Policajti hľadajú úplatky aj počúvaním Skypu aj na Slovensku

Loading

 

Novotný vo výpovedi priznal, že keď bol v Amerike, tak sa cez Skype spojil s bývalým diplomatom Igorom Liškom.

Podľa polície sa bavili aj o prevzatí úplatku, čo Novotný nepotvrdil. Liška prevzal 30-­tisíc eur od majiteľa stavebnej firmy v Novotného kancelárii. Prípad rieši Špecializovaný trestný súd.

 

Získajú aj vymazané maily

Krimi prípady

Čo odhalili aj vďaka internetu

•polícia využila e–maily v prípade údajného kanibala Mateja Čurka z Kysaku. Písal si s dvoma zavraždenými ženami aj so Švajčiarom, ktorý si uňho objednal vlastnú vraždu. Napokon ho udal. Čurko zahynul v prestrelke s políciou, viní ho z vrážd, ale odmietla, že by bol kanibal,

•hackerov, ktorí upozornili na chybu NBÚ, vypátrali aj vďaka počítačovej komunikácii,

•e–mail s rozpísanými províziami zachytili v korupčnej kauze Eugena Čuňa.

Špeciálny prokurátor Ján Hrivnák hovorí, že pri odhaľovaní korupcie a organizovaného zločinu sa internetová komunikácia nevyužíva ako nosný, ale podporný dôkaz.

Najčastejšie sa skúma e­mailová pošta. Službu Skype nemožno dokonale sledovať pre technické obmedzenia.“ Facebook sa podľa Hrivnáka zatiaľ využíva málo.

Reklamy

Vyšetrovatelia podľa prokurátora vedia získať aj vymazané e­maily. „Keď sa fyzicky zaistia počítače a servery, skúmajú ich znalci, ktorí dokážu oživiť aj zmazané e­maily,“ hovorí Hrivnák.

Polícia nevedie štatistiky, koľko žiadostí na sledovanie e­mailov, komunikácie cez Skype či Facebook ročne podáva súdom. Sudcovia povoľujú aj odpočúvanie mobilov a pevných liniek.

{googleads none} 

Udavač Facebook

Facebook monitoruje online komunikáciu všetkých svojich používateľov, upozornila vlani v lete tlačová agentúra Reuters. Najpoužívanejšia sociálna sieť to odôvodňuje snahou predísť kriminálnym činom.

Ak špeciálny skenovací softvér zachytí správy s pochybným obsahom, odošle hlásenie pracovníkom Facebooku, ktorí potom kontaktujú políciu. Po nasadení softvéru vystopovali napríklad tridsiatnika z Kalifornie, ktorý o sexe chatoval s trinásťročným dievčaťom a plánoval sa s ním stretnúť.  Americká polícia ho ešte pred dohodnutou schôdzkou zatkla. M.Benedikovičová 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *