USA plánujú zmeny: rušička mobilov do každého auta

Loading

Zákon o obmedzení mobilov v autách tvrdo presadzuje minister dopravy Ray LaHood, ktorý tvrdí, že používanie mobilu v dopravnom prostriedku je tak nebezpečné, že rušiace prístroje môžu byť v blízkej dobe inštalované do automobilov, aby zabránili vodičom, ale aj všetkým ostatným pasažierom v ich používaní .

Je pravdou, že niektorí vodiči sú ľahkomyseľní a pri riadení by mali telefón odložiť …

“Myslím, že to bude uzákonené,” povedal v rozhovore pre stanicu MSNBC LaHood. A dodal: “Existuje nespočetné množstvo technológií, ktoré dokážu vyradiť mobily z činnosti a my ich hľadáme.”
Nezabudol ani spomenúť, že rušenie mobilov je jedna vec a že dôraz musí byť kladený aj na osobnú zodpovednosť. LaHoodův úrad tiež rozbehol on-line kampaň “Tváre roztržitého konanie” ukazujúce ako nebezpečný môže byť mobil za volantom. A tým myslí mobil ako taký, žiadna hands-free sada podľa neho situáciu nezlepšujú. Videá na internete ukazujú osudy ľudí, ktorí boli zranení telefonujícími vodiči, niečo na spôsob tuzemské kampane “Nemyslíš, zaplatíš”.

Ray LaHood prirovnáva mobil za volantom k diablovi (v pozadí Barack Obama) “Už žiadne telefóny v aute, povinne si kúpite rušičku”

Roztržitosť vodičov prirovnal LaHood k epidémii a tvrdia, že americký národný úrad pre bezpečnosť premávky na diaľniciach (National Highway Traffic Safety Administration) vypracoval pre jeho ministerstvo štatistiky, ktoré tvrdia, že kvôli nepozornosti zapríčinené mobilom zomrie na cestách každý rok 5 000 ľudí a ďalšieho pol milióna je zranených. Na druhej strane rovnaký úrad zistil, že rok 2009 bol čo sa týka nehodovosti na amerických cestách najlepší rok od roku 1950.

Rušičky či vinety? Niekto na tom zarobí …

LaHoodova tvrdenia sú v rozpore aj so zisteniami amerického Insurance Institute for Highway Safety, teda nezávislé a neziskové organizácie, ktorá má za cieľ šíriť osvetu a zvyšovať bezpečnosť premávky na diaľniciach.
Ten hovorí, že zákaz používania mobilov za volantom (ktorý ale Američania na rozdiel od domácich vodičov oveľa viac rešpektujú) malo na nehodovosť nulový vplyv. V troch zo štyroch štátov, kde výskum prebiehal, sa naopak počet nehôd zvýšil.

Strelné zbrane figurujú ako príčina smrti v USA na 11. mieste au ľudí do 65 rokov dokonca na šiestej priečke, ako si stojí mobily zdroje neuvádza v USA je vysoká penetrácia mobilov i zbraní, na každých sto Američanov pripadá 90 strelných zbraní

Ray LaHood nastúpil do funkcie ministra dopravy vo februári 2010 a urobiť prietrž nepozorným vodičom si stanovil ako jednu zo svojich priorít. Zaujímavé však je položiť si otázku, komu to slúži? Ak by totiž zákon prešiel a americká auta vrátane tých súčasných by museli mať rušičky, bol by to pre niekoho veľmi výnosný biznis.

Rušičky mobilných telefónov sú síce u nás mimo zákon, v slovenčine či češtine však nájdete množstvo webových stránok, ktoré vám ich predajú. Väčšina s upozornením na nezákonnosť používania a s dodatkom, že sú určené na predaj do zahraničia. Ťažko povedať do akého, keďže väčšina civilizovaných krajín má v tomto smere rovnaké pravidlá.

Na trhu sa nedávno objavila zrejme najmenšia verzia rušičky, ktorá sa zmestí do balíčka cigariet. Ruší väčšinu pásiem GSM a 3G a má dosah približne 10 metrov. Ak niekde v kaviarni uvidíte osobu, ktorá má pred sebou napríklad balíček Marlboriek a ani sa ich nedotkne, tak vedzte, že buď neznáša mobilné telefóny alebo sa hrá na Jamesa Bonda. A ak čakáte dôležitý hovor, zmeňte podnik…

Okrem divadiel, či kín sú určite aj iné miesta, kde by rušičky mobilného signálu – s upozornením na ich prítomnosť – mohli byť inštalované, pretože jednoducho obťažujú. To by sa však musel zmeniť zákon.

Podobne ako vinety pre osobné automobily u nás.
Zdroj DailyCaller.com

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *