Koniec tajných odposluchov, štát všetkým nainštaluje monitorovaciu aplikáciu, bohužiaľ zatiaľ len v SR

Loading

 

Ak novela zákona prejde cez obe komory parlamentu a podpíše ju prezident, čo sa predpokladá, tak ešte do polovice roka bude podpísaná zmluva s ruskou firmou sigint, ktorá dodá potrebnú aplikáciu, informujúca o odpočúvaní. Aplikácia bude k dispozícii pre všetky mobily: smartphony aj obyčajné prístroje s podporou Javy. Sigint už podobnú aplikáciu dodáva ruskej armáde alebo tamojšej polícii a má podpísané vývojárske zmluvy so všetkými dôležitými mobilnými platformami.

 

Podľa informácií TÚSR pobeží vo smartphonoch aplikácie na pozadí a v prípade aktívneho odpočúvania sa v slúchadle ozve pípanie a hlasové upozornenie, že je užívateľ odpočúvaný. Trochu problematickejšie to je s obyčajnejšími mobily a starými prístrojmi GSM, ktoré nepodporujú ani Javu. V ich prípade sa bude na prístroja montovať špeciálna nálepka, ktorá bude pri odpočúvaní blikať.

 

Aplikácia aj nálepka budú zadarmo, občania je získajú na pobočkách TÚSR. “Počítame s tým, že predovšetkým v prvých dňoch budúceho roka sa na pobočkách môžu tvoriť fronty,” hovorí hovorca ministerstva vnútra, pod ktoré projekt patrí. Nahranie aplikácie trvať asi hodinu, aplikácia nálepky bude rýchlejšie. “Kto nebude chcieť čakať, nechá mobil na pobočke TÚSR vrátane PIN alebo hesla a mobil si s aplikáciou vyzdvihne druhý deň”.

 

 

Aplikácia upozorňujúci na odpočúvanie Signal detektor detektor ploštíc VF zariadení v 1.02 pre platformu Android

Redakcia Mobil.sk už mohla (zatiaľ anonymnú) aplikáciu vyskúšať v iPhonu a vo smartphonoch s Androidom. Proces nahranie je trochu zdĺhavý, aplikácia má 550 MB. Pred inštaláciou je nutné uvoľniť miesto v pamäti telefónu alebo na pamäťovej karte. Kto to neurobí, môže prísť o dáta: úradníci je zmažú. Dizajn aplikácie je ale pekný. Zapínacie tlačidlo je veľké a ľahko sa stláča. Systém sa u iPhonu aj Androidu síce trochu spomalí, ale až na najslabší prístroja to nie je nič dramatického.

 

Pre zahraničných hostí alebo občanov inej národnosti ako je SR je daná aplikácia zatiaľ nedostupná. Aplikácia funguje len pre zariadenia SIS a Vojenské spravodajstvo.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *