Darkweb a Tor

Loading

Vedeli ste, že vyhľadávaním na Google či Zoznam.sk môžete prezerať len zlomok obsahu na internete? Existuje aj miesto a obsah, ku ktorému sa dostanete len prostredníctvom špeciálneho softvéru – hovorí sa mu Dark web. Dark web býva spájaný najmä s kriminálnymi živlami. V skutočnosti sa môže hodiť aj vám – napríklad ak sa rozhodnete pohybovať na internetovej anonymne.

Urobme si v tom najprv poriadok. Internet je systém počítačových sietí. V tejto sieti je aj váš počítač. World Wide Web (WWW) je službou poskytovanou v rámci internetu, ktorá umožňuje vytvárať a prezerať obsah na internete. Rozlíšiť môžeme tri základné spôsoby práce s týmto obsahom či tri zložky webu.

Surface web = povrchový web – časť World Wide Web, ktorá je indexovaná robotmi. To znamená, že napríklad vygooglíte stránky školy alebo pdfko s prezentáciou od vašich učiteľov. Pri pohybe na povrchovom webe o nás možno zbierať informácie, napr. Google vie, čo vyhľadávame, ako sa pohybujeme na rôznych stránkach, a potom nám treba podľa toho ponúka reklamu.

Deep web = neviditeľný web – časť World Wide Web, ktorá nie je indexované. Dôvodom môže byť problém s indexovaním alebo to, že autor stránok indexáciu neumožňuje. Dostaneme sa sem napríklad tak, že nám niekto pošle odkaz, ale tiež jednoducho vo chvíli, keď sa prihlasujeme na svoj e-mail, do internetového bankovníctva, do Moodle, na Edupage. Aj tu o nás môžu byť zbierané informácie.

Dark web = temný web – je časť hlbokého webu, ale vyžaduje špecifický softvér, aby sa k nemu človek mohol pripojiť. Obsah tiež nie je indexovaný, ale navyše od Deep webu je tu každý anonymný. To znamená, že ak tu zverejníte nejaký obsah či interakciu s niekym, nemal by vás nikto vysledovať ani vystopovať.

Zlý Dark Web?

Dark web má už podľa svojho názvu povesť temného miesta, podsvetia internetu. Faktom totiž je, že vďaka ťažkej dohľadateľnosti sa tu sprostredkováva napríklad obchod s drogami, pornografie a ďalšie nemilé veci.

Dobrý Dark Web?

To je však len jedna strana mince a je veľmi dôležité zvážiť aj tú druhú. Dark web poskytuje priestor aj pre to, čo v skutočnosti bežne považujeme za hodnotné – slobodu a súkromie. Existencia takého priestoru môže byť úplne zásadná napríklad pre ľudí, ktorí žijú v krajinách s nedemokratickým režimom.

Dôležitý je tiež pre tých, ktorí nesúhlasia so sledovaním užívateľov využívaním dát na platformách ako je Google.

Tor project

Túto myšlienku nesie projekt Tor, aktuálne nezisková organizácia, ktorá prevádzkuje prehliadač Tor (The Onion Router). Predstaviť si ho môžete ako prehliadač Google s inými funkciami a na iných princípoch. Tor nie je žiadna brána do podsvetia, dostanete sa z neho tiež na akúkoľvek stránku, ktorú navštevujete z Google.

Čo prehliadač sľubuje? Súkromie a bezpečnosť na internete, teda ochranu proti trackovaniu, dohľadu, cenzúre. Prehliadač teda maže vašu digitálnu stopu (Google ju stopuje). Nikto nevie, z akého miesta na zemeguli sa k internetu pripájate (Google to vie celkom presne).

Reklamy

To, čo je pochopiteľne zložitejšie, je vyhľadávanie. Na Tore sa jednoducho nedá googlit, adresy sa menia a vyzerajú skôr takto: mlkmdk88.onion než takto: muni.cz. Nevýhodou je teda to, že na rozdiel od Google neuľahčuje získavanie informácií, nesnažia sa ich organizovať, pretože to vzhľadom k fungovaniu nie je možné.

Pozrieť sa môžete na toto animované o Toru.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *