Bezpilotné lietadlá “Drone” chytili počítačový vírus. Ako je to možné ?

Loading

Vždy, keď ten vírus zmažeme, tak sa znovu objaví,” uviedol zdroj magazínu Wired. “Domnievame sa, že je neškodný, ale s istotou to tvrdiť nemôžeme.” Na vírus prvýkrát upozornil armádne bezpečnostný systém v druhej polovici septembra.

Vírus napadol riadiace počítače v pilotnej miestnosti amerických bezpilotných lietadiel na základni Creech Ari Force Base v Nevade. Odtiaľ americkí piloti diaľkovo ovládajú dronov typu Predator a Reaper, nasadené v Afganistane a ďalších vojnových zónach. Podľa Wired zaznamenáva vírus “každý stisk klávesy, ktorý sa na nakazených počítačoch odohrá”, zatiaľ sa však nepreukázalo, že by došlo k úniku citlivých informácií alebo k ohrozeniu misie.

 

Prvýkrát zabíjalo diaľkovo ovládané lietadlo v roku 2007 (pozri náš predchádzajúci článok). Ozbrojená bezpilotné lietadlá už za posledné štyri roky zabila vyše dvetisíc podozrivých ľudí (ozbrojencov i civilistov).

Nebezpečenstvo strojového zabíjanie

 

Napadnutie počítačového systému nie je jediným problémom zabijackych okrídlených robotov. Kritici poukazujú na ťažkú overiteľnosť totožnosti zabitých (obvykle je identifikácia znemožnená výbuchom, dronov zabíjajú napríklad riadenou strelou či zvrhnutím laserovo navádzané bomby). Môže sa tak stať, že je pre pilotov (riadiace stroj na diaľku) jednoduchšie zabiť, ako nezabiť.

 

Armáda oponuje: vojaci potrebujú, aby im bezpilotné pomocníci asistovali v nebezpečných situáciách a zaistili bezpečnosť tam, kde je nasadenie ľudí nemysliteľné či príliš rizikové.

 

A ako vyriešili na základni v Creech problém s vírusom? Všetky disky poctivo zformátovali a všetko nainštalovali znova. Znamenalo to veľa hodín práce, celý systém sa musel v podstate vybudovať od začiatku. Oficiálne armádne zdroje odmietli situáciu komentovať a ubezpečili, že počítačová bezpečnosť je braná veľmi vážne.

Viac nájdtete aj v článku Bezpilotné lietadlá “Drone” sa stanú čoskoro ešte šikovnejšími

Ako sme sa dozvedeli už pred rokom mala Americká armáda problémy, kde Irackí povstalci sťahovali signál amerických špionážnych lietadiel do svojich notbukov.

Irackí povstalci sťahovali signál amerických vojenských nepilotovaných prieskumných a špionážnych lietadiel Predator a sledovali nimi natáčané a odosielané video.

Reklamy

Informoval o tom Wall Street Journal na základe informácií predstaviteľov Pentagonu.

Povstalci mohli sledovať, ktoré oblasti lietadlá monitorujú, a tak predvídať taktické zámery americkej armády.

Povstalci pritom nemuseli prekonávať žiadne sofistikované ochrany. Signál s videom totiž nebol šifrovaný a bol vysielaný vo frekvenčných pásmach využívaných pri satelitnom vysielaní.

Iračania podľa Wall Street Journal používali na zachytávanie dát ruský softvér SkyGrabber za 26 dolárov. Americká armáda získala prvé indície o odchytávaní videa ešte v roku 2009, keď na notebooku jedného zo zadržaných Iračanov našla video vytvorené nepilotovaným prieskumným lietadlom. Vážnosť problému sa potvrdila až neskôr, keď armáda našla množstvo video záznamov.

Armáda v súčasnosti podľa zistení Wall Street Journal nasadzuje šifrovanie odosielaných videostreamov.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *