Ako nás sledujú tajné služby?

Loading

Echelon vznikol za účelom odposluchu sovietskeho impéria na základe tajnej zmluvy z r 1948 (obsah zmluvy nebol doteraz odtajnený). Projekt je postavený na celkom jednoduché architektúre.

Po celom svete existujú pozorovacie stanice, ktoré monitorujú a zaznamenávajú satelitné, mikrovlnou, mobilné či optickú komunikáciu.
Potom sú záznamy spracované pomocou superpočítačov, ktoré sú vybavené vyspelými programy pre hlasovú analýzu a OCR. Rozoznanie slová a frázy sú potom porovnávané s tzv slovníkom (“Dictionary”). Ak sa zhodujú s frázami “nebezpečné komunikácie” (napr. oslava teroristického útoku), program označí ich zdroj za účelom ďalšieho a podrobnejšieho sledovania a údaje zašle príslušným tajným službám.

 

Z histórie projektu Echelon

V roku 1992 bývalý riaditeľ NSA William Studeman opísal jeden typ filtrovania, ktorý sa používa v systémoch podobných systému Echelon. Uviedol, že spravodajský zhromažďovacie systém je schopný generovať milión vstupov za pol hodiny, ale filtre vyradia všetky okrem asi 6500 vstupov. Iba 1000 vstupov potom spĺňa uplatňované kritériá a len 10 vstupov je spracované ľuďmi – analytikmi. Nie je teda pravdou, že Echelon dokáže analyzovať všetku komunikáciu (ako sa často tvrdí). Dokáže však zrejme poskytnúť radu podstatných informácií.

Podobne je monitorovaný aj Internet – avšak jednoduchšie, pretože v prípade dokumentov nie je potrebné žiadneho osobitného OCR.

“K podobným aktivitám sa Internet hodí úplne bezchybne, NSA nemohla vytvoriť vhodnejší systém. Internet je široko dostupný a ľahko sa v ňom dá hľadať. Pre NSA nie je tak ťažké ho zkatalogizovat – dáta môžete uložiť a prehľadať neskôr. Až na to, že oni majú o veľa viac zdrojov než my, “hovorí správca internetových stránok Cryptome John Young. http://cryptome.org/

Cryptome je server, kde sa nachádzajú rôzne novinky, vládne správy a obežníky, ale aj diskusné skupiny o kryptografiu a špionáži).


Štúdia pre Európsky parlament však naznačuje, že odposluch Internete nie je zas až tak jednoduchá záležitosť. Túto problematiku musíme najprv rozdeliť do dvoch oblastí. Prvá je zameraná na prehľadávanie webových stránok a monitorovanie ich obsahu a prevádzky (tento spôsob sledovania je veľmi jednoduchý a prevádzkuje ho každá bezpečnostná agentúra na svete). Druhá oblasť je o poznanie zložitejšia. Ide o monitorovanie dát, ktoré prichádzajú ku konkrétnym počítačom (napríklad P2P siete, emaily, internetová telefónia).

Každý dátový paket správy je totiž poslaný naprieč internetom inou cestou. Dráhu celej správy tak nie je jednoduché vopred určiť. Preto sa sledovanie v tejto oblasti zameriava skôr na pasívne odpočúvanie chrbticových dát (ktoré prechádzajú územím konkrétneho štátu s príslušnou agentúrou projektu Echelon) a dúfať v šťastie. Možno však pomerne jednoducho na diaľku odpočúvať konkrétne mikrovlnná zariadenia k Internetu. K tomuto účelu Echelon disponuje radom mobilných radarov, ktoré možno v prípade potreby postaviť lúče technológie do cesty. http://www.sigint.sk/obchod/monitoring-info-dat/31/pc-spionaz.html


Ako vyhrať konkurenčné vojnu

Reklamy

Jednotlivé časti Echelon dokážu fungovať ako jeden celok, dokážu však pracovať aj nezávisle v rámci jednotlivých pozorovacích staníc, resp. jednotlivých agentúr, ktoré sa na projekte podieľajú. Vďaka tomu je možné pomerne jednoducho obchádzať zákony jednotlivých štátov. Ak je odposluch napr. v USA pre NSA nezákonný, dokáže ho sprostredkovať kanadská VVN a informácie pracovníkom NSA odovzdať “neformálnou cestou”. Tým sa však stráca dôležitý prvok kontroly a otvára sa značný priestor na zneužívanie systému. Nie je preto pu, že je Echelon podozrivá aj z prevádzkovania radu kontroverzných činností, ako je napríklad politická či priemyselná špionáž. V oficiálnej správe o projekte Echelon pre európsky parlament je popísané celkom 28 zistených káuz tohto druhu špionáže.

 

Najznámejšie prípady

V roku 1993 bola napríklad odpočúvaná firma Siemens, ktorá sa zúčastnila výberového konania na dodávku vysokorýchlostných vlakov pre Južnú Kóreu (sledovali sa najmä cenové kalkulácie). Riadenie nakoniec vyhrala britsko-francúzska firma GEC Alsthom, hoci ponuka nemeckého Siemensu bola spočiatku považovaná za oveľa lepšia.

V roku 1994 CIA a NSA odposlouchala telefónne rozhovory medzi predstaviteľmi Brazílie a francúzskou firmou Thomson-CSF ohľadom dodávky radarového systému za miliardy amerických dolárov. Do súťaže sa zapojila aj americká firma Raytheon, ktorá pravidelne dostávala od tajných služieb správy z odposluchov. Zákazku nakoniec získala americká firma Raytheon.

V roku 1994 bola odpočúvania komunikácie medzi aerolíniami Saudskej Arábie a spoločnosťou Airbus. Správy z odposluchov boli zasielané americkej firme Boeing, ktorá kontrakt za 6 miliárd amerických dolárov nakoniec vyhrala.

 

Ako sa chrániť proti odpočúvaniu

Čo môže firma proti odpočúvaniu robiť? Nie je toho veľa. Riešením je vyspelé asymetrické šifrovanie (ktorým sa však často musí vybaviť odosielateľ i príjemca), či prenájom špeciálnych chránených dátových kanálov. V blízkej budúcnosti sa predpokladá využitie aj kvantovej kryptografie, ktorá takmer vylučuje odposluch na optickom vlákne.

Všetky tieto technológie sú však veľmi nákladné a nepružné, a tak veľa firiem dáva skôr prednosť jednoduchosti, funkčnosti a kompatibilite pred bezpečnosťou. Navyše, Echelon sa a priori nezameriava na chrbticu oficiálnej komunikácie firmy, ale na náhodné “zmienky” o sledovanom téme v éteri. Kľúčové informácie tak môžu byť prezradené pri bežnom, neformálnom telefonickom hovore medzi manažérov, ktorí použijú GSM sieť so štandardným šifrovaním.

 

Echelon

A zase ticho po chodníku

Reklamy

Najväčší záujem o Echelon sa zdvihol okolo roku 2000, kedy bol projekt oficiálne priznaný. Z tej doby pochádza aj správa pre európsky parlament. Od tej doby však nastalo ticho po chodníku. Po teroristických útokoch v USA dostali tajné služby od verejnej mienky zelenú a hlasy kritikov utíchli. Rovnako sa o projekte rozšírila veľa fám a dezinformácií, čo celú problematiku značne zahmlilo. Avšak zatiaľ čo záujem upadá, Echelon zrejme načúva ďalej …

 

Ak Váhate, či je pre Vás OTP – obranne technická prehliadka proti odpočúvaniu, kontrola PC, alebo osobné kontrola proti skrytým mikrofónom a tajne umiestneným minikamerám vhodná, dohodnite si nezáväznú a anonymný konzultáciu z firmami ktoré vedia tieto nebezpečné technológie odhaliť.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *