Čo je GitHub? | Obchodný model GitHub

Loading

Obsah

GitHub je najväčšia svetová platforma na vývoj softvéru, ktorú používajú veľké spoločnosti, ako aj jednotlivci na vývoj a zdieľanie kódu. Ale skôr, než sa dostaneme k GitHub a jeho obchodnému modelu , je dobré vedieť o „Git“.

Áno, Git a GitHub sú odlišné veci a GitHub stavia na Git. Nebol by GitHub, keby nebolo Gitu.

Čo je Git?

Väčšina ľudí pozná Linux. Pre nezasvätených je Linux operačný systém rovnako ako Windows a macOS, ale od posledných dvoch sa líši tým, že je open source a je voľne použiteľný. Linux bol založený Linusom Torvaldom a vydaný v roku 1991 ako open-source softvér.

Linuxové jadro ( kernel je kód v operačnom systéme, ktorý pomáha pri pripájaní hardvéru k softvéru) je vyvíjané a udržiavané veľkou skupinou vývojárov a spočiatku sa zmeny linuxového jadra len odovzdávali manuálne online ako záplaty a archívov. Tento prístup sa považoval za príliš ťažkopádny.

Takže v roku 2002 bol tento proces presunutý na proprietárneho poskytovateľa softvéru na kontrolu verzií (systém kontroly verzií je kategória softvérových nástrojov, ktoré pomáhajú softvérovému tímu spravovať zmeny zdrojového kódu v priebehu času) s názvom BitKeeper, ktorý v tom čase mohol bezplatne použitie. V roku 2005 však BitKeeper začal spoplatňovať svoje služby, a tak komunita Linuxu zostala bez riadneho systému VCS (Version Control System). To podnietilo Torvalda k vývoju vlastného VCS, a tak sa Git zrodil v roku 2005 ako open-source VCS.

Čo je GitHub?

GitHub je spoločnosť, ktorá poskytuje hosting pre ľudí, ktorí chcú používať Git ako svoj systém na správu verzií (VCS).

Git môžete používať lokálne alebo na svojom serveri, ktorý môžete zdieľať so svojím tímom, ale prináša to množstvo režijných nákladov, ako je údržba servera a prístupové privilégiá. GitHub pomáha poskytovať základné funkcie Git –

  • Distribuovaný systém kontroly verzií (DVCS) – Ktokoľvek môže pracovať na akomkoľvek (povolenom) úložisku bez toho, aby bol závislý od centrálneho servera, ktorý je online.
  • Pokročilé ustanovenia o vetvení a zlučovaní.
  • Pracovná oblasť na spustenie konkrétnych úryvkov kódu.

– spolu s ich funkciami pridanými na webovú platformu.

GitHub vytvorili Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath a PJ Hyett a spustili ho v roku 2008. Chris a Tom začali pracovať na GitHub koncom roka 2007, keď Git nebol známy.

GitHub možno považovať za cloudové úložisko kódu, kde môžete tiež jednoducho spolupracovať, zdieľať a objavovať svoj kód, ako aj kódy od iných používateľov.

Keď bol GitHub spustený v roku 2008, Sourceforge bol pre mnohých predvolenou možnosťou, pokiaľ ide o prácu na projektoch s otvoreným zdrojovým kódom. Ale Sourceforge bol plný reklám a mal prinajmenšom zlé UX/UI.

V porovnaní so Sourceforge mal GitHub rozhranie bez reklám a hlavne čisté rozhranie s výkonnými a užitočnými funkciami, ktoré môže vývojár využiť. Odvtedy sa GitHub stal hlavnou hostiteľskou platformou pre projekty využívajúce Git.

Reklamy

Od januára 2020 je GitHub najväčším hostiteľom zdrojových kódov na svete a má viac ako 100 miliónov softvérových úložísk (z toho 28 miliónov sú verejné úložiská) a viac ako 40 miliónov používateľov používa jeho platformu.

Obchodný model GitHub

GitHub sa riadi modelom freemium, kde umožňuje bezplatné vytváranie neobmedzených – verejných a súkromných – úložísk. Ak chcete získať ďalšie funkcie, ako je väčšia šírka pásma, väčší úložný priestor, lepšie organizačné nástroje a prispôsobenia, musíte zaplatiť poplatok.

Ako GitHub funguje?

GitHub poskytuje optimalizované verzie funkcií Git – tie sú vnímané ako fork, pull request a merge.

  • Možnosť „fork“ umožňuje komukoľvek skopírovať cudzie úložisko spolu s históriou ich verzií a pracovať na ňom.
  • Po dokončení práce môžete svoje novovytvorené alebo upravené úložisko zdieľať s pôvodným vlastníkom pomocou žiadosti o stiahnutie.
  • To umožňuje pôvodnému vlastníkovi skontrolovať kód a vykonané zmeny av prípade potreby dokonca zahrnúť vaše zmeny do svojho úložiska pomocou funkcie „zlúčiť“.

Kľúčoví partneri GitHubu

Komunita s otvoreným zdrojom

Open source komunita je hlavnou súčasťou GitHubu a jeho služieb. Toto je ďalej umocnené skutočnosťou, že základy GitHubu sú založené na open source Git. Niektoré z projektov s otvoreným zdrojovým kódom na GitHub majú nielen tisíce prispievateľov, ale sú aj hlavnými závislosťami pre milióny ďalších úložísk.

Vývojári a IT priemysel

Jednotliví vývojári a IT priemysel sú tiež hlavnými používateľmi GitHubu. Väčšina známych hráčov v IT a technickom priemysle, ako sú Google, Microsoft, Facebook a Twitter, hosťuje svoje projekty na GitHub.

Operačný model GitHub

Prístup GitHubu k poskytovaniu platformy systému na správu verzií je pomerne jednoduchý. GitHub umožňuje svojim používateľom –

1. Vytvorte ich úložiská

2. Robte commity – žargón GitHub na nahrávanie alebo úpravu súborov

3. Vytvorte pobočky úložísk

4. Klonujte, sťahujte a rozdeľujte úložiská

Toto všetko poháňa základná platforma Git. Toto sú prekrývajúce sa všeobecné funkcie dostupné pre všetkých používateľov GitHub.

Ako GitHub zarába peniaze | Model výnosov GitHub

Plány predplatného

GitHub ponúka množstvo prémiových plánov predplatného, ​​ktoré svojim používateľom umožňujú prístup k väčšiemu úložisku v cloude a prispôsobeniam. Tu sú rôzne plány GitHub –

  • GitHub Free – Plán GitHub Free umožňuje svojim používateľom vytvárať neobmedzené verejné aj súkromné ​​úložiská a zdieľať ich s ľubovoľným počtom spolupracovníkov. Plán GitHub Free tiež ponúka používateľom 500 MB úložného priestoru pre ich balíčky a 2 000 akčných minút mesačne.
  • GitHub Team – Plán GitHub Team má cenu 4 doláre na používateľa/mesiac a poskytuje všetko, čo GitHub Free ponúka, spolu s tímovými kontrolami prístupu, 2 GB úložiska GitHub Packages, 3 000 minútami akcií za mesiac, bezpečnostnými radami GitHub – umožňuje vytváranie súkromných bezpečnostných rád opraviť zraniteľnosti.
  • GitHub Enterprise – Plán GitHub Enterprise s cenou 21 USD na používateľa/mesiac a je to prispôsobiteľná a na objednávku vytvorená verzia plánu GitHub Team spolu s 50 GB úložného priestoru balíkov GitHub, 50 000 minútami akcií mesačne a pokročilými ustanoveniami o audite. .

Podnikový plán je najväčším zdrojom príjmov GitHubu –

Viac ako 50 % príjmov GitHubu pochádza z podnikového plánu s plánmi pre organizácie a jednotlivcov.

GitHub One – plány GitHub One sú viac orientované na veľké podniky a ide o verziu plánu GitHub Enterprise na objednávku. Prináša so sebou všetko, čo plán GitHub Enterprise ponúka, spolu s ďalšími funkciami, ako je komunitné zabezpečenie, dostupnosť 24/7 podpory, použiteľné metriky a schopnosti neustáleho učenia.

Trhovisko GitHub

GitHub tiež poskytuje samostatnú službu, ktorú nazýva Marketplace, ktorá používateľom umožňuje vyhľadávať, kupovať a sťahovať aplikácie, ako aj zdieľať svoje aplikácie na platforme.

GitHub uberá 25 % z každého predaja uskutočneného na GitHub Marketplace.

Merchandising

Obchod GitHub, ktorý predáva tovar GitHub, ktorý sa pridáva do jeho toku príjmov.

Obchod GitHub má rôzny tovar, ako sú tričká, nálepky, mikiny s kapucňou, mikiny, zberateľský tovar, domáce potreby a pokrývky hlavy.

Reklamy

Záverečné myšlienky

GitHub má jednoduchý a priamočiary obchodný model, v ktorom poskytuje masám hostingové služby pre Git prostredníctvom úhľadnej webovej služby. Takmer väčšina open source projektov uvedených na GitHub a top spoločnosti ako Google, Facebook, Microsoft a Twitter majú projekty umiestnené na GitHub – pričom väčšina z nich je open source a verejná.

GitHub nielenže urobil svetový posun k prístupu viac zameranému na open source, ale tiež umožnil vývojárom predviesť svoj talent tým, že môžu jednoducho vyvíjať a zdieľať kód. Na záver možno s istotou konštatovať, že Git aj GitHub profitovali zo vzájomného rastu a stali sa vedúcou svetovou platformou pre vývoj softvéru.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *