Ako si vybrať dobrý elektrický kotol: na čo sa zamerať pred nákupom?

Loading

Obsah

Kotol je dôležitou súčasťou vykurovacieho systému, od ktorého závisí účinnosť jeho prevádzky. V súčasnosti je jedným z najbežnejších typov vykurovania teplovodné, čo vysvetľuje rastúcu obľubu používania teplovodných kotlov.

V predaji môžete vidieť rôzne jednotky, medzi ktorými je rozdiel v použitej chladiacej kvapaline, dizajne, technológii inštalácie atď.

Účel

Teplovodný kotol slúži na vykurovanie malých objektov, chát a mestských domov. Zvyčajne sa takéto jednotky používajú pri absencii systému ústredného kúrenia alebo v situácii, keď nie je vhodné postaviť kotolňu. Okrem vykurovania sa používajú v systéme zásobovania teplou vodou.

Teplovodný kotol je zariadenie na ohrev vody pod tlakom, teda bez možnosti jej varu.

Vlastnosti zariadenia a práce

Jadrom takmer každého elektrického kotla je vykurovacie teleso. Pozostáva z vnútorných vykurovacích telies, na ktoré sa prepínajú automatické jednotky. S ich pomocou sa zahrieva vykurovacie činidlo, ktoré prenáša teplo do vykurovacieho okruhu. Elektrina je dodávaná z jednofázových a trojfázových elektrických sietí. Účinnosť elektrických kotlov je taká, že takmer úplne premieňajú elektrickú energiu na teplo: účinnosť zariadení sa blíži k 99%.

Pre klasické kotly sú charakteristické malé rozmery, čím nedochádza k zanášaniu obytného priestoru. V tomto prípade však nie je vyriešený problém nedostatku teplej vody. Ako viete, iba mestské byty vo viacpodlažných budovách sa môžu pochváliť centralizovaným zásobovaním teplou vodou.

Pre obyvateľov vidieckych chát je tu možnosť s ručným ohrevom vody alebo využitím elektrického prietokového a zásobníkového ohrievača vody. Dvojkruhové elektrické kotly na vykurovanie domu nie sú oveľa komplikovanejšie ako ich jednokruhové náprotivky. Zároveň sú schopné ohrievať vodu prídavným výmenníkom tepla s vykurovacími telesami.

Tento dizajn pozostáva z nasledujúcich prvkov:

  • Dve vykurovacie telesá.
  • Expanzná nádoba.
  • Bezpečnostná skupina (niekedy nahradená poistným ventilom).
  • Cirkulačné čerpadlo.

Napájací vykurovací okruh hlavného vykurovacieho telesa sa zapína podľa nastavených ukazovateľov teploty. V tomto prípade sa vykurovacie teleso pre okruh TÚV spustí až po otvorení kohútika s horúcou vodou. Pokiaľ ide o iné typy vnútorného usporiadania dvojokruhových vykurovacích kotlov, na trhu inštalatérskych zariadení sa nezakorenili kvôli nedokonalému dizajnu a mnohým slabým miestam. V jednej z týchto možností sa predpokladá, že voda v okruhu TÚV sa ohrieva z vykurovacieho okruhu.

Elektrické dvojokruhové kotly na vykurovanie a zásobovanie vodou sú rozdelené do dvoch skupín podľa typu inštalácie:

  • Nástenný.
  • Vonku.

Modely na montáž na podlahu sa líšia väčším výkonom: z tohto dôvodu sa používajú na vykurovanie veľkých domácností. Netreba sa obávať straty obytnej plochy, pretože zaberajú málo miesta a sú skladné. V malom príbytku sa odporúča použiť miniatúrne nástenné elektrické kotly na vykurovanie a ohrev vody. Niektoré modely tohto typu sa vyznačujú dobrým výkonom, ktorý stačí na vykurovanie veľkých plôch.

Novinkou trhu kotlových zariadení je tzv. “Energeticky úsporné” dvojokruhové elektrické kotly na vykurovanie súkromného domu.V ich dizajne sú alternatívne prvky. Tieto zariadenia zahŕňajú elektródové kotly typu “Scorpion”. Vďaka prítomnosti automatizácie je možné rýchlo a lacno zahriať bývanie. Charakteristickým znakom indukčných spotrebičov je ich bezpečnosť a dlhá životnosť.

Teplota nosiča tepla

Priraďte nominálnu a minimálnu teplotu vody na vstupe do kotla. Nominálna teplota je teplota, ktorú musí zariadenie poskytnúť za normálnych prevádzkových podmienok. Zvyčajne sa pohybuje od 60 do 110 ° C.

Je potrebné dodržať minimálnu teplotu, aby sa zabránilo nízkoteplotnej korózii potrubia v dôsledku tvorby kondenzátu v ňom.

Maximálna teplota na výstupe z kotla je taká úroveň, pri ktorej sa nosič tepla nevarí. Zvyčajne je to 110-115 ° C.

Jednotka s týmto indikátorom je určená na individuálne použitie. Existujú však aj produkty s vyššou maximálnou hodnotou teploty. Používajú sa na vybavenie tepelných elektrární.

Gradient. Ide o teplotný rozdiel medzi vstupom a výstupom vody z kotla. Zvyčajne je jeho hodnota 50-55 ° С. Index gradientu je ovplyvnený materiálom, z ktorého je zariadenie vyrobené.

Kotly s plameňovými rúrovými výmenníkmi tepla

Tieto teplovodné plynové kotly majú konštrukciu, ktorá zabezpečuje pohyb žeravých produktov spaľovania cez špeciálne kanály nazývané požiarne alebo dymové plynové kanály. Zväzky kanálov sú umývané zo všetkých strán cirkulujúcim chladivom, ktoré z nich odoberá teplo. Súčasne, v závislosti od konštrukcie, spaliny urobia 2 alebo 3 priechody potrubím v smere dopredu a dozadu. V súlade s tým sa ohrievače s takýmito výmenníkmi tepla nazývajú dvoj- alebo trojcestné. Zariadenie a princíp činnosti zvážime na príklade generátora tepla s tromi zdvihmi pre produkty spaľovania.

  • A – vonkajšia tepelnoizolačná vrstva;
  • B – kanály druhého prúdu plynov;
  • C – pracovná plocha pece;
  • D – riadiaca jednotka (ovládač);
  • E – vchodové dvere s tepelnou izoláciou;
  • F – dymové trubice prvého zdvihu v reze;
  • G – liatinové rebrá ohniska pre lepšiu výmenu tepla;
  • H – tepelné kanály tretieho kurzu.

Tento typ jednotky je kombinovaný a ako palivo môže používať metán aj motorovú naftu; na prechod stačí vymeniť horák. Pri použití metánu je princíp činnosti plynového teplovodného kotla nasledovný: modulačný horák umiestnený vo vnútri pece vytvára plameňový horák, ktorý ohrieva liatinové rebrá a celý povrch kanálov prvého plynu.

Vzduch je vháňaný do pracovného priestoru ventilátorom, vstupuje do konštrukcie horáka. Na to, aby splodiny horenia úspešne prekonali odpor troch zdvihov plameňových trubíc, však jeden dúchadlo nestačí. Preto je tu zapojený druhý ventilátor – odsávač dymu, umiestnený na konci vzduchovodu, na začiatku vonkajšieho komína. V dôsledku toho je maximálna teplota produktov spaľovania na výstupe z teplovodného výmenníka tepla 180 ° C a účinnosť spaľovania paliva je v rozmedzí 88–94%.

Trojťahové vykurovacie systémy majú vďaka svojej konštrukcii značný výkon v porovnaní s predtým uvažovanými ohrievačmi. Prijímajú ich majitelia veľkých chát alebo priemyselných budov. Z rovnakého dôvodu nemá zariadenie sekundárny okruh na zásobovanie teplou vodou, pričom v predchádzajúcich typoch teplovodných inštalácií je možné inštalovať sekundárny výmenník tepla na zásobovanie teplou vodou.

Reklamy

Každý metánový plynový ohrievač vody je navrhnutý tak, aby spĺňal špecifické prevádzkové podmienky. Klasické jednotky sa vyrábajú prevažne v energeticky nezávislom prevedení a sú určené na domáce účely, teda na vykurovanie súkromných domov alebo bytov. Kondenzačné kotly sú všestrannejšie, keďže pokrývajú široké spektrum výkonov, niektoré ich modely dodávajú až 1,5 MW. Dvoj- a trojcestné inštalácie nie sú prispôsobené na prácu s vykurovacími systémami malých budov, hodnota počiatočného tepelného výkonu v nich sa pohybuje od 80 do 100 kW.

Odrody

Moderné teplovodné kotly sú usporiadané približne rovnakým spôsobom. Môžu sa líšiť podľa výrobcu (domáceho a zahraničného) a výkonových charakteristík.

Keď už hovoríme o konštrukčnom riešení, všetky kotly sú rozdelené.

Dôstojnosť

Jednou z hlavných výhod plynovej jednotky je schopnosť premeniť ju na kvapalné palivo, ktoré môže byť nevyhnutné v prípade núdzového odstavenia plynovodu.

Tiež nemožno opomenúť jeho bezpečnosť pri prevádzke. Má to na svedomí zabudovaný snímač plameňa, ktorý v prípade dohasnutia požiaru aktivuje odstavenie dodávky energie. Teplovodný kotol je dodávaný s termostatom, takže systém je chránený pred havarijným stavom v prípade, že teplota vody stúpne na kritickú úroveň.

Pomocou ochrannej elektroniky je monitorovaný tlak plynu v sieti, pretože jeho nízke hodnoty zastavujú prevádzku kotla. Podľa toho istého princípu sa prevádzka zariadenia upraví v prípade výpadku prúdu, keď je vypnutý, ventil prívodu plynu sa uzavrie.

Moderné zariadenia sú schopné reagovať na zmeny indikátorov teploty vzduchu, preto sa vykurovanie zastaví po dosiahnutí nastavenej hodnoty a obnoví sa po poklese teploty.

Odporúčania

Pre prevádzku teplovodných kotlov platia nasledujúce pravidlá:

  • Teplovodný kotol si vyžaduje systematické kontroly a nastavovanie, ktoré je povinný vykonať odborník.
  • Prevádzku kotlového zariadenia by mal inštalovať a nastavovať odborník.
  • Kotol je potrebné upravovať každé tri roky.

Inštalácia

S prihliadnutím na výkon, rozmery a zvýšený prevádzkový režim sú priemyselné teplovodné kotly inštalované iba v prístavbách alebo samostatných budovách. Ako výnimka – suterén budovy, s výhradou všetkých požiadaviek na kotolňu. Vo výrobných priestoroch (dielňach) je zakázané inštalovať špeciálne tepelné generátory.
Takmer všetky priemyselné kotly sú určené na inštaláciu na podlahu. V posledných rokoch sa však na trhu objavili kompaktné, vysokovýkonné modely pre montáž na stenu. Tieto nové položky sú pohodlnejšie, aj keď s prihliadnutím na hmotnosť existuje obmedzenie – iba pre priestory v budove vyrobenej z odolných materiálov. Nie sú vhodné na inštaláciu do ľahkej prístavby, rámu a dokonca aj tehlovej konštrukcie. Takéto zaťaženie sú schopné vydržať iba železobetónové steny. Ako možnosť – výroba špeciálnej kovovej konštrukcie rámu na upevnenie vykurovacieho zariadenia.

Jednou z vlastností inštalácie priemyselných kotlov na teplú vodu je potreba rezervnej kapacity. Ak sa vyskytnú problémy so systémom zásobovania vodou, bude potrebné z neho zorganizovať dodávku kvapaliny na doplnenie systému – výrobný cyklus nemožno zastaviť.

Ako funguje teplovodný elektrický bojler?

  1. Nepriame vykurovanie.
  2. Priame pôsobenie na chladiacu kvapalinu.

Ako je zabezpečené vykurovacie médium

  • Nepriame vykurovanie – používa sa tento princíp fungovania, vykurovacie telesá a indukčné modely. V banke je ohrievač v kontakte s povrchom chladiacej kvapaliny. Pod vplyvom elektriny sa povrch vykurovacieho telesa alebo indukčnej tyče zahrieva. Teplo sa prenáša na nosič tepla, ktorý obklopuje povrch ohrievača zo všetkých strán. Princíp nepriameho ohrevu je neúčinný. Veľké množstvo tepelnej energie sa vynakladá na ohrev ohrievača a stráca sa pri prenose tepla. Trvá asi 10 minút, kým ohrievač po zapnutí dosiahne prevádzkový výkon.
  • Priame vykurovanie je princíp činnosti, ktorý rozlišuje elektródové elektrické kotly. Podstata metódy spočíva v priamom dopade na chladiacu kvapalinu elektrickým prúdom. Na zabezpečenie požadovanej intenzity ohrevu sa do kvapaliny vykurovacieho systému pridáva veľké množstvo soli. Aj keď sa chladiaca kvapalina môže vyrábať nezávisle, do vykurovacieho systému sa odporúča vyplniť špeciálne zloženie vyrobené v továrni. Dvakrát do roka budete musieť vypustiť plyn z vykurovacieho systému, ktorý je produktom priameho vystavenia chladiacej kvapaline elektrickým prúdom.

Všetky kotly využívajúce princíp nepriameho a priameho ohrevu patria medzi prietokové kotly na ohrev vody pre jednotlivé vykurovacie sústavy. Pre úspešnú a efektívnu prevádzku je potrebná stála cirkulácia chladiacej kvapaliny.

Tlak v kotle sa vytvára prirodzeným a núteným spôsobom. V zariadení kotla s vykurovacím telesom je inštalované obehové čerpadlo, ktoré zabezpečuje potrebný pohyb chladiacej kvapaliny vo vykurovacom systéme. Elektródové kotly fungujú na princípe prirodzenej cirkulácie, ale v prípade potreby je dovolené inštalovať čerpadlo na spiatočku vykurovacieho okruhu.

Poskytovanie teploty teplej vody

  • Kotly s vykurovacími telesami – niektoré moderné modely elektrických kotlov používajúce rúrkový ohrievač majú dva okruhy: na ohrev chladiacej kvapaliny a pripojenie k prívodu teplej vody. Do konštrukcie kotla bol pridaný ďalší ohrievač. Keď otvoríte kohútik teplej vody, zaznie signál na zapnutie vykurovacieho telesa. Horúca voda začne tiecť po niekoľkých sekundách.
  • Indukčné a elektródové kotly – zariadenie neposkytuje možnosť pripojenia TÚV pre domáce potreby. V prípade potreby teplej vody sa inštaluje nepriamy vykurovací kotol, ktorý sa pripája k vykurovaciemu systému.

Pokiaľ ide o ich energetickú účinnosť, dvojkruhové vykurovacie články sú výrazne nižšie ako schémy využívajúce nepriamy vykurovací kotol.

Vlastnosti organizácie vykurovania

Elektrický kotol je vhodnou možnosťou na zabezpečenie vykurovania domu. Ak sa dom nepoužíva na trvalý pobyt, potom má zmysel používať nemrznúcu kvapalinu namiesto vody ako nosič tepla. Toto opatrenie zabráni zrúteniu potrubia v prípade núdzového odstavenia vykurovacieho systému z dôvodu výpadku elektriny.

Vďaka tepelnej izolácii krytu sa cirkulujúca chladiaca kvapalina okamžite neochladí, takže krátkodobé výpadky prúdu neovplyvnia činnosť systému. Ale je nemožné udržať chladiacu kvapalinu dlho horúcu pri vypnutom napájaní.

Poradte! Ako nosič tepla možno použiť nemrznúcu zmes, 50% roztok etanolu alebo 70% roztok glycerínu. Tieto kvapaliny nezamrznú, aj keď teplota klesne na 30-40 stupňov pod nulou.

Pri inštalácii elektrického zariadenia na vykurovanie je potrebné vykonať samostatné pripojenie s autonómnymi poistkami. A pri inštalácii kotla to nie je potrebné, toto zariadenie je pripojené k spoločnej linke, pretože jeho výkon je nízky.

Kotly na elektrinu sú teda najlepšou voľbou pre oblasť, v ktorej nie je prívod plynu. Takéto zariadenie je možné použiť na vykurovanie aj zásobovanie teplou vodou. Vykurovacie zariadenie sa vyznačuje jednoduchosťou použitia, environmentálnou bezpečnosťou a pomerne vysokou účinnosťou práce.

Reklamy

Výber typu prietokového ohrievača vody

Pri výbere prietokového ohrievača vody pre kúpeľňu, kuchyňu alebo vidiecky dom sa berú do úvahy 4 hlavné faktory: typ ovládania, prítomnosť dodatočných funkcií, výkon a výkon.

V rozpočtových modeloch existujú iba základné možnosti. V pokročilom nastavení môžete nájsť nasledujúce funkcie:

  1. Tepelný obmedzovač. Senzor, ktorý zabraňuje hromadeniu tepla, môže predĺžiť životnosť spotrebiča a ochrániť užívateľa pred popálením.
  2. Detský zámok. Funkcia zabráni dieťaťu v používaní prístroja, no možno ju nahradiť obmedzením teploty.
  3. Vysoko presný snímač teploty. Užitočná funkcia, ktorá vám umožní nastaviť ohrev na presnú úroveň. Jeho prítomnosť je obzvlášť dôležitá, keď je tlak vody nestabilný.
  4. Ekonomický režim. Pri dlhšom používaní ohrievač automaticky zníži teplotu vody.
  5. Diaľkové ovládanie. Umožňuje prepínať režimy na diaľku.

Dôrazne sa odporúča zvážiť úroveň elektrickej bezpečnosti. Niektoré modely môžu dokonca zlyhať kvôli pare.

Dôležitým kritériom je typ riadenia. Rozdiel nie je len v cene: hydraulické zariadenia majú niekoľko obmedzení.

  1. Mechanicky ovládané zariadenia štartujú vždy na maximálny výkon, aj keď si užívateľ vopred nastavil režim. To môže spôsobiť popáleniny.
  2. Ďalšou nevýhodou je pevná teplotná delta. Najčastejšie je to 25 ° C. Ak sa v zime dodáva ľadová voda (+ 5 ° C), potom na výstupe dostanete chlad (+ 30 ° C). To stačí na umývanie rúk, ale nie na sprchovanie.

Náklady na zariadenia s elektronickým ovládaním sú spôsobené prítomnosťou ďalších snímačov, mikročipu a vykurovacích telies s viacstupňovou reguláciou výkonu.

Nielenže pridávajú veľa možností, ale poskytujú aj flexibilnú funkčnosť.

Pri výbere tlakového zariadenia by estéti mali venovať pozornosť vzhľadu tela.

Výber podľa spotreby vody, výkonu

Pri výpočte výkonu by ste mali zvážiť svoje vlastné ciele a potreby.

Ak bude ohrievač stáť v kuchyni a poskytne vám vodu na umývanie riadu, bude stačiť 2-4 l / min.

Na kúpeľ budete potrebovať výkonnejšie zariadenie – 8-10 l / min.

Ohrievač vody pre sprchovací kút musí mať kapacitu 4-8 l / min.

Ak bude zariadenie obsluhovať niekoľko miestností súčasne, mali by ste zvoliť prietok pre miesto najvyššej spotreby vody a vynásobiť ho 1,5.

Mocou

Hlava (nepriamo) a ohrev závisia od výkonu zariadenia. Je ťažšie vypočítať parameter, pretože teplota dodávanej vody sa môže meniť.

Okrem toho sa + 40 ° C považuje za pohodlnú úroveň pre sprchu a + 55 ° C pre kuchynský drez. To je dôležité pre dezinfekciu a odstránenie mastnoty.

S výkonom 3,5 kW sa bude dať v lete sprchovať, ale prúd bude tenký.

V zime takýto ohrievač tečúcej vody nezvládne túto úlohu, pretože teplota privádzanej kvapaliny na vstupe bude oveľa nižšia. Rozdiel dosahuje 20°C.

5-7 kW je stále málo na pohodlie, ale ohrievač vody bude schopný zálohovať vo väčšine núdzových situácií.

V chladných priestoroch si zariadenie v zime s kúrením neporadí.

Elektrické ohrievače vody s výkonom nad 12 kW sú vhodné na riešenie akýchkoľvek problémov.

Ak je však potrebné obsluhovať niekoľko bodov súčasne, je lepšie uprednostniť efektívnejšie modely – od 20 kW.

Typické chyby pri výbere

  1. Nákup prietokového ohrievača vody bez regulácie teploty a snímačov. V prípade kvapiek môže rozpočtové zariadenie spáliť používateľa.
  2. Nákup zariadenia bez predchádzajúcej konzultácie s elektrikárom. Pre inštaláciu musíte vybrať samostatný riadok. Hlavným faktorom, ktorý je potrebné zvážiť, je výkon pridelený domácnostiam. V starých budovách so zástrčkami 16 A nie je možné inštalovať zariadenia s výkonom nad 3,5 kW. V novostavbách s dopravnými zápchami 32-40 A je ďalším obmedzením 6 kW.
  3. Nedostatok účtovania pracovného tlaku. Ak je tlak slabý, snímače niektorých modelov nebudú reagovať na prívod vody. Väčšina prístrojov pracuje pri 0,5 baru, ale tento detail je potrebné objasniť.

Oddelenie podľa princípu fungovania

Jeho funkčnosť závisí od typu zariadenia. Napríklad prenosný ohrievač vody so sprchovou hlavicou si môžete vziať so sebou na cestu, ale takéto zariadenia majú nízky výkon a nie sú schopné poskytnúť pohodlný tlak.

Gravitačné prietokové ohrievače vody

Beztlakové zariadenia sú vybavené samostatnou sprchovou hlavicou a sú napojené len na jeden bod.

Táto možnosť môže byť vhodná pre letné sídlo alebo v prípade nehody.

Beztlakové elektrické priamoprúdové ohrievače vody pracujú len s tými dýzami, ktoré sú súčasťou kompletnej súpravy.

Toto je dôležité zvážiť, pretože po inštalácii budete mať 2 kanvy: z mixéra a zo zariadenia.

Elektrický tlakový ohrievač vody

Tlakové zariadenia sú pohodlnejšie a všestrannejšie.

Prietokové ohrievače vody pre sprchu je možné pripojiť k jednému bodu aj k stúpačke.

To umožňuje použitie teplej vody v celom dome.

Náklady na takéto zariadenia sú vyššie, preto je vhodné ich zakúpiť na časté alebo pravidelné používanie.

Pre maximálny komfort by ste si mali zvoliť elektronicky riadený prietokový ohrievač vody.

Hydraulické modely sú menej univerzálne, preto nie sú vhodné pre každého.

Odporúča sa vopred nainštalovať samostatný filter, pretože vstavané úplne nezvládajú túto úlohu.

Náklady na tlakové zariadenia sú pomerne vysoké (od 10 000), preto sa odporúča starať sa o ich životnosť vopred.

Silné a slabé stránky elektrických dvojokruhových kotlov

Elektrické dvojokruhové kotly pre domácnosť sa vyznačujú výrazným pohodlím a praktickosťou. Vďaka tomu sa majitelia vidieckych domov zbavia potreby organizovať zásobovanie teplou vodou.

Výhody zariadení sú nasledovné:

  • Kompaktnosť … Pokiaľ ide o rozmery, elektrické dvojokruhové kotly sú výrazne horšie ako plynové ohrievače.
  • Žiadny hluk … Prevádzka zariadení nie je sprevádzaná hukotom a hlukom, čo umožňuje ich montáž v akejkoľvek miestnosti.
  • Šetrnosť k životnému prostrediu … Počas prevádzky nedochádza k uvoľňovaniu škodlivých látok a oxidu uhličitého.
  • Rýchlosť inštalácie … Počas inštalácie sa musíte menej motať s potrubím a inými komponentmi.
  • Požiarna bezpečnosť … Nehrozí únik plynu, požiar a výbuch.
  • Jednoduchá obsluha … Všetko, čo je potrebné, je z času na čas oprášiť zápal.
  • Môže byť inštalovaný kdekoľvek … V tomto prípade nie je potrebná špeciálna kotolňa: zariadenie môže byť inštalované v kuchyni, v skrini alebo v suteréne.
  • Vysoká účinnosť (takmer 99%).
  • Možnosť použitia sietí s napätím 220 V a 380 V … Rozhodujúci význam má výkon použitého kotla.

Nevýhody dvojokruhových elektrických kotlov na vykurovanie domu sú zvyčajne:

  • Ak chcete pripojiť výkonné zariadenie, budete musieť položiť autonómnu linku. V prvom rade ide o kotly s výkonom nad 3 kW. Miestom pre napájanie takejto linky je bežný elektrický panel.
  • Drahé v porovnaní s jednotkami na plyn alebo tuhé palivo.
  • Vysoká spotreba elektrickej energie pri súčasnom zapnutí ducha obvodov. Z tohto dôvodu je potrebné autonómne elektrické vedenie.
  • Vysoké náklady na spotrebovanú elektrickú energiu. Ako viete, elektrinu nemožno nazvať lacnou.

Uvedené nevýhody nie sú kritické, najmä v situáciách, keď sú dvojokruhové elektrické kotly na vykurovanie jedinou možnosťou na vykurovanie obytných priestorov a organizáciu zásobovania teplou vodou. Týka sa to predovšetkým oblastí, kde nie je splyňovanie a stabilná dodávka tuhého paliva.

Kotly na tuhé palivá

Ide o typ kotla, ktorý je obľúbený u majiteľov domov. Používa sa na vykurovanie vo vidieckych oblastiach alebo na miestach, kde je palivové drevo, pelety alebo uhlie lacné a ľahko dostupné.

Zariadenie na ohrev vody na pelety

  • Druh paliva. Ako palivo sa používa drevo – drevo alebo pelety, ale aj uhlie. Existujú zmiešané kotly s niekoľkými pecami.
  • Spôsob spaľovania paliva. Dostupné v klasickom, dlhom horení a pyrolýze.

Obľúbené sú peletové verzie, ktoré poskytujú vysokú úroveň automatizácie s dlhodobým programovaním prevádzkových režimov. Jedná sa o najpokročilejšie palivové ohrievače vody v rade pevných palív.

V klasickom kotle na tuhé palivo sa teplo objavuje v dôsledku banálneho spaľovania dreva ako v kachliach. Z toho vyplývajú všetky nevýhody takýchto jednotiek – budú sa musieť čistiť, sledovať odvod dymu, neustále vyhadzovať palivové drevo a regulovať silu horenia a trakciu klapkou atď. Nehovoríme o žiadnej autonómii v princíp. Účinnosť nepresahuje 75%. Výhoda spočíva v spoľahlivosti, jednoduchosti dizajnu a schémy potrubia, nezávislosti na elektrickej energii a nízkych nákladoch.

Ohrievače vody s dlhým alebo horným spaľovaním používajú iný spôsob nakladania paliva – zhora. V dôsledku toho dochádza k úplnému vyhoreniu a zvyšuje sa účinnosť.

Zariadenie pyrolýzneho kotla

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *