Varoval všetkých pred raketovým útokom – Havaj

Loading

Systém podľa popisu včerajšieho incidentu štátom (PDF) po iniciovaní upozornenia operátorom už automaticky distribuuje upozornenie cez viaceré kanály.
Napojený je na TV a rádiá zobrazujúce alebo hlásiace upozornenie ale tiež na mobilných operátorov, v sieťach ktorých sa na všetky mobily pošle správa cez tzv. cell broadcast správy. Tie nevyžadujú registráciu užívateľov, poznanie ich čísiel a môžu byť jednoducho naraz poslané na všetky zapnuté mobily vo všetkých bunkách.

K tomu evidentne došlo v sobotu o 8:07 prípadne 8:08 miestneho času, teda po siedmej podvečer našeho času.
Správa zobrazená na mobiloch znela “Balistická strela letí na Havaj. Okamžite vyhľadajte bunker. Toto nie je test.”


Hoci niektorí obyvatelia na upozornenie okamžite nereagovali, časť populácie varovanie nepochybne vystrašilo. Havaj nachádzajúci sa hlboko v Tichom oceáne a takmer v polovici vzdialenosti od kontinentálnych USA k Ázii má s útokmi z tohto kontinentu historicky veľmi zlú skúsenosť, keď samozrejme v 1941 Japonci napadli a zničili Pearl Harbor.

Podľa informácií predstaviteľov štátu pri pravidelnom teste pri výmene pracovnej zmeny pracovník omylom stlačil zlé tlačidlo, ktoré namiesto interného testu iniciovalo v systéme ostré varovanie. Súčasťou varovného systému sú aj sirény, tie sa nespustili, správy na mobilných telefónoch sa ale zobrazili a podobne v TV a rádiách.

Pracovníci si chybu okamžite uvedomili, o 8:10 sa overilo že nebola detekovaná žiadna raketa a 8:13 zastavili šírenie správy. To pomohlo zabrániť zobrazeniu upozornenia ak mobil nebol o 8:07 zapnutý, pretože systém sa následne snaží doručiť správy aj na takéto telefóny.

O 8:20 štát začal informovať na sociálnych sieťach, že správa je mylná a ruší ju. V systéme včasného varovania nebolo priamo ale implementované vydanie nasledujúcej dementujúcej správy a takáto správa bola vydaná až o 8:45, teda 38 minút po incidente. Táto správa bola podobne ako pôvodná doručená na všetky mobily a odvysielaná v TV a rádiách. Na mobiloch správa znela “Falošný poplach. Havaju nehrozí žiadne raketové nebezpečenstvo.”

Systém v prípade útoku podľa predstaviteľov štátu, aj keď explicitne neuviedli z ktorej krajiny, poskytne občanom upozornenie 12 až 13 minút vopred.

V reakcii na incident guvernér štátu zastavil testy systému do plného vyšetrenia incidentu, nasadený bol systém vyžadujúci dve osoby pri aktivácii ako testu tak ostrých správ a do systému bola doplnená možnosť rýchleho automatického dementovania prípadneho nesprávneho varovania.

Cell Broadcast/Cell Information (CB) messaging is a mobile technology feature defined by the ETSI’s GSM committee and is part of the GSM standard. It is also known as Short Message Service-Cell Broadcast. (SMS-CB).
Správy o vysielaní buniek / informácie o bunkách (CB) sú funkciou mobilnej technológie, ktorú vymedzuje výbor GSM ETSI a je súčasťou GSM normy. Je tiež známy ako Short Message Service-Cell Broadcast. (SMS-CB).

Služba Cell Broadcast je určená na súčasné doručovanie viacerým používateľom v určenej oblasti. Zatiaľ čo služba krátkych správ – bod k bodu (SMS-PP) je služba one-to-one a jedna až mála (vyžaduje viac správ SMS, pretože každá správa môže mať len jedno telefónne číslo), Cell Broadcast je geograficky zameraná služba zasielania správ. Správy vysielania buniek podporujú aj UMTS.

Služba Cell Broadcast bola technologicky demonštrovaná v Paríži po prvýkrát v roku 1997. Niektorí mobilní operátori používajú Cell Broadcast na komunikáciu oblasti kódu anténej bunky mobilnému užívateľovi (cez kanál 050), pre celoštátne alebo celoštátne varovanie, meteorologické správy, hmotnosť správa správ, lokalizačné správy atď. Nie všetci operátori majú vo svojej sieti aktivovanú funkciu zasielania správ celulárneho vysielania a mnohé mobilné telefóny nemajú schopnosť podporovať celulárne vysielanie.

Reklamy

Cell Broadcast je technológia, ktorá umožňuje definovať a distribuovať textové alebo binárne správy na všetky mobilné terminály pripojené k súboru buniek.

 {youtube}MvxAXOsChk0{/youtube} 

Takže jedna správa vysielania buniek môže dosiahnuť veľký počet terminálov [a] naraz. Inými slovami, správy o celulárnom vysielaní smerujú skôr do rádiových buniek než do konkrétneho terminálu. Správa “Cell Broadcast” je nepotvrdená služba push, čo znamená, že pôvodca správy nevie, kto prijal správu, čo umožňuje služby založené na anonymite. Používateľské príručky pre mobilné telefóny opisujú, ako môže používateľ zapnúť alebo vypnúť prijímanie správ o celulárnom vysielaní, eliminovať nežiaduce správy alebo predĺžiť životnosť batérie.

Celulárne vysielanie nie je rovnako ovplyvnené dopravným zaťažením. preto môže byť použiteľná počas katastrofy, keď hroty zaťaženia (udalosti hromadného hovoru) majú tendenciu zničiť siete, ako ukázali bombové útoky zo 7. júla 2005 v Londýne. Ďalším príkladom bolo počas katastrofy cunami v Ázii. Spoločnosť Dialog GSM, operátor na Srí Lanke, bola schopná poskytnúť svojim účastníkom priebežné informácie o núdzových situáciách, upozorniť na prichádzajúce vlny, poskytovať aktuálne informácie, smerovať ľudí do distribučných a distribučných centier a dokonca aj zariadiť darcovské zbierky pomocou mobilného centra Celltick’s Broadcast Center , založené na technológii Cell Broadcast Technology.

Celulárne vysielanie je od roku 2008 široko nasadené. Najdôležitejšie európske operátory rozmiestnili technológiu vo svojich sieťach. V Pakistane bola Telenor PK prvou sieťou, ktorá túto možnosť využívala po celej krajine. Spoločnosť Telenor Pakistan poskytuje služby označovania polohy označené ako Automatické umiestnenie. WaridTel tiež používa túto možnosť, ale nie je celonárodná a ponúka iba ponuky.

Cell Broadcast je mobilná technológia, ktorá umožňuje prenos správ (až 15 strán do 93 znakov) do všetkých mobilných telefónov a podobných zariadení v určenej zemepisnej oblasti. Rozsah vysielania sa môže meniť od jednej bunky po celú sieť.

SÚKROMNÁ BTS – GSM stanica, vlastný GSM vysielač aktivovaný za pár minút a telefonujete aj tam, kde nie je žiadny operátor GSM.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *