Ako ozón zabíja vírusy: Pozrite sa na žiariacu korónu vo vnútri ozónového generátora

Loading

  • Pandémia spopularizovala malé generátory ozónu
  • Požičali sme si český Virbuster 10000A a nazreli sme dovnútra
  • Ako vlastne ozón ničí vírusy a baktérie
Virbuster 10000A

Každý čitateľ iste dobre vie, čo je to ozónová vrstva. Nájdeme ju zhruba vo výške tridsiatich kilometrov nad zemským povrchom a funguje ako prirodzený štít proti škodlivému ultrafialovému žiareniu z kozmu.

Keď totiž vysokofrekvenčná časť UV dopadne na molekulu kyslíka O₂, tá energiu pohltí a rozpadne sa na voľné radikály. Tomuto javu hovoríme fotolýza. Tým to ale nekončí – uvoľnené atómy kyslíka sa totiž vzápätí spoja s okolitími molekulami O₂ a vytvoria molekuly O₃, známy pod pojmom ozón.

Ozónový guláš v atmosfére

Nová molekula ozónu sa veselo vznáša tridsať kilometrov nad zemou, avšak aj ona pohlcuje časť ultrafialového žiarenia zo Slnka. Postupne sa rozpadá na molekulu O₂ a voľný atóm, ktorý opäť reaguje s okolím. Znovu preto vzniká O₃ a pri reakcii sa zároveň uvoľní energia, ktorá ohrieva okolie.

Ozón v priereze atmosféry a jeho skokovo zvýšená koncentrácia vo výške, kde je už dostatok molekúl kyslíka, ktoré môžu pohlcovať UV a vyrábať ozón.

Vďaka tomuto neviditeľnému procesu môže pár desiatok kilometrov nižšie existovať život bez toho, aby sa musel schovávať kdesi v hlbinách oceánov. Väčšina nebezpečných vysokofrekvenčných zložiek ultrafialového žiarenia sa totiž rozpadne už v atmosfére.

Oxidačný zabijak

Ak dvojatómový kyslík vytvorený ozónom – trikyslík – zobral ultrafialovému žiareniu jeho ničivú silu, sám sa stal zabijakom, s ktorým vo vysokej koncentrácií nechcete mať nič spoločné.

Ozón je jednou z najsilnejších látok, ktoré poznáme a je to tiež toxický plyn. To vo všetkej stručnosti znamená, že chemickou cestou premieňa takmer čokoľvek s čím sa dostane do styku. Ostane aj samotná molekula O₃, ktorá je veľmi nestabilná a rozpadá sa opäť na bežný kyslík, ktorý dýchame.

Mama, z kohútika tečie ozón!

Ozón vo vysokej koncentrácii zosilňuje koróziu kovov, ničí polyméry, reaguje s dusíkom, sírou, uhlíkom a s hromadou ďalších chemických prvkov a organických zlúčenín. Na tej najnižšej biochemickej úrovni nakoniec dokážu molekuly O₃ vďaka oxidačným reakciám narušiť metabolizmus buniek. S rovnakou vervou si poradí aj s bielkovinovými obalmi mikroskopických vírusov.

Priemyslový generátor ozónu pre úpravne pitnej vody.

Typický zápach ozónu preto poznáme aj z mnohých kúpalísk a stále častejšie aj z pohára s vodou. Úpravne pitnej vody totiž používajú ozón ako ďalší prvok celého systému čistenia. Tomuto procesu sa hovorí ozonizácia.

O₃ v ére koronavírusu

Keď na začiatku tohtoročnej jari naplno prepukla globálna pandémia koronavírusu, všetci hľadali čo najvhodnejší spôsob dezinfekcie verejných priestorov. Na trhu sa objavilo nepreberné množstvo vysokofrekvenčných UV žiaričov a čističiek vzduchu (UVC) a mnohí si tiež konečne spomenuli na ozón.

Mobilné generátor Virbuster 10000 od Diametral dokáže vyrobiť až 10 000 mg O₃ / hod.

Plyn totiž v uzavretej miestnosti prenikne po určitom čase a v dostatočnej koncentrácii do každej škáry, zatiaľ čo UVC spoľahlivo zabije len tie mikróby, na ktoré dopadnú jeho lúče.

Reklamy

Na trhu sa preto začali postupne objavovať malé plechové škatule – mobilné generátory ozónu. A keď koronavírus začiatkom marca doputoval aj do Česka, s preventívnou ozonizáciou začali tiež mnohé tunajšie dopravné podniky, ktoré týmto spôsobom vo svojich depách sterilizovali autobusy, trolejbusy, električky a vlakové súpravy.

Ako funguje generátor ozónu

Kým tridsať kilometrov nad zemským povrchom vzniká ozón neustálym pohlcovaním kozmického UV žiarenia molekulami kyslíka, plechová škatuľa s hmotnosťou najviac niekoľkých kilogramov a s veľkosťou menšej mikrovlnky na to ide úplne inak.

Vnútro bežného výbojového generátora O₃ je vlastne celkom jednoduché.

Molekulu kyslíka totiž môžeme na voľné atómy rozbiť ešte jedným a celkom elegantným spôsobom, ktorý všetci dobre poznáte: stačí dodať kyslíku dostatok energie vo forme elektrického výboja. Ozón vzniká kdekoľvek, kde to iskrí, či už je to úder blesku pri letnej búrke, alebo napríklad kefový elektromotor.

V malom mobilnom ozónovom generátore však nenájdete ani letnú búrku, ani iskriaci motor, ale obvod, ktorý pri napätí až niekoľkých tisíc voltov vytvorí samovoľný výboj – korónu. Spravidla sa jedná o konštrukciu dvojitej dielektrickej keramickej platne s mriežkou, ktorá po pripojení k 230 V začne žiariť modrastým a pokojným svetlom.

Vysokonapäťový generátor a namodralý výboj, ktorý vo vzduchu mení molekuly O₂ na O₃.

Podstatné je to, že okolitý vzduch prúdiaci okolo doštičiek je bombardovaní nabitými časticami a O₂ sa obohacuje na náš vytúžený O₃.

Všeobecná schéma výroby trikyslíka pomocou riadeného elektrického výboja.

Z AliExpressu to radšej nekupujte

Mimochodom, moduly keramických dosiek pre výrobu výboja dnes zoženiete za pár eur aj na AliExpresse napríklad pod názvom “ozone ceramic plate” a na prvý pohľad vyzerajú identicky ako tie, ktoré nájdete v komerčných generátoroch. S trochou nadsadenia ich stačí len pripojiť k 230 V, čo zvládne každý skúsenejší elektrokutil.

AliExpress je síce plný kompaktných výbojových generátorov O₃, ale bez patričnej dokumentácie, nieto akékoľvek európskej certifikácie.

Ale pozor, ozón je vo vyšších koncentráciách toxický plyn, spoločne s ním vznikajú pri reakcii tiež ďalšie odpadové oxidy dusíka a čo je najdôležitejšie, ako nás upozornil tuzemský Diametral, ázijské generátory s neistým pôvodom by u nás nikdy neprešli atestáciou.

Pozor na kancelársky fikus

Ako sme si už povedali v úvode, ozón patrí k najsilnejším oxidačným činidlám, neničí teda len baktérie a vírusy, ale používajú ho napríklad aj niektoré elektrické čističky vzduchu, pretože pomáha rozkladať zložité uhľovodíkové molekuly; napríklad pachy biologického pôvodu.

Naše krabica, ktorá má za úlohu zabiť všetky mikróby v okolí, ale dokáže vyrobiť aj niekoľko desiatok tisíc miligramov O₃ za hodinu. Je to oveľa silnejšie delo, a tak v návode každého podobného zariadenia nakoniec nechýba upozornenie, aby ste z bytu, kancelárie alebo aj Openspace odstránili všetko živé.

Nielen seba samotného a klietku s korporátnymi morčatami, ale pri častom používaní aj kvety, či rastliny. Ozón totiž môže narušiť bunkovú štruktúru ich listov, a tak nemusí zabiť len škodlivé mikróby, ale v ére pandémie a pravidelného ozónového čistenia zasadačiek aj obľúbený fikus generálneho riaditeľa.
Profesionálne ozón generátory je možné zakúpiť aj lacnejšie aj na plašenie hlodavcov.
Takže nie len corona, ale aj škodce na Vašej pôjde, či pivnice.

Reklamy

(zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *