Rusko posilňuje vojenské pozície v Afrike, v Sudáne chystá námornú základňu

Loading

Rusko posilňuje svoje vojenské pozície v čiernom kontinente. Vladimir Putin tento týždeň podpísal dekrét o zriadení námornej základne v Sudáne, v ktorej budú môcť kotviť aj plavidlá s jadrovým pohonom. Prístav v Červenom mori môže posilniť ruské schopnosti operovacií v Indickom oceáne.

Nové “logistické centrum” ruského námorníctva bude podľa pondelňajšieho dekrétu ležať v blízkosti najvýznamnejšieho sudánskeho prístavu Port Sudan. Bude tu pôsobiť asi tristo vojakov a príslušníkov civilného personálu.

Na základni určenej predovšetkým pre opravy a doplňovanie zásob budú môcť kotviť až štyri plavidlá naraz, a to aj lode s jadrovým pohonom. Podľa analytikov má však Rusko teraz k dispozícii len jednu takú loď: jadrový raketový krížnik Pjotr Velikyj, ktorý navyše čaká na generálnu opravu.

Moskva nebude za prenájom pôdy nič platiť, navyše bude môcť využívať miestne letisko pre zásobovanie. Základňu bude využívať 25 rokov, počíta sa však s predĺžením. Súdáncom bude na oplátku zadarmo dodávať zbrane a muníciu a zaviaže sa, že protilietadlová obrana základne bude kryť aj Port Sudan.

“Ruské logistické centrum je obranného charakteru a nie je namierené proti žiadnym iným krajinám. Jeho cieľom je udržiavanie mieru a stability v regióne, “stojí v návrhu dohody, ktorú ruské ministerstvo obrany teraz musí dotiahnuť na podpis s Chartúmom.

Africké ambície

Ak sa tak stane, Rusko bude mať prvú námornú základňu v Afrike a len druhú mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu – tou prvou je sýrsky Tartus. Ide o potvrdenie trendu z posledných rokov, kedy Moskva usilovne posilňuje svoje vojenské, ekonomické a diplomatické pozície na čiernom kontinente.

Putin pred rokom s týmto cieľom usporiadal veľký summit, na ktorom sa zúčastnili štyri desiatky afrických štátnikov. Kým Západ podľa neho na africké štáty často vyvíja tlak, Rusko ponúka pomoc a obchodné dohody “bez akýchkoľvek politických podmienok”.

Rusko je dnes kľúčovým dodávateľom zbraní pre Sudán, Angolu, Egypt či Alžírsko. V Líbyi sa zapojilo do bojov po boku generála Chalífa Haftara, v Stredoafrickej republike pôsobí ruskí žoldnieri z takzvanej Vágnerová skupiny.

Ruské firmy sa síce rozsahom investícií nemôžu merať s Číňanmi, zameriavajú sa však na špecifické projekty ako je ťažba bauxitu v Guinei, niklu v JAR či ropy v Nigérii.

Dávajte si pozor

Zriadením “logistického námorného hubu” v Sudáne sa stalo posledným z mocností, ktoré si vybudovali oporný bod v Africkom rohu. Napríklad v Džibutsku majú vojenské základne Spojené štáty, Čína, Japonsko, Nemecko aj Francúzsko, Turecko sa zase usadilo v Somálsku.

Reklamy

Agentúra TASS predpovedá, že strategicky položená základňa v Červenom mori zlepšia možnosti Ruska zasahovať v Indickom oceáne a obmieňať posádky na svojich plavidlách.

Vďaka protilietadlovej obrane navyše bude môcť vytvoriť bezletovú zónu v širokom okolí základne. “Naša základňa v Sudáne predstavuje ďalší argument, aby nás ostatné krainy vypočuli a dávali si pozor,” uviedol komentátor TASS.

Podľa denníka The Financial Times možno Putinov dekrét vnímať aj ako políčok Washingtonu. Donald Trump v októbri nechal Sudán vyškrtnúť z krajín podporujúcich terorizmus výmenou za nadviazanie diplomatických vzťahov s Izraelom. Američania zatiaľ správy o zriadení ruskej základy odmietajú ako nereálne.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *