Vojenské základne majú strážiť roboti ” s povolením zabíjať “

Loading

Tá tento rok v marci oznámila , že jej päť základní strategických rakiet majú začať rovnaký mesiac strážiť ” mobilné robotické systémy ” vyrábané v ruskom Iževsku . Ide o pásové ” tančíky ” s hmotnosťou približne 900 kilogramov so spaľovacím motorom a maximálnou rýchlosťou nad 40 km / h Ich výbavu dopĺňajú kamera , laserový diaľkomer , radar a veľkorážové guľomet . A tiež počítač so softvérom , ktorý by podľa správy ruskej agentúry ITAR – TASS mal byť schopný identifikovať možné ciele a viesť s nimi samostatne boj .
Presnejších informácií je k dispozícii pomerne málo , ale ak to tak skutočne je , ide o naozaj nezvyčajný prejav dôvery v umelú inteligenciu . Americké ozbrojené sily napríklad používajú pre stráženie jadrových základní strážnej roboty MDARS , ale tie nie sú zbraňami vôbec vybavené . Majú len upozorniť obsluhu na nezvyklé javy a umožniť jej pozrieť sa cez kamery na miesto udalosti .
Nie že by americká armáda o ozbrojených robotoch nikdy neuvažovala .
V roku 2007 dokonca vykonávala v Iraku a Afganistane skúšky ozbrojených verzií pyrotechnických robotov , ale výsledky zrejme neboli úplne priaznivé . K žiadnemu vážnemu incidentu nedošlo , ale americká armáda zrejme považovala technológiu za príliš nedokonalú , než aby pri nasadení vo väčšom meradle riskovala problémy as tým nepochybne nárast odporu voči robotom v ozbrojených zložkách aj medzi politikmi .

U ozbrojených robotov je totiž naozaj potrebná opatrnosť . V októbri 2007 začal kvôli drobné mechanickej poruche počas cvičenia strieľať doslova do vlastných radov poloautonómnou protilietadlový kanón firmy Oerlikon juhoafrickej armády . Ako jeho riadiaci systém vyprázdnil celý zásobník na 250 nábojov kalibru 35 milimetrov , zabil 9 ľudí a ďalších 14 zranil .

{googleads right}

Rusko má zrejme trochu optimistickejší pohľad na vec . Ruskej autonómnej vojenské prostriedky , od lietajúcich ” dronov ” po pyrotechnické roboty , sú všeobecne horšie ako ich zahraničné náprotivky . Na druhú stranu sa Rusko snaží aj v tomto ohľade dohnať stratu a do odboru investuje , čo mu štátny rozpočet dovolí ( na armádu oficiálne dáva 4,7 % HDP , teda väčší podiel ako USA a je tretia najväčšia na svete za USA a Čínou ) . Zahajuje napríklad prevádzka strediska špecializovaného na vývoja vojenských robotov .
Cieľom nasadenie nie je pritom len šetriť životy vojakov , ale aj peniaze . Napríklad práve pri strážnej službe môžu ušetriť dosť peňazí . Rusi chcú nasadzovaním robotov v najbližších rokoch šetriť na výdavkoch zhruba miliardu dolárov ročne .

Roboti vs . roboty
Pod označením robot sa skrývajú ako dnes existujúce automaty neschopné samostatného rozhodovania , tak ( nakoniec ) mysliace stroje v pôvodnom
Čapkovej význame slova . Rozlišuje sa medzi nimi aj gramaticky : robot mysliaci je životný ( mn. č roboti ) , tí dnešní nesamostatní sú neživotné ( mn. č roboty ) .

{youtube}6PjB8TxGaOg{/youtube}

Rozdiel medzi oboma významami ilustruje Internetová jazyková príručka Ústavu pre jazyk český príklady , ktoré hovoria za všetko : zatiaľ čo neživotné kuchynské roboty nám len ” uľahčili varenie ” , životné roboti tvoria dejiny . Vybraný príklad totiž hovorí : Dobrí a zlí roboti zviedli veľkú bitku o budúcnosť ľudstva . Zdroj zive.cz 


{youtube}Hi9gL38GO0w{/youtube}
Russia DEPLOYS Next-Gen S-400 ‘TRIUMPH’ AIR DEFENSE

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *