Natočte si zlodeja alebo postrážte si svoje auto

Loading

V marci tohto roku bol v kalifornskom Oaklande okradnutý dizajnér Joshua Kaufman. Jeho MacBook sa stal korisťou zlodejov a už pomaly nepočítal s tým, že ho niekedy uvidí. Avšak v notebooku mal nainštalovanú aplikáciu Hidden. Tá sa automaticky spúšťa pri každom štarte, umožňuje lokalizovať počítač na základe pripojenie k internetu a vzdialene sa k nemu pripojiť. Ako bonus ponúka možnosť diaľkové zapnutie a sledovanie webovej kamery. Nechajme teraz bokom spornú otázku možnosti zneužitia takejto aplikácie pre nevedomé sledovanie osôb, pri chytaní zlodeja sa osvedčila.

Joshua hned krádež ohlásil na polícii, ale tá sa prípadom moc nezaoberala. Bola to pre nich maličkosť, na ktorú nemali prostriedky a čas. Tak aspoň vyčkával, či MacBook niekedy niekto zapne a bude možné využiť prístup cez aplikáciu Hidden. Mal šťastie, zlodej sa rozhodol MacBook ponechať a používať pre vlastnú potrebu. A tak si Joshua mohol zo svojho ukradnutého notebooku na diaľku stiahnuť najdôležitejšie dáta. Skúsil zapnúť aj webkameru a postupne zaobstaral niekoľko unikátnych snímok – zlodeja, ktorý pozerá do jeho notebooku.

Polícia sa k riešeniu napriek tomu stále moc nemala, a tak založil stránku, na ktorej o pozoruhodnom prípade informoval a umiestnil tu aj snímky zlodeja. Snímky zlodeja pôsobí až komicky, preto nie je divu, že sa stránka vďaka sociálnym sieťam rýchlo rozšírila a začali si ju všímať aj médiá. Potom už netrvalo dlho, ozvala sa polícia a zrazu to išlo. Zlodej bol chytený a notebook vrátený pôvodnému majiteľovi.

Je to zaujímavá ukážka možnosti ochrany notebookov. Avšak hoci prípad pôsobí realisticky a dôveryhodne, nemôžeme v dnešnej dobe pochopiteľne vylúčiť ani to, že sa jedná o šikovný marketing tvorcov aplikácie Hidden.

Máte auto zaparkované tak, že na neho vidíte? S pomocou webovej kamery ho môžete mať stále pod dozorom, respektíve na záznamu na serveri. Aplikácia vás tiež môže upozorniť, že sa v okolí vozidla niečo deje.

Yawcam 0.3 – freeware http://www.yawcam.com/
Kamerový streamovanie softvér umožňuje vysielať na internete a zachytávať snímky z kamery. Má vlastný webserver, funkcia pre detekciu pohybu, možnosť nahrávať záznamy na FTP a využiť môžete aj časový plánovač.
Operačný systém: Windows 2000 a novšie
Čeština: ÁNO
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO

RGS-AvaCam 3.2 – freeware http://users.belgacom.net/rgs/
Ide skôr o rekordér, ktorý umožňuje zachytávať snímky z kamery (alebo iného zdroja videosignálu). Automaticky ich ukladá do zadanej zložky. Možno nastaviť, či automaticky po sekundách, alebo ručne. Môžete ho použiť aj pre záznam videa z fotoaparátu.
Operačný systém: Windows 2000 a novšie
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
Sťahujte zo Slnečnica na tejto adrese (1,1 MB).

BroadCam 2.1 – freeware http://www.nchsoftware.com/broadcam/index.html
Ide o softvér pre vysielanie na internete pomocou kamery. Okrem živého vysielania vie prehrávať i zaznamenávať. Automaticky spracováva audio i video kompresiu. Nie je zložitý, stačí nastaviť kvalitu a všetko ostatné sa postará program sám. Napríklad vygeneruje webovú stránku pre vzdialené monitorovanie. Nemá však plánovač.
Operačný systém: Windows 2000 a novšie
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
Sťahujte zo Slnečnica na tejto adrese (612 KB).

BooruWebCam 1.2 – freeware http://www.booru.net/

Je to softvér pre vysielanie kamery na internete. Po spustení stačí pravým tlačidlom myši kliknúť na okno s vysielaním, vybrať voľbu Settings a potom FTP. Zobrazí sa okno, kde je potrebné zadať niekoľko údajov o FTP. Potom už stačí vyplniť prihlasovacie údaje na webové stránky.
Operačný systém: Windows 95 a novší
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: NIE

Reklamy

VisionGS PE 2.0 – freeware http://www.visiongs.de/
Balík obsahuje sadu programov pre živé vysielanie na internete (HTTP server, podpora FTP, atď). Pracuje aj s IP kamerami. Môže bežať ako služba Windows (len platená verzia), obsahuje funkcie pre detekciu pohybu, vkladá čas do snímok apod Verzia zadarmo má niekoľko funkčných obmedzení, napríklad živé vysielanie len po dobu 5 min.
Operačný systém: Windows XP a novší
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO

WebCam2000 1.6 – freeware http://www.webcam2000.info/
WebCam200 vyhotovuje snímky z webovej kamerky a odosiela ich na zadanej internetovej stránky. Môže fungovať aj ako samostatný webserver. Obrázky sú buď vo formáte JPEG, alebo BMP, pričom možno meniť ich kvalitu a rozlíšenie.
Operačný systém: Windows 95 a novší
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: NIE

MJPEG Surveillance 2.0 – freeware http://www.12oclocker.com/
Ide o zadarmo dostupný kamerový systém. Archivuje nasnímané zábery a tým je kedykoľvek sprístupní k neskoršiemu použitiu. Dokáže monitorovať a zaznamenávať obraz až z 99 kamier. Automaticky organizuje zachytené zábery.
Operačný systém: Windows 98 a novší
Čeština: NIE´
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO

{googleads right}

Dorgem 2.1 – open source http://dorgem.sourceforge.net/
Slúži na zachytávanie snímok z kamery alebo fotoaparátu. Tie následne môže posielať na FTP, alebo ukladať do priečinka na disku PC. Má vstavaný webserver a detekuje pohyb.
Operačný systém: Windows 2000 a novšie
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO

WebCam Monitor 5.2 – trial http://www.deskshare.com/

Umožňuje sledovať domov na diaľku. Obsahuje funkcie pre detekciu pohybu, automaticky spustí varovania, pošle správu o narušení, môže sledovať až 4 kamery naraz, streamovať video či posielať obrázky na FTP.
Operačný systém: Windows XP a novší
Čeština: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO

Security Monitor Pre 4.4 – trial http://www.deskshare.com/
Slúži pre monitorovanie a zaznamenávanie záznamov z kamier na profesionálnej úrovni. Používať a kombinovať možno ako klasické webkamery, tak aj IP kamery a pritom záznam z nich nastavovať individuálne. Obsahuje funkcie ako pre neustále nahrávanie, tak aj detekciu pohybu a hluku. Dokáže poslať aj SMS na zvolené číslo o pohybe. Video je možné naživo vysielať a snímky nahrávať na FTP.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *