Ako bojovať proti odpočúvaniu – odposluchu vo firme: od tisíc až po stotisíc EUR

Loading

GSM jammer znemožňuje spojenie medzi mobilným telefónom a jeho bunkou. Nikto z účastníkov rokovania tak napríklad nemôže telefón použiť ako mikrofón pre spojenie niekoho mimo samotnej rokovaní. Po vypnutí GSM jammer dôjde k automatickému obnoveniu všetkých funkcií GSM telefónu.

 

Ľudia majú väčší strach z odposluchov

Strach z odposluchov medzi podnikateľmi podľa všetkého rastie. Dokonca v porovnaní s krajinami, ako je Veľká Británia alebo Rusko, nechávajú Slováci a Česi na alikvotných desať miliónov obyvateľov preveriť bezpečnostná prehliadka až dvojnásobnú plochu kancelárií.

 


Proti plošticiam rádiovým analyzátorom

Brániť sa ďalším typom odpočúvania možno aj u nás. Jedným zo spôsobov trvalej ochrany je použitie rádiových analyzátorov, ktoré dokážu nájsť miniatúrne rádiové vysielače. A práve rádiové vysielače v praxi najčastejšie slúži ako nástroj na odpočúvanie. Inštalácia rádiových analyzátorov samotnému odpočúvania síce nezabráni, dokážu ho ale veľmi spoľahlivo odhaliť a lokalizovať.

Majiteľ zadá pokyn na vyhodnotenie signálov v okolí a v prípade, že je nájdená frekvencia, ktorá nie je uložená v pamäti prístroja ako nezávadná, je na túto skutočnosť používateľ upozornený. Ak trvá vysielanie dlhšie ako 10 minút, dôjde na prístroji k prepnutiu do stavu “poplach” a užívateľ by mal podľa návodu vykonať základné kroky na zistenie dôvodu. Obsluha zariadenia je pritom jednoduchá a každý používateľ ju zvládne bez veľkých problémov. Cena takéhoto zariadenia sa pohybuje okolo 1100 EUR bez DPH.

 

Zastretie hovoru bielym šumom

Zhruba o tretinu lacnejšie je iné používané ochrana proti odpočúvaniu, a síce tzv šumový generátor – noise Generator. Toto zariadenie bráni odpočúvania vykonávanému kontaktným alebo bezkontaktným snímaním akustických informácií zo stien či okien objektu, pri ktorom je zvuk zachytáva ako mechanické vlnenie, ktoré je následne opäť presunie do akustickej podoby.

Šumový generátor produkuje tzv biely šum, ktorý hovor v miestnosti prekrýva, a znemožní tak jeho spätnú premenu do zrozumiteľného stavu. V miestnosti, kde sa tejto rušičky odpočúvania využíva, je šum počuteľný napríklad ako zapnutá klimatizácia. Cena jednotky vrátane inštalácie akustických piezomeničov zvyčajne nepresiahne sumu 800-1200 EUR bez DPH.

Následne sú k dispozícii ešte rôzne modifikácie týchto šumových generátorov ku ktorým je možné zakúpenie šumových generátorov na silovú rozvodnú sieť 230V, kde v poslednom obdoby boli už zaznamená aktivity pri vynášaní informácii cez rozvodnú sieť 230V, ktorý je dosť ťažko odhaliť.  V rámci EU je na tom asi najlepšie firma sigint.sk ktorá má nespočetné množstvo tovaru predmetnej ochrany proti odposluchom a môžeme z Vlastnej skúsenosti napísať že má aj najlepší prehľad o tejto technike. 

Reklamy

Maximálne zabezpečenie za maximálnu peniaze

Pri zvýšených nárokoch klienta na zabezpečenie proti odpočúvaniu existuje ešte jedna varianta ochrany, a tou je Faradayova klietka. Jej vybudovanie je síce najnáročnejším spôsobom ochrany proti odpočúvaniu, na druhú stranu tiež najspoľahlivejším.

Vytipovanie miestnosť v objekte prejde radom prác, od úprav elektroinštalácií, inštaláciu špeciálnych fólií na steny až po zamedzenie kontaktného snímanie informácií z plášťa miestnosti. Do okien sú inštalované špeciálne pokovaná skla a je vykonaná úprava dverí potiahnutím samolepiacich fólií, prípadne sa inštalujú aj špeciálne dvere a zárubne. Na záver prebehne meranie, ktoré vyhodnotí celkový dosiahnutý útlm. V takej miestnosti nemá odposluch prakticky žiadnu šancu.

Pre kompletné vybudovanie Faradayove klietky je potrebné počítať so zvýšenými finančnými nákladmi a s dobou realizácie troch až šesť mesiacov. Finančné náklady sa pohybujú v závislosti na požadovanom útlmu a veľkosti miestnosti od 20000 až po 180000 EUR.

 

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *