Čo znamená režim Standby u Dual SIM a W + G, G + G, W + W?

Loading

Bezpochyby najväčšou výhodou čínskych telefónov je, že všetky nami ponúkané majú podporou Dual SIM kariet. Poďme si teraz vysvetliť ich funkcionalitou a ovládanie. Pojem Dual SIM je určite známy každému, telefón jednoducho zvládne obhospodarovať dve SIM karty naraz. Avšak rovnako ako 90% ostatných dual SIM telefónov sú SIM karty funkčné v režime standby.


Čo to v praxi znamená režim Standby?
Telefón vie aktívne pracovať iba s jednou kartou. Jednoducho si buď vyberiete z ktorej chcete písať, datovať, alebo volať. A ak nikto nevolá Vám, tak karty sú obe karty na príjme a čakajú na hovor. Samozrejme ak ste ich v nastavení nevypli, napríklad kvôli energetickým úsporám.
Akonáhle teda na jednej karte prijmete hovor, druhá SIM sa odpojí a ak na ňu v tú dobu bude niekto volať obdrží hlásenie o nedostupnosti SIM (to isté, ako keď je telefón vypnutý) a vy následne obdržíte SMS o zmeškanom hovore (ak to operátor podporuje ).

Čo znamená W + G, G + G, W + W
Slot pre SIM kartu s podporou 3G je označený písmenom “W” (u niektorých nových telefónov je však už explicitne uvedené 2G + 3G), slot iba pre 2G je označený písmenom “G”. Ak teda na webe narazíte na špecifikáciu čínskeho telefóne s označením W + G / G + G, už viete čo to znamená – dualSIM standby telefón podporujúci jednu SIM s 3G aj 2G pripojením a jednu SIM iba s 2G.

Režim Full active
Režim full active (teda systém, kedy sa dá na obe SIM karty dovolať súčasne a vy môžete druhý hovor okamžite prijať a prvý napríklad podržať) zvláda zo súčasne bežne dostupných prístrojov iba Samsung Galaxy S Duos, ktorý však inak veľmi zaostáva hardwere-om, za svojimi našlapanými čínskymi kolegami.
{googleads left}
Nastavenie v každom Dual SIM
Rýchle dáta (3G) sú podporované iba na jednej SIM karte, je potrebné pri vkladaní dbať na vloženie “dátovej” SIM (teda tej u ktorej budeme chcieť rýchle dáta) do správneho otvoru. U novších telefónov vybavených Androidom 4.2 Jelly Bean sa už nemusí brať ohľad na to, ktorá karta je v akom slote a je už všetko plne nastaviteľné softvérovo.

V samotnom telefóne možno potom nastaviť aj preferovanú možnosť u každej jednotlivej SIM karty – teda napr. ktorá karta sa má prioritne využiť pre hlasové hovory, ktorá pre SMS, ktorá pre dáta či videohovory. Samozrejme je možné tiež každú jednotlivú kartu vypnúť či ju ľubovoľne pomenovať napr. pracovná alebo súkromná (štandardne sa volajú podľa operátora: Orange, 4-ka T-Com;  O2 ), ak máte obe SIM karty od rovnakého operátora, je ich rozlíšenie viac ako potrebné .

Telefóny s dvoma SIM kartami sú bežným prúdom v mnohých krajinách, kde sa telefóny bežne predávajú odomknuté. Duálne SIM karty sú obľúbené na oddelenie osobných a pracovných hovorov, v lokalitách, kde platia nižšie ceny za hovory medzi klientmi rovnakého poskytovateľa, kde jediná sieť nemusí mať komplexné pokrytie, a na cestovanie cez štátne a regionálne hranice. [1] [2] V krajinách, kde sú telefóny s dvoma SIM kartami štandardom, ľudia, ktorí vyžadujú iba jednu SIM kartu, jednoducho nechajú druhý slot SIM prázdny. Telefóny s dvoma SIM kartami majú zvyčajne dve jedinečné čísla IMEI , jedno pre každý slot SIM.
No dnes tu máme už virtuálnu SIM

Čo je to eSIM?
eSIM je elektronická SIM karta, prostredníctvom ktorej sa dá štandardne telefonovať, dátovať či posielať SMS správy, rovnako ako cez klasickú plastovú SIM kartu. Výhodou eSIM je, že sa nemusí fyzicky vkladať do telefónu, ale dá sa do telefónu stiahnuť elektronicky ako softvér. Nevyhnutnou podmienkou je samozrejme podporujúci telefón, resp. iné mobilné zariadenie (napr. smart hodinky), ktoré majú zabudovaný čip pre eSIM.

Ako prebieha stiahnutie eSIM?
Pre stiahnutie eSIM (t.j. elektronického profilu eSIM karty) do mobilného zariadenia je potrebný aktivačný kód – QR kód. Nasnímaním QR kódu mobilným zariadením pripojeným k sieti sa automaticky zabezpečeným spôsobom nahrá príslušná eSIM karta a všetky jej sieťové identifikátory na eSIM čip do zariadenia, čím je eSIM karta so všetkými službami aktívna a k dispozícii na využívanie pre zákazníka. Správa eSIM kariet sa zvyčajne v telefóne nachádza v menu Nastavenia, vzhľadom k rôznym výrobcom a modelom však môže byť postup pre stiahnutie eSIM profilu mierne odlišný, je potrebné si ho overiť v užívateľskom manuáli.

Výhody eSIM karty
Viac SIM v telefóne
Do telefónu podporujúceho eSIM je možné stiahnuť viac eSIM kariet (t.j. na čip v zariadení je možné nahrať viac eSIM profilov). V telefóne tak môžete mať k dispozícii viac telefónnych čísel, prípadne aj od viacerých operátorov, a prepínať sa ľubovoľne medzi nimi podľa toho, ktoré číslo chcete práve využívať na telefonovanie alebo dátovanie.

Online a bez čakania
Ak požiadate o výmenu vašej starej klasickej SIM za novú eSIM, nemusíte čakať na kuriéra. Novú eSIM kartu (konkrétne QR kód potrebný pre jej stiahnutie) vám doručíme takmer okamžite, elektronicky na váš kontaktný e-mail. Vy už len fotoaparátom nasnímate poskytnutý QR kód a nahráte si (ideálne cez WiFi) eSIM profil do zariadenia. Z pohodlia domova a bez starostí s hľadaním špendlíka pre vloženie SIM karty.

Bezpečnosť
Pri zamknutom zariadení je chránená aj vaša eSIM pred zneužitím inou osobou. Pokiaľ dôjde ku krádeži alebo strate, eSIM nie je možné zo zariadenia vybrať, takže stratené zariadenie je možné ľahšie dohľadať.

Reklamy

Ekologické riešenie
Elektronická eSIM je ekologickejšou variantou klasickej fyzickej SIM. Pri jej masovom využívaní dôjde ku zníženiu výroby klasických plastových SIM a k úsporám v logistike.

Zdroj: sigint.sk

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *