Ako správne zavesiť digestor nad plynový sporák

Loading

Obsah

Inštalácia odsávača v správnej výške znamená bezpečnú a efektívnu prevádzku.

Pri použití plynových sporákov je potrebné vyčistiť kuchynskú atmosféru od produktov spaľovania a odsávacie zariadenie je jednoducho životne dôležité. Výška odsávača pár nad plynovým sporákom určuje stupeň účinnosti systému a je najdôležitejším parametrom pri zabezpečovaní čistoty vzduchu.

Nedostatok čistenia vzduchu vedie k nepohodliu, neustálej intoxikácii tela. Odsávač pár inštalovaný v nesprávnej výške nad plynovým sporákom ho môže tiež znehodnotiť alebo sťažiť varenie. Optimalizácia inštalácie zariadenia – vytvorí potrebný komfort pre hostiteľku kuchyne.

Vlastnosti výfukových systémov

Kuchynský digestor je vo všeobecnosti konštrukcia, ktorá zabezpečuje nútené nasávanie znečisteného vzduchu, aby sa čistila od rôznych výparov, nedokonalých produktov spaľovania, dymových zložiek, suspendovaných nečistôt a pachov, ktoré sa tvoria nad sporákom počas varenia. Výfukové systémy obsahujú kryt, prívod vzduchu, sadu filtrov a elektrické ventilačné prvky.

Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma typmi digestorov je v tom, že odsávač pár vyžaduje vzduchové potrubie na odvádzanie vzduchu z kuchyne. Opačná recirkulácia – čistí vzduch pomocou uhlíkového filtra a privádza ho späť do kuchyne

Podľa princípu činnosti sú odsávače rozdelené do dvoch hlavných typov:

  1. Prietokový typ zariadenia je založený na nútenom odvode znečisteného vzduchu do vetracieho systému domu, teda mimo kuchyne. Takýto systém v praxi zaisťuje úplné odstránenie kontaminantov z miestnosti v krátkom čase, vyžaduje si však prílev čerstvého vzduchu zvonku.
  2. Cirkulačný typ odsávača pár neodvádza vzduch z miestnosti, ale čistí ho tak, že kontaminovaný prúd prejde filtračným systémom a následne sa vráti späť do kuchyne. Hlavnou výhodou tohto typu je absencia ďalších diaľnic; a nevýhodou je predĺženie času na úplné vyčistenie vzduchu.

Ako správne zavesiť digestor nad plynový sporák

Aká je vzdialenosť od digestora k plynovému sporáku?

Hoci zvyčajne majú domy ventilačný systém. Často však nezvláda správne svoje funkcie, najmä v miestnosti, ako je kuchyňa. Pri používaní plynového sporáka sa môžeme stretnúť s nepríjemným zápachom recyklovaného plynu, ktorý je však nielen nepríjemný, ale aj zdraviu škodlivý. Na sporáku sa v zásade vždy vyskytujú pary, ktoré v sebe nesú určité pachy a tie sa pohltia do záclon a iného kuchynského náčinia. Potom musíte v kuchyni viac upratať, a teda tráviť viac času a energie.

Ekológia vašej izby a pohodlie trávenia času v kuchyni budú závisieť od správne zvoleného modelu.

Existujú dva typy výfukových zariadení

Začnime prvým typom zariadenia – ide o široko známy typ zariadenia s kruhovým vstavaným uhlíkovým filtrom … ktorý funguje na jednoduchom princípe recirkulácie vzduchu. Vďaka tomu vzduch neopúšťa vašu miestnosť, ale cirkuluje, filtruje sa a vracia sa späť do miestnosti. Tieto zariadenia sa nazývajú každodenné alebo filtračné zariadenia.

Reklamy

Ich druhý typ, slúži na nevratné odvádzanie vzduchu z miestnosti, ide o špeciálny digestor s núteným nasávaním nežiaduceho zápachu a dymu … K tomu je potrebné vyviesť plynový digestor do vetracej šachty alebo na ulicu. Tento typ digestora je určený do veľkej veľkej kuchyne. Tento typ výfukového zariadenia je výrazne vyšší a kvalitnejší ako kruhový. Preto sú tieto typy tohto zariadenia najčastejšie inštalované v kuchyniach. Navyše vo väčšine viacpodlažných budov sú ventilačné šachty, čo zjednodušuje inštaláciu takéhoto zariadenia.

Základné pokyny pre inštaláciu

V akej výške by mala byť kapucňa zavesená? Výška digestora nad plynovým sporákom musí byť aspoň 65-70 centimetrov.

Rozmery sacej časti by mali prednostne zodpovedať rozmerom kachlí.

Elektrická zásuvka by mala byť umiestnená na vhodnom mieste nad sporákom a tak, aby sa od sporáka nezohrievala.

Vlnitá rúrka by mala mať čo najmenší ohyb pre dobrý priechod vzduchu. Potom, keď je mechanizmus zapnutý, strata účinnosti zariadenia sa neprebudí.

Ako zavesiť digestor?

Inštalácia filtračného krytu s kruhovým filtrom si nevyžaduje špeciálne zručnosti alebo špeciálne školenie a špeciálne úsilie. Na inštaláciu potrebujeme bežnú úroveň. Ako si pamätáme, vzdialenosť od digestora k sporáku je 65 – 70 cm. Preto si odmeriame výšku, ktorú potrebujeme a opatrne nakreslíme priamku … Potom pomocou pásky odmeriame vzdialenosť od otvoru k otvoru na upevnenie, ktoré sa nachádzajú na samotnej kapote. Tieto rozmery prenesieme do našej línie tak, aby bola umiestnená presne nad doskou. Ďalej vyvŕtame otvory pomocou perforátora. Do otvorov vložíme plastové zátky a priskrutkujeme k nim naše vybavenie.

Niektorí sa rozhodnú priskrutkovať odsávač pár k nástennej skrinke. V tomto prípade podľa toho istého princípu označíme v požadovanej výške, kde sa má zariadenie priskrutkovať, a pripevníme ho samoreznými skrutkami na drevo.

Ak inštalujete odsávač pár do vetracej šachty, je dôležité inštalovať zvlnenie alebo plastovú rúru tak, aby spojenie koncov rúry bolo pevné a bez otvorov, aby nedochádzalo k strate účinnosti.

Je zásadne dôležité, aby priemer potrubia zodpovedal otvoru na nasávanie vzduchu v stene, aby sa predišlo strate kvalitného výkonu čerpania vzduchu. Po dokončení postupu inštalácie by sa malo zariadenie otestovať v akcii, aby sa overilo, či je odsávač pár nainštalovaný správne.

Tipy od majstrov

Ak z nejakého dôvodu potrebujete na pripojenie svojho zariadenia samostatnú zásuvku, potom je vhodné všetky vodiče, ktoré k nej vedú, schovať do káblového žľabu alebo do prvkov kuchynskej súpravy … Je tiež možné skryť dekoratívne prvky dekorácie kuchynského priestoru.

Reklamy

Ak máte dlaždice nalepené v mieste pripevnenia, potom buďte veľmi opatrní pri vytváraní otvorov, aby ste ich nerozbili. Na tento účel je lepšie použiť špeciálne vŕtačky.

Vopred zabezpečte v elektrickom vedení spúšťacie zariadenie-automatické pre núdzové vypnutie zariadenia v prípade poklesu napätia v núdzi.

Údržba

Bez ohľadu na to, aký digestor si kúpite, je drahý alebo lacný, respektíve kvalitný alebo nie veľmi dobrý, ak nie je správne udržiavaný, môže dôjsť k poškodeniu ventilačných častí … Pri takýchto poruchách môže zariadenie naďalej fungovať, ale účinnosť vetracieho systému klesá. V dôsledku toho nie je miestnosť správne vetraná, preto po otázke „ako namontovať digestor v kuchynskom priestore“ nasleduje otázka „ako ju správne udržiavať?“

Ak má digestor vo svojej konštrukcii zabudovaný uhlíkový filter, potom je potrebné včas vykonať jeho výmenu … Prečítajte si o životnosti v návode k filtrom. Toto je najdôležitejšie pravidlo pre závesné digestory, ktoré patria k filtračným zariadeniam. V tomto prípade je filter „srdcom“ zariadenia. Preto ho sledujte a pravidelne ho vymieňajte.

  • Pravidelne čistite kapotu. Rýchlo sa na ňom hromadia popáleniny, mastnota a pod.
  • Uistite sa, že upevnenie na potrubí je pevné a na spojoch potrubia nie je žiadna vôľa.

Úprimne dúfame, že vám tento článok pomôže pochopiť, ako správne nainštalovať odsávač pár, ako ho správne obsluhovať a udržiavať, aby ste si užili čerstvý vzduch vo svojej každodennej kuchyni.

V akej výške by mala byť kapucňa zavesená?

Kuchyňa bez digestora nie je príliš príjemná – pri varení sa pachy šíria po celom byte, absorbujú sa do tapiet, do záclon a úplne prestanú pôsobiť voňavo. Preto otázka vhodnosti obstarania kapucne neobstojí, je zrejmé, že sa bez nej nezaobíde. Po kúpe sa však objavia ďalšie dôležité otázky, jednou z nich je – v akej výške má byť kapucňa zavesená?

Aká je optimálna výška inštalácie odsávača pár?

Na začiatok je výška inštalácie odsávača nad sporákom vždy uvedená v popise konkrétneho modelu. Samozrejme, toto nie je jasná značka, ale určitý rozsah, v ktorom sa môžete líšiť, počnúc napríklad dizajnom kuchyne alebo výškou hostesky. Ak sa však návod stratí alebo mu neveríte, existujú normy, ktoré určujú vzdialenosť od digestora k sporáku. V prvom rade je pre správnu inštaláciu dôležité zvážiť typ varnej dosky:

  • výška odsávača pár nad plynovým sporákom kolíše v rozmedzí 75-85 cm;
  • výška inštalácie digestora nad elektrickým sporákom je 65-75 cm.

Ak hovoríme o naklonenej kapote, potom výška spodnej časti:

  • nad plynovým sporákom by mala byť asi 55-65 cm;
  • nad elektrickým – 35-45 cm.

V rámci týchto 10 cm je možné meniť aj vzdialenosť medzi sporákom a digestorom v závislosti od výkonu zariadenia na čistenie vzduchu. Napríklad, ak je kuchynský digestor s nízkym výkonom upevnený v maximálnej povolenej vzdialenosti, nie je zaručené, že sa plne vyrovná so svojou úlohou.

Prečo je dôležité držať sa obmedzení?

Odporúčaná výška inštalácie odsávača pár je ukazovateľom, ktorý nemožno zanedbať, pretože od toho závisí kvalita vybavenia a bezpečnosť. Ak prekročíte hornú hranicu uvedenej vzdialenosti, účinnosť odsávača sa výrazne zníži, nezachytí všetku paru. Ak prekročíte spodnú hranicu, zvyšuje sa pravdepodobnosť požiaru. V prípade plynového sporáka sa mastný prach usadený na filtroch odsávača môže vznietiť otvoreným ohňom. Nakoniec bude nízky ťah jednoducho zasahovať do procesu varenia.

Kde nainštalovať vývod pre digestor?

Výška výstupu pre digestor je zvyčajne 2-2,5 metra. Inštaluje sa nad kuchynské skrinky (10-30 cm od horného okraja). Je dôležité vziať do úvahy, ako bude vzduchové potrubie prechádzať; nemala by blokovať vývod. To znamená, že rozeta musí byť posunutá o 20 cm vľavo alebo vpravo od stredu odsávača pár.

Digestor nad plynový sporák: typy, požiadavky a postup inštalácie

Potreba inštalovať špeciálny digestor nad sporák je vysvetlená túžbou používateľov zbaviť sa cudzích pachov a iných pár vznikajúcich v kuchyni počas varenia. Zároveň je možné zabezpečiť požadovanú účinnosť čistenia vzduchu v miestnosti len pri splnení určitých pravidiel a odporúčaní, určených príslušnými normami a normami. V tomto článku vás oboznámime s existujúcimi typmi výfukových konštrukcií a zvážime postup ich inštalácie na príklade jedného z najbežnejších modelov.

Typy digestorov do kuchyne

Digestor v interiéri kuchyne

V súčasnosti je na domácom trhu domácich spotrebičov prezentovaná široká škála kuchynských digestorov, ktoré sú podľa ich dizajnu rozdelené do nasledujúcich typov:

  • závesná konštrukcia, ktorá je jedným z najpohodlnejších v inštalácii a praktických odsávacích zariadení, vhodných pre väčšinu bežných užívateľov. So všetkými uvedenými výhodami sa však takáto kapucňa vyznačuje nedostatočným výkonom;
  • odsávacie zariadenie zabudované do stien alebo stropu, ktoré poskytuje požadovanú účinnosť pri odstraňovaní pachov a pár z priestorov veľkej plochy;
  • výfukové zariadenie navrhnuté vo forme kupoly, ktorého účinok sa rozširuje nielen na kachle, ale aj na pracovné plochy pracovnej dosky umiestnenej v blízkosti;
  • takzvaný “ostrovný” digestor, namontovaný v strede kuchynského priestoru a zabezpečujúci výmenu vzduchu v celom svojom objeme (aj nad plynovým sporákom).

Pomocné prvky (vzduchové kanály)

Príklady vyhotovenia vzduchového potrubia

Ako vzduchové kanály, ktorými sa do poklopu ventilačnej šachty odvádzajú nepríjemné pachy a výpary, sa používajú špeciálne vzduchové kanály vyrobené vo forme:

  • vlnitá rúra;
  • pevná kovová krabica;
  • Rúry z PVC s hladkými stenami.

Medzi výhody vlnitých rúr patrí ich flexibilita a relatívne nízka cena. Nevýhodou tejto rozpočtovej verzie potrubia je potreba neustálej starostlivosti počas prevádzky. Kovová skriňa používaná ako vzduchové potrubie je pohodlnejšia v prevádzke, ale od dodávateľa si bude vyžadovať značné náklady. Najoptimálnejšou možnosťou je použitie PVC rúry, ktorá sa nielen ľahko inštaluje, ale nevyžaduje si ani špeciálnu starostlivosť. Na rozdiel od iných vzduchových potrubí je takéto potrubie inštalované striktne nad kapotou.

Požiadavky na inštaláciu odsávača pár

Odpružená kapucňa

Postup inštalácie kuchynského digestora zvážime na príklade jednoduchého sklopného systému, ktorého inštalácia zahŕňa splnenie nasledujúcich požiadaviek:

  • rozmery nasávacieho otvoru musia zodpovedať veľkosti plynového sporáka, čo zaisťuje najefektívnejšie odstránenie kontaminovaného vzduchu;
  • výška digestora nad povrchom kachlí by nemala byť menšia ako 50-60 cm (optimálna vzdialenosť od vykurovacích telies je asi 75-80 cm), čo poskytuje pohodlné pracovné podmienky. Ak je umiestnený príliš nízko, priestor na prácu so sporákom bude obmedzený a telo samotného zariadenia sa môže prehriať;
  • kapacita odsávacieho zariadenia musí zodpovedať objemu obsluhovanej miestnosti a zabezpečiť výmenu vzduchu v nej aspoň 10x denne. Na výpočet presnej hodnoty tohto ukazovateľa je potrebné určiť hlavné rozmery kuchynskej miestnosti a následne použiť vzorec: V = SxVx10x1,3, kde S a H sú plocha a výška obsluhovanej miestnosti, resp. , a 10 je minimálny ukazovateľ intenzity výmeny vzduchu (1,3 – korekčný faktor);
  • v prípade, že váš dom nemá samostatnú vetraciu šachtu s prístupom do kuchyne, odporúča sa použiť prietokové odsávacie zariadenie s premenlivou kapacitou, fungujúce na princípe recirkulácie vzdušnej hmoty.

Poznámka! Pripojenie takýchto digestorov k existujúcej ventilačnej šachte môže narušiť činnosť celého výfukového systému ako celku. Prietokové zariadenia sa navyše neodporúčajú dlhodobo zapínať na plný výkon (v režime maximálneho výkonu).

Postup inštalácie krytu odsávača pár

Montážna výška tela odsávača pár

Inštalácia odsávača pár nad plynový sporák zahŕňa postupnú realizáciu celého radu pracovných operácií nasledujúceho charakteru:

  • zaveste digestor priamo nad sporák;
  • inštalácia odbočných potrubí, zabezpečenie ich spoľahlivého spojenia s kapotou a poklopom ventilačnej šachty;
  • dodávka elektrickej energie potrebnej na prevádzku výfukového zariadenia.

Dôležité! Pri príprave miesta na inštaláciu sklopného digestora je hlavnou vecou zabezpečiť, aby bol umiestnený striktne symetricky nad plynovým sporákom, pretože aj najmenšia odchýlka tela na stranu znižuje účinnosť zariadenia o 10 – 20 %.

Priama inštalácia odsávača pár na miesto jeho prevádzky sa vykonáva v nasledujúcom poradí:

  • najprv sa vykoná starostlivé označenie upevňovacích bodov, berúc do úvahy umiestnenie nosných prvkov na zadnej stene puzdra (na tento účel je najvhodnejšie použiť vopred pripravenú šablónu);
  • potom sa v súlade so značkami na stene opatrne vyvŕtajú otvory, do ktorých sa zasúvajú hmoždinky;
  • potom sú v hmoždinkách pomocou skrutiek pripevnené podpery používané na zavesenie tela;
  • v záverečnej fáze inštalácie zostáva zavesiť samotnú kapotu na pripravené podpery (pozri video).

Poznámka! Pri skúšobnom zavesení je potrebné skontrolovať správnu orientáciu v rôznych rovinách, ktorá sa overuje pomocou úrovne budovy a je možné ju korigovať zmenou polohy podpier (ich konštrukcia umožňuje nastavenie v malom rozsahu a umožňuje na zavesenie kapucne celkom pohodlne).

Inštalácia vzduchovodu a pripojenie napájania

Kapucňa s vlnitým kanálom

Pri inštalácii vzduchového potrubia vám odporúčame venovať pozornosť nasledujúcim dôležitým detailom:

  • výstupné kanály pre sklopný kuchynský digestor sa skladajú z relatívne krátkych a rovných častí s minimálnym počtom ohybov, ktorých polomer by mal byť zvolený čo najväčší;
  • pri použití vlnitých hadíc ako vypúšťacieho kanála by uhol ich ohybu nemal byť menší ako 90 stupňov;
  • tiež sa neodporúča zúžiť výstupnú časť vzduchového potrubia, čo môže viesť k zvýšeniu hluku jeho prevádzky;
  • poklop ventilačnej šachty, do ktorej je privádzané vzduchové potrubie, musí byť úplne vyčistený od všetkých nečistôt nahromadených počas jeho prevádzky.

Na prevádzku výfukového mechanizmu je potrebná elektrická sieť, ktorej pripojenie je potrebné vopred predpokladať. Výrobky tejto triedy sú spravidla vybavené káblom so zástrčkou, na pripojenie ktorej je potrebné použiť špeciálne vybavenú zásuvku s uzemňovacím kontaktom.

Dôležité! Aby sa predišlo zahrievaniu, takáto zásuvka by nemala byť umiestnená nad oblasťou, kde sa nachádza digestor.

Záver

Z nášho popisu vyplýva, že nie je vôbec ťažké zavesiť digestor na plynový sporák, ako je možné vidieť pri sledovaní akéhokoľvek videa o príslušnej téme uverejnenej v sieti. Z týchto videí sa dozviete, ako je kuchynský digestor namontovaný nad sporákom, ako aj o existujúcich spôsoboch pripojenia k existujúcej komunikácii.

  • Ako správne nainštalovať digestor nad plynový sporák Aká vzdialenosť je potrebná od digestora k plynovému sporáku? Hoci zvyčajne majú domy ventilačný systém. …
  • Ako zavesiť odsávač pár nad plynový sporák Aká vzdialenosť je potrebná od odsávača pár po plynový sporák? Hoci zvyčajne majú domy ventilačný systém. …
  • Výška inštalácie digestora nad plynový sporák V akej výške by mal byť digestor zavesený? Kuchyňa bez digestora nie je veľmi príjemná – počas …
  • Ako nainštalovať digestor nad plynový sporák Digestor nad plynový sporák: typy, požiadavky a postup inštalácie Potreba inštalovať špeciálny digestor nad …

Klasifikácia kapucne

Konštrukcia jednotky určuje umiestnenie digestora v kuchyni a podmienky pre jej inštaláciu. Na základe inštalačných funkcií je obvyklé rozlišovať medzi nasledujúcimi typmi zariadení:

  • závesný systém je zvyčajne plochý a je upevnený na dne police alebo nástennej skrinky priamo nad sporákom;
  • vstavaný typ je digestor, ktorého telo je umiestnené vo vnútri skrinky alebo kupoly nad sporákom;
  • nástenná verzia odsávača pár je upevnená na povrchu steny nad plynovým sporákom;
  • rohový typ je navrhnutý tak, že digestor môže byť zavesený v rohu miestnosti, ak je doska presunutá na koniec steny;
  • ostrovná odroda je potrebná vo veľkých kuchyniach, kde je potrebné zavesiť digestor zo stropu v strede miestnosti.

Hlavné typy digestorov

Podľa konštrukcie a tvaru prívodu vzduchu možno rozlíšiť tri hlavné typy: ploché horizontálne, vertikálne a klenuté inštalácie. Pre ploché konštrukcie sú spodnou plochou obdĺžnikové žalúzie; niekedy obmedzené nízkou stranou. Musia byť zavesené vodorovne nad sporákom v určitej výške. Dostupné v šírkach 50 a 70 cm. Vertikálny dizajn umožňuje naklonené usporiadanie obdĺžnikového krytu v blízkosti vertikálneho smeru. V hornej časti je možné vyrobiť vodiaci šilt.

Najbežnejšia je klenutá odroda, vyrobená ako stan nad doskou. Takéto kukly sú dostupné v šírkach 50, 60, 70, 90 a 120 cm.Hĺbka kupoly (výška od spodnej časti kupoly po žalúzie kukly) je zvyčajne 0,5 m. Celková výška stanu nepresahuje 103 cm.

Podľa konštrukčných prvkov sa z hľadiska všestrannosti inštalácií rozlišujú tieto typy: stacionárna, odnímateľná a zaťahovacia (skladacia) verzia. Posledný typ odsávača pár je typický pre prietokový systém a poskytuje výsuvný prívod vzduchu, ktorý sa do varnej zóny privádza len vtedy, keď je potrebné čistenie vzduchu.

Vzduchové potrubie odsávača pár

Jednou z etáp inštalácie odsávača pár je výber a inštalácia vzduchových potrubí. Z kuchyne je odvádzaný vzduch izbovej teploty, preto nie sú kladené žiadne špeciálne požiadavky na vzduchové potrubia a je možné použiť akékoľvek. Bežne sa používajú tri typy:

  • Hliníkový vlnitý rukáv. Je to dobré, pretože je ľahké mu dať požadovaný tvar – ľahko sa ohýba v akomkoľvek uhle. Jednoducho vezmite kúsok požadovanej dĺžky a vytvarujte ho do požadovaného tvaru. Nevýhoda: digestor bude hlučný, pretože prúdenie vzduchu spôsobuje hluk a rezonanciu. Druhým negatívnym bodom je, že povrch je rebrovaný, čo vytvára ďalšie ťažkosti pre prúdenie vzduchu. Ďalšou nevýhodou je, že je ťažké sa oň starať: sadze s prachom sú zatĺkané do drážok, je ťažké ich vyčistiť.
  • Plastové (PVC) kruhové potrubie. Pohodlné použitie okrúhlych polymérových rúrok. Vzduchové potrubie požadovanej konfigurácie je zostavené z tvarových prvkov – ohybov, ohybov, adaptérov, spojok. Sú pripojené k potrubiu kvôli prítomnosti nástavcov na armatúrach. Aby sa zabránilo oddeleniu prvkov počas prevádzky, spoje môžu byť potiahnuté lepidlom (tekuté nechty alebo Moment). Ďalšou možnosťou je upevniť ho samoreznými skrutkami – tri až štyri kusy pre každé spojenie. Výhodou PVC vzduchovodov pre digestor je, že sú “tiché”, hladké vnútorné steny nebránia pohybu vzduchu, vonkajšie sa ľahko čistia. Nevýhodou je zložitejší proces montáže (v porovnaní s hliníkovým zvlnením).

Typy vzduchových potrubí pre kuchynské digestory

Medzi plastovým a vlnitým potrubím je tiež rozdiel – cena. Polyméry sú drahšie. Napriek tomu, ak máte možnosť nainštalovať digestor pomocou PVC, nainštalujte ich. Pri rovnakom priereze poskytujú efektívnejší odvod vzduchu a tiež produkujú menej hluku.

Prierez potrubia je určený veľkosťou výstupu na digestore. V prípade pravouhlých rúrok sa používa adaptér.

Rozmery vzduchových potrubí pre digestory

Okrúhle vzduchovody sú dostupné v troch veľkostiach: 100 mm, 125 mm a 150 mm. Toto je priemer plastových rúr a vlnitých rukávov. Prierezov plochých vzduchovodov je viac a sú uvedené v tabuľke.

Rozmery plochých vzduchových potrubí z PVC pre digestory

Ako vybrať veľkosť? Pri okrúhlych rúrach sa ich priemer musí zhodovať s priemerom výfukového otvoru odsávača pár. Je veľmi nežiaduce umiestniť adaptér na výstup a potom použiť vzduchové potrubie s menším priemerom – zníži sa tým rýchlosť čistenia vzduchu. A aj keď je kapota veľmi výkonná, nebude sa vyrovnávať s čistením vzduchu.

Pri výbere prierezu pravouhlého potrubia – jeho prierezová plocha by nemala byť menšia ako prierezová plocha výstupného potrubia. A pripojenie sa vykonáva cez vhodný adaptér.

Ako pripevniť zvlnenie na kapotu a vetranie

Ak sa rozhodnete nainštalovať digestor a použiť hliníkovú vlnu pre vzduchové potrubie, budete musieť premýšľať o tom, ako ho pripevniť ku skrini a k ​​ventilácii. Na to budete potrebovať svorky vhodnej veľkosti. Môžu byť kovové alebo plastové.

Na pripojenie odsávača pár k ventilačnému systému budete potrebovať aj špeciálnu ventilačnú mriežku. V hornej časti má otvor na pripojenie vzduchového potrubia. V spodnej časti sú otvory na odvod vzduchu z kuchyne pomocou prirodzenej cirkulácie v čase, keď digestor nefunguje.

Upevnenie zvlnenia na mriežku na stene

Na upevnenie zvlnenia je vhodná mriežka s výstupkom – okolo otvoru je niekoľko centimetrová strana, na ktorú sa navlečie zvlnenie, potom sa pripevní svorkou vhodnej veľkosti.

Vlnitý vzduchový kanál je pripevnený k kapote rovnakým princípom. Má rímsu, na ktorú sa nasadzuje zvlnenie. Spojenie je utiahnuté svorkou.

Ako upevniť potrubie na steny

Pre plastové vzduchové potrubia existujú špeciálne upevňovacie prvky vo forme západiek. Najprv sa namontujú na stenu pomocou hmoždiniek. Krok inštalácie závisí od zakrivenia trasy, ale v priemere postačuje 1 upevňovací prvok na 50-60 cm. Rúry sa do týchto západiek vkladajú počas inštalácie s malým úsilím.

Ak má byť potrubie pripevnené k stropu, môžu sa použiť rovnaké upevňovacie prvky. Ale ak je potrebné zachovať určitú vzdialenosť od stropu, tento typ inštalácie nebude fungovať. V takýchto prípadoch berú perforované vešiaky na sadrokartónové dosky, pripevňujú ich k stropu a potom k nim pomocou malých skrutiek z PVC vzduchového potrubia pre digestor.

Podmienky umiestnenia kapucne

Hlavným parametrom miesta inštalácie je vzdialenosť od dosky k digestoru. Pred zavesením zariadenia sa musíte rozhodnúť, v akej výške zavesíte odsávač pár. Zvyčajne je odporúčaná výška inštalácie odsávača pár uvedená v príručke k zariadeniu a tieto odporúčania je potrebné dodržiavať. V prípade, že neexistujú žiadne pokyny, optimálna výška nad plynovým sporákom sa určí s prihliadnutím na niektoré podmienky.

Majte na pamäti, že výška odsávača pár nad sporákom priamo závisí od jeho typu. Ak je váš sporák elektrický, potom je povolené umiestniť digestor do výšky 65 cm. Ak je to plynový, potom bude bezpečnejšie umiestniť ho do výšky 75 cm

Vzdialenosť medzi spodnou časťou odsávača pár a varnou doskou je určená nasledujúcimi základnými podmienkami:

  • bezpečnosť určuje minimálnu prípustnú vzdialenosť medzi otvoreným plameňom a plastom, aby sa zabránilo samovznieteniu (bezpečná vzdialenosť – najmenej 65-70 cm);
  • spodná hranica pre spustenie krytu je určená pohodlím hostesky pri varení jedla – musí mať voľný prístup k najväčším hrncom;
  • horná úroveň výšky je určená schopnosťou nasávať vzduch z najnižších, najviac znečistených vrstiev.

Vo všeobecnosti sa za normálnu považuje výška, na ktorú je možné kapucňu zavesiť, v rozmedzí 70-90 cm. Aby sa však optimalizovala prevádzka zariadenia, mala by sa táto hodnota objasniť. V prvom rade je potrebné zabezpečiť pohodlie kuchára, a teda zohľadniť jeho rast. Ak je osoba vysoká, mala by sa veľkosť pracovnej plochy zväčšiť na maximum, čo si vyžaduje kapucňu s najvyšším výkonom.

Hlavné chyby pri inštalácii odsávača pár

Dokonca aj skúsení domáci majstri, ktorí opakovane vykonávajú rôzne opravy vo svojom byte / dome, môžu robiť chyby pri inštalácii odsávača pár nad plynový sporák. A nováčikovia v tomto biznise a ešte viac.

Pri plynových sporákoch sa odporúčaná výška digestorov líši od elektrických. Toto by sa malo pamätať pred začatím inštalačných prác.

Najčastejšou chybou je nesprávna výška montáže zariadenia. Takže často osoba zodpovedná za inštaláciu považuje za zbytočné tráviť čas čítaním pokynov a jednoducho sa spolieha na názor suseda / súdruha, ktorý je v jeho očiach smerodajný, ktorý tvrdí, že stačí 60-70 cm.

Táto situácia je bežná najmä v kuchyniach, kde nikto nevarí. Koniec koncov, na varenie kávy a ohrievanie pizze nie je potrebný digestor. Preto bude digestor v tejto kuchyni zatiaľ hrať dekoratívnu úlohu. Akonáhle sa tam objaví hostiteľka, ktorá inšpiratívne tvaruje kulinárske špeciality, budete si musieť kúpiť novú alebo preinštalovať nízko visiaci digestor.

Druhou chybou pri montáži je nedostatočná šírka zariadenia. Malo by sa pamätať na to, že pre normálnu prevádzku musí byť šírka digestora rovnaká ako šírka kachlí.

Odborníci odporúčajú plánovať kúpu odsávača pár až po zakúpení plynového sporáka. Takže bude možné vybrať model, ktorý je optimálny na šírku a výšku.

Tretia chyba súvisí skôr s dizajnom – neovplyvní fungovanie zariadenia. Hovoríme o vzduchových potrubiach spájajúcich zariadenie s ventilačnou šachtou – v oblastiach otvoreného priestoru je vhodné inštalovať plast. To vizuálne dodá komunikáciám sofistikovanejší vzhľad.

Pre vzduchové kanály, ktoré sú skryté pod dekoratívnym plášťom, v sadrokartónovej krabici alebo v podhľade, môžete použiť zvlnenie. Táto možnosť je prijateľná aj pre modely odsávačov pár, ktoré sú namontované v nástennej skrinke. Vzduchové potrubie sa dokonale schová v tej istej skrinke – stačí preň vyrezať príslušný otvor.

Vzduchové potrubie vyrobené z metalizovaného zvlnenia sa dokonale skrýva v skrini. Ak maskovacia možnosť nie je možná, je lepšie zvoliť úhľadnú plastovú rúrku.

Ďalšiu chybu robia začiatočníci pri práci s digestorom s ozdobným sklom. Pri inštalácii nad plynový sporák musíte byť mimoriadne opatrní, aby ste náhodne nepoškodili dekoratívne puzdro. Za žiadnych okolností nezdvíhajte zariadenie držaním za sklo.

Piatou chybou je nesprávne pripojenie k elektrickej sieti. Táto situácia je plná nie najpríjemnejších dôsledkov, ak prúd preteká cez telo kapoty. V zásade sa tento problém vyskytuje, keď začínajúci domáci majster priamo spája vodiče zariadenia s napájacím káblom.

Ak je digestor zapojený do zásuvky, potom je dôležité, aby bol elektrický bod odpojený od plynového sporáka vo vzdialenosti 60 cm. Dodržiavanie bezpečnostných pravidiel a predpisov zabráni náhodnému zapáleniu elektroinštalácie.

Úhľadný biely plast ventilačného potrubia nie je v kuchyni nápadný. Ak si želáte, môžete si vybrať farbu, ktorá ladí s dekoráciou steny alebo natrieť fajku v požadovanom odtieni.

Všetkým chybám sa dá vyhnúť, ak ste zodpovední za každú fázu inštalačných prác. Správna inštalácia a pripojenie odsávača pár nad plynový sporák vás každým krokom približuje k vynikajúcemu výsledku. Dobre nainštalované zariadenie poteší každú gazdinku a vydrží oveľa dlhšie, ako je jeho prevádzková životnosť.

Vplyv vlastností kapucne

Voľba vzdialenosti medzi digestorom a plynovým sporákom je výrazne ovplyvnená výkonom (výkonom) zariadenia a oblasťou nasávania vzduchu, ako aj typom jeho umiestnenia. Slabé digestory s kapacitou 240-300 metrov kubických. m / h bude musieť byť zavesené nie vyššie ako 75 cm.Moderné výkonné zariadenia sú schopné vyčistiť viac ako 600 metrov kubických. m / h, čo umožňuje zvýšiť výšku pracovnej plochy.

Pomocou tejto tabuľky môžete vypočítať výkon odsávača pár.

Ďalším dôležitým parametrom sú rozmery digestora. Šírka digestora by nemala byť menšia ako šírka plynového sporáka, inak nepokryje celý povrch zdroja znečistenia ovzdušia. Prečo je potrebná takáto inštalácia? Priemerná šírka dosky je 60 cm; preto sa digestory s rozmermi 60-70 cm nesmú dvíhať vysoko. Ak chcete zväčšiť vzdialenosť, malo by byť nainštalované 90 cm zariadenie.

Riešenie otázky, aká by mala byť výška inštalácie zariadenia, je ovplyvnená tým, ako je umiestnený prívod vzduchu – horizontálne alebo so sklonom. V prípade šikmého umiestnenia by mal byť spodný okraj digestora znížený pod odporúčanú vzdialenosť – až 55 cm.

Pri výbere bezpečnej vzdialenosti je potrebné vziať do úvahy skutočnosť, že materiál tela zariadenia túto hodnotu prakticky neovplyvňuje, pretože riziko požiaru je určené ukladaním tukov, sadzí a iných látok, ktoré sa môžu vznietiť z otvoreného priestoru. požiar alebo prehriatie materiálu na povrchu prívodu vzduchu. Minimálna vzdialenosť je stanovená práve na základe tejto podmienky.

Odporúčania pre inštaláciu odsávača pár

Na základe skúseností s prevádzkovými digestormi sa odporúča nasledujúca výška spodnej plochy zariadenia:

  • štandardný 4-horákový plynový sporák – 75-85 cm;
  • plynový sporák so šikmým digestorom – spodná línia: 55-65 cm;
  • elektrický sporák – 65-75 cm.

Rôzni výrobcovia sú povinní dodržiavať rôzne podmienky inštalácie. Digestor Metida60W od Shindo s objemom až 420 metrov kubických. m / h je namontovaný vo výške 75 cm (zároveň sa neodporúča používať zariadenie nad horákom bez nainštalovaného riadu). Digestor Bosch DWW09W650 s objemom až 650 metrov kubických. m/h má teleskopický prívod vzduchu, ktorý je možné spustiť do výšky 65 cm od horáka. Domáca inštalácia Saturn M60 má kapacitu 245 metrov kubických. m / h, odporúča sa zavesiť vo výške 75 cm, ako je uvedené v návode.

Výkon

Pri inštalácii odsávača je potrebné sledovať zarovnanie zariadenia a dosky – posunutie zariadenia vzhľadom na zdroj znečistenia spôsobí nesprávny výber výšky umiestnenia, pretože prívod nebude schopný pokryť celú oblasť znečistenia.

Výška digestora nad plynovým sporákom je dôležitým faktorom pre zabezpečenie efektívneho fungovania zariadenia. Podhodnotenie parametra vedie k riziku požiaru a zníženiu komfortu obsluhy kachlí; precenenie – vedie k nedostatočnému čisteniu vzduchu.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *