Technika na ochranu informácií

Loading

Jammer je rušička určená pre narušenie všetkých mikrofónov v jej dosahu, teda znemožňuje poriadenie akéhokoľvek zvukového záznamu cez mikrofón, diktafón, mikrofón kamery, rádiomikrofón a ďalšie podobné zariadenia.
Existujú rôzne druhy týchto rušičiek pre rôzne frekvencie, je teda možné rušiť signály GSM, CDMA, WiFi a ďalšie.

 

Ochrana proti snímaniu informácií z okien alebo stien

 

Jednou z možností prevádzania odpočúvania je kontaktné či bezkontaktné snímanie akustických informácií zo stien či okien subjektu.
Táto forma odpočúvania nevyžaduje priamy prienik do záujmového priestoru. Pre svoju činnosť využíva skutočnosti, že zvuk je mechanické vlnenie, ktoré je možné na diaľku snímať a spätne prevádzať na užitočnú informáciu.
Šumový generátor produkuje biely šum, ktorý dokáže hovor prekryť vlastným vlnením a zabráni tak spätnému prevodu vlnenia na akustickú informáciu. Minimálna nevýhoda tohto riešenia spočíva v tom, že biely šum je počuteľný a užívateľovi sa javí ako zapnutá klimatizácia.

 

Najväčšie nebezpečie pre nelegálne získavanie informácií v sebe však dnes skrývajú rôzne elektronické prístroje bežnej spotreby – mobilné telefóny, PDA a podobne. Zamedziť nahrávanie na tieto prostriedky sa účinne darí iba pomocou šumového. Nevýhodou je vysoká úroveň šumu nutná ku kvalitnému prekrytiu. Obrovskou výhodou je potom to, že ani z najdôvernejších jednaní si protistrana neodnesie žiadnu použiteľnú nahrávku.

 

SNG je inteligentný výkonový šumový generátor umožňujúci pripojenie až 100 piezokeramických akustických meničov, až 12 nízkoimpedančných reproduktorov, alebo ich vzájomnú kombináciu. Účelom zašumenia je zaistiť ochranu priestoru proti odpočúvaniu využívajúceho všetky formy snímania zvuku z okien, stien, prípadne i z iných predmetov pokiaľ útočníkov systém využíva ako prienik do priestoru okna alebo steny miestnosti. Inštaláciou piezomeničov na vnútorné steny nábytku, stolov a ďalších predmetov vo vnútri kancelárie je možné realizovať vhodnou doplnkovou ochranou proti operatívne umiestneným prenosným odpočúvacím prostriedkom.

 

Faradayova klietka

 

V niektorých špeciálnych prípadoch, kedy klient nie je ochotný obsluhovať a kontrolovať vyššie zmieňované technické prostriedky a má maximálne nároky na ochranu proti odpočúvaniu, môže sa priestor vybaviť Faradayovou klietkou.

 

Jedná sa o najnáročnejšiu a zároveň najspoľahlivejšiu ochranu proti odpočúvaniu. Obvykle sa postupuje výberom najvhodnejšieho priestoru v objekte, prevedie sa úprava elektroinštaláciou (do priestoru sa privedie iba 1 napájací kábel, sú odstránené všetky ostatné sieťové pripojenia – telefóny a PC).

Na toto vedenie je pripojený sieťový filter. Potom je na steny miestnosti nainštalovaná sieť piezomeničov pre zamedzenie kontaktného snímania informácií z plášťa miestnosti, na ňu je nalepená špeciálna medená fólia (existujú rôzne druhy v závislosti na požadovanom útlme). Táto fólia je prekrytá omietkou.

Do okien sú nainštalované špeciálne pokované sklá a je prevedená úprava dverí potiahnutím samolepiacej fólie, prípadne sa inštalujú i špeciálne dvere a zárubne. Všetko je uzemnené. Prevedie sa meranie, ktoré určuje výsledný útlm.

Reklamy

Tento výsledok je konfrontovaný s požadovaným útlmom. Pokiaľ je potreba, inštaluje sa ďalšia vrstva fólie. Následne sa dokončia všetky ostatné interiérové úpravy a inštaluje sa pamäťový rádiový analyzátor a šumový generátor. Samozrejmosťou pre túto miestnosť je dodržiavanie režimu vstupu a pobytu cudzích osôb v týchto priestoroch.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *