Takto nás práve teraz pozorujú z ISS, alebo sa sami pozrite z vesmíru

Loading

Experiment má okrem zábavy priniesť aj seriózny pohľad na to, ako pozemská elektronika obstojí v agresívnom prostredí kozmického žiarenia. 
Až si stránky s priamym prenosom z vesmíru otvorte a miesto videa uvidíte len čiernočiernou tmu, nezúfajte, porucha nie je na vašom prijímači. Stanica má práve noc. Za ako dlho bude opäť deň, ukazuje čas zobrazený dole pod mapkou. Ako vtipne autori projektu poznamenávajú, video je bez zvuku a každý pák si môže dodať svoj ??vlastný “soundtrack”. 
 
 
Práve letia, dívajte sa 
Na priamy prenos z ISS sa môžete pozrieť na stránke ustream.tv    
Z údaje pod mapkou sa dozviete, kedy opäť nastane deň, alebo noc. 
kde navyše nájdete aj mapu prehľadne zobrazujúci deň a noc. 

Ak chcete vedieť, kedy vám ISS poletí nad hlavou, stačí sa zaregistrovať na stránke spotthestation.nasa.gov.
Podľa zadanej polohy vám NASA oznámi, kedy stanica preletí práve nad vami. Po registrácii vás na každý prelet upozorní e-mail. 
Ak je na ISS práve noc, alebo má spojenie výpadok (aj to sa stáva), pozrite sa na priložené video, ktoré sme zo streamu zachytili. Rýchlosť pohybu zodpovedá realite vo chvíľach, kedy sa objaví menovku s názvom kontinentu alebo krajiny, ktorú ISS práve prelieta. 
{googleads right} 

Štyri kamery od firiem Hitachi, Toshiba, Sony a Panasonic sú pripevnené v module Columbus (ESA) a snímajú Zem nasledovne: v smere pohybu ISS sa pozerá Hitachi, kolmo k Zemi mieri pohľad Nadir (Toshiba) a Sony s Panasonicom sledujú Zem s pomyselnej zadku lodi. 
Pohľady z kamier sa automaticky striedajú v danom poradí po 85 až 133 sekundách (pozri obrázok vo fotogalérii). Kamery nepoužívajú žiadny dodatočný zoom, ani iné úpravy obrazu. Všetko je zostavené tak, aby bola prevádzka z pohľadu posádky ISS aj pozemného strediska úplne bezobslužná. Zo Zeme je pritom v prípade nutnosti možné zmeniť poradie kamier v cykle, prípadne niektoré úplne vyradiť / vypnúť. 
 
Box, kde sú kamery uložené, je naplnený suchým dusíkom za atmosferického tlaku. Na ISS sa video nenahráva, “len” sa prevádza na stream a ďalšie spracovanie už prebieha na zemi. 
 {googleads right} 

 
ONLINE SATELLITE AND FLARE TRACKING – STARLINK Train – 3D REAL TIME TRACKING
 
Zmysel experimentu je aj v tom, že vedci si môžu v praxi overiť, ako sa bežná a nijako neupravená elektronika (kamery, enkodéry, atď) chová vo vesmíre. V angličtine sa tieto zariadenia označujú skratkou COTS (Commercial Off-The-Shelf). To znamená komerčné výrobky, ktoré sú schválené aj pre používanie na vládne účely. Dôvodov pre takéto riešenie je niekoľko. Už obstaranie je lacnejšie a navyše nie je nutné platiť vývoj ani udržiavať servisné stredisko. 
zdroj: technet.idnes.cz
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *