Hlukom proti pirátom: Nové technológie versus únoscovia, použije to aj Slovenská polícia ?

Loading

 Najnovším zariadením je však ďalekonosný zvukový systém. Skladá sa z niekoľkých smerových magnetických reproduktorov schopných na veľkú vzdialenosť prenášať zvuky o vysokej intenzite v úzkom lúči. Po objavení blížiaceho sa pirátskeho plavidla je možné systém pomocou radaru zamerať na útočníkov a vyslať k nim reproduktorom oznámení, že boli odhalení a že stratili prvok prekvapenia.

Ak je ale taká výstraha neodradí, je možné reproduktory prepnúť do “tónového” módu, v ktorom generujú veľmi silný vysoký tón. Zvuk o takej intenzite je extrémne nepríjemný a mal by pirátmi od útoku spoľahlivo odradiť. Výrobca systému, firma HPV Technologies, vyhlásila, že zatiaľ je zariadenie používané hlavne na účel varovania pirátov, ale rozhodne má potenciál útočníkmi zraniť.

Zvuk o takej intenzite je extrémne nepríjemný a mal by pirátmi od útoku spoľahlivo odradiť

Podobné zariadenia dokonca vyrába aj Slovenská firma sigint.sk ktorá je v danej oblasti líder, dokonca aj bežný zákazník si môže zakúpiť takzvaný odpudzovač mládeže, ktorý taktiež pracuje v ultrazvukovom pásme a vzbudzuje u mládeže nervozitu, takže záujmovú oblasť opúšťajú. 

   Pri plnom výkone môže zariadenie emitovať koncentrovanú, 150 decibel [dB] vysoko energetickú akustickú vlnu, ktorá si zachováva hladinu 100 dB na vzdialenosti 500 metrov. Nadzvukové dopravné lietadlo Concorde emitovalo približne 110 dB, väčšina detektorov dymu v domácnosti približne 85 dB Vlna je zaostrená v 15-30 stupňovom „lúči“, čo umožňuje, aby LRAD bol zameraný na konkrétny cieľ Osoby stojace pri vlne zažijú o 40 dB menej hluku ako osoby, ktoré sú priamo na jej ceste. Osoby za jednotkou LRAD sú tienené znížením výkonu o 60 dB. V európskom trhu dokonca viete zakúpiť aj zariadenie na odplašenie mládeže. Nazýva sa ako STOP Vandalismu: Mosquito MK4/6 PIR S Multi-Age Anti-Loitering Mk4 , 17,4kHz, a je ponúkané v sume cca 480,-€ bez DPH. Je to síce nehumánny a dokonca zákonný spôsob odplašenia mládeže, no určite lepšie ako prísť do zbytočného fyzického konfliktu.

MK4

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *