Tri písmenká a je z vás automaticky terorista. NSA sa bojí Toru a Linuxe

Loading

Nemeckí reportéri sa odvolávajú na programátorov z NSA, Edwarda Snowden aj ďalšie vlastné zdroje. “Jednoduché vyhľadávanie siete Tor alebo anonymizačního operačného systému Tails stačí na to, aby vás začala sledovať NSA.

V rámci programu X-Keyscore totiž sledujú každý dotaz, každú otvorenú stránku, každý e-mail, facebookovú správu alebo ďalšie elektronickú komunikáciu. Prehľadávať môžu nielen cielene, ale aj globálne.

Operátor môže potrebné zadať otázku: “Nájdi všetkých ľudí z Nemecka, ktorí v poslednom mesiaci navštívili zároveň stránky TorProject.org aj stránky Skype.com.”
Zdrojový kód, ktorý ukazuje, ako analytici označovali podozrivé extrémistov v. ..
Zdrojový kód ukazuje, ako analytici označovali podozrivé extrémistami v programe X-Keyscore.
Správcovi projektu Tor označili zber informácií o ich užívateľoch za “široký”, nie úzko cielený zber dát. Poukazujú na to, že medzi ich užívateľov patria študenti, aktivisti v totalitných režimoch, policajti, právnici alebo ľudia, ktorí nechcú, aby ich poskytovateľ internetu poznal ich zdravotný stav.
Medzi ďalšie stránky, ktoré návštevníka v očiach NSA automaticky označí ako podozrivého extrémistu, patril aj prestížny časopis Linux Journal o otvorenom operačnom systéme Linux. Na unikajúci zdrojový kód sa môžete pozrieť sami.

Prvé informácie o programe X-Keyscore unikli na verejnosť už v auguste 2013. Podľa novinára Glenna Greenwald z Guardianu, ktorý od Snowden tajné informácie prevzal, ide “o kľúčový program NSA, ktorý slúži na zber, preberanie a prehľadávanie dát o užívateľoch internetu.” samotná NSA hovorí na niekoľkých miestach o tomto programe, začatého v úplnej tajnosti roku 2007, ako o aktivite s “najväčším záberom pri prehľadávaní elektronických dát”.
Informácie o programe X-Keyscore neprekvapila Williama Binneyho, ktorý opustil NSA v roku 2001. “Nezostane žiadny priestor pre súkromie. Chcú pozbierať všetky dáta o všetkých ľuďoch, “povedal pre NDR a WDR.

To zodpovedá aj postrehu Glenna Greenwald v jeho novej knihe “Nie je kam sa schovať”, kde opisuje posadnutosť (dnes už bývalého) šéfa NSA zberom “všetkých dát o všetkých ľuďoch”. Jeho osobné heslo “zozbierajte všetko” sa stalo neoficiálnym mottom NSA. “Prvýkrát túto ideu uplatnil v roku 2005 v Iraku, kedy mal prístup ku každej správe, každému e-mailu, všetko uložené na počítačoch NSA,” uvádza Greenwald s odvolaním sa na zdroje The Washington Post.

Tor je bezpečný, keď viete, ako na neho
To, že NSA robí všetko pre to, aby zistila, kto používa sieť Tor, nepriamo svedčí o tom, že je to sieť relatívne bezpečná (pri dodržaní bezpečnostných pokynov).
Uniknutá prezentácia NSA z júna 2012, nazvaná “Tor Stinks” (voľne preložené: Neznášame Tor) ukazuje rôzne metódy a útoky, ktorými NSA môže za určitých okolností sledovať niektoré neopatrnej užívateľa siete Tor. Napriek tomu hneď v úvode prezentujúca bolo oznámené: “Nikdy nedokážeme deanonymizovat všetkých užívateľov siete Tor. Ale manuálne môžeme niekedy odhaliť veľmi malú časť týchto užívateľov. “

Pokusy o odpočúvanie narážajú na to, že má NSA prístup len k veľmi málo …

Pokusy o odpočúvanie narážajú na to, že má NSA prístup len k veľmi málo koncovým uzlom siete Tor.
“Nikdy nedokážeme odhaliť všetky …”
“Nikdy nedokážeme odhaliť všetky …”

{googleads right} 

Organizácie Electronic Frontier Foundation, ktorá sa zaoberá ochranou súkromia, vydala správu varujúce pred unáhleným opúšťaním siete Tor.
“Čím viac obyčajných ľudí bude sieť Tor a systém Tails využívať, tým ťažšie bude pre NSA označiť paušálne všetky ich užívateľa za extrémistov.”
zdroj: technet.idnes.cz

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *