za pár sekúnd. To vie “rušička navigácii” alebo skôr GPS simulator

Loading

 Vstupujeme do rozľahlej kancelárie, ktoré dominuje, vzhľadom aj hlučnosťou, rack sa zaujímavým prístrojom. “Je to jedna z najvyšších konfigurácií simulátore na Slovensku,” vysvetľuje s istou dávkou hrdosti majiteľ spoločnosti a dodáva: “Zatiaľ používame len simuláciu GPS signálu, ale pridaním ďalších modulov možno simulovať aj ruský Glonass alebo európske Galileo.”

Oným tajomným prístrojom je profesionálny GSS8000 GPS / GNSS Constellation Simulator z produkcie firmy Spirent Federal Systems.
Tento prístroj by teoreticky dokázal zmiasť všetky navigácia v okolí, čo sme si tiež mohli vyskúšať. Práve preto si ho ale môže zaobstarať len autorizovaná spoločnosť a slúžia výhradne na testovacie účely.

Aby nedošlo k porušeniu právnych predpisov EU, je všetok signál zo simulátora vyžarovaný do tieneného boxu zabraňujúceho interferencii s okolím. Vysielanie v pásme používanom GPS je totiž bez príslušného oprávnenia zakázané.

Ovládanie simulátora je v podstate jednoduché. K prístroju je pripojený štandardný počítač, na ktorom beží ovládací program. V ňom stačí zadať ľubovoľnú polohu na zemi, prípadne i čas. Prístroj potom automaticky spočíta, ktoré satelity môžu byť v danom mieste viditeľné, a práve ich signál vysiela. Navigácia tak načíta polohu, ktorú jej prístroj podvrhne.

“Môžeme sa pozrieť napríklad na Jamajku,” navrhuje majiteľ firmy a do ovládacieho rozhrania prístroja zadáva polohu karibského ostrova.

Navigáciu potom pripojíme k výstupu antény umiestnenej v tienenom boxe takzvanej faradaovej klietky. Behom pár sekúnd skutočne určuje polohu a sebavedome GPS navigácia tvrdí, že sa nachádzame uprostred ostrova. Dokonca v inom čase. Cesta z Košíc teda rozhodne netrvala dlho. Ale kúzlam ešte nie je koniec. Prístroj umožňuje nastavovať aj silu jednotlivých satelitov, prípadne “GPS úplne vypnúť”. Stačí jedno kliknutie myšou a navigácia blúdi, nemá žiadny signál.

Simulátor môže zafungovať aj ako klasická rušička. Keď totiž navigácie súčasne zachytí inú polohu zo simulátora a inú zo vzduchu a navyše oba signály ešte udávajú rozdielny čas, nastáva problém. Bežný navigačný GPS prístroj sa totiž s podobnou situáciou nedokáže vyrovnať a výsledkom je opäť strata pozície.

“Umiestniť podobný prístroj treba na kopci mesta a zosilniť vysielací výkon, mohli by mať GPS navigácie vo veľkej časti mesta celkom veľký problém,” hovorí majiteľ firmy sigint.sk a hneď dôrazne pripomína: “My ale nič také rozhodne urobiť nemienime, porušili by sme zákony, a tak vysielame len do tieneného boxu. “

Prístroje podobné simulátore GSS8000 používa väčšina výrobcov navigácií. Ich primárnym účelom pochopiteľne nie je miasť navigačné prístroje, ale otestovať funkčnosť a kvalitu mapových podkladov. Okrem jednorazového zadanie polohy môže totiž simulátor prístroj aj “vykonať” po zadanej trase. “Môžeme tak aj simulovať rôzne poruchy príjmu GPS signálu či zakomponovať odrazy od budov,”. Prístroj dokonca vie do signálu započítať rôzne atmosférické vplyvy.

{googleads right}

Reklamy

Okrem testovania nových prístrojov využívajú v Dynavix simulátor aj pre overovanie sťažností alebo reklamácií zákazníkov. Ak si totiž zákazník sťažuje, že sa navigácia správala neštandardne, možno na simulátore “prejsť” rovnakú trasu, napríklad aj v rovnakom čase. Potom možno pridávať rôzne okolité vplyvy. Ako nám potvrdili prítomní, občas sa podarí nájsť aj chybu, ktorá sa vyskytuje v skutočne ojedinelých situáciách. ” 

Na hranie trochu drahé

Ako sme už uviedli, podobný simulátor si nedá len tak kúpiť. Výrobcovia ho predajú skutočne len výrobcom navigácií či ďalším firmám zaoberajúcim sa lokačnými službami. Okrem toho, zaobstarať si podobný prístroj len tak na hranie nie je asi úplne predstaviteľné. Cena konfigurácie, ktorú sme mohli vidieť, sa počíta v tisícoch eur. A to by k nej išlo ešte niekoľko modulov za tisíce prikúpiť.

Napriek tomu sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči, že rušička navigáciou nemusí byť len vedeckou fikciou.
Predstaviť si, ako by mohli podobný prístroj využiť napríklad námorné piráti, asi nie je tak zložité. Rovnako tak by mohol prístroj zabrániť privolanie pomoci. Niečo podobné bolo napokon k videniu v jednom z dielov populárneho amerického seriálu CSI: New York.

 

Ale vzhľadom k tomu dopyt po týchto nových technológiách sa stále rozrastá na trhu sú k dispozícii aj ďalšie zariadenie pre simuláciu GPS na webe www.alibaba.sk  

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *