Návod ako nainštalovať WordPress

Loading

WordPress je užívateľsky prístupný redakčný nástroj a teda aj samotná inštalácia na hostingu je veľmi jednoduchá. Na jej dokončenie je nutné pripraviť prázdnu MySQL databázu a užívateľa, ktorý má nastavený prístup a nakopírovaný WordPress na hosting. Pre spustenie inštalácie stačí zadať internetovú adresu vytvorenej stránky v ľubovoľnom prehliadači a postupovať podľa inštalačného sprievodcu.

Ako prvé sa pri otvorení stránky objaví varovná hláška, ktorá informuje o tom, že doteraz nebol vytvorený konfiguračný súbor wp-config.php a vyzýva k jeho vytvoreniu. Kliknite teda na Vytvoriť konfiguračný súbor.

Krok 1 – informácie k inštalácii

Prvým krokom pri inštalácii Wordpres na hosting je len informačné oznámenie, ktoré hovorí, že pre dokončenie inštalácie je potrebné mať pripravené nasledujúce údaje:

  • Názov databázy,
  • Užívateľské meno k databáze,
  • Heslo pre prístup k databáze,
  • Databázový server,
  • Predpona tabuliek (ak chcete prevádzkovať niekoľko rôznych inštalácií WordPress pod jednou databáz).
  • Ďalej je tu opis čo robiť, keď dôjde k zlyhaniu automatickej inštalácie pomocou internetového prehliadača
  • Návod na manuálnu tvorbu wp-config.php.

Krok 2 – konfigurácia databázy

V druhom kroku sa vykoná konfigurácia databázy tak, že sa vyplní formulár pre pripojenie. WordPress má pre každé políčko formulár s detailným popisom. Obvykle stačí vyplniť iba Názov databázy, Užívateľské meno a Heslo, ale pre zvýšenie bezpečnosti je dobré si zvoliť aj inú predvoľbu, ako je preddefinovaný wp_. Tento bezpečnostný krok je veľmi dôležitý, pretože databázy je možné sledovať podľa názvu, touto drobnou a jednoduchou úpravou je však možné toto riziko veľmi výrazne znížiť. U databázového servera nie je potrebné zadávať jeho presnú adresu, ale stačí iba ponechať localhost, a to z toho dôvodu, že sa na hostingu databázy nachádza na rovnakom serveri ako stránka.

Konfigurace databáze

Krok 3 – potvrdenie pripojenia k databáze

Tretím krokom je len informácie, či sa WordPressu podarilo prepojenie s databázou.

Krok 4 – základná konfigurácia

Predposledným krokom je základná konfigurácia WordPressu a vytvorenie administrátorského účtu.

Nastavenia stránky sa týkajú položky Názov webu a Viditeľnosť. Názov webu môžu využívať niektoré šablóny v hlavičke stránky ako nadpis, ale hlavne sa zobrazí pri načítaní hlavnej stránky webu ako parameter title a je teda veľmi dôležitý z hľadiska SEO optimalizácie. Viditeľnosť sa tiež týka SEO optimalizácia stránky a uvádza, či vyhľadávací roboti môžu prehľadávať a indexovať. Keďže stránka sa stále nachádza vo fáze tvorby je dobré Viditeľnosť nepovoliť.

K tvorbe administrátorského účtu je potrebné iba vyplniť užívateľské meno, heslo a email, na ktoré príde potvrdenie o registrácii používateľa a slúži aj k prípadnému resetu hesla. Ak sa nechá pole hesla prázdne, WordPress heslo vygeneruje a pošle na email.

Všetky vyplnené informácie v tomto kroku sa dajú neskôr spätne cez administráciu WordPress upraviť.

Základní konfigurace

Krok 5 – inštalácia dokončená

V poslednom kroku je zahrnutá iba informácia, že je inštalácia WordPress dokončená, a tlačidlo do prihlasovacieho formulára administrácie.

Reklamy

Teraz sa môžete prihlásiť a začať stránky plniť obsahom.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *