NSA ukradli kľúče pre komunikáciu. Môžu odpočúvať každý GSM mobil, to vedeli aj pred tým. No zase to majú ešte jednoduchšie…

Loading

 Intercept tvrdí, že kybernetický útok vykonala spoločná jednotka operatívcov americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) a britskej tajnej služby GCHQ.
Útok vraj obom agentúram umožnil tajne sledovať veľkú časť hlasové a dátové mobilné komunikácie po celom svete bez súhlasu zahraničných vlád a telekomunikačných firiem.

Podrobnosti o hackerské útoky obsahuje tajný dokument britskej GCHQ z roku 2010, píše sa v článku. Hovorca GCHQ uviedla, že agentúra sa k záležitostiam týkajúcich sa spravodajské aktivity nevyjadruje. NSA sa zatiaľ nepodarilo zastihnúť, napísal Reuters.

Medzi zákazníkov firmy Gemalto patrí napríklad veľkí mobilní operátori Verizon, T-Mobile, AT & T a približne 450 poskytovateľov bezdrôtových sietí po celom svete. Francúzsko-holandská firma podľa agentúry Reuters uviedla, že sa bude článkom ďalej zaoberať.

“Z toho, čo sme zatiaľ zistili, cieľom nebolo Gemalto, bol to pokus rozhodiť čo najširšiu možnú sieť s cieľom dostať sa k čo najviac mobilným telefónom,” oznámila Reuters hovorkyňa GEMALTO. Firma berie článok veľmi vážne a bude ho naďalej vyšetrovať.

NSA
National Security Agency (Národná bezpečnostná agentúra), známa ako NSA, vznikla roku 1952. Jej úlohou pôvodne bolo získavanie údajov cudzích rozviedok a kontrarozvědek, kryptoanalýza a ochrana komunikácie americkej administratívy. Postupom času sa jej činnosť nebývalo rozrástla, pokrýva dokonca aj morské dno, kde NSA sleduje pohyby ponoriek. Dátové centrum NSA v Camp Williams údajne disponuje dátovým centrom jedného jotabajtu (kvadrilion bajtov). Denne NSA údajne zbiera 200 miliónov krátkych textových správ a skoro dve miliardy e-mailov. Sídli vo Fort Meade, zamestnáva 30 až 40 tisíc ľudí, jej riaditeľom je admirál Michael S. Rodgers. V minulom roku NSA hospodárila s rozpočtom 10,3 miliardy dolárov.

V posledných rokoch bolo o NSA pomerne veľa počuť kvôli Edwardovi Snowdenovi, ktorý vyniesol rad informácií o spôsoboch práce agentúry.

{googleads right} 

Edward Snowden vyniesol informácie z NSA, pretože podľa svojich slov “nechcel žiť vo svete, kde neexistuje súkromie”. Teraz 29-ročný technický asistent predtým pracoval pre CIA a NSA. Tlače odovzdal tajné informácie o tom, ako NSA odpočúva elektronickú komunikáciu po celom svete v spolupráci s veľkými americkými firmami (Microsoft, Google, Facebook a i.).
Prvé informácie svedčiace o masívnom sledovanie ľudí z celého sveta vyniesol Edward Snowden začiatkom júna 2013. Kým americká vláda sa usiluje o vydanie Snowden ukrývajúceho sa v Rusku, na jeho podporu vystúpila rad odborníkov. Sledovanie sa pod zámienkou lepšej ochrany proti terorizmu úplne vymklo spod kontroly, domnievajú sa.

Americkí zákonodarcovia podporili v máji 2014 zákon, ktorý by mal monitorovanie obmedziť tým, že odreže NSA od časti čerpaných peňazí z rozpočtu. Proti sledovanie sa už skôr ohradili aj softvérové ​​firmy, ktoré si sťažujú na poškodenie ich podnikania v zahraničí.

Autori: ČTK,jm

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *