Špióni ako my: Ako funguje odposluch

Loading

Radiomikrofón s prijímačom

Základom všetkého je radiomikrofon, hanlivo tiež nazývaný ploštice. Je to malé zariadenie, napájané z vlastnej batérie, alebo parazitujúce na rozvode elektrickej energie v domoch, bytoch či kanceláriách. Saje informácie z nášho okolia a potom je väčšinou rádiovú cestou odvysiela niekam, kde je niekto s prijímačom. Táto osoba počuje všetko, čo sa okolo radiomikrofonu deje.   

Radiomikrofon v podstate odpočúva svoje okolie a potom tieto informácie prenáša inam. Genialita použitého rádiového (teda bezdrôtového) prenosu tkvie v tom, že po rádiových vlnách, ktoré sa šíria všetkými smermi, nemožno dôjsť k tomu, kto je počúvajúci (na rozdiel od drôtov, po ktorých treba tečie elektrických prúd alebo dáta). A tak príjemcu signálu sedí vo svojom brlohu (inak zvanom “oporný bod”) a tu všetko počúva a zaznamenáva.

Môže to byť v aute pred domom, v inom byte, alebo dome naproti, a alebo tiež na kopci nad mestom. 

 

Radiomikrofon sa skladá z citlivého mikrofónu, zosilňovače, vysielače, napájacieho obvodu a zdroja. Môže byť v malej krabičke, môže vyzerať ako ploché nenápadné zariadenie kdekoľvek, kde je zdroj el. napájania, alebo elektronika s vlastnými batériami. Problém je v tom, že môže byť kdekoľvek. V dekoračných predmetoch, plyšových hračkách, odevu, alebo v písacích potrebách. Na batérie vydrží pracovať a vysielať desiatky hodín. Ak je napájaný z elektrickej siete, vydrží pracovať roky.

 

Kto potrebuje odposluch

Predstavte si nádhernú mladú ženu, plnú života, túžob, očakávaní. A jej manžela v najlepších rokoch, majiteľa vlastnej prosperujúcej spoločnosti. Má dosť peňazí, ale nemá toľko času, koľko by bolo na manželku potreba. Tej potom chýba okrem jeho prítomnosti i rozmaznávanie, bozky, pohladenie a vzrušenie. Všade okolo je plno mladých mužov i interesantný pánov, ktorí sa nehanbia prehodiť lichôtky, pridať úsmev a svoje telefónne číslo.

Skryté mikrofóny a kamery

Hra s ohňom začína a tým aj príbeh s dvojitým zlým koncom. Stačí trochu žiarlivosti, podozrievavosti alebo potvrdených podozrení (zvýšený počet hovorov a SMS správ, rýchle ukrývanie mobilu, zmena v komunikácii). Manžel chce mať len istotu. Buď zistí, že si všetko len nahovára a nič sa nedeje, alebo získa dôkaz, že je mu manželka neverná a nemožno jej viac veriť. Zoženie si pár lacných alebo profesionálnych radiomikrofonů (v predajniach a na internete je ich vážne plno, jeden umiestni do spálne, druhý schová v obývačke a tretí pripojí do kuchyne. Ak použijete profesionálnu plošticu , úplne postačuje ak je umiestnená niekde v strede domu. Väčšinou majú takú percentnú audio citlivosť že počujete aj rozhovory z vedľajších miestností.
Taktiež rádiové kmitočty prevádzky sú v pásmach UHF, takže k odposluchu potrebujete aj špeciálny skener – prijímač.   

Potom odíde na fiktívne trojdňovú pracovnú cestu mimo republiku. V skutočnosti počúva v neďalekom hoteli so slúchadlami na ušiach všetko, čo sa u neho doma deje. A dočká sa. Večer počuje telefonát manželky s niekým cudzím, za pár desiatok minút cudzí mužský hlas, cinkot pohárov, sprchu a vzdychy v spálni alebo vŕzganie postele. Rýchlo sa vráti zo “služobnej cesty”, pristihne manželku s cudzím mužom a zvyšok riešia právnici u rozvodového súdu.

Reklamy


O problematike odpočúvania sme sa rozprávali zo spoločnosťou Market.sk / Sigint.sk, ktorá sa okrem iného zaoberá aj technickými prehliadkami a osobnými kontrolami proti odpočúvaniu a monitoringu. Potvrdil nám, že zariadenia, ktoré dokážu odpočúvať priestor, nachádza pri kontrolách celkom často …


Kde sú radiomikrofony najčastejšie nájdené a o aké druhy ide?

Jedná sa najmä o batériové verzie, určené pre rýchlu inštaláciu, ktorá je hotová za pár sekúnd. Stačí, aby útočník niekam radiomikrofon – plošticu pohodil. Napríklad pod nábytok, posteľ, pohovku. Niekedy prilepí radiomikrofon za skriňu na obojstrannú lepiacu pásku. Tu vydrží odposluch treba tri dni nepretržitej prevádzky. Odpočúvacie zariadenie profi je pomerne dosť citlivé a jeden radiomikrofon počuje veľmi dobre celú miestnosť, niekedy celý byt. Záleží na tom, ako je priestor usporiadaný a členitý. Pri zložitejšie inštalácii je možné dať radiomikrofony na stále napájanie, napríklad do zásuviek, svetiel, el. spotrebičov. Tu potom bez potreby meniť batérie pracujú aj dlhé roky. Niektoré radiomikrofony sú už diaľkovo ovládané, možno ich teda zapnúť aj vypnúť rádiovým povelom a ony potom nemusí zbytočne vysielať, keď to nie je treba. Majú potom menšiu spotrebu, sú ťažko odhaliteľné, ale sú aj oveľa drahšie. Všetko závisí od zákazníka koľko je ochotný investovať do technológie na odpočúvanie. Firma je na zákazku v oblasti VF technológie vyrobiť prakticky čokoľvek. Od rušičiek na Vami definované pásmo, až po diaľkové ovládanie audio odpočúvacieho zariadenia. 

Ako vyzerajú typické radiomikrofony?

Jedná sa o krabičky a valčeky veľkosti pár centimetrov, niektoré vyzerajú len ako nejaká súčiastka z televízie alebo PC, inokedy sa jedná o placky zaliate v hmote rôznych farieb, s pár drôtiky, ktoré z nich pozerajú a sú niekam napojené. Laik väčšinou nemá šancu vôbec spoznať, o čo sa jedná a či tam tá vec patrí, alebo nie.

 

Mikrodiktafon je len trochu väčší ako bežná minca 

Používajú sa len radiomikrofony?

Nie, používa sa toho naozaj veľa. Doba je taká, že monitoring súkromia je vykonávaný s využitím všetkých technológií, ktoré sú okolo nás bežne dostupné. Príkladom môžu byť telefóny, resp. dodatočne upravené telefóny, ktoré monitorujú všetko, čo ich užívateľ robí. Počúvajú priestor okolo telefónu, odosielajú obsahy SMS, výpisy hovorov, odosielajú polohu užívateľa telefónu. K odpočúvania sú využívané aj rôzne skryté nahrávače, diktafóny a mikrodiktafony s dlhou dobou záznamu v rádoch týždňov. http://www.sigint.sk

Nejedná sa pritom o žiadne veľké zariadenia. Mikrofón nemusí byť väčšia ako špendlíková hlavička, kamera sa vojde aj do gombíka. Záznamové zariadenie pre obraz a zvuk môže byť zabudované do hodín, hodiniek, zapaľovače, krabičky cigariet, guľôčkového pera alebo prívesku ku kľúčom. Možností je skutočne mnoho.  

 

Existujú nejaké prostriedky na sledovanie počítačov?

Reklamy

Okrem radiomikrofonou dnes existujú aj programy, ktoré odposlouchávajú počítače a PC siete. Počítač potom monitoruje užívateľa ako webovou kamerou, tak vstavaným mikrofónom. 

 

Samostatnou kapitolou sú skryté, tajne umiestnené minikamery s mikrofónmi, ktoré monitorujú dianie v sledovanom priestore. Záznam potom niekam posielajú, alebo ukladajú na harddisk záznamového zariadenia. Celkom známe sú rôzne keyloggery, ktoré sledujú činnosť počítača, stisk jednotlivých kláves, vybratie obrazoviek (printscreen) navštívených webových stránok, záznam informácií z rôznych komunikačných programov alebo prostredia sociálnych sietí. Tieto programy môžu zachytávať aj vytvorené dokumenty, zisťujú a odosielajú heslá k rôznym účtom, čísla finančných transakcií na internete alebo čísla platobných kariet.

Mnoho bezpečia nečakajte ani v osobnom automobile. Aj vo vozidlách sú často nainštalované odposluchy s lokalizátor polohy, ktoré pracujú tak, že k tomu odosielajú pozíciu vozidla a zaznamenávajú ju do mapových podkladov na serveri. Tu je možné vyhodnotiť polohu vozidla a súčasne počuť všetko, čo sa v ňom deje.

Môže si človek nejako uchrániť svoje súkromie?

Určite môže. Rovnako ako existuje mnoho zariadení pre odposluch, existujú aj prostriedky pre jeho odhalenie. Je zaujímavé, že mnoho ľudí má obavy z odpočúvania či sledovanie, ale robí veľa chýb, ktoré sledovanie ich činnosti veľmi uľahčujú. Aj bez odposluchu je možné zistiť, čo robíte, kam chodíte, s kým sa stretávate, alebo aké sú vaše majetkové pomery. Stačí sa pozrieť na rôzne aplikácie a sociálne siete, v ktorých sa väčšina z nás chváli, kde práve je, kam a kedy ide na dovolenku, s kým práve chodí a čo plánuje na večer. Ak chcete chrániť svoje súkromie, dávajte predovšetkým pozor na to, koho do neho púšťate.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *