Začíname s WordPress, 2.časť – nastavenia

Loading

V druhej časti si ukážeme, ako ďalej postupovať po samotnej inštalácii WordPress. Web je po nej vcelku prázdny, ale aj tak pravdepodobne neviete, čo urobiť najskôr.

Vaše prvé kroky by mali smerovať do administrácie a do základného nastavenia, kde si všetko pretvoríte na svoj obraz.

Základné nastavenia

základné nastavenia 1.

Najskôr si vyplňte názov a popis webu. Zvoľte možno krátky, úderný a ľahko zapamätateľný titulok. Záleží tiež aký druh webu zrovna vytvárate. URL meniť nemusíte. Ak teda práve s webom nemigruje na iný server.

Na email vám budú chodiť najrôznejšie notifikácia – napríklad o schvaľovanie komentárov.

Môžete si tiež nastaviť, či vaši návštevníci sa môžu registrovať a aká je ich východisková úroveň práv.

Zostáva už len zvoliť časové pásmo (ak máte server v cudzine tak sa môže stať, že je zlé) a formát času.

Publikovanie

nastavenie publikacie

Môžete si upraviť vzhľad vášho editora príspevkov a tiež zmeniť zobrazovanie smajlíkov. WordPress prichystal aj automatickú opravu HTML tagov. Ak sa vám stáva, že tagy zabúdate ukončiť, tak si funkciu nezabudnite zapnúť.

V ďalšej časti je nastavenie vzdialeného publikovanie. Ak nechcete zrovna wordpress ovládať cez nejakú destopovou aplikáciu, tak nechajte všetko vypnuté.

Zobrazovanie

nastavenie zobrazenia

Pri nastavení zobrazovania je hneď niekoľko dôležitých vecí. Musíte si vybrať, či budete na úvodnej stránke vypisovať najnovšie príspevky alebo len nejakú statickú stránku, ktorá čitateľa uvíta na webe.

Rovnako si zvolíte koľko článkov zobrazovať na stránke a koľko položiek vypisovať v RSS čítačke (aby, keď sa niekto prihlási na odber mu nenabehly články za celý život webu). Určite zvoľte možnosť zobrazovať len niekoľko úvodných viet, pretože inak by mohli byť vaše texty rozkrádané inými webmastermi.

Reklamy

Kódovanie nechajte na UTF-8.

Média

nastavenie médií

V médiách si môžete zmeniť veľkosť náhľadových obrázkov. Snažte sa dobre využiť miesto vo vašej šablóne.

Nechajte ich nech sa nahrávajú do východiskovej zložky, len vám môžem odporučiť, aby sa nerozdeľovali podľa dátumu nahrania (posledný checkbox).

Viditeľnosť

nastavenia viditeľnosti

Ak je web zatiaľ v štádiu príprav, tak zakážte prístup všetkým vyhľadávačom, aby ľudia nenarážali na nedorobky. Až budete mať všetko hotové, môžete prístup opäť povoliť.

Trvalé odkazy

nastavenia trvalých odkazov

Nastavenie trvalých odkazov je veľmi dôležité. Starostlivo zvážte akú chcete mať štruktúru. Môžete zvoliť obyčajnú štruktúru.

Taktiež si môžete nastaviť kľúč pre rubriky a štítky.

Komentáre

nastavenie komentárov

Nastavenie komentárov je zo všetkých najobsiahlejší, ale z toho si nerobte starosti. Predvolené nastavenie sa hodí na väčšinu webov.

Zvážte či si nechať nové komentáre posielať na email.

Každému Komentátori by mal mať takisto schválený aspoň jeden príspevok, inak budete zahltení spamom. Roboti majú WordPress radi, pretože ho je na internete veľa a chová sa viacmenej rovnako.

Pokiaľ chcete zabrániť písanie nevhodných príspevkov, môžete tak urobiť v blacklistu.

Reklamy

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *