Ploštíc sa repelentom nezbavíte. A z vášho domu sa stane klietka

Loading

Domácností, kde sa rieši výskyt ploštíc, je stále viac. Môže za to hlavne dostupnosť cestovania, takže ku plošticiam môžete ľahko prísť aj v situácii, keď vo vlastnej domácnosti dbáte na poriadok. Proste si ich priveziete z dovolenky.


Ploštica domáca
Ploštica domáca (Cimex lectularius, Linnaeus, 1758), tiež nazývaná ploštica posteľná, je druhom polokrídleho hmyzu živiaci sa primárne ľudskou krvou. Vyskytuje sa po celom svete a predstavuje bežného parazita ľudí.
Dospelý jedinci majú ploché telo svetlo až červenohnedej farby, nymfy i dospelé sa cez deň skrývajú v ľudských obydliach (nábytok, steny a podlahy) a v noci sajú krv ľuďí. Sanie krvi trvá v priemere 3-10 min.

Výskyt ploštíc pravidelne monitorujeme a od roku 2000 sa počet zásahov proti tomuto hmyzu zvýšil o 400%. Ľudia totiž viac cestujú a ploštice s nimi. Navyše začal byť tento škodca rezistentný proti niektorým prípravkom, “hovorí Marek Špacír zo spoločnosti Áder, ktorá sa likvidáciou ploštíc zaoberá od roku 2003.

Keď uvážite, že jediná samička dokáže naklásť niekoľko vajíčok, je na problém zamiesené. Vývoj vajíčka trvá podľa teploty v byte asi dva mesiace – pri vyššej teplote sa vývoj skracuje až na polovicu.
Najprv dospieva a zhruba po piatich dňoch sa vajíčko mení na nymfu, ktorá sa päťkrát vyzlieka. Už od tohto štádia sa začínajú ploštice živiť krvou. Sajú v noci 5-10 min, 1-2 × týždenne (podľa teploty). Vydrží hladovať až 35 týždňov. Akonáhle jedinci dospejú, rozmnožovanie pokračuje geometrickým radom.

Ako spoznať, či mám naozaj ploštice
Ani odborníci a dermatológovia spoľahlivo nespoznajú, či je uhryznutie od ploštice či iného hmyzu. Jasným dôkazom je preto až objavenie dospelých ploštíc. Dospelé ploštice sú asi 5 mm veľké, majú hrdzavé sfarbenie a ploché telo. Nelietajú ani neskáču.
Prítomnosť týchto škodcov niekedy prezradí aj ich trus – hnedočervené škvrnky, ktoré po kontakte s vodou sčervenajú. Ploštice najčastejšie zanechávajú výkaly na obliečkach alebo blízko svojho úkrytu.
Dôkladne prehľadajte miesta, kde sa obvykle ukrývajú – postele, matrace, nočné stolíky, podlahové lišty, obrazy, rôzne štrbiny a tmavé miesta. Hniezda ploštíc môžu byť prakticky kdekoľvek v miestnosti. Môžete tiež počkať do noci, nečakane rozsvietiť a sledovať biele povrchy, či neuvidíte ploštice utekajúce do úkrytu.

Ako spoznať pohryznutie od ploštice
Na prvý pohľad sa uhryznutie ploštice podobá bodnutiu od komára. Niekedy môže spôsobiť alergickú reakciu – po uštipnutí koža sčervená a mierne opuchne.
Väčšine ľudí taká škvrna behom chvíľky zmizne, citliví jedinci ju môžu mať celé mesiace. To isté platí pre jej veľkosť, ktorá má v priemere niekoľko milimetrov až centimetrov.
Štípance od ploštíc môžu byť rôzne. U niektorých ľudí k alergickej reakcii nedochádza, u iných môže byť aj veľmi výrazná. Ak však na uhryznutie ploštíc nie ste alergickí, nemusí sa štípance vôbec prejaviť. Môžete tak mať doma ploštice a všimnete si ich až po masívnom rozmnožení.

Aj v upratanom byte
Mnoho ľudí si myslí, že ploštice domáce obývajú len zanedbané byty, kde je neporiadok a špina. V skutočnosti sa objavujú aj v udržiavaných a čistých objektoch.
Stále častejšie proti nim bojujú aj hotely, ubytovne, nemocnice alebo domovy dôchodcov. Veľké problémy spôsobujú ploštice práve v hoteloch, pretože jediná negatívna recenzia zverejnená na internete môže ohroziť dobré meno podniku.
Rovnako tak si môžete ploštice priviezť domov práve z dovolenky, kde sa ukryli do vášho kufra. Podobne si plošticu môžete nasadiť do bytu s nábytkom z antikvariátu, pokojne aj s rámom na obraz.

Nahláste to vedeniu družstva

Ploštice je prakticky nemožné zlikvidovať svojpomocne. Je preto potrebné zavolať odborníkov na dezinsekciu, ktorí majú s likvidáciou týchto škodcov skúsenosti. Aj profesionál vás upozorní, že budú potrebné minimálne dve návštevy (druhá zhruba po mesiaci).
Ak sa v niektorom byte objavia ploštice, je ideálne nebáť sa to priznať predsedovi družstva. Ak máte v dome dobré vzťahy, vhodiť len ostatným do schránok letáčik s anonymným upozornením, že sa bude ničenie riešiť a vyzvať ostatných obyvateľov domu, aby skontrolovali citlivé miesta, kde sa obvykle ploštice schovávajú. Ale pokojne sa medzitým mohlo stať, že vaše ploštice už doputovali stúpačkou k susedom a je dobré, aby sa tieto veci riešili v dome komplexne.
Ako postupovať pred zásahom
Byt všade naozaj dôkladne povysávajte, upracte a utrite prach. Vrecúško z vysávača zabaľte do igelitového vrecka a vyhoďte. Hadicu vysávača dôkladne vyčistite najlepšie vriacou vodou. Evakuujte postele, ak tam sú nejaké úložné priestory a všetko napchajte do igelitových vriec a dobre uzavrite. Vrecia nepremiestňujte z postihnutého izby.
Zložte prestieradlá a obliečky a po zásahu vyperte na 60 ° C. Čo nemožno vyprať hneď, dajte do vriec a starostlivo zaviažte. Z vriec bielizeň opatrne vysypte rovno do práčky a použité vrecia vyhoďte.

Zdroj: idnes.cz – Alebo použite technológie 21 storočia … 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *