Električenky sa falšujú vraví primátor Bratislavy

Loading

 

„Neevidujeme dnes žiadne falošné alebo neautorizované električenky,“ povedal Tomáš Zajac hovorca dopravného podniku. „Revízor takýto pokus môže odhaliť. Zatiaľ však takýto prípad zistený nebol. Ak by takáto situácia nastala, dopravný podnik by podal podnet na trestné stíhanie.“

DPB: Klony neexistujú

Dopravca priznal, že informáciu o znížení bezpečnosti kariet Mifare Classic, ktoré dopravný podnik používal, dostali ešte v roku 2009.

„Prijali sme nápravné riešenie“ vraví Zajac. Išlo podľa neho o pravidelnú kontrolu kariet. „Máme potvrdenie, že na Slovensku neexistujú žiadne klonované karty.“

Mestská karta bezpečnejšia

Dnes sa na električenky nepoužívajú karty Mifare Classic, ale čípové karty typu Mifare MF1 S70. Tie podľa bezpečnostného experta Pavla Luptáka zatiaľ sfalšované neboli, no v budúcnosti sa to môže zmeniť. Problémom podľa Luptáka je, že dopravca má stále v obehu staré čipové karty s technológiou Mifare Classic.

„Tie sa dajú ľahko sfalšovať.“

Lupták rovnako ako Ftáčnik tvrdí, že technológia Bratislavskej mestskej karty je v porovnaní s električenkami bezpečnejšia.

Dopravný podnik tvrdí, že zvýšil bezpečnostné opatrenia aj u už vydaných kariet. Konkretizovať ich však nechcel.

„Z jasných dôvodov nemôžeme zverejňovať,“ vraví Zajac. „Podobne máme ošetrený aj internetový predaj električeniek.“
Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/5766470/primator-bratislavy-elektricenky-sa-falsuju.html#ixzz1E10zzREa

Reklamy

MI len dodáme, že jeho slová sa dajú ľahko preveriť.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *