SecureDrives: Superbezpečné disky pre Paranoika, alebo nenávratné mazanie HDD

Loading

 Na extrémne bezpečné disky sa špecializuje britská spoločnosť SecureDrives, ktorá do svojej ponuky zaradila rad diskov Autothysis. Tie sa budú hodiť každému, kto pracuje s veľmi citlivými dátami, ktoré sa v žiadnom prípade nesmie dostať do rúk kohokoľvek iného. A to aj za cenu zničenia úložisko za desiatky tisíc korún.

Securedrives ponúka celkom tri modely diskov, ktoré sa líšia svojou výbavou. Najpokročilejšie zabezpečenia ponúka Autothysis 128t, kedy je zabezpečenie realizované pomocou klasického šifrovania, mobilné aplikácie i hardwarového tokenu.


SecureDrives Autothysis 128t s bezpečnostným tokenom
Základom disku sú bežné 20nm NAND čipy využívajúce technológiu MLC, ktoré dodáva Micron. Kapacita diskov je 128 GB. Jedná sa o SSD s výškou 9,5 mm, ktoré teda nebudú pasovať do všetkých notebookov (často sú nutné 7mm modely). Okrem bežného rozhranie SATA II je možné disk k počítaču pripojiť aj pomocou USB 3.0.

Sebevržedná SMS
Jasnou prednosťou sú zabezpečovacie funkcie, ktorých je značné množstvo. Základom je samozrejme šifrovanie AES s veľkosťou kľúča 256 bitov, ktorý u diskov nie je výnimkou. Ďalšie funkcie sú však unikátne pre disky SecureDrives a porovnateľná konkurencia neexistuje. Okrem štandardných komponentov SSD obsahuje interný akumulátor, ktorý udrží pri živote bezpečnostné funkcie pri odpojení štandardného napájanie z USB alebo SATA konektoru.

Prvý dvojstupňové zabezpečenia je riešené pomocou aplikácie pre chytré telefóny, ktoré okrem ovládania a monitorovania disku slúži pre zadanie PIN kódu, ktorý aktivuje disk a umožní bežnú prácu s ním.

 

Mobilné aplikácie slúži pre monitoring disku, ale aj pre aktiváciu sebadeštrukcie
Ďalším stupňom je potom fyzický token, ktorý má podobný účel. Zaujímavosťou je napríklad to, že obsahuje dotykový displej zobrazujúci virtuálnu klávesnicu, ktorá sa však pri každom zadávaní PIN kódu mení. Má tým zabrániť vypátraní PIN kódu vizuálnym odpozorováním. Ďalej slúži ako akýsi alarm zabezpečujúci disk. Neustále kontroluje dosah SSD, a ak stratí signál, dá vedieť majiteľovi, ktorý môže reagovať.

Okrem toho má v sebe disk zabudovaný GSM modul, ktorý komunikuje so štandardnou mobilnou sieťou. Bezpečnostná funkcia je tak možné ovládať pomocou SMS správ. Rovnako ako v mobilnej aplikácii možno zmazať všetky dáta alebo disk uzamknúť.

Tou najzaujímavejšou možnosťou je však fyzické zničenie disku. S využitím interného akumulátora spáchajú samovraždu NAND čipy aj samotný radič. V akútnom prípade je teda možné zvoliť aj túto metódu pre zničenie dát.

Predstavenie disku Autothysis 128t
Spôsobov, ako vyvolať sebadeštrukcii je hneď niekoľko. Najjednoduchšou cestou je využitie mobilné aplikácie, v ktorej je možné jednoduchým gestom a zadaním PIN kódu zničiť disk. Podobne možno na SSD disk zaslať aj sebadeštrukčné code.

Najužitočnejšie sú automatické udalosti, ktoré možno nastaviť. K fyzickému zničeniu disku tak môže dôjsť napríklad pri prekročení počtu pokute o zadanie PIN kódu, pri strate signálu GSM siete, pri odpojení od SATA konektoru alebo pri vybití akumulátora. Disky sa tiež zničením NAND čipov bráni pri pokuse o fyzickej otvorenie puzdra. Aj keby sa teda útočník rozhodol, že z puzdra pripravia iba pamäťové čipy s radičom, našiel by len zničenej integrované obvody, z ktorých dáta nie je možné vydolovať.

Reklamy

{googleads right} 

Nastavenie bezpečnostných funkcií
Zadarmo to nebude
Ako už bolo spomenuté, v ponuke SecureDrives sa nachádza celkom tri modely bezpečnostných SSD diskov. Všetky vyššie popísané funkcie sú dostupné u modelu Autothysis 128t, ktorý by mal pri uvedení na trh v druhom štvrťroku tohto roka stáť 1027 libier (asi 38 000 Sk).

Lacnejším modelom je Autothysis 128s, ktorý sa líši absenciou bezpečnostného tokenu pre zadávanie PIN kódu a tiež stráženie polohy disku. Všetky ďalšie funkcie sú dostupné aj u tejto verzie. Očakávaná cena je nastavená na 967 libier (asi 36 000 Sk) a na trh by mal zamieriť spoločne s modelom 128t.

Najlacnejším modelom v rade je Autothysis DSP, ktorý nemá k dispozícii fyzický token a chýba mu tiež GSM modul. Pre komunikáciu s diskom, jeho monitoring a zadávanie PIN kódu teda slúži iba aplikácie pre smartphone alebo tablet s iOS alebo Androidom. Okrem verzie s kapacitou 128 GB je k dispozícii aj 64GB model.

Podobná konkurencia v súčasnej dobe neexistuje. Prvú lastovičku bezpečných SSD priniesol pred dvoma rokmi RunCore, ktorý vyrábal disky s možnosťou deštrukcie. Tú však bolo možné vykonať len pomocou fyzického spínača pripojeného k disku. Nebol teda chránený proti krádeži alebo poškodeniu. 

{youtube}fmVIqVLfVuk{/youtube}


Samozrejme na trhu sú aj iné technológie, napr. mazanie HDD magnetickým polom, ktoré je taktiež sto percentné. Napr.:
Bezpečné mazanie HDD diskov-interný del-401-NS2.h, rýchle a nenávratne odstránenie súborov z disku dokonca v predaji aj v SR

Zdroj: zive.cz

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *