Plašič komárou, alebo plašenie mládeže ?

Loading

Plašič proti komárom je stroj, ktorý sa používa na odrádzanie od flákania sa vydávaním zvuku s vysokou frekvenciou. V niektorých verziách je zámerne vyladený tak, aby ho počuli predovšetkým mladší ľudia. Zariadenia vyvolali kontroverziu na základe ľudských práv a obáv z diskriminácie.

Prezývaný „Mosquito“ pre bzučiaci zvuk, ktorý prehráva, sa zariadenie predáva ako bezpečnostný a bezpečnostný nástroj, ktorý zabraňuje mladým ľuďom zhromažďovať sa v konkrétnych oblastiach.

Ako taká je podporovaná s cieľom znížiť antisociálne správanie, ako je flákanie sa, vandalizmus, užívanie drog, distribúcia drog a násilie. V Spojenom kráľovstve sa ich predalo viac ako 3 000, najmä na použitie mimo obchodov a v blízkosti dopravných uzlov. Zariadenie sa predáva aj v Austrálii, Francúzsku, Dánsku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Kanade a USA.

Zariadenie Mosquito namontované pred obchodom vo Philadelphii

Kritici tvrdia, že to diskriminuje mladých ľudí a porušuje ich ľudské práva, zatiaľ čo priaznivci tvrdia, že nezákonnosť moskytov by porušila práva obchodníkov, ktorí utrpia obchodné straty, keď „neposlušní tínedžeri“ odháňajú svojich zákazníkov. Distribútori komárov uviedli, že dodržiavajú normy, aby zabezpečili, že zariadenie nebude zneužívané, a Howard Stapleton, ktorý toto zariadenie vynašiel, požiadal európske vlády, aby uzákonili usmernenia upravujúce jeho používanie.

Najnovšia verzia zariadenia, ktorá bola uvedená na trh koncom roku 2008, má dve frekvenčné nastavenia, jednu približne 17,4 kHz, ktorú môžu vo všeobecnosti počuť len mladí ľudia, a druhú 8 kHz, ktorú môže počuť väčšina ľudí. Maximálnu úroveň potenciálneho výstupného akustického tlaku udáva výrobca na 108 decibelov (dB) a v špecifikácii produktu výrobcu sa okrem toho uvádza, že zvuk zvyčajne môžu počuť osoby mladšie ako 25 rokov. Schopnosť počuť vysoké frekvencie sa u väčšiny ľudí s vekom zhoršuje (stav známy ako presbyakúzia), zvyčajne pozorovateľný vo veku 18 rokov.

História

Stroj Mosquito bol vynájdený a patentovaný Howardom Stapletonom v roku 2005 a pôvodne bol testovaný v Barry v južnom Walese, kde bol úspešný pri znižovaní počtu tínedžerov flákajúcich sa v blízkosti obchodu s potravinami. Nápad sa zrodil po tom, čo ho ako dieťa rozčúlil hluk z továrne. Nátlak na vytvorenie produktu bol, keď 17-ročná Stapletonova dcéra išla do obchodu kúpiť mlieko a bola obťažovaná skupinou 12 až 15-ročných. Pomocou svojich detí ako testovacích subjektov určil frekvenciu „komára“.

Mosquito bolo uvedené na bežný trh v roku 2005 prostredníctvom Stapletonovej spoločnosti Compound Security Solutions. Súčasné zariadenie má dve nastavenia: vysokofrekvenčný zvuk zameraný na mládež a ďalšie, ktoré môže počuť každý. Dosah zvuku je 140 stôp (43 m) s ozvučnicou a 200 stôp (61 m) bez. Vyžaduje 24-voltový jednosmerný alebo 15-voltový AC zdroj.

Zariadenie inštalované v obchode Spar na Caerleon Road v Newporte v južnom Walese bolo po troch mesiacoch zakázané organizáciou Newport Community Safety Partnership, partnerstvom zriadeným na splnenie požiadaviek zákona o kriminalite a poruchách z roku 1998 , ktorého členmi je aj Newport. Mestská rada, polícia Gwent, miestna zdravotná rada v Newporte, hasičská služba v južnom Walese, zástupcovia colnej správy a spotrebnej dane a vláda Waleského zhromaždenia. Napriek zákazu zariadenie nainštalovala iná predajňa Spar v Newporte. Hovorca Newport Community Safety Partnership povedal: “Akýkoľvek názor vyjadrený Partnerstvom nebráni žiadnej obchodnej alebo súkromnej spoločnosti v nákupe týchto zariadení. Musí zabezpečiť, aby tieto systémy boli v súlade so zákonom.”

Vo februári 2008, v reakcii na národnú kampaň, ktorú spustili Detský komisár pre Anglicko Liberty a Národná agentúra pre mládež, vláda vydala vyhlásenie, v ktorom trvala na tom, že „alarmy proti komárom nie sú zakázané a vláda neplánuje zakázať ich“.

Vyzváňací tón Teen Buzz

Zvuk bol prerobený do vyzváňacieho tónu mobilného telefónu, ktorý učitelia nepočuli, ak počas vyučovania zazvonil telefón. Reproduktory mobilných telefónov sú schopné produkovať frekvencie nad 20 kHz. Toto zvonenie sa stalo neformálne známym ako „Teen Buzz“ alebo „Mosquito zvonenie“ a odvtedy sa komerčne predáva.

Reklamy

Ocenenia

Mosquito získal satirickú Ig Nobelovu cenu za „mier“ v roku 2006. Ig Nobels oslavuje zvláštnu stránku seriózneho vedeckého úsilia, oceňuje „úspechy, ktoré ľudí najskôr rozosmejú a potom ich prinútia premýšľať“.

Účinky na zdravie

Nemecký federálny inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci uviedol v správe o Mosquito s názvom „Používanie kanálov ultrazvukového hluku nie je úplne bezpečné“ :

Výsledky vyšetrenia sú už k dispozícii. Audítori nemohli toto zariadenie certifikovať ako úplne bezpečné. Riziko pre cieľovú skupinu tínedžerov a mladých dospelých je relatívne nízke. Môžu opustiť oblasť, keď počujú zvuk. Na druhej strane sú ohrozené najmä malé deti a dojčatá z dôvodu dlhého vystavovania sa zvuku, pretože samotní dospelí hluk nevnímajú. Ultrazvuk navyše ovplyvňuje nielen sluch. Narušenie rovnovážnych zmyslov, ako aj iné mimosluchové efekty sú dobre známe. Pri hladinách zvuku, ktoré môže zariadenie dosiahnuť, je potrebné počítať s nástupom závratov, bolesti hlavy, nevoľnosti a zhoršenia stavu. Toto nie je hranica celkových rizík pre bezpečnosť a zdravie.

V prieskume v Spojenom kráľovstve o príslušných štúdiách dospelých vystavených vysokofrekvenčným zvukom v pracovnom kontexte pre Health and Safety Executive (HSE) v roku 2001 sa dospelo k záveru, že štúdie boli nedostatočné na stanovenie usmernení pre bezpečnú expozíciu. Výrobca Mosquita sa spolieha na tieto nepresvedčivé štúdie pre dospelých, aby odôvodnil bezpečnosť zariadenia.

Národná autistická spoločnosť v roku 2008 uviedla, že je „extrémne znepokojená“ možnými škodlivými účinkami zariadení na ľudí s autizmom. Keďže autizmus môže spôsobiť sluchovú precitlivenosť, jednotlivci s týmto postihnutím môžu mať intenzívnejšie reakcie na tento zvuk, najmä ak majú tiež menej ako 25 rokov. Keďže autizmus môže ovplyvniť aj komunikačné schopnosti, niektorí jedinci nemusia byť schopní oznámiť svoje nepohodlie opatrovateľky. Supermarket v Longridge v Anglicku odstránil zariadenie proti komárom v roku 2008 po kampani 19-ročného Paula Brookfielda, ktorý trpí autizmom. Brookfield uviedol, že prístroj mu spôsoboval bolesť pre jeho precitlivenosť.

STOP VandalismuIné postihnutia a stavy môže zariadenie zhoršiť. V marci 2009 dieťa, ktoré nedávno podstúpilo operáciu ucha, oznámilo, že zariadenie spustilo jej tinitus, čo spôsobilo výraznú bolesť.

V európskom trhu sa zariadenie nazýva ako STOP Vandalismu: Mosquito MK4/6 PIR S Multi-Age Anti-Loitering Mk4 , 17,4kHz, a je ponúkané v sume cca 480,-€ bez DPH.

MK4Je to síce nehumánny spôsob odplašenia mládeže, no určite lepšie ako prísť do zbytočného fyzického konfliktu.
Bezpečnostné zariadenie proti tínedžerom – Gadget Show #TechMeBackTuesday

The Anti-Teenager Security Device – The Gadget Show #TechMeBackTuesday
Mosquito-Annoying Sound, vďaka ktorému sa mladí ľudia prestanú poflakovať pred vašou nehnuteľnosťou
The Mosquito -Annoying Sound to make young people stop hanging out infront your property

THE MOST PAINFUL SOUND EVER (WARNING)
The mosquito – Anti-mosquitoes and anti-teenagers sound

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *