3Doodler alebo 3D pero intuitívne hi – tech hračka 2014, kreslíme do priestoru

Loading

Už ste si niekedy priali zodvihnúť pero do vzduchu mimo papier a nakresliť vašu kresbu tak, aby sa stala trojrozmernou?
Teraz už môžete. Toto tvrdia tvorcovia pera 3Doodler a nie je dôvod im neveriť. Funguje ako 3D tlačiareň, ktorá zhmotňuje pohyby vašej ruky. Pri pohybe z neho vychádza súvislý prúd zohriateho plastu, ktorý na vzduchu rýchlo chladne a tuhne do stabilnej štruktúry. Ako keby ste vytiahli z horúcej vody špagetu, vytvorili z nej určitý obrazec a ona by v priestore za pár sekúnd stuhla do nemenného tvaru.
S perom 3Doodler môžete vytvárať akékoľvek základné 3D modely ale aj rôzne šperky, prívesky, dekoratívne prvky, magnetky na chladničku, proste nekonečné množstvo tvarov. Pero je kompaktné, ľahko ovládateľné a navyše nevyžaduje žiaden softvér, alebo pripojenie k PC na rozdiel od 3D tlačiarní. Stačí ho zapojiť do elektrickej zásuvky a v priebehu krátkeho času môžete začať kresliť.

{youtube}hqviDHRkQn0{/youtube} 

 

Kreslenie nie je nič zložité. Tvorcovia veria, že drvivá väčšina ľudí po počiatočných pokusoch s ľahšími výtvormi bude schopná po pár hodinách praxe nakresliť v priestore oveľa zložitejšie objekty. Veľké nádeje vkladajú tvorcovia do možnosti personalizácie predmetov dennej potreby, akými sú napríklad puzdra na iPhony, notebooky, okuliare a podobne.
Každý človek je totiž rád, ak má niečo originálne, také, aké nemá nik iný.
S 3Doodlerom bude mať možnosť každý pretvoriť veci okolo seba doslova na svoj obraz.

Taktiež si môžete sami vytvoriť prívesky a šperky, ktorých návrhy nosíte v hlave, no doteraz ste ich nemohli získať preto, lebo neexistovala technológia na ich výrobu. 3Doodler pracuje takmer na akomkoľvek povrchu vrátane plastov a tak sa bude dať využiť aj na drobné opravy poškodených vecí. Užívatelia tiež budú mať možnosť tvorby pomocou šablón, ktoré im pomôžu vytvárať úžasné objekty.

Chystá sa on-line podpora k peru, pomocou ktorej sa budú vytvárať šablóny na požiadanie zákazníka a odosielať v požadovanej veľkosti a formáte do jeho PC. Stačí ich potom vytlačiť , obkresliť každú časť vzorkovníka a vzniknuté časti jednoducho pomocou pera spojiť. Experti už teraz prorokujú vznik komunity 3Doodler s tisíckami užívateľov, ktorí si budú šablóny medzi sebou vymieňať a samozrejme sami ich vytvárať. Budú si ich odosielať e-mailom, alebo jednoducho zdieľať pomocou siete.

{youtube}DQWyhezIze4{/youtube}

 

Otázky a odpovede

Na stránke Kickstarter odpovedali tvorcovia na množstvo otázok ohľadom pera. 

Kde bolo vyvinuté pero 3Doodler?

V Bostone – v ústave Artistans Azylum. Práce na jeho vývoji trvali takmer rok a hneď prvý prototyp pracoval výborne.

Reklamy

Môže 3Doodler vyrábať jedlé obrazy?

Milujeme kreativitu a toto je skvelá idea. Veď kto by nechcel vytvárať kresby z čokolády, karamelu, cukru atď. ? Pero je síce teoreticky ešte v plienkach, no po drobných úpravách, akými sú zníženie teploty tavenia a hlavne namiešanie karamelovej hmoty či čokolády tak, aby rýchlo tuhla by to nemuselo byť utópiou. Vývoj jedlej hmoty zaberie nejaký čas, ale naozaj táto myšlienka je skvelá. Samozrejme aj hrot prejde určitým vývojom s dôrazom na to, aby bol zdravotne nezávadný.


Ako sa bude dať 3Doodler vyčistiť?

Pero nevyžaduje nejakú extra údržbu. Zásadou je, aby sa hrot nečistil v horúcom stave. Vždy bude potrebné počkať, kým vychladne.

Má pero premenlivú rýchlosť?

3Doodler má dve rýchlosti – rýchlu a pomalú. Tie určujú tok plastu a možnosť tvoriť precízne detaily a zložité kompozície jednoduchým spomalením toku. Medzi týmito rýchlosťami môžete prepínať ovládaním hornej či dolnej časť tlačidla na tele pera.

Ako dlho sa pero zahrieva?

Trvá to 1 –2 minúty a ihneď potom môžete začať kresliť. Kým sa pero zahrieva, kontrolka svieti na červeno a ako náhle je pripravené, farba indikátora bude modrá.

Budú k dispozícií rôzne hlavy pera?

Spočiatku bude mať 3Doodler jednotnú veľkosť pre 3mm hrubú náplň. Postupom času by sme však chceli zaviesť rôzne typy hláv pre rôzne hrúbky.

Reklamy

3D pero slúži predovšetkým ako univerzálny modelačné nástroj . Napríklad v zahraničí už teraz prebieha obchodovanie s modelmi z 3D pier , ktoré dizajnéri predávajú prostredníctvom on – line aukčných portálov a internetových trhovísk . Druhotne je ceruzka korekčným nástrojom pre ” výtlačky ” z 3D tlačiarní , umožňujúci ich rozšírenie alebo tiež opravu po mechanickom poškodení .

Okrem samotného nástroja bude súčasťou balenia tiež adaptér , gumová krytka trysky a štartovacie balenie materiálu ABS a PLA . 3Doodler je vôbec prvý 3D ceruzkou a vo svete ju najviac preslávil úspech na platforme kickstarter.com , kde do neho bolo investovaných 2,3 milióna dolárov .

 Zdroj : be3D

Cena pera na Českom trhu je cca 2 985 korún s DPH , pre slovenské trh cca 109 EUR s DPH . Pera je možné objednať na e – shope www.market.sk .  

Alebo be3D.cz ktoré oznámilo distribúciu švajčiarskej 3D ceruzky swissPen . Z tejto spolupráce zišlo z dôvodu nespoľahlivosti švajčiarskeho dodávateľa . Švajčiarskej 3D ceruzky swissPen tiež porušovali patenty spoločnosti WobbleWorks . 3Doodler v poslednom kvartáli roku 2013 obnovil rokovania s be3D.cz s ponukou exkluzívneho zastúpenie.

 

• Odkaz na e – shop market.sk : www.market.sk 3D Printing Pen + 3 FREE FILAMENTS

• kickstarter.com a 3Doodler : http://the3doodler.com/ 

• Youtube kanál 3Doodler : www.youtube.com/user/3Doodler

 



Firma market.sk ako jediná na Slovensku už ponúka vynovené 3D pero 3DOODLER.

Priemer trysky je len 0,4 mm a spotrebný materiál je tlačová struna PLA, ABS o hrúbke len 1.75mm, old model 3D tužka 3Doodler používala tlačovú strunu be3D PLA 3mm

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *