Začíname s WordPress – 1.časť

Loading

WordPress je jeden z najjednoduchších a zároveň najrozšírenejších redakčných systémov na internete. Pre jeho používanie nepotrebujete takmer žiadne skúsenosti s tvorbou webových stránok a napriek tomu si vytvoríte kvalitnú prezentáciu svojej osoby. Je vhodný ako pre blog, tak pre magazín. Využiť ho však môžete aj ako e-shop. Zadarmo si stiahnete nepreberné množstvo šablón a pluginov, ktoré rozšíria základné funkcie WordPress.

Minimálne požiadavky


Pre neskúsených užívateľov môžu pri inštalácii nastať problémy. Prvá časť tohto seriálu by mala možné úskalia eliminovať. Dobrým základom bude pre vás kvalitný webhosting. Úplný základ je PHP vo verzii 5.2.4 alebo vyšší a MYSQL vo verzii 5.0.15 alebo vyššej. K bezproblémovému behu to ale nestačí. Hosting by mal byť tiež rýchly a mali by ste mať možnosť upravovať niektoré nastavenia, pretože inak hrozí problémy s nízkom memory_limit => niektoré pluginy to obmedzuje vo funkčnosti. Cenovo dostupný hosting, ktorý spĺňa všetky podmienky je napríklad WEDOS, ktoré vám môžem vrelo odporučiť. Z Freehosting zase odporúčajú Endoru, ktorá si s WordPress rozumejú pomerne dobre.

Hosting zariadený a teraz môžete začať s inštaláciou. Niektoré z nich (jedným z nich je aj spomínaná ENDOR) umožňujú nainštalovať WordPress jedným kliknutím, ale väčšinou túto vymoženosť ponúkajú iba zahraničné servery. Webové stránky by ste potom mali v angličtine. Je teda lepšie využiť inštaláciu ručne.

Inštalácia

Čo si pripraviť?
Pre úspešné nainštalovanie WordPress si potrebujete zistiť nasledujúce údaje. Mali by byť v administrácii vašej hostingové služby.

  • údaje pre prístup k FTP
  • údaje pre prístup k databáze
  • FTP klient (najlepšie FileZilla)
  • a samozrejme aj samotný WordPress, ktorý si stiahnete z oficiálneho webu http://cs.wordpress.org/

Nahranie na web

Stiahnutý súbor si rozbaľte, aby ste mohli WordPress nahrať na vaše webové stránky. Spustite si FileZilla a vyplňte prihlasovacie údaje, ktoré by ste mali nájsť u svojho poskytovateľa hostingu. Proces nahrávania môže nejakú chvíľu trvať, pretože súborov má WordPress naozaj veľa.

Nastavenie prístupu k databáze

Pre nahratie súborov zadajte do vášho internetového prehliadača adresu webu. Ihneď na vás v titulku vyskočí chyba, ale nemusíte sa ničoho báť. WordPress len nenašiel váš konfiguračný súbor a teraz vám ponúka, že vám ho vytvorí.

Inštalácia WordPress, Krok prvý

Najskôr napíšte dáta potrebné pre prístup k databáze. Je to meno databázy, prihlasovacie meno, prihlasovacie heslo, server a tiež prefix tabuliek. Predvolené nastavenie je wp_ Z bezpečnostných dôvodov je lepšie nastaviť nejaký iný. Funkčnosť to nijako neovplyvní (hoci zle napísané pluginy s tým môžu mať problém).

WordPress najskôr detekuje spojenie s databázou. Ak sa test ukáže ako úspešný, budete môcť vytvoriť administrátorský profil. Vyplníte Názov webu, užívateľské meno (opäť je z bezpečnostných dôvodov zvoliť nejaké iné, než predvolené), heslo (tak silné, ako vám vaša pamäť dovolí) a email, na ktorý budete dostávať notifikácie o nových komentároch. Cez neho si tiež môžete obnoviť zabudnuté heslo.

V poslednom checkboxu môžete zakázať prístup vyhľadávačom. Hodí sa to v prípade, keď stránku ešte len vytvárate a nechcete, aby vám na ňu chodili návštevníci.

Potom stačí kliknúť na “Inštalovať WordPress” a môžete sa prihlásiť do administrácie.

Reklamy

V ďalšom dieli si povieme niečo o základnom nastavení.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *