Anonymita na webe, alebo ktorý program sa postará o Vašu anonymitu ?

Loading

Pri surfovaní na navštívenom serveri zanechávate údaje o svojej osobe, resp. svojom počítači, operačnom systéme, použitom internetovom prehliadači, rozlíšenie monitora a mnoho ďalšieho. Kľúčový údaj je IP adresa, podľa ktorej môžete byť pomerne ľahko identifikovať aj lokalizované. Existuje však niekoľko nástrojov, tak svoju identitu zastrieť a prípadného stopovanie zmiasť.

Tor

Tor je zaujímavý projekt, ktorý si kladie za cieľ ochrániť súkromie a bezpečnosť užívateľa internetu. Snaží sa zabrániť sledovanie komunikácie prebiehajúcej skrze protokol TCP. Tor projekt pracuje na komplikovanom systéme rozdeľovania a presmerovanie komunikácie. Ak by sme sa celý proces snažili čo najviac zjednodušiť či vulgarizovat, možno mechanizmus projektu popísať tak, že Tor rozoberie internetové pripojenie užívateľa na malé časti, ktoré potom prechádzajú cez veľa do projektu pripojených počítačov.

Všetko prebieha anonymne a vzhľadom na rozdelenie komunikácie nemožno vysledovať kompletnú požiadavku pôvodného počítača. Výsledok v podobe užívateľom navštívené webové stránky, textu odoslaného cez IM klienta či e-mailovej komunikácie je tak nespojiteľné a nedohladatelný. Najviac je možné ho používať úplne zadarmo. Tor odporučili v diskusii na fóre čitateľovi s prezývkou igorkulman či bigboban.
Tor 0.2.1.30 (1,6 MB)

Viac o tomto projekte sa venujeme v samostatnom článku.

 {googleads right}

Jondo

Jednoduchá utilita slúžiaca ako proxy nástroj pre zmenu IP adresy počítača. Cez bránu vytvorenú programom tečú dáta šifrovane cez kaskádu ďalších serverov, čím dôjde k zakrytiu vašej IP adresy u konečného cielov internetovej návštevy. Prostredie programu je príjemné, prehľadné a rýchle. Zistíte tu prietokovú rýchlosť i výstupné IP adresu. Program funguje v Jave a je opensourcový.

Navyše je nenáročný na systémové prostriedky a lLze ho modifikovať aj používať zadarmo, avšak v prípade využívania externých serverov sa budete môcť rozhodnúť, či aj naďalej nebudete platiť rýchlosť spojenia bude závisieť od aktuálnej vyťaženosti, alebo si priplatíte za prémiový účet a všetko pôjde na maximálnu rýchlosť .
Jondo 00.14.004 (2,2 MB)

CyberGhost VPN

Reklamy

Program pre poskytnutie vzdialeného prístupu, ktorým používateľ zabezpečí svoje osobné údaje voči navštevovaným serverom na internete. Autor tohto program prevádzkuje server, ku ktorému sa šifrovane pripojíte (1024 bitovým SSL 128 bitovým AES heslom) pomocou softvérového klienta na virtuálnu privátnu sieť VPN a cez ktorého potom prechádza ďalšej komunikácie do internetu. Program sa ľahko ovláda a počas pár kliknutí dochádza k pripojenie.

Sieť serverov CyberGhost je dostatočne hustá aj výkonná, taktiež strata rýchlosti je oproti iným riešeniam výrazne menšie. Program a službu možno využívať aj úplne zadarmo, ale s funkčnými obmedzeniami. Jedná sa o obmedzení objemu dát a rýchlosti, doba čakania na voľný server sa predlžuje a po šiestich hodinách použití je používateľ nútene odpojený.
CyberGhost VPN 4.5.16.990 (800 kB)

Hide IP Platinum

{googleads right}
Hide IP Platinum slúži k anonymizáciu svojho užívateľa. Jeho princíp je jednoduchý, pri aktivácii program vyhľadá voľný proxy server a automaticky sa pripojí, pričom následná komunikácia potom prebieha práve cez tento server. Ovládanie je rýchle a jednoduché, nastavenie minimálnej a aplikácie sa o svoj vlastný chod stará v podstate sama. Efektivita tejto aplikácie ale býva mnohými spochybňovaná, pretože pripájanie na proxy servery často nefunguje a na pripojenie sa tak musia často čakať, alebo nie dokonca vykonaná vôbec.
Hide IP Platinum 3.5 (808 kB)

Proxy Finder

Jednoduchý nástroj, ktorý automaticky prehľadáva zadanej webové stránky, ktoré ponúkajú denne aktualizované zoznamy voľných proxy serverov. Užívateľ si tak môže nájsť ten, ktorý mu najviac vyhovuje, pripojiť sa na neho a účinne tak zatajovať vlastné informácie na cieľovom serveri. Jeho vlastné informácie ale samozrejme bude poznať server v podobe prostredníka. Na takú malú utilitu avšak Proxy Finder disponuje jednou veľkou nevýhodou. Za jeho používanie sa musí autorom platiť.
Proxy Finder 2.5 (474 kB)

Force-TLS

Force-TLS plugin do Firefoxu, ktorý je adaptáciou utility ForceHTTPS protocol. Ten si vynucuje pre určité servery pripojenie cez šifrované HTTPS, čím sa snaží zabrániť nechceným krádežiam cookies a tiež napojenie niekoho tretieho do vášho spojenia. Program beží v pozadí, takže o ňom v podstate neviete.

JAP 00.14 – freeware

Java Anon Proxy (JAP) je klient umožňujúci na internete anonymne surfovať, a to s akýmkoľvek internetovým prehliadačom. Stačí si aplikáciu nainštalovať, nakonfigurovať (nastaviť internetový prehliadač podľa požiadaviek aplikácie) a ďalej pracovať ako doteraz. Používateľ má pritom na výber z akej krajiny bude surfovať. Stačí si vybrať z dostupných pripojenie (proxy). Aplikáciu je možné spustiť aj bez inštalácie cez systém Java Web Start.
Informácie o programu Operačný systém: Java, Linux, Mac OS X, Windows 95 a novší
Čeština a Slovenčina: ÁNO/NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
Sťahujte (160 KB).

Reklamy

Ultrasurf 10 – freeware

Ide o proxy službu ktorá umožňuje skryť nás na sieti. Samotná aplikácia sa nemusí inštalovať a automaticky nastaví Internet Explorer na použitie. Svoj stav indikuje ikonou zámku u hlavného panelu. V prípade používania Firefoxu, Chrome či iných prehliadačov je nutné nastaviť proxy ručne (localhost: 9666).
Informácie o programu Operačný systém: Windows 2000 a novšie
Čeština a Slovenčina: NIE
Vyžaduje inštaláciu: NIE
Sťahujte (1 MB).

 Hide IP Platinum 2.1 – trial

Skryje náš počítač vďaka sieti proxy serverov. Dokáže často meniť IP adresu, máme možnosť kedykoľvek zapnúť a vypnúť skrytie na sieti. Program vyniká predovšetkým jednoduchým rozhraním a jednoduchým sprevádzkovaním.
Informácie o programu Operačný systém: Windows 98 a novší. 
Čeština a Slovenčina: NIE
Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
Sťahujte alebo (806 KB).

 Na záver:
CyberShredder je rýchly, bezpečný a praktický nástroj, ktorý umožňuje vymazať dôverné súbory z Vášho počítača. Normálne mazanie súborov odstráni súboru záznam v adresári a Allocation Table informácie. Zabranej klastre, ktoré sú obsiahnuté v súbore zostáva nedotknuté dát na pevnom disku a môže byť využitý neskôr. CyberShredder prepíše miesto obsadené zo súbor s náhodnými dátami a vymaže súbor, takže Istý utility nikdy nebude môcť obnoviť.

CyberShredder to jednoduché rozhranie vám pomôže zbaviť sa dôverné dáta trvalo. It deletes files using three different shredding methods, including the NSA approved seven-pass file deletion method. Odstráni súbory pomocou troch rôznych metód, drvenie, vrátane NSA schválila sedem-pass metódy odstraňovania súborov.

Náš web podporuje projekt ” www.korupcia.sk ”

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *