Robot zbaví ľudí obtiažnych švábov, alebo ako komunikujú šváby ?

Loading

Šváby majú radi vzájomný kontakt. Ak sa stretnú, zostanú nehybne stáť. Sú šťastní, že sú na niekoľko okamihov s priateľom. Čím viac priateľov je okolo nich, tým dlhšie nepohnute stojí,” hovorí koordinátor projektu Jean-Louis Deneubourg. 

Druhá fáza programu nazvaného Leurre (lákadlá), ktorého náklady dosahujú 3,3 milióna dolárov, sa zamerala na zostrojenie robota, ktorý by bol schopný vypátrať šváby, pohybovať sa ako oni a vo tme zotrvávať v nečinnosti. 

Robota InsBot, ktorý je zelený, veľký asi ako krabička zápaliek a je vybavený lasery a svetelnými senzormi, vyvinuli odborníci švajčiarskej Federálnej polytechnickej školy v Lausanne. Narazí na ozajstného švába, chová sa rovnako ako oni – prestane sa hýbať. Čím viac švábov sa k nemu priblíži, tým dlhšie zostáva nehybný. 

Ideme na svetlo! 

Tretia fáza, ktoré sa ujalo Francúzske centrum vedeckého výskumu v Brittany, sa sústredila na izolovanie molekúl, ktoré dodávajú švábom ich nezameniteľný pach. Výsledkom bol šváb parfum, ktorým je robot “navoňaný”. 

Profesor Deneubourg dúfa, že už začiatkom budúceho roka zverejní závery, ktoré demonštrujú schopnosť robota InsBot modifikovať správanie jeho priateľov. Pri experimentoch sú šváby umiestnení do prostredia, kde sa nachádzajú dva úkryty – jeden temný a jeden osvetlený. Šváby sa prirodzene uchyľujú do tmavého útočisko, kde sa cíti dobre. Ale ak ide robot do svetlého úkrytu, šváby ho nasledujú – túžba po priateľskej spoločnosti sa ukázala byť silnejšia než potreba tmy. 

“Je pravdepodobné a reálne, že do piatich či desiatich rokov budú ľudia sužovaní záplavou švábov kupovať roboty, ktorí ich nepríjemného hmyzu zbaví,” tvrdí profesor Deneubourg. 


Vedci predpokladajú, že počítačové programy vyvinuté v rámci projektu Leurre budú mať aj iné využitie. Podľa výskumníka Guya Theraulaze bude zrejme možné zostrojiť aj roboty-kurčatá, ktorých sa bude využívať na stimulovanie hydiny. 

“Veľa kurčiat sa vôbec nehýbe a v dôsledku toho umiera. Treba ponúknuť pobehovanie. To by mohli robiť roboti,” hovorí.


Ako šváby komunikujú ? Šváby si podľa vedcov odovzdávajú informácie o jedle pomocou chémie 

Reklamy

Šváby si navzájom “odporúčajú” dobré zdroje jedla s pomocou komunikácie založenej na chemických látkach. Hmyz, ktorý patrí k najviac nenávidenému na svete, podľa ich zistení zrejme kolektívne rozhoduje o najkvalitnejším zdroji potravy. Štúdie vedeckého tímu Londýnskej univerzity tak pomáha vysvetliť, prečo sa šváby v kuchyniach tak často kŕmia uprostred noci z jedného zdroja. 

Podľa Mathieua Lihoreaua, ktorý výskum viedol, majú ľudia tendenciu “šváby skôr zabíjať ako študovať”. “Chápem to,” povedal BBC News. “Ale zároveň to znamená, že o ich správaní toho vieme len málo.” 


Všeobecne sa predpokladalo, že sa šváby piadí za potravou inpiduálne, “ale to rozhodne nie je pravda”
, dodal Lihoreau. “Ktokoľvek, kto má doma šváby, vám povie, že sa mýlite – vždy sú v skupinách.” 

Aby tento predpoklad vyskúšal, pripravil spolu so svojim tímom pre šváby test. “Vypustili sme ich do malého priestoru, kde boli dva rovnaké zdroje jedla,” hovorí. “Ak by medzi sebou nekomunikovali, potom by sme očakávali, že sa rovnomerne rozdelia okolo oboch zdrojov potravy.” Ale väčšina hladných švábov (rus domáci – Blattella germanica) sa kŕmila výhradne na jednom zdroji potravy, kým nebola všetky preč. 

 {youtube}ZwvG69ICnps{/youtube} 

“Nevieme, ako komunikujú, ale vieme, že používajú chemické látky,” vysvetľuje Lihoreau. “To bude ďalší krok – zistiť, aké chemické látky sa na ich komunikáciu podieľajú.” Akonáhle sa to podarí, môžu vzniknúť nové, účinnejšie insekticídny prostriedky, dodávajú vedci.

 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *