XXX vecí, na ktoré treba pamätať pri dovoze z Číny

Loading

Čína, ktorá je v súčasnosti jednou z najväčších svetových ekonomík, je najväčším svetovým vývozcom a tretím najväčším dovozným partnerom Spojeného kráľovstva a EU. Bezkonkurenčná schopnosť Číny vyrábať a vyrábať veľké množstvá tovaru rýchlo a lacno znamená, že dopyt po špeditérskych službách na dovoz z Číny sa len zvyšuje. Produkty zvyčajne vyvážané z Číny zahŕňajú:

  • Počítače a elektrické predmety
  • Nábytok a domáce potreby
  • Stavebné materiály a montované stavby
  • Odevy, obuv a doplnky
  • Medicínske vybavenie
  • Hračky
  • Vozidlá

Nemalo by byť prekvapením, že deväť z desiatich najlepších kontajnerových prístavov na svete sa nachádza v Číne a na Ďalekom východe. Najrušnejší kontajnerový prístav na svete, Šanghaj, každý rok prepraví viac ako 37 miliónov TEU (ekvivalentná jednotka dvadsať stôp) a s postupným medziročným rastom región nevykazuje žiadne známky spomalenia.

Keďže Čína je mimo Európskej únie, ako komerčný dovozca máte určité povinnosti. Aj keď ste skúseným dovozcom z EÚ, je dôležité, aby ste sa oboznámili s dokumentáciou, ktorú potrebujete na dovoz z Číny, a bez problémov preclievali.

1) Použite správny kód komodity

Nájdite správny kód komodít pre produkty, ktoré dovážate. Môžete ich nájsť pomocou vládneho obchodného sadzobníka Colný sadzobník SR, kde si môžete vyhľadať kódy komodít, clo a sadzby DPH. Na klasifikáciu vášho tovaru sú potrebné kódy komodít, aby ste mohli:

  • kompletné vyhlásenia a iné papiere
  • zistiť, či je potrebné zaplatiť nejaké clo alebo DPH
  • skontrolujte, či existujú nejaké colné úľavy

Ak si nie ste istí, aký kód tovaru je pre váš tovar vhodný, môžete poslať e-mail na HMRC, ktorý vám poradí, ako tovar zaradiť. Jednoducho pošlite e-mail na adresuklasifikácie.enquiries@hmrc.gsi.gov.uk a uveďte úplný popis vášho produktu – z čoho je vyrobený, jeho použitie a funkcia a ako je prezentovaný alebo balený.

2) Zaplatiť požadovanú sadzbu DPH

Pri dovoze z Číny musia dovozcovia zaplatiť DPH k celkovej sume colnej hodnoty a dovozného cla. Colná hodnota je celková cena produktov vrátane všetkých nákladov na vývoj, ktoré ste zaplatili svojmu dodávateľovi, nákladov na dopravu do Spojeného kráľovstva a akéhokoľvek dovozného cla.

Uistite sa, že zaplatíte akúkoľvek splatnú DPH. Ak ste platcom DPH, musíte zaplatiť DPH, ale môžete si ju vrátiť prostredníctvom štandardného daňového priznania k DPH. Zvyčajne dostanete certifikát C79 od HMRC ako dôkaz, že ste zaplatili dovoznú DPH.

3) Zaregistrujte sa do systému CHIEF a deklarujte svoj tovar

Systém colnej manipulácie s dovozným a vývozným nákladom (CHIEF) umožňuje dovozcom, vývozcom a špeditérom zadávať colné informácie elektronicky, počítať splatné clá a dane a automaticky kontrolovať chyby. CHIEF tiež identifikuje, ktoré zásielky vyžadujú kontrolu tovaru alebo dokumentácie, čo umožňuje rýchlejší vstup pre tovar s nízkym rizikom.

Ak za vás vybavuje vašu zásielku váš špeditér, mal by to mať kryté, ale ak to spravujete sami, nezabudnite sa zaregistrovať u CHIEF a deklarovať tovar.

4) Zaplaťte požadované clo

Väčšina tovaru dovážaného z Číny bude podliehať colnej sadzbe v plnej výške. Clo sa niekedy označuje ako dovozné clo, colný sadzobník, dovozná daň a dovozné clo a ide o daň vyberanú z niektorých vývozov čínskymi colnými orgánmi.

Reklamy

Niektoré tovary vyrobené v Číne môžu podliehať antidumpingovým opatreniam a mohli by si vyžadovať zaplatenie vysokých dodatočných ciel, preto si ich dôkladne skontrolujte.

5) Skontrolujte, či váš tovar nie je zakázaný na dovoz z Číny do EU alebo nevyžaduje dovoznú licenciu

Niektoré tovary podliehajú dovozným kontrolám, preto je dôležité skontrolovať, či sa nejaké vzťahujú na tovar, ktorý potrebujete odoslať. V súčasnosti existujú tri typy ovládacích prvkov:

  • Zákazy – nie je povolený žiadny dovoz
  • Kvóty – objem tovaru je obmedzený
  • Dohľad – dovoz tovaru je monitorovaný licenciami

Ak váš tovar spadá pod dozor, uistite sa, že ste získali licenciu predtým, ako sa pokúsite doviezť svoj tovar z Číny. Zistite viac o tom, či potrebujete licenciu a ako ju získať, od Ministerstva medzinárodného obchodu. Niektoré položky, ktoré je v súčasnosti zakázané dovážať z Číny, zahŕňajú:

  • Zvieracie kože / Kožušiny
  • Starožitnosti
  • Azbest
  • Biologické látky Kategória B, UN3373
  • Nebezpečný tovar, nebezpečné alebo horľavé materiály
  • Strelné zbrane alebo ich časti
  • Predmety, ktoré sa dajú použiť ako zbrane
  • Slonovina
  • Šperky
  • Vojenské vybavenie
  • Rýchlo sa kaziace
  • Drahé kovy a kamene

7) Uistite sa, že máte registračnú identifikáciu hospodárskeho operátora (číslo EORI)

Číslo EORI používa colný úrad EU na vedenie záznamov o dovážanom a vyvážanom tovare a vyžadujú ho všetky podniky v rámci EÚ pri dovoze komerčného nákladu z Číny. Toto číslo je potrebné pre obchodnú faktúru, pri podávaní elektronického vývozného vyhlásenia a pri používaní systému CHIEF. Ak používate kuriéra alebo špeditéra, bude potrebovať aj číslo EORI. Požiadať o číslo EORI online je jednoduché a jeho získanie zvyčajne trvá tri pracovné dni.

8) Zorganizujte si číslo colnej registrácie (CR) a splnomocnenie (POA)

Pri dovoze z Číny budete potrebovať CR číslo a POA pre tovar bez dokladov (okrem osobných vecí), bez ohľadu na ich hodnotu. Všetci dovozcovia a vývozcovia v Číne sa musia zaregistrovať na colných úradoch pre číslo CR dovozcu alebo vývozcu, ktoré musí byť podrobne uvedené na obchodnej faktúre na preclenie.

POA je list splnomocnenia daný odosielateľom špedičnej spoločnosti na preclenie zásielky v ich mene.

9) Uveďte všetky podrobnosti na všetkých štítkoch a faktúrach

Všetky štítky a faktúry, ktoré používate, by mali obsahovať údaje o odosielateľovi a príjemcovi, množstvo tovaru, jeho hodnotu, kódy komodít a úplný popis obsahu. Uistite sa, že je faktúra napísaná a nevykonávajte žiadne manuálne zmeny.

Ak používate špedičnú spoločnosť, bude vám vedieť poradiť vo všetkom vyššie uvedenom, vďaka čomu bude proces dovozu z Číny jednoduchý a bezproblémový. Služby Ex Works, FOB alebo CIF, Vám radi poradíme….pre spracovanie dovozu FCL a LCL z Číny a Ďalekého východu zo všetkých hlavných prístavov.

Či už ste prvým dovozcom, alebo len hľadáte lepšie služby od svojho špeditéra, radi by sme sa s vami porozprávali o tom, ako môžeme pomôcť zjednodušiť dovoz z Číny.

http://www.aliexpress.sk/

Reklamy

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *