Obcianske s cipom od júla, budú chránené 6 až 10-ciferným kódom

Loading

 

Podla prezentácie projektu od Ministerstva vnútra bude podoba nových obcianskych úplne zhodná so súcasnými obcianskymi, rozdielom bude len kontaktný cip integrovaný na zadnej strane.

Cip má okrem uloženia informácií podporovat aj bezpecnostné funkcie a eID karta bude aj certifikovaným nosicom pre uloženie kvalifikovaného certifikátu a softvérových nástrojov pre tvorbu zaruceného elektronického podpisu. eID kartu tak bude možné využívat aj na elektronické podpisovanie a overenú elektronickú komunikáciu ako s orgánmi verejnej správy tak v súkromnom sektore.

Podla prezentácie Ministerstva vnútra bude vydávanie certifikátu súcastou procesu vydávania nového obcianskeho preukazu, aká certifikacná autorita a za akých podmienok bude certifikáty ale vydávat nie je jasné. Prerokúvaná novela zákona o obcianskych preukazoch túto problematiku nerieši.

Podla návrhu zákona bude sprístupnenie údajov na cipe podmienené zadaním PIN-u zvoleného užívatelom, PIN bude môct byt 6 až 10-miestny císelný kód. Po pätnásobnom chybnom zadaní kódu sa eID karta zablokuje, odblokovanie bude možné len na okresnom policajnom riaditelstve.

 Nová podoba zákona má podla súcasného návrhu zacat platit od 1. júla 2012, pricom v prechodnom období do 30. novembra 2012 bude možné ešte vydávat aj obcianske preukazy bez cipu.

Pasy s elektronickým cipom sa na Slovensku vydávajú už od januára 2008, v pasoch vydávaných od leta 2009 sú uložené digitálne okrem fotografie držitela aj odtlacky prstov. dsl.sk

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *