Obstaranie skrytej nahrávky ? Ako sa proti tajnému odposluchu ?

Loading

Nikdy neviete, kto počúva, kto má záujem prospech z Vašej porady. 

Zariadenie je univerzálny bojovník proti akémukoľvek nepovolanému mikrofónu, ktorý by mohol rokovaní monitorovať a je už jedno, či je niekde tajne nainštalovaný odposluch a to v akejkoľvek forme.

Na trhu existuje aj prenosné zariadenie na zašumenie priestoru, jeho princíp je podobný. Účastníci musia mať slúchadlá a rozpravajú len do mikrofonou. Cez danú súpravu sa prakticky počujú. Okolité prostredie je taktiež zašumené. Odpadajú tak zložité kontroly pred rokovaním na vnesené techniku, na spustené diktafóny, mobily, tajne spustené nahrávacie programy v počítačoch, je to vlastne úplne jedno, čo kto má spustené a chce na to rokovania tajne nahrávať. Ale zase je dosť nevhodné aby si účastníci pred poradou dávali sluchádka na uši, ak si z porady vedia odniesť informáciu aj vlastným rozumom. 

Preto je najvodnejším spôsobom Šumový kanálový NF generátor Vibroakustického šumu securitySP-55-907×4 pre 4x nezávislé miestnosti, veď predsa máte dôveru voči tým ľudom z ktorými diskutujete. Ak nie pomôže Vám jedine aktívny VF rušič diktáfonov ktorý umiestnite priamo na rokovací stôl. Zariadenie svojim VF impulzným signálom zaruší analógový diktafón na 100 percent, digitálny na 80 percent. Ak nahrávač použije externý mikrofón ( alebo novinár) je zarušenie skoro sto percentne.
Od daného výrobku už existuje len MAXI verzia, ktorá je učenejšia skoro o 2m. Ale aj jej cena je skoro 5x vyššia. Bohužiaľ technológia moc nefunguje na diktafóny v mobiloch ktoré sú celo hliníkové. Zase spoľahlivo funguje na diktafóny z externým mikrofónom.  

Viac o rušičke diktafónov: 

Kufrík je určený na rušenie diktafónov, minidiktafonů a spotrebnej elektroniky,

ktorá nemá zodolnené EMC (elektro-magnetická kompatibilita) odolnosť.

Určite nie je určený na rušenie komunikačnej techniky a precízne tienených zariadenia s vysokou EMC odolnosťou.

Z pohľadu EMC:

Notebook – jedná sa o zariadenie produkujúce obrovské širokopásmové rušenie pochádzajúce z procesorov, pamätí a rôznych iných častí (grafická karta, spínané zdroje napájacích napätí …) a navyše musí obsahovať komunikačné prvky ako WiFi, Bluetooth a pod. Navyše musí byť u notebooku zaistená spoľahlivá funkčnosť a nenarušovať dátových procesov externým rušivým poľom.

Reklamy

Preto musia byť jednotlivé časti notebooku precízne tienené a chránené proti vonkajším vplyvom ako je telefón položený priamo na notebooku, alebo napríklad vysielanie vlastné WiFi karty.

Bluetooth + mobilný telefón – jedná sa o komunikačný prvok ktorý sám o sebe vysiela paketovou komunikáciu.
Táto komunikácia je síce výkonovo o niekoľko rádov slabší než u kufríku, ale zato je vysielací ANT len niekoľko milimetrov od mikrofónu, slúchadla a elektroniky spracúvajúci tieto signály. Preto musí byť veľmi precízne tienená a vysokofrekvenčne blokovaná.

V žiadnom prípade Vám neodporúčam tento kufrík testovať na notebook alebo

iný PC, ak sú v ňom údaje o ktoré by ste neradi prišli. Bolo

zaznamenaných niekoľko prípadov poškodenia dát na HDD vplyvom pôsobenia tohto

rušenia.

Otestovaná účinnosť: prakticky 90% bežne dostupných diktafónov, všetky

amatérske a niektoré profesionálne odpočúvacie zariadenia, mnohé minidiktafony ako napr B21 (edícia) na vzdialenosť 2-8m v smere pôsobenia.

 

Hypotetické zamyslenie: ak by bol vyvinutý “kufrík”, ktorý by dokázal zarušit technológie ako sú diktafóny v Moblin telefónoch, tak by toto zariadenie určite nebolo tak lacné. Jeho technologická náročnosť by už bola na takej úrovni, že by sa jeho cena mohla vyšplhať až do poriadkov státisícov eur.

Na mobily to je dnes už fakt problém, ak je celohliníkový mobil je to prakticky problém – VF signál neprenikne. Nepomohlo ani 2kW ! Ak bol mobil už úplne pri anténe tak len vtedy to stálo za to… Stále je to ako podporná časť najvýkonnejšie čo je dostupné na trhu. Od toho modelu sú 100W verzie. 

Reklamy

Ak by bolo NF vedenie v stene taktiež sa naindikuje VF impulzy. 

 

VF sa indukuje na čokoľvek čo vedie VF signál ( kábel, vedenie, anténa). Takže stačí že diktafón alebo mobil má externý káblový mikrofón a zariadenie nenahraje nič a môže dôjsť až k odpáleniu NF časti u diktafónu. Zákazníkom vysvetľujeme že je aspoň niečo mať ako nemať nič. Skúsenosti ukazujú, že aj

keď máte diktafón v mobile a máte záujem si nahrať rozhovor, kúpite si diktafón a mikrofón si dáte ku krku. Väčšinou čo vravia zákazníci, majú jednania v kaviarni ( hm ?), kde kufor pod stôl a nasmerujú priamo na jednateľa. Prax aj z médií ukázala že účinnosť tam je aspoň na 60-70

percent.

Tovar v rámci EU je možné zakúpiť na www.sigint.sk

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *